Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

18g i više samo za jako svetlo prženu kafu. Za komercijalne kafe, optimum je 12g do 15g. Italijani koriste uvek 14g za njihove kafe.
Danas svratio do Fuke i uzeo Etiopiju. Ne znam ko reče da im je jeftina kafa? 1150din za 200g nije baš jeftino. Kafa jeste lepa ali cena nije baš best buy. Mislim da je čak i Bloom jeftiniji. Ispred lokala uglavnom sede Rusi. Valjda su i oni zato digli cene.

Zasto bi koristio 18 i vise samo za jako svetlo przenu kafu? Naprotiv, ako ti je tesko da dobro ekstraktujes neku light kafu probaj nizu dozu. Zasto? Nisa doza omogucice ti da meljes sitnije - veca povrsina za ekstrakciju.

LM Linea je ok masina ali iskreno malo i precenjena. Glavna prednost joj je temperaturna stabilnost i sto iza nje stoji LM. Vise imas mogucnosti sa npr. Lelit Bianca a dosta je jeftinija. Ja sam malo spustio loptu s light kafama u espressu pre svega sto vise uzivam u light kafi kao pour over varijanti, ne zbog nedostataka opreme. Prosto vise uzivam u espresu koji je 1:1.5 do 1:2 nego u nekom turboshot-u 1:3 sa 98mm flat grindera. Nije da nisam probao i nije da nisam imao cime da napadnem light roast. Samo treba videti sta zelis i prema tome kupiti i opremu i kafu.

Trenutno radim na upgrade-u jedne lever masine iz 1977 god koju planiram da koristim za old school espresso/ristreto. Uz nju cu da koristim rucni mlin npr :)

Ja bi voleo da mi neko na GC napravi bolji espresso nego na LM Linea. Pozovite me da probam to čudo. BTW imam Super Jolly 64mm.
Nisam napisao "bolji" ni u jednom trenutku. Meni često više prija isto zrno koje napravim sebi na relativno jeftinoj opremi nego u kafeteriji.

Danas svratio do Fuke i uzeo Etiopiju. Ne znam ko reče da im je jeftina kafa? 1150din za 200g nije baš jeftino. Kafa jeste lepa ali cena nije baš best buy.
Ja sam napisao da je 3700 za kilogram povoljno jer sam je toliko platio. 5750 je mnogo skupo.

I meni je kafa na mom aparatu prijatnija od kafe u kafeteriji, dosta je pitkija. U kafeteriji je ta Etiopija značajno kompleksnija. Aftertaste traje po sat vremena. Kod njih je ukus kao da si zagrizao svežu zelenu kiselu jabuku, sve pršti od aromata. U nekom trenutku se čak namrštiš na tu bogatu citrusnost. Nekom je to odbojno a ja to obožavam. Kad već pijem light roast mora da bude vatromet ukusa. Pošto sam u nemogućnosti da to reprodukujem u kućnim uslovima, preorijentisao sam se na srednje do srednje tamno prženje sa kojim sam prezadovoljan. Jednostavno, ne treba mi ništa bolje. Ovi skupi light roastovi su mi praktično nedostižni na ovoj opremi. Nemam ambicije da trošim hiljade evra na opremu na kojoj ću praviti dve kafe dnevno. Kad se uželim kvalitetnog light roasta odem u kafeteriju i popijem ono što volim. Za svakodnevnu kafu ovo mi je sasvim dovoljno.

Posle jednog dana igranja sa mlinom i aparatom mogu da kažem da sam zadovoljan ukusom i sa ovom gorkom robustom koju imam. Još nisam probao specialiti kafu, kapiram da će biti samo bolja.
Kako i koliko često čistite ovaj uređaj?

Svaki dan očistim grupu četkicom i uradim 1-2 backflush-a samo vodom. Jednom nedeljno backflush Cafiza-om. Sito svaki dan operem četkom i kapljicom običnog kuhinjskog deterdženta.

Pravim pet kafa dnevno.

Kamenac možda jednom godišnje, mada nema od čega da nastane tako da je i to verovatno gubljenje vremena.

