Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Hvala ti ali nije lose cuti ljude koji imaju iskustva i znanja sa fujicu inverter klimama.

Za ostale ne znam a za Fujistu sam čuo da imaju neki grejač ulja ugrađen u sam kompresor koji greje ulje pre starta do određene temperature tako da za kompresor nema opasnosti. Al rećiće neko ko se bolje razume u to.
Nema grejač kompresora bar ove klime koje se prodaju kod nas.Kompresor i naravno ulje do neke radne temperature zagreje puštajući malo struje kroz namotaje motora kompresora.Verovatno sve klime tako zagreju kompresor zimi pre pokretanja ne znam kako bi ga drugačije zagrejali i dovoljno razredili ulje bez dodatnog grejača.555.png

Otprilike kupujes auto sa 240 konjskih snaga da bi vozio 30 na sat...
Plus 24 ka u 30 kbadrata bi ti napravila propuh da bi morao vjerovatno hvatati stvari sa stola da ne polete.

Bolje tu stavi amber 09 ili gtech12 i u ostatak stana neku jeftinu 12ku(opet zavisi od rasporeda). Bolja ce bit i pokrivenost
Sumnjam da bi ti se i ljeti svidio polarni zrak koji izbija iz 24 Ambera koja hladi 100 kvadrata.
Svestan sam toga. Ideja i jeste bila upravo ta ..zimi damgreje (koliko god da zagreje), a leti bih hladio ceo stan od 100kvadrata.
Ili, kao što si rekao, dve slabije i ravnomerno pokrijem ceo stan, što se hlađenja tiče, alimistajem kratak za grejanje. Razmišljao sam i o split sistemu, ali mi to, za sada,nije prioritet.

Amber 09 i Gtech12 ce pojest 30 kvadrata. Ako ti je izolovan prostor, 2 dobro pozicionirana ambera 09/12 ce to bez muke grijat. Hladjenje je manji problem, to ured svaka klima moze.
Multi split ni slucajno, ne valja iz vise razloga. Bolje 2 singke splita.

Cini mi se da 2 clana foruma zeka i ivan griju velike kvadrature sa amberom 12kom(70-80 kvadrata)
Ugl 24ka Amber ni slucajno dobro ces se zeznut, krmaca od 55 kg nije za zivotnog prostora. Za halu, poslovni prostor isl moze

Dobro da ste mi to predočili.
Koju 12-ticu mi predlažete za tih 100.kvadrata ? Išao bih prvo na jednu jedinicu, pa bih kasnije dodao još jednu , po potrebi.
Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi .
Imate preporuku za dobru cenu, jer na Netu nalazim cene u velikim rasponu.

Dobro da ste mi to predočili.
Koju 12-ticu mi predlažete za tih 100.kvadrata ? Išao bih prvo na jednu jedinicu, pa bih kasnije dodao još jednu , po potrebi.
Gree inverter klima Amber Premium GWH12YD-S6DBA2A wifi .
Imate preporuku za dobru cenu, jer na Netu nalazim cene u velikim rasponu.
Ne radim sa klimama. Pogledaj na netu i javi se ovlastenom distributeru za Gree da ti da preporuke ovlastenih distributera za tvoje mjesto.
Ja bih tu stavio Amber nordic 12 u glavnu prostoriju da puse prema hodniku ako imas dobru izolaciju i solidan raspored, jos jedna takva ce ti zavrsit posao. Ja sa daleko slabijom klimom grijem 50 kvadrata.
Ako stignes postavi plan stana kao i inf o izolaciji, polozaju itd onda mozda mozes i bolje prijedloge dobit

Nema grejač kompresora bar ove klime koje se prodaju kod nas.Kompresor i naravno ulje do neke radne temperature zagreje puštajući malo struje kroz namotaje motora kompresora.Verovatno sve klime tako zagreju kompresor zimi pre pokretanja ne znam kako bi ga drugačije zagrejali i dovoljno razredili ulje bez dodatnog grejača.Pogledajte prilog 353785
Eto rešeno za Fujitsu. Ali ne znam za ostale, svojevremeno se Gree hvalio da ima grejač kompresora. Ali mi nije jasno jel ima ma neki grejač ugrađen u kompresor ili namotan oko kompresora ili nema nikakav grejač već je rešenje kako si ti naveo samo ga oni marketinški obradili, to nisam uspeo da saznam.

Nije Gree ništa marketinški obrađivao, već u nekim svojim modelima imaju grejače kompresora. Isto kao što i moja Midea Breezeless ima ovakav grejač kompresora.

