Čekaj malo, potpisasmo ugovor da je XY meseci cena po dinar. Ugovor su narušili oni, ne ja. Zašto sad treba da plaćam punu cenu meseca, kao da i nisam imao ugovor?Da li možete da raskinete UO bez plaćanja penala ako ste imali promociju po 1 dinar/ u pola cene. Da.
-Podnesite zahtev. Operateru ćete nadoknaditi do tada broj besplatnih meseci /u pola cene jer ste do tada imali uslugu.
I šta sa njima da radim s tim kanalima? Kad mi ne zadovoljavaju potrebe.SBB od 28.10 dobija tri nova kanala Nova Max, Nova Series i Grand Nostalgija
Tako je! Dat je generalni odgovor. Da li može da se raskine ugovor? Može.Čekaj malo, potpisasmo ugovor da je XY meseci cena po dinar. Ugovor su narušili oni, ne ja. Zašto sad treba da plaćam punu cenu meseca, kao da i nisam imao ugovor?
Po ovoj logici, kad potpišem ugovor, mogu da menjaju njegove odredbe kako hoće bez posledica po sebe, jer, ako hoću moje zakonsko pravo da "bez penala" raskinem sa njihove strane narušeni ugovor, zapravo dobijem penale.
Meni se čini da su ovo pianje i odgovor u slučaju kada korisnik želi da jednostrano i prevremeno raskine ugovornu obavezu, a ne i kada je provajder bitno promenio ugovorene odredbe.
Ma da si video samo bezobrazluk, veruj mi na reč neće ni da razgovaraju.Evo i ovde da napišem da je činjenicom da je vremenski razmak izmedju obaveštavanja korisnika i (najavljene) realizacije promene ugovora sa strane operatera svega 10 dana (19.10.-28.10.), narušen ugovor (makar onaj koji ja imam potpisan sa njima) u članu 5 u kojem stoji da će najmanje mesec dana pre primene izmenjenih ugovorenih uslova obavestiti korisnike o tome.
I ako to nije navedeno u obaveštenju na sajtu, korisnici koji nisu zadovoljni promenom imaju pravo na raskid ugovora bez plaćanja naknade štete, u roku od 30 dana od dana postavljanja obaveštenja, u skladu sa članom 107. Zakona o elektronskim komunikacijama.
U ovom konkretnom slučaju operator SBB nije ispoštovao zakonsku obavezu da ovakvu promenu najavi 30 dana pre stupanja na snagu, uzimajući u obzir da je obaveštenje objavljeno 19. oktobra i da stupa na snagu 28. oktobra, a kako se navodi u tekstu N1, SBB je pre 50 dana već bio obavešten o novim iznosima naknade prava za reemitovanje predmetnih TV kanala.
Podsetimo, slična situacija se desila u januaru 2020 godine, kada je Supernova ukinula United Media kanale bez prethodne najave, a nakon toga odbijala da korisnicima omogući raskid ugovora bez plaćanja naknade štete za prevremeni raskid. Tržišna inspekcija i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj su reagovali i izrekli meru opomene Supernovi.
Očekuje se slična reakcija u slučaju da SBB ne omogući korisnicima pravo na raskid ugovora bez nadoknade štete, u roku od 30 dana od dana objavljivanja obaveštenja.
Operator je dužan da pretplatnika, najmanje mesec dana unapred, obavesti na pogodan način o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i pravu pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen.
Pretplatnik ima pravo da, po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana, raskine ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, ako se najavljenim jednostranim izmenama bitno menjaju uslovi pod kojima je ugovor zaključen, na način koji nije na korist pretplatnika, a naročito u pogledu specifikacije usluga (sadržaj paketa) i uslova za korišćenje usluga u vezi sa ponuđenim promotivnim pogodnostima.
Agencija može propisati sadržaj obaveštenja iz ovog člana.
