Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Skank je padobranac iz druge price, nit ima 6900 nit je imao vodeno

umesto rx5700xt, sad je graficka kartica 6900xt aorus xtreme od Gigabyte sa fabrickim vodenim blokom. takodje, ubacih jos jedan EKWB radijator i to onaj najdeblji, koji hladi direkt graficku. rezultati su apsolutno fantasticni, grafika u full loadu radi na 40C, dok CPU Ryzen 5800X naklokovan na 4.5GHz, radi na oko 50tak C. Igre bukvalno ubijaju sad. Imao sam nekih muka oko pokretanja sistema posle ugradnje, pa sam nesto pokusavao troubleshootovati sa kablovima, zbog toga je malo messy sa kablovima, ali koliko sutra, i to cu da upicanim i postavim ih sve na svoje mesto! :)
Show less

Skank je padobranac iz druge price, nit ima 6900 nit je imao vodeno
tako je, ja samo volim da pricam sa ljudima :D

umesto rx5700xt, sad je graficka kartica 6900xt aorus xtreme od Gigabyte sa fabrickim vodenim blokom. takodje, ubacih jos jedan EKWB radijator i to onaj najdeblji, koji hladi direkt graficku. rezultati su apsolutno fantasticni, grafika u full loadu radi na 40C, dok CPU Ryzen 5800X naklokovan na 4.5GHz, radi na oko 50tak C. Igre bukvalno ubijaju sad. Imao sam nekih muka oko pokretanja sistema posle ugradnje, pa sam nesto pokusavao troubleshootovati sa kablovima, zbog toga je malo messy sa kablovima, ali koliko sutra, i to cu da upicanim i postavim ih sve na svoje mesto! :)
Show less

odlican ti je ovaj build, jos bolje temperature. kazes igre ubijaju :D probaj armored warfare i uzivaj u slide show-u :D ili wow - isto slide show, ili rdr2, stutter fest :D sigurno ima jos neka igra neigriva sa danasnjim hw, ali ja ne znam :D za ove znam licno probao

3 su na jednom bloku, pa nisu bas reprezentativne temperature… oko 65 je gpu bio na najvecim vrucinama…
odlicno je i to. ali tebi one nisu u kucistu tako da se ne racuna :p

tako je, ja samo volim da pricam sa ljudima :D

odlican ti je ovaj build, jos bolje temperature. kazes igre ubijaju :D probaj armored warfare i uzivaj u slide show-u :D ili wow - isto slide show, ili rdr2, stutter fest :D sigurno ima jos neka igra neigriva sa danasnjim hw, ali ja ne znam :D za ove znam licno probao

odlicno je i to. ali tebi one nisu u kucistu tako da se ne racuna :p
RDR2 sve, ali sve napiceno na ultra, u 2K rezi, 120fps, klizi, ni trenutka ne stucne, da ne poverujes.......
WOW smece me nikad nije interesovalo, a ova prva neznam ni sta je......
od igara sta sam jos probao su:
Battlefield 5, limitirano na 144fps zbog monitora, razbija, konstantno zakucanih 144fps,, sve na ultra
Battlefield 1, sve isto kao i za BF5
Metro exodus, sve na extreme, 105-125fps, ultra glatko klizi
Hunt Showdown, sve na max, 144fps bez problema. otkljucao sam limit fps cisto da probam, ide od 180-215fps
Hell let loose, sve na ultra, 120fps, ali igra generalno nije dobro optimalizovana, ni na jednom kommpu ne radi kako treba bez mekih sitnih trzanja
RDR2, vec napisah iznad

Sve igre u 2K rezi

Poslednja izmena:
Nije li ovo najgori momenat da to kupiš?

RDR2 sve, ali sve napiceno na ultra, u 2K rezi, 120fps, klizi, ni trenutka ne stucne, da ne poverujes.......
WOW smece me nikad nije interesovalo, a ova prva neznam ni sta je......
od igara sta sam jos probao su:
Battlefield 5, limitirano na 144fps zbog monitora, razbija, konstantno zakucanih 144fps,, sve na ultra
Battlefield 1, sve isto kao i za BF5
Metro exodus, sve na extreme, 105-125fps, ultra glatko klizi
Hunt Showdown, sve na max, 144fps bez problema. otkljucao sam limit fps cisto da probam, ide od 180-215fps
Hell let loose, sve na ultra, 120fps, ali igra generalno nije dobro optimalizovana, ni na jednom kommpu ne radi kako treba bez mekih sitnih trzanja
RDR2, vec napisah iznad

Sve igre u 2K rezi
oooooooo ma jel moguce? 8x msaa u rdr2 pretpostavljam?