Etiopija iz przionice posle one iz fuke je kao fineti posle nutele
Iz koppe tanzanija za preporuku

U tom rangu favorit

Posle malo igranja sa Etiopijom iz Fuke, moram da kažem da im je kafa odlična. Preskupa jeste ali je jako lepa. Ne znam kako su uspeli da ispeku onako svetlo a da bude slatka. Momci iz Fuke stavljaju čak 20g za double shot na LInei. Ja sam išao sa 19g jer mi je basket 18g. Nedostaje malo kompleksnosti u odnosu na njihovu pripremu ali mi je moja verzija slađa i prijatnija.

Ako nije blasfemija pitati ovde, koje je trenutno mleko najbolje za kafu? Lidl ima neko, tj dve vrste, ok mi je, ali kao da fali da bude kremastija. Kravica mleko za kafu je malo bolje od obicnog punomasnog, a ono moloko nisam probao, zeznuo sam se pa sam uzeo zasladjeno, kao karamela je. Oni u malim pakovanjima nisu isplativi bas, treba mi bar 3 po kafi da stavim.

Pitaš za pravljenje mlečne kreme za kapućino ili da sipaš direktno? Za mlečnu kremu koristim Imlek Punomasno a može i za direktno sipanje mada nije preporučljivo sipati nezagrejano mleko u vruću kafu. Pravi se neka štetna kristalizacija koja otežava varenje još više nego inače.

Pitaš za pravljenje mlečne kreme za kapućino ili da sipaš direktno? Za mlečnu kremu koristim Imlek Punomasno a može i za direktno sipanje mada nije preporučljivo sipati nezagrejano mleko u vruću kafu. Pravi se neka štetna kristalizacija koja otežava varenje još više nego inače.
To nisam znao za kristalizaciju. Ja uglavnom sipam direkt hladno (do novembra), ali imam na aparatu za pravljenje kapucina, pa cim je ovako malo hladnije, prelazim na toplo mleko.

Meni je kravica punomasno (3.5) ok, kao i meggle 2.8.

Najmasnije koje ćeš naći kod nas je sveže iz Lidla i ono ima 4%

Ako nije blasfemija pitati ovde, koje je trenutno mleko najbolje za kafu? Lidl ima neko, tj dve vrste, ok mi je, ali kao da fali da bude kremastija. Kravica mleko za kafu je malo bolje od obicnog punomasnog, a ono moloko nisam probao, zeznuo sam se pa sam uzeo zasladjeno, kao karamela je. Oni u malim pakovanjima nisu isplativi bas, treba mi bar 3 po kafi da stavim.
Imlek mleko za kafu 3,8 + Aeroccino 4 idealno za kapucino ili malo toplog mleka u kafi

Da li bi mogao poslati neki dodatni izvor ili uputiti gde dalje da tražim informacije na ovu temu?
Hahaha, evo pokušavam da nađem gde sam to pročitao i ne nalazim nigde. Iskreno, moguće da je to bilo neka kvazinaučna informacija. Jedini što sigurno znam je da sipanje hladnog mleka u toplu kafu trenutno ubija aromu kafe. Sipanje hladnog mleka u instant kafu ne pravi nikakav problem jer to i nije kafa :)

Za pravljenje mlečne pene nije neophodan steamer ili aerocino, može lako da se izvede sa french pressom. Zagreje se mleko, sipa se u french press i izbućka se malo i dobiješ fino vazdušasto mleko kao u kafiću.

Preporuka je koristiti "sveže" mleko, tačnije pasterizovano umesto dugotrajnog koje je sterilizovano (UHT).
Na visokim temperaturama mleko menja ukus, gubi "slatkoću", zato se i steam-uje do 70 stepeni max. Meni je barem značajna razlika kada probam čisto mleko. Moram da probam i blind test za cappucino/latte.

Ako hoćeš kremastije, postoji fora za barista takmičenja. Zamrzneš celu flašu mleka, pa je okreneš da se polako otopi u neki sud. Prvo će se izdvojiti masniji deo i deo sa proteinima, šećerima... veći deo vode će ostati u obliku leda u flaši. Tako dobijeno "mleko" se stimuje i pravi latte, cappucino.
Neko je ovo objašnjavao (mislim Lance Hedric) u nekom videu.