Ovo je zaista fenomenlno tumačenje....Implicira , da recimo Hepi, ili bilo ko drugi, može da traži 2 milijarde dolara za godinu dana ....i da bi da postoji " mast keri " regulativa provajder to trebalo da plati.....Mnogo je logičnije da bi oni koji imaju nacionalnu frekvenciju trebalo da ne naplaćuju ili simbolično naplaćuju kablovskim operaterima. i da u tom slučaju postoji "must keri".. Baš me zanima koliko B92 i Prva naplaćuju od MTS-a ? Nisam ni na čijoj strani, ali ovo je stvarno bezveze."Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije REM objašnjava da prema zakonu i pravilnicima REM kablovski operatori u obavezi da prenose samo javne servise, Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine, ali nekada postoji javni interes da neki kanali budu u mrežama svih operatora.
Mi nemamo takozvanu "mast keri" regulativu koja bi operatere obavezivala da po tržišnim uslovima obezbede emitovanje programa svih televizija sa nacionalnom frekvencijom. To je manjkavost zakona koji je SBB iskoristio - zaključuje Zekićeva."
Trazi da ti to napisu u pisanoj formi i kontaktiraj centar za zastitu potrosaca , eventualno nekog advokata . To je app prica , ako prodje prodjeBio do poslovnice i traže da im se plati sve do dinar do kraja ugovorne obaveze jer smatraju da uvođenjem kanala time nadomestuju gubitak, mogu vam reći drski i bezobrazni, neće ni da razgovaraju.
Ne znam o cemu pricas, prelistaj malo temu da vidis da li imaju pravo ili jok 😁 najbolje da ti obrisu sve i ostave pink paket fazon i tebi to ok.... Malo mozakKablovski operateri imaju pravu da menjaju progamsku semu bez obzira da li kanal ima nacionalnu frekvenciju ili ne. To pise svima u ugovorima.
Fora je u tome sto Prva/B92 u svom saopstenjmu nepominju zbog cega je doslo do izbacivanje kanala a to je:
Citat:
Vlasnik dve televizije, Prve i B92, Srđan Milovanović traži da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra, saopštila je kompanija SBB koja navodi da taj nerazumni zahtev za čak 11 puta uvećanom cenom nije proizvod nikakvih velikih investicija u poboljšanje kvaliteta programa ovih televizija, jer je činjenica da i TV Prva i TV B92 poslednjih godina beleže smanjenje gledanosti po svim parametrima digitalnog merenja na TV Beat i AGB Neilsen.
Kraj citata.
B92/PRVA precutali su najbitniju informaciju a to su finansije (cena) i odradili neuspesan spin.
Dalje
Citat:
Tvrdnja koju su iz Grand Produkcije izneli u pisanom obraćanju Televiziji Prva, da su nam nastavak emitovanja formata navodno ponudili još 2020. godine, jednostavno ne stoji. Ponudu koju smo dobili 2020. godine, poslala je, bez pečata i bez potpisa, osoba koja nije imala nikakvu funkciju, niti čak i bila zaposlena u Grand Produkciji, bez ikakvog punomoćja koje bi je ovlastilo da to uradi, pa je Prva i nije mogla prihvatiti.
Kraj citata.
Da li vi mislite da se ugovor od nekoliko miliona evra salje kurirom i to bez potpisa i pecata? Ovi sa PRVE/B92 stvarno misle da su ljudi toliko glupi i da nemaju dva grama mozga.
Poštovani XXX,
Hvala Vam što ste nam se obratili i pružili priliku da odgovorimo na Vaš zahtev.
SBB je dobio zahtev vlasnika Prva i B92 da plati skoro 11 puta veću cenu za svoj TV program (38 miliona evra umesto dosadašnjih 3,5 miliona godišnje) . Broj kanala u okviru naše programske šeme nije se promenio I zbog svega navedenog zahtev za prevremeni raskid ne možemo da uvažimo.
Takođe, najgledanije emisije koje su se emitovale na Prva TV – Zvezde Granda i Praktična žena od 5. novembraemitovaće se na TV Pink. Na novom TV kanalu koji uvodimo 28.10. Nova Series moći ćete da gledate neke od najpopularnijih serija u regionu. (Senke nad Balkanom, Ubice moga Oca, Lud Zbunjen normalan…)
Odlučili smo da uložimo u sopstveni program, uvodimo novih pet kanala od 28.10.2022. godine, Nova Max, Nova Series i Grand Nostalgija, kao i još dva kanala – Insta TV i France 24.