Nije li ovo najgori momenat da to kupiš?
pisao je vec, imao je povoljnu priliku, ispala mu je skoro dzabe

da budem iskren, u nekoj kombinaciji sta uradih sa prodajom stare i nekom kombinacijom preprodaje nove 6800 (bez xt)koju sam zabo iz Kimteca po nerealno niskoj ceni, doplatih svega 100e i presao sa 5700xt na 6900xt

Na koju foru 90.000 kad im toliko i neke 6700xt... Aumnjivo

Niko nece waterblock pa zato. Manja potraznja manji profit

oooooooo ma jel moguce? 8x msaa u rdr2 pretpostavljam?
Antialiasing je imao smisla na 800x600 i 1024x768 rezolucijama u starim igrama. Sa današnjim hardverom i visokim rezolucijama to je apsolutno nepotrebna strvar. Da citiram jedan tekst :
"Anti-aliasing was something to stress out about many years ago. But right now, with better graphics and higher resolution displays, it’s becoming more of a thing of the past. In fact, modern games don’t even require anti-aliasing in some cases."

To što neke igre, kao što je i RDR2, rade na (uveliko našminkanom) RAGE endžinu koji je nastao još 2006, zato još uvek vuče "otpatke" prošlosti među kojima je i MSAA, apsolutno nepotrebna stvar koja, pritom, sumanuto opterećuje grafiku.

Jedini način da se vidi razlika sa uključenim i isključenim MSAA jeste da se stopira slika, uveliča jedno 600% i vidi da li je neka travka ili žičica krzava ili ne. Ali onaj kome to smeta na taj način ima mnogo veće probleme od MSAA.

da odgovorim odmah obojici :D pod jedan, ja nisam dziber koji je juce kupio kompjuter na preporuku malog iz prodavnice ili youtubera influensera, pa da mora svaki slajder da bude na max a da nemam pojma sta znaci, ja sam u svetu kompjuterske grafike od voodoo 1 i eto entuzijasta sam, poznajem pojmove i tematiku. pod dva, u konkretnom slucaju rdr2 neki vid aa je neophodan jer je igra takva da ako nije ukljucen nikakav aa onda vegetacija TREPERI. nisam ja kriv sto je tako, ali je eto- tako. zato se mnogi opredeljuju za taa, ali taa na rezolucijama nizim od 4k mnogo muti sliku jer nema dovoljno informacija sa kojim da barata. na 4k je prilicno pristojno, ali tu imamo problem zahtevnosti rezolucije. dakle ovo sto artur kaze jma smisla za neke igre, ali nema za rdr2. recimo poslednji tomb raider, taa je fenomenalno implementiran tamo i nikakvih zamerki na njega nemam, iako sam se smorio kad sam video da su onemogucili supersampling koji je prethodni deo imao...

dakle, eto... i dalje ostaje dilema kako ja sa 6800 imam 20 fps u rdr2, a oogabooga 120 sa 6900xt. to jeste jaca kartica, ali 6 puta???

edit: pritom cak i ovo o cemu artur prica ce zapravo zaista imati smisla kada monitori za komp budu imali rezoluciju mnoooooooooogo vecu od 300 ppi, dpi zovi ga kako oces. znas koliko smo mi daleko od toga? ihaaaaaj. bice nekad, ali kad? dakle ovo sa cime sad baratamo, 1440p na 32" je i dalje truba. ti imas tu istu 1440p rezoluciju na telefonima od 6", o cemu mi pricamo. 4k malo bolje ali nedovoljno, pogotovu za dijagonale preko 50". znaci izjava je istinita, ali ce aa biti nepotreban tek kad dodjemo na rezolucije od 16k, 32k, 64k i vise (zavisi opet od dijagonale)...

opet ja trazim ovde dlaku u jajetu, a uskoro cu 99% igara da igram u 702p bez aa :D haha