Heheh pusti gde ce da zamrzava sad :) U sustini tako pravi ono sto moze, bar ovde a ima verovatno i u Srbiji da se kupi - condenesed iliti evaporated milk.

Da li negde na našem tržištu postoji low acidity kafa može i u zrnu a i za nespresso aparat. Gerd je u pitanju.

Kravica sveze,Dukat sveze,bez ikakvih problema zavrsavaju posao. Pogotovo sad u ovoj nestasici mleka,ne biram mnogo :)

Imam gaggia viva style, nov, star mesec dana. Primetio sam da se automatski iskljuci nakon nekih 10 minuta. Ne znam da li je to normalno ili da vratim? Sve radi okej, samo sto se ugasi posle 10min. Nekad ga upalim tipa pola sata pre nego sto cu da spremim kafu da se malo zagreje i kad se vratim, apart je ugasen.

Ne znam da li je to opcija da se automatski gasi posle 10-15min ili nesto nije u redu?

Imam gaggia viva style, nov, star mesec dana. Primetio sam da se automatski iskljuci nakon nekih 10 minuta. Ne znam da li je to normalno ili da vratim? Sve radi okej, samo sto se ugasi posle 10min. Nekad ga upalim tipa pola sata pre nego sto cu da spremim kafu da se malo zagreje i kad se vratim, apart je ugasen.

Ne znam da li je to opcija da se automatski gasi posle 10-15min ili nesto nije u redu?
To je to,nemas brige. Tako je fabricki.

Nešto mi se čini da je taj period duži, možda pola sata.

Ima još Vivara ovde. Rekao bih 30 minuta takođe, ugasi se kad ga zaboraviš.

1666791522562.png

Meni stigao donor da razvalim, pokušaću da skontam da li mogu da mu kulturiška isečem dno. Zanimljivo je da su po komentarima sa amazona kukali da nije kao original, ali ovo je pljunuti original, i ambalaža i žig i potpuno isto izgledaju, kao i istu kafu prave. Nisam se osmelio da šrafim prohrom na alumunijum, ovako je sigurno najbezbednije.

Smernice potrebne. Uslužno su mi samleli neki Brazil, svetlija značajno i finije mlevena. Raskantao sam donor, ubacio prvo manju dozu. Aparat se mučio bogme preko 10 sekundi stenjao kukao i počelo da izlazi svetlije.

Ukus jeste bogat, svetla, ali nije providna, puna je šoljica kafe, nije čaj. Kisela poprilično, tj. nije mi lepša od Lavazza socijale iz presurizovanog, ali jako je zanimljivo i baš se radujem što je toliko različito.

Kasnije ću da dupliram dozu, ali kapiram da će biti još kiselije?

Slike u prilogu. Našao bih šta mi se sviđa i onda uzeo mlin, ovo je poprilično skupo, 1k dingera za 200gr.
C4E240E5-84B9-45D7-AF62-02105EB1C96B.jpeg71B52F58-82FD-4CBB-A76C-BA5892BA0018.jpeg

Smernice potrebne. Uslužno su mi samleli neki Brazil, svetlija značajno i finije mlevena. Raskantao sam donor, ubacio prvo manju dozu. Aparat se mučio bogme preko 10 sekundi stenjao kukao i počelo da izlazi svetlije.

Ukus jeste bogat, svetla, ali nije providna, puna je šoljica kafe, nije čaj. Kisela poprilično, tj. nije mi lepša od Lavazza socijale iz presurizovanog, ali jako je zanimljivo i baš se radujem što je toliko različito.

Kasnije ću da dupliram dozu, ali kapiram da će biti još kiselije?

Slike u prilogu. Našao bih šta mi se sviđa i onda uzeo mlin, ovo je poprilično skupo, 1k dingera za 200gr.
Pogledajte prilog 361686Pogledajte prilog 361687
To je kafa iz FAF farmi. Brzim googlanjem imena farme ces naci vise informacija:
This coffee has a full body, a smooth acidity and flavors of nuts with notes of caramel and dried fruits.

Nazad
Vrh Dno