640-2.jpg

Isti ovakav grejač košta dvadesetak evra i možeš i sam da kupiš i ugradiš na klimu, kao što možeš da ugradiš i grejač tacne.

Eto rešeno za Fujitsu. Ali ne znam za ostale, svojevremeno se Gree hvalio da ima grejač kompresora. Ali mi nije jasno jel ima ma neki grejač ugrađen u kompresor ili namotan oko kompresora ili nema nikakav grejač već je rešenje kako si ti naveo samo ga oni marketinški obradili, to nisam uspeo da saznam.
Vivax AERI ima grejac kompresora i kondenzatora i da namotan je na kompresor.
Imaju i poneki modeli Gree i Midea ugradjen grejac kompresora i kondenzatora.
I nije marketinski trik,automaatski se ukljucuju na +2 i trose 70-80w.

Nije Gree ništa marketinški obrađivao, već u nekim svojim modelima imaju grejače kompresora. Isto kao što i moja Midea Breezeless ima ovakav grejač kompresora.

640-2.jpg

Isti ovakav grejač košta dvadesetak evra i možeš i sam da kupiš i ugradiš na klimu, kao što možeš da ugradiš i grejač tacne.

Tako je, silikonski grejni kabal dovoljne dužine i snage da se rasporedi po tacni i oko kompresora i rešen problem

To bi morao da vidiš sa uvoznikom direktno, zavisi od njihove politike.
Tehnički, grejač bi imao zasebno napajanje i nikako ne utiče na rad uređaja u negativnom smislu, naprotiv. Nema razloga da se gubi garancija ako se uradi kako treba

Drustvo to je sve fino kad je napolje zestok mraz klima radi i nas dodatni grejac greje kompresor kako bi najoptimalnije radio, ALI, kad nestane struje ( 4 - 6h ) a taj zestoki mraz od -10C do -15C odradi svoje da se ulje u kompresoru " stegne - zgusne ", kako " sigurno " pokrenuti kompresor kad dodje struja a da pri tom nedodje do nekog kvara - havarije. Dali ima opcija da klima prepozna povecan otpor i da krene sa zagrevanjem kompresora pre starta?

Docemo i da ugradimo ako treba
Na Zlatiboru se radi, nije Beograd. Ako ste blizu, pristajem. Ili, ako neko čita temu ko je iz Užica da mi preporuči nekoga ko je stručan za montažu. Bio sam našao nekog preko Net-a, ali je isuviše stručan, čak mi nije rekao da je 24ka na 100 kvadrata zver.

@EmaXx
(y)
Kažu da je EnergyNet glavni distributer.

Poslednja izmena od urednika:
Jel ima neko ideju sta raditi kada se oseca na vlagu ili skoro pa budj kada radi fan mode bez kompresora? Tipa stavis 26 da odrzava i cim se ugasi kompresor ono pocinje da smrdi. Klima je skoro nova i malo radila, stara godinu dana, 2x vec ciscena, filter nije ni zaprljan. Serviseri su cistili ono kada se nakaci preko klime pa pusti neko sredstvo. Bilo je ok koji dan, nedelju dana, ali opet pocelo da se oseca dosta.

Mozda samo ona dezinfekcija uredjajem kada se zatvori soba i pusti da radi bar 1h?

640-2.jpg

Znači ovo malo kabla na -10, kompresor ne radi više sati i to malo će sa spoljne strane metalnog kućišta kompresora da zagreje kompresor i ulje u njemu da bi kompresor neometano krenuo? Kažete da ima 80w snage, sijalica ima 80w pa je zimi u hladnoj šupi bez problema uhvatim rukom a ovde treba da zagreje prvo metal pa metal ulje da bi kompresor krenuo bez posledica. Koliko vremenski traje zagrevanje? I dali se grejač nakon pokretanja kompresora isključi, jer ako ostane uključen onda je COP jako mršav. Ako se isključuje kako je rešena automatika isključivanja grejača, vremenski, temperaturni senzor ili nešto treće možda ručni prekidač pali-gasi? Po meni ručno je najbolje jer se koristi samo kad treba.

@DeonTuck budj moze biti u ladici za prihvat kondenza ili eventualno na rebrima unutrasnje jedinice.