Poslednja izmena:
da odgovorim odmah obojici :D pod jedan, ja nisam dziber koji je juce kupio kompjuter na preporuku malog iz prodavnice ili youtubera influensera, pa da mora svaki slajder da bude na max a da nemam pojma sta znaci, ja sam u svetu kompjuterske grafike od voodoo 1 i eto entuzijasta sam, poznajem pojmove i tematiku. pod dva, u konkretnom slucaju rdr2 neki vid aa je neophodan jer je igra takva da ako nije ukljucen nikakav aa onda vegetacija TREPERI. nisam ja kriv sto je tako, ali je eto- tako. zato se mnogi opredeljuju za taa, ali taa na rezolucijama nizim od 4k mnogo muti sliku jer nema dovoljno informacija sa kojim da barata. na 4k je prilicno pristojno, ali tu imamo problem zahtevnosti rezolucije. dakle ovo sto artur kaze jma smisla za neke igre, ali nema za rdr2. recimo poslednji tomb raider, taa je fenomenalno implementiran tamo i nikakvih zamerki na njega nemam, iako sam se smorio kad sam video da su onemogucili supersampling koji je prethodni deo imao...

dakle, eto... i dalje ostaje dilema kako ja sa 6800 imam 20 fps u rdr2, a oogabooga 120 sa 6900xt. to jeste jaca kartica, ali 6 puta???

edit: pritom cak i ovo o cemu artur prica ce zapravo zaista imati smisla kada monitori za komp budu imali rezoluciju mnoooooooooogo vecu od 300 ppi, dpi zovi ga kako oces. znas koliko smo mi daleko od toga? ihaaaaaj. bice nekad, ali kad? dakle ovo sa cime sad baratamo, 1440p na 32" je i dalje truba. ti imas tu istu 1440p rezoluciju na telefonima od 6", o cemu mi pricamo. 4k malo bolje ali nedovoljno, pogotovu za dijagonale preko 50". znaci izjava je istinita, ali ce aa biti nepotreban tek kad dodjemo na rezolucije od 16k, 32k, 64k i vise (zavisi opet od dijagonale)...

opet ja trazim ovde dlaku u jajetu, a uskoro cu 99% igara da igram u 702p bez aa :D haha
pa neznam sto ti RDR2 radi tako lose, evo bas me je interesovalo ovo sto kazes, ucitao sam poziciju usao nocu u grad, istina MAA je bio iskljucen, samo TAA na HIGH podesen. stavio sam MAA na 4x sto mi maximalno daje da podesim, i imao 65-80fps, i sve radi ultra glatko

ok, hvala sto si probao. ma da, to je sve smooth jer je u freesync range-u. odlicno je to.

tree tesselacija isto ukljucena i sve ostalo na max sa msaa (makar i 2, ali eto i sa 4 je super)? to je odlicno!

mozda je izasao neki patch? ili novi driveri? morao bi ja da obidjem opet rdr2. mada bolje kad izadje nova generacija

edit: cak i brat sa reddita ima 25fps sa 6900xt.

ja ne znam koju magiju ti koristis :D ahahahahaaha

edit2: jeli da te pitam, jel ti koristis preset? ili rucno sam svaku stavku podesis na ultra? i svaki slajder, vodu i to? teselaciju drveca? sve si podesio rucno?

Poslednja izmena:
Aman skankhunt42, ti si zreo za wild west theme park (Westworld). To ce ti jedino biti dovoljno fluidno, a ne treba ni MSAA x1.33 superres.

A ima i sta da se pojede, popije... A neko ce mozda i po tacki da dobije :)

@CountMike, kakav je hotspot na tom dzidzabajtu? Do 10C u odnosu na GPU ili preko?

ok, hvala sto si probao. ma da, to je sve smooth jer je u freesync range-u. odlicno je to.

tree tesselacija isto ukljucena i sve ostalo na max sa msaa (makar i 2, ali eto i sa 4 je super)? to je odlicno!

mozda je izasao neki patch? ili novi driveri? morao bi ja da obidjem opet rdr2. mada bolje kad izadje nova generacija

ja ne znam koju magiju ti koristis :D ahahahahaaha

edit2: jeli da te pitam, jel ti koristis preset? ili rucno sam svaku stavku podesis na ultra? i svaki slajder, vodu i to? teselaciju drveca? sve si podesio rucno?

sve rucno na ultra
pa neznam, ja odgledah bar 5 klipova na YT sa 6900xt i RDR2, ubija kako im radi, isto sve ultra....

pod jedan, ja nisam dziber koji je juce kupio kompjuter na preporuku malog iz prodavnice ili youtubera influensera, pa da mora svaki slajder da bude na max a da nemam pojma sta znaci, ja sam u svetu kompjuterske grafike od voodoo 1 i eto entuzijasta sam, poznajem pojmove i tematiku. pod dva, u konkretnom slucaju rdr2 neki vid aa je neophodan jer je igra takva da ako nije ukljucen nikakav aa onda vegetacija TREPERI. nisam ja kriv sto je tako, ali je eto- tako. zato se mnogi opredeljuju za taa, ali taa na rezolucijama nizim od 4k mnogo muti sliku jer nema dovoljno informacija sa kojim da barata. na 4k je prilicno pristojno, ali tu imamo problem zahtevnosti rezolucije. dakle ovo sto artur kaze jma smisla za neke igre, ali nema za rdr2. recimo poslednji tomb raider, taa je fenomenalno implementiran tamo i nikakvih zamerki na njega nemam, iako sam se smorio kad sam video da su onemogucili supersampling koji je prethodni deo imao...

Niko ni rekao ni pomislio da si džiber, ovo je prosta razmena mišljenja. BTW, ja sam imao i S3 Virge, pojavila se nešto pre Voodoo 1, a prvi Voodo koji sam ja imao je Banshee. ;)

I zaista ne znam šta je kod tebe u pitanju, ali kod mene na RX6800 RDR2 ide retko ispod 60 FPS na 1440p i jedino što isključujem je FXAA i MSAA koji su apsolutno nepotrebni. Sve osim WATER PHYSICS (na 2/3 slajdera) i WATER REFLECTION QUALITY mi je nasvirano na ULTRA. I izgleda predivno. Mada, probao sam i sa tim uključenim i osim što radi MNOGO lošije jedina vizuelna razlika može da se primeti SAMO i ISKLJUČIVO ako se igra zaustavi i debelo se zadubiš u neke tačke. Ali, kao što napisah, onaj koji tako igra i kome to smeta ima mnogo veće probleme od MSAA.

To što mu je igra u deliću sekunde pala na 25FPS je nešto sasvim uobičajeno za svaku zahtevniju igru. Daleko bitniji je AVERAGE FPS što bi ti, kao entuzijasta, trebao da znaš.

Ukljuci smart access memory, to ce pomoci sa min fps
Evo ovaj je nasvirao sve na max

u jednom momentu sam ukljucio sam, ali ne mogu da se setim da li je to bilo pre ili posle rdr2.

sve rucno na ultra
pa neznam, ja odgledah bar 5 klipova na YT sa 6900xt i RDR2, ubija kako im radi, isto sve ultra....
na yt i kad fps padne ispod 49 izgleda fluidno, to je na trenutak ne mozes da primetis, ali uzivo se primeti micro stuttering. to mene zeza, sto 99% vremena igra radi u freesync range-u i onda jedan stutter i hocu da razbijem ekran.

Niko ni rekao ni pomislio da si džiber, ovo je prosta razmena mišljenja. BTW, ja sam imao i S3 Virge, pojavila se nešto pre Voodoo 1, a prvi Voodo koji sam ja imao je Banshee. ;)

I zaista ne znam šta je kod tebe u pitanju, ali kod mene na RX6800 RDR2 ide retko ispod 60 FPS na 1440p i jedino što isključujem je FXAA i MSAA koji su apsolutno nepotrebni. Sve osim WATER PHYSICS (na 2/3 slajdera) i WATER REFLECTION QUALITY mi je nasvirano na ULTRA. I izgleda predivno. Mada, probao sam i sa tim uključenim i osim što radi MNOGO lošije jedina vizuelna razlika može da se primeti SAMO i ISKLJUČIVO ako se igra zaustavi i debelo se zadubiš u neke tačke. Ali, kao što napisah, onaj koji tako igra i kome to smeta ima mnogo veće probleme od MSAA.

To što mu je igra u deliću sekunde pala na 25FPS je nešto sasvim uobičajeno za svaku zahtevniju igru. Daleko bitniji je AVERAGE FPS što bi ti, kao entuzijasta, trebao da znaš.
ja i dalje imam jedan banshee :D ta, jedna gf2 gts i voodoo 3 su mi omiljene kartice u kolekciji. i dalje s vremena na vreme upalim tu gf2 cisto da joj se divim :D

elem, fxaa je cista glupost, to treba drzati ugasenim u svakom slucaju. msaa gasis ako ukljucis taa i obratno. ne znam. ja sam presao rdr2 sa tim identicnim podesavanjima kao ti sto igras u 1440p rezoluciji, samo sam jos iskljucio tree tesselation pored toga, i - iako igra u 98-99% slucajeva stoji iznad freesync range-a (49) desi se da padne ispod i onda krece stuttering sto me izludi. slazem se da igra izgleda lepo sa tim podesavanjima, ali recimo ja vidim razliku kad stavim sve na max, pogotovu vidim razliku sa ukljucenim i iskljucenim tree tesselation, i zato me smara, to je meni bilo deal breaker.

ne slazem se da je bitniji average. nikako se ne slazem. dzabe meni sto igra sat vremena radi savrseno i jedne sekunde mi secne kad se to desi dodje mi da bacim kompjuter kroz prozor. zato ja gledam iskljucivo min fps uvek.

MOZDA JE U PITANJU PROCESOR? ja imam 3700x. zasto taj osmoglavi mamlaz nije dovoljan za rdr2? naravno ja sam zapeo da sklapam komp u vreme najveceg divljanja kovida kad 5600x nije imao nigde ni za lek, pa sam bio prinudjen na ovaj 3700x, reko bice dovoljan. sto je najgore dogovorio sam se sa drugom da trampimo 5600x za 3700x glava za glavu jer njemu igre nisu toliko bitne, i nikako to da uradim...

Evo kakav je fps kod mene sa RX 6800, sve moguce nasvirano na max zbog testa, 1080p, bez fxaa, msaa i tree tesselation.
Edit: evo i benchmark u 4k

Prilozi

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    21.4 KB · Pregleda: 13
  • rdr2_4k_6800.png
    rdr2_4k_6800.png
    20.4 KB · Pregleda: 12
Poslednja izmena:
S kojim hardverom si mogao da igraš Crysis Warhead kada je izašao onomad? Koliko se sećam ni SLI ni CrossFIre setup nisu mogli da teraju to kako treba.
ne kazem da se ovo prvi put desava. a nije ni poslednji. eto, mene ta igra nije zanimala. sigurno da ima jos neka igra pored ove tri koje navodim stalno da su neigrive, ali ne znam jer ih ne igram.

Evo kakav je fps kod mene sa RX 6800, sve moguce nasvirano na max zbog testa, 1080p, bez fxaa, msaa i tree tesselation.
Edit: evo i benchmark u 4k
podesi sledece: 1440p, 2x msaa, sve na max osim fizike i refleksije vode (smakni po jedan bar), i ukljuci tree tesselation. udji u grad nocu i kazi mi da li imas fps ispod 49. ovo su moja preferirana podesavanja i nisam mogao da izvucem min fps 49 nikako.

na kraju sam igrao sa ovim podesavanjima: 1440p, taa, sve na max osim fizike i refleksije vode (smaknut po jedan bar), i ugasen tree tesselation. tad je bio skoro uvek iznad 49, mada mi se cini da se desavao po koji micro stutter, ali ne stignem da ga ulovim koliko fps tad ima. probaj i ta podesavanja pa javi.

nemam pojma, igra je problematicna, barem ja mislim. ja nisam mogao da je odigram onako kako zelim. cekam da izadje nova generacija pa cemo da vidimo sta kaze 7800 (non xt).

Koji je najstabilniji dravjer za ovo djubre? Crashuju mi igrice iz drajvera u drajver, 6600 XT. Napajanje odlicno, temperature dobre, igrice crashuju. Ozbiljno se razmisljam da predjem na Intel + Nvidia nakon 8+ godina na Radeon grafikama i na Ryzenu od kako je izasao.

Mislim da nije do samih drajvera nego do njihovog propratnog softvera.
I ja sam imao problem sa 6800xt na kraju sam sve očistio sa ati cleanup utility instalirao min samo drajvere stavio msi afterburner i evo vec par dana nisam imao ni jedan crash , pre se dešavalo na svakih 30-tak min igranja.

Vrh Dno