Šta je novo?

Google Pay/Wallet Srbija

Teoretišem... :unsure: Terminali su podešeni za kartice koje imaju RFID bez sopstvenog napajanja već ih pobudi impuls iz terminala da pošalju kod. Telefoni imaju napajani NFC chip pa su možda osetljiviji i brže odgovore na samoj granici dometa što nekako zbuni terminal.

Meni ovo ima smisla. Bas se vidi kako ranije očita telefon nego kada prinosim karticu.

Takodje, dok ga priblizavam terminalu, on ga ocita, dok karticu moras bas da spustis da bi ocitao.

Da telefon reaguje na većoj udaljenosti
Ni ne mora da se prislanja

Takodje, dok ga priblizavam terminalu, on ga ocita, dok karticu moras bas da spustis da bi ocitao.
Kartica nema svoj izvor napajanja, već ga indukuje NFC prijemnik terminala, zatim tu koju sekundu butuje OS kartice itd itd. Telefon to sve ima spremno, uz svoje neuporedivo jače napajanje. Uskoro će kartice biti samo rezervni scenario, sve može da bude u telefonu.

trivia:
Details/activity prikazuje samo poslednjih 8 transakcija uz obrzlozenje da se ostatak pogleda u transakcijama banke.
Mislim, ok..naravno.

Ja sam tek sad provalio da sam mogao da plaćam telefonom i dok nije bilo gpay, pomoću qr koda iz app banke, npr. na nis pumpi.

Ja sam tek sad provalio da sam mogao da plaćam telefonom i dok nije bilo gpay, pomoću qr koda iz app banke, npr. na nis pumpi.
Pod uslovom da prodavac zna kako sve to da aktivira. Prosle godine sam kupovao, stajao sam 5min dok nisu pronasli gde se nalazi u kasi IPS pokazi.

Такве плаћање једино и може на НИС-овим и Газпромовим пумпама, и у Роди и Идеи. Нигде више...

Možeš (skoro) sve račune platiti IPSom. Mobilni, internet, Infostan, struja...

Ne misli se ovde na plaćanje računa (IPS Skeniraj) već na opciju IPS Pokaži gde trgovac skenira qr kod koji generišeš u aplikaciji i ti praktično izvršiš uplatu na njegov račun.

Bas sam hteo da pitam da li se tako moze platiti racun u kaficu gde nema placanje karticom.

OK, "IPS pokazi" .....ali nisam siguran da trgovac moze bar kod citacem da ocita qr kod
Jel to neko koristio u praksi?

Može da očita sa običnim čitačem, isprobavao sam par puta u Idei. Traje možda malo duže nego plaćanje karticom.

1664780371241.png
zgodno za one bez NFC-a na telefonu, a nemaš karticu kod sebe

Može, ali samo ako prodajna aplikacija podržava tu opciju.
Pozdrav

Unicredit podrška kaže da rade na implementaciji, te će biti dostupno u narednom periodu

Ja mislim da će pustiti danas ili sutra, ne bi oni objavljivali na sajt da to neće biti za dan-dva implementirano.

Inače je to generički odgovor podrške "biće uskoro, biće uskoro".

Imaš li neku informaciju da li će Euro banka uvoditi GPay?

Prijatno me iznenadio Unicredit. Jeste da su i na ovoj temi stizale "insajderske informacije" kako se očekuje do kraja godine eventualno, ovo mi baš nekako ispade iznenada. Jedva čekam da isprobam.

Nazad
Vrh Dno