Za ladicu ne znam gde je, a za unustrasnju jedinicu ne bi trebalo, bas su dobro dezinfikovali. Bas je neprijatno jer ne mozes da odrzavas temperaturu pa stalno palim i gasim da se ne bi osecalo

Eh, kad oće ono oće. Evo sad mi bio električar nešto službeno i ja ga pitam za te grejače tacne i kompresora. Čovek mi iz topa reče: glupost!
Taj kabal ima toplotnu moć na jedan dužni metar 80w a ne 80w na namotanom delu oko kompresora. Koliko ima oko kompresora izračunaj sam, više od 20w ne veruje.
Trik je kaže da ulje koje se nalazi u kompresoru ne smrzava baš na malim minusima i da je poroizvođač mislio na to kad je napisao da klima radi do -15 i da je ulje verovatno prilagođeno toj temperaturi da ostane tečno do -15.
Što se tiče tacne spoljne jedince, kaže da je tu do predviđene temperature verovatno isto nepotreban grejni kabal. Pitao me jel se meni zaledila tacna prošle zime kad je steglo? Reko nije. A on kaže da ni ne može jer voda sa rebara teče znači da je u plusu, što kasnije otiče to je toplija, seti se da ti je išla čak i pomalo para iz spoljne jedinice na kraju defrosta. Pa šta misliš kolika je temperatura vode? Reko ne znam, a n kaže ne znam ni ja al je sigurno vruća. E onda ta vruća pada na tacnu i zagreva je ne treba nikakav grejač da se budži. Grejač treba samo ako je oblik tacne takav da se voda negde zadržava pa treba grejač da je održi toplom dok ne naiđe sledeći defrost da je pokupi sa sobom i odnese kroz rupu. Ako je oblik tacne ok a rupa dovoljnih dimenzija nema opasnosti od nakupljanja leda. A ako je rupa mala i tacna loše rešena to je onda loše konstruisano i onda treba izbušiti dodatne rupe sa burigijom na tacni na najnižim tačkama da voda brže oteče i da se ne zadražava, kaže to je elegantnijei pametnije od grejača. Klime koje rade po Norveškoj i Rusiji su posebna priča i nije namenjena nama.
Eto ja dobio odgovor i vama preneo a vi kako oćete za mene je pitanje grejača završeno.

Taj tvoj električar priča o stvarima o kojima nema pojma. Evo ti objašnjenje čemu služi grejač kompresora.

@DeonTuck da li je oprana cela unutrasnja jedinica, skinuta kompletna maska?

Ova ladica (slika ispod) koja stoji ispod rebara bi trebala da se ocisti ako nije.

aircon-drain-pan-clogged.jpg
slika preuzeta sa

@DeonTuck da li je oprana cela unutrasnja jedinica, skinuta kompletna maska?

Ova ladica (slika ispod) koja stoji ispod rebara bi trebala da se ocisti ako nije.

Pogledajte prilog 353864
slika preuzeta sa
E jeste, skroz demontirana plastika da ostane golo, pa nakaceno nesto kao dzak sa odvodom i onda pusteno da se ispira i trajalo je dugo. Znaci nije ono skinem filter i poprskam ispranom vodom lavande. Mislim da je sve to ocisceno sto si naveo. Mozda u cevima i od spoljne jedinice nesto, ne znam... Probacu jos to sa aparatom kako sto rade dezinfekciju u kolima pa da vidimo. Neobicno jer je malo koriscena i skoro nova inverter klima. Tacnije, i stara se isto oseca, nema razlike iako je 6,7 god matora.

Pitanje je koliko taj grejac od par 10tina wati zaista moze ista da ugreje na -15?

Laicki - rekao bih da nemoze da ugreje taj lim od kompresora a kamo li sadrzinu unutar njega.

Bez da se iko uvredi, ozbiljni proizvodjaci sebi ne bi dozvolili takav minus u dizajnu pa mi sve lici na prodavanje magle.

Doduse, moj inverter vrti 365 dana u godini, bio minus ili plus. Ima kintinuitet u radu i ne pali "na gurku".

i onda ugase struju na - 20 na 4 sata a ti na zlatiboru...

Grejač služi da greje okapnu tacnu da bi vods lakše oticala, grejanje ulja u kompresoru je dodatni benefit zarad lakšeg starta i može pozitivno da utiče na vek trajanja kompresora. Klipni kompresor je u pitanju a kao paralelu možete da izvučete loš uticaj "hladnog starta" kod motora automobila.
Kao što je poznato, grejači su kod klima uređaja obavezni za "nordic" modele tj. klime koje se plasiraju na određenim tržištima sa hladnijom klimom inače se izbegava jer negativno utiče na energetsku efikasnost, otuda i razlika u samoj deklaraciji pa su neki uređaju deklarisani na -15, -20 ili -22c.
Ono što je bitno, grejač ne može da šteti, u određenim uslovima i na izuzetno niskim temperaturama je svakako poželjan, sprečava formiranje leda u spoljnoj jedinici, omogućava ređe defroste i olakšava start kompresora

Nazad
Vrh Dno