Uvidom u sistem ustanovili smo da je ugovor broj XXXX potpisan sa ugovornom obavezom u trajanju do XX.XX.XXXXgodine.
Shodno navedenom, nismo u mogućnsoti da odobrimo Vaš zahtev za prevremeni raskid ugovora bez plaćanja penala. Raskid se može obaviti u skladu sa Opštim uslovima i otkaznim rokom od 30 dana.
Na osnovu zaključenog Ugovora za paket usluga, Pretplatnik može jednostrano da raskine ugovor sa promotivnim uslovima pre isteka minimalno ugovorenog perioda, u kom slučaju je dužan da plati novčani iznos u visini popusta koji je ostvario u okviru datih promotivnih pogodnosti ili preostale pretplate do isteka ugovorenog perioda.
Kako je ugovor potpisan sa ugovornom obavezom, priključne takse nisu fakturisane. U slučaju prevremenog raskida ugovora iste bi se fakturisale.
Ostvarena je Akcija da se prvih 6 meseci ugovora usluge SBB-a plaćaju u iznosu od 1 dinar. Ukoliko se odlučite za raskid uz plaćanje ostvarenih pogodnosti, fakturisala bi se razlika između pune i Akcijske cene pomnožena brojem meseci korišćenja pomenute pogodnosti.
Želimo da Vas obavestimo da smo otvoreni za svaku saradnju koja je u skladu sa fer tržišnim uslovima i potrebama naših korisnika i ukoliko se stvore realni uslovi . Budite uvereni da ćemo bez obzira na sve nastaviti da ulažemo u naš sadržaj i programsku šemu.
Zahtev za prekid saradnje se ponosi u našoj poslovnici. Lokacije i radno vreme poslovnica možete da proverite na linku sbb.rs/podrska/kontakt/prodajna-mesta/
Hvala Vam na saradnji i za sva dodatna pitanja vezana za naše usluge, budite slobodni da nas kontaktirate.
S poštovanjem,
SBB
2x me prosli put odbili, treci x sve hoce i sve moze.... Samo biti uporan.Evo da podelim zvanicnu odbijenicu SBB-a:
Obraticu se Inspekciji, kao i Prvoj koja tvrdi da mozemo raskinuti UO bez penala.
Solače nismo te prepoznali 🤣🤣🤣Pa ko sto vi hocete da raskinete, tako oni nece…ako mislite da ste u pravu, slobodno im ne placajte vise racune i vratite opremu, pa kad vas tuze svadjajte se po sudovima, verujem da cete dobiti, samo je pitanje ko ce da se maltretira sa svim tim
Ako sam u početku UO imao povoljnost 4 meseca po dinar, a do kraja UO sada imam još 6 meseci i plaćam punu cenu usluge, da li bih kod prevremenog raskida po ovom osnovu morao da platim prvih 4 meseca po punoj ceni?Svaki put, u svakoj temi, što sa internet što sa mobilnom operaterima, ista pitanja, iste nedoumice...
Ukratko:
1.Da li možete da raskinete UO bez plaćanja penala jer je došlo do izmene kanala u programskoj šemi?
- Da. Podnesete pisani zahtev (Pošta, e mail) ne poziv, ne chat preko fb, instagrama, Twittera...
Da li možete da raskinete UO bez plaćanja penala ako ste imali promociju po 1 dinar/ u pola cene. Da.
-Podnesite zahtev. Operateru ćete nadoknaditi do tada broj besplatnih meseci /u pola cene jer ste do tada imali uslugu.
1. Da naplaćuju se. Imaju pravo, naplaćivali su se.
Može. Platićeš taj 1 mesec korišćenja do tada.
Dobro bi bilo ako bi neko stručan dao template po kome pisati...Bez penala jer je "bitna promena ugovora" koji je jednostran.
Zvao odma telefonom.Podneo si zahtev pa su ti tako odgovorili ili nagađaš?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari