Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ako vreme ovako nastavi ićiće klima u mod grejanja.

Hm ajmo ovako. Kažeš da ta Midea troši 100w na +12spolje temperature a cop joj je 7, to je 700w, jel tako?
A šta ako su toplotni gubici na istoj spoljnoj temperaturi 1000 wati? Onda će klima trošiti više od 100w/h, jel tako? Pa kako onda možete da tvrdite da klima troši na spoljnih 12c, 100w/h? To su verovatno fore iz Euroventa a jel uopštezna taj tvoj uvoznik šta je to Eurovent? To je testiranje klime u labalatorijskim uslovima za određenu snagu u određenoj prostoriji i tako računa SCOP. To je poenta priče Euroventa SCOP a ne snaga klime.
Vidiš, ja imam Fujitsu KMTA i zimi se dobro pokazala, grejala kvadraturu popriličnu i zato tvrdim da nije za malu kvadraturu. Da ide često u defrost ide ali akс je temperatura oko nule i velika vlaga, a reci mi koja klima tada ne ide u defrost?
Kada se spusti temperatura ispod -5 defrosta ima ali je jako redak, ništa što bi smetalo konforu.
I za tebe jedno pitanje: jel si ti nekada osetio kako greje klima koja duva u modu grejanja i pri tome troši 100w/h struje? Ja mislim da nisi, jer da jesi lopatom bi je skinuo sa zida, ako je to u prvoj brzini još i bože pomozi a ako je u četvrtoj onda daj mi konopac da se obesim. zašto? E to pitaj tog pametnog uvoznika ako taj šaban to uopšte zna.
Nakon Fujitsua u dnevnoj ja jurim za spavaću sobu od 25 kvadrata nekog Daikina ili Mitsubishija a ti se pitaj zašto. Klima se kupuje spram namene prostorije a ne njenih mogućnosti na papiru. Pogotovo Midea piše svašta pa Joza kupi tri komada i onda ih skida i stavlja Fujitsu koji mu je tada bio dostupan, razmisli zašto? A nisu ga prevarili to što piše na papiru to je ali klima Midea mision 18 ne radi onako kako treba kao i Gree Muse 12. Klimu prvo moraš osetiti pa tek onda pazariti, a to pisanje na papiru, to zaboravi u praksi.
Написао сам ако је веровати увознику што се ознака тиче јер је се у свакој земљи исте климе другачије означавају, што се мидее тиче. И ако је веровати еуро венту. Дакле не износим своје мишљење него податке до којих сам дошао. Инвертер клима троши онолико колико је потребно да постигне задату темературу. Интересантан је податак из еуровента јер се из њега може извући, најнижа модулација климе - за KMTA12 се испоставило да је тачно (на 12C при COP-у 6.72 греје 850W, дакле троши 126W). Одлично сам изолован тако да ће ми ниска модулација сигурно бити од користи. Планирам да климу позиционирам тако да не дува директно у људе, видећемо како ће се у пракси показати.
Fujitsu је далеко озбиљнији произвођач - ја нисам нашао да неки други има таблице максималног капацитета на свим спољним и унутрашњим темературама. Тако да је, барем код Fujitsu-a све лепо документовано, зато сам и скренуо пажњу да не стоји тврдња да је LMCA/LMCE јача клима у грејању.

Najbolje tablice ima Tošiba, tablica i u njoj minimum, srednja i maksimalna vrednost za svaku spoljnu temperaturu u temperaturnom rasponu. To je najbolje jer je srednja vrednost ona na koju se možeš osloniti, na minimalnu računati a maksimalnu nikada nećeš koristiti u praksi jer je to praktično nemoguče. Svaka ozbiljnija firma ima vremensko ograničenje u kojem recimo 30 minuta je moguće da duvanje ide na maksimum i kompresor takođe, nakom toga on se spušta na niže vrednosti isto kao i duvanje. Dakle neće davati maksimalan kapacitet koji je iskazan u tablicama kao kod Fujitsu. Ali zato svi znamo da će gornja polovina prikazang kapaciteta kod fujitsu uvek biti dostupna ali to ne znači da će uvek biti i potrebna kao što je kod tebe slučaj jer kažeš da si odlično izolovan.
Kod takvih objekata ja bih pre išo na konfor nego na snagu. Na kraju krajeva svi kupujemo klime radi udobnosti koju ona nosi: da nema buke i pre jakog duvanja a to košta. Jedna te ista klima se različito ponaša u različitim prostorima. Nek je sa srećom kupovina pa da nam podeliš iskustvo sa tvojom klimom, jer lično iskustvo je jače od svih testova, to je praksa pokazala.
Umalo da zaboravim, niska modulacija je moguća samo na višim brzinama duvanja a na nižim jako teško ostvariva. Zato se nemoj previše oslanjati na nisku modulaciju, nije ona uvek u praksi ostvariva. Pozz.

kada je sparno , vlazno vreme... DRY mode izvlaci vlagu iz vazduha, trosi manje struje nego da hladi, osecas se prijatnije u roku od 15min..savrseno za ove dane kada je temp oko 20c

da ne čitam 174 strane
treba mi normalna inverter klima da greje 50 kvadrata i da ne košta 2k evra
gledao malo po netu i našao sam

VOX IVA1-18IR pa me interesuje ako neko ima iskustva sa tim ili slicnim klimama

da ne čitam 174 strane
treba mi normalna inverter klima da greje 50 kvadrata i da ne košta 2k evra
gledao malo po netu i našao sam

VOX IVA1-18IR pa me interesuje ako neko ima iskustva sa tim ili slicnim klimama

Ja imam VOX IVA 5 12000BTU, zadovoljan sam hlađenjem, kako greje videćemo. Mislim da je 18000BTU previše za stan, bolje 12000 BTU.

Nije stan, prizemlje kuće visine 220cm ukopano sa jedne strane 150cm, ali planiram da otvorim zid izmedju trpezarije i dnevne sobe (koju ne planiram da grejem ovu sezonu) i time ću povećati kvadraturu sa 50kvadrata na 75kvadrata onda će verovatno biti čak i mala

Nije stan, prizemlje kuće visine 220cm ukopano sa jedne strane 150cm, ali planiram da otvorim zid izmedju trpezarije i dnevne sobe (koju ne planiram da grejem ovu sezonu) i time ću povećati kvadraturu sa 50kvadrata na 75kvadrata onda će verovatno biti čak i mala
Ako se povećava površina onda bolje neka skuplja klima. Fujitsu ili micubisi.

kada je sparno , vlazno vreme... DRY mode izvlaci vlagu iz vazduha, trosi manje struje nego da hladi, osecas se prijatnije u roku od 15min..savrseno za ove dane kada je temp oko 20c
Dry mod je vrhunski odradjen na Fujitsu ali je mana sto zaustavlja turbinu koja je vlazna i kod mene se to brzo ubudja da moram da je perem u sred leta. Jedne sezone samo Dry koristio, odlicno izvuce vlagu a ne obara temp mnogo. Sad koristim samo hladjenje a ako hocu dry da isusi stavim na quiet brzinu koju koristi prilikom dry moda i stavim na 20c, dobija se isti efekat ali turbina ne staje.

nemam gde staviti 2 klime, jedva da imam mesta za jednu jer je visina plafona samo 220cm

Sad je malo nejasno kakve veze ima visina plafona sa brojem jedinica ali da, sa jednom će da bude nategnuto ali nije nemoguće u zavisnosti od prohteva.
Kod mojih je slična situacija, 70kvm, nabijača, plafon isto tako oko 220 i jedna hisense energy pro greje sve to uz pomoć plinske peći. E sad, utisak je da bi i bez plinske peći mogao da se ugreje ceo prostor što zbog pozicije samog uređaja i povoljne konfiguracije kuće, što zbog činjenice niskih plafona i debelih zidova. Klima duva kroz sve sobe direktno, u spavaćoj kao najdaljoj je nekih 3 stepena manje što nije problem. U tim uslovima nema preterano niske modulacije, grrjala je i na -15 bez problema, jedino gde de stvarno muči i gde je potrebno još jedno grejni telo su one temperature oko 0c i česti defrosti, za sve ostalo se plinska peć koristi na minimumu čisto da rastereti klimu

Pozdrav,
Ako može savet oko izbora
-

Hisense WINGS HINANO 12K - KB35YR3E Inverter​

GREE Klima uređaj inverter Pular Eco Plus 12k​

ili neka treća po vama?

Pozdrav,
Ako može savet oko izbora
-

Hisense WINGS HINANO 12K - KB35YR3E Inverter​

GREE Klima uređaj inverter Pular Eco Plus 12k​

ili neka treća po vama?
Prvo podaci o objektu: Dimenzije prostorije, broj prostorija koji se greju, izolacija, materijal od kog je bjekat, kuća ili stan, jel ima pod na tlu ili je nad podrumom ili grejanim stanom, dali iznad ma nekog ko greje ili je negrejani tavan. Izolacija: zidovi, pod , plafon. Namena prostorije: dnevna soba, spavaća soba, pekara, trgovina, kancelarija....To bi bilo ukratko što je potrebno da bi ti neko odgovorio. A ako ti neko odgovori ovako bez tih podataka onda je on Nostradamus.
Onako na prvu loptu ovo su klime više za hlađenje nego za grejanje. Zašto? Pa kad temperatura se spusti od +5 do -3 biće malo malo defrost. Imaju malu spoljnu kedinicu i malo freona. Za hlađenje su ok.

Poslednja izmena:
Prvo podaci o objektu: Dimenzije prostorije, broj prostorija koji se greju, izolacija, materijal od kog je bjekat, kuća ili stan, jel ima pod na tlu ili je nad podrumom ili grejanim stanom, dali iznad ma nekog ko greje ili je negrejani tavan. Izolacija: zidovi, pod , plafon. Namena prostorije: dnevna soba, spavaća soba, pekara, trgovina, kancelarija....To bi bilo ukratko što je potrebno da bi ti neko odgovorio. A ako ti neko odgovori ovako bez tih podataka onda je on Nostradamus.
Onako na prvu loptu ovo su klime više za hlađenje nego za grejanje. Zašto? Pa kad temperatura se spusti od +5 do -3 biće malo malo defrost. Imaju malu spoljnu kedinicu i malo freona. Za hlađenje su ok.
U pitanju je rezerva za grejanje ukoliko bude problema sa gasom, planiram je staviti u dnevni (oko 14 m2) ali da udara direkt u vrata prema hodniku. Kuća je bez izolacije, samo omalterisana spolja, stolarija se čeka ove ili najdalje naredne godine. Prizemlje kuće je u pitanju, oko 70 m2.
Mislio sam da je ova Gree eco pular 12k više za grejanje.

Uh kolega mislim da od tog posla u tm cenovnom rangu nema ništa, možda Fujitsu LLCA 12 al i to je pitanje. Za tu sobu od 14 kvadrata možda i prođe jedan deo zime, al 70 kvadrata zaboravi. Inače dobra praksa je jedna klima jedna soba i ne da duva na vrata već duž spoljnog zida. Klima tako greje hladan front koji dolazi od spolja i meša ga sa svojm toplotom pa od spoljnog zida-prozora ne dobijaš takvu hladnoću. I konačno bez izolacije zaboravi na grejanje više od jedne prostorije samo sa klimom. Možda bi tih 14 kvadrata uspeo ali bez izolacije i na jačim minusima za veću kvadraturu zaboravi. U prelaznom periodu bože pomozi ali kad malo stegne, jok.

Uh kolega mislim da od tog posla u tm cenovnom rangu nema ništa, možda Fujitsu LLCA 12 al i to je pitanje. Za tu sobu od 14 kvadrata možda i prođe jedan deo zime, al 70 kvadrata zaboravi. Inače dobra praksa je jedna klima jedna soba i ne da duva na vrata već duž spoljnog zida. Klima tako greje hladan front koji dolazi od spolja i meša ga sa svojm toplotom pa od spoljnog zida-prozora ne dobijaš takvu hladnoću. I konačno bez izolacije zaboravi na grejanje više od jedne prostorije samo sa klimom. Možda bi tih 14 kvadrata uspeo ali bez izolacije i na jačim minusima za veću kvadraturu zaboravi. U prelaznom periodu bože pomozi ali kad malo stegne, jok.
Hvala ti prijatelju.

Imam nego gomno od KOREL klime (to su navodno OEM Midea bili, neki hrvati rade evo dan danas za exYU trziste postoje kao brend njihov), 12000BTU, radila OK do pre koju godinu i za hladjenje i grejanje.
E tada krecu problemi - gubi freon. Napunjen 2018. i radilo OK do 2021. Zatim nije bila u upotrebi skoro godinu dana zbog renoviranja, od freona ostalo nista, pa sada pre mesec dana ponovo dopuna na 100%. Radila lepo mesec dana - mozda sam je 3x upalio.
I sada prekjuce - upalim je, ona normalno peeep uradi, krenu krilca da se spustaju, medjutim samo se ugasi. I od tada mrtva. Ni da bekne, krilca ostala tako na pola.
Naravno da sam probao na dugmence ono "rucno" paljenje - nista, mrtva i dalje.
Podrazumeva se da je uticnica proverena - ima struje.

Da li je skroz geknula i da je samo za djubre sada, ili postoji promil sanse da je prosto ostala bez napajanja u smislu da joj se kabl malo drma (kao da se zicka otkacila ili klema na sta je li je to unutra vezano)... koliki je problem da dodjem do tog dela gde je kabl prikacen da vidim kontakte na unutrasnjoj jedinici?

Servis propo' u smislu ne mogu da dodju za 7-8 dana tek.

Da li se uopste isplati i pokusavati servisirati ovo? Klima je kupljena i ugradjena 2009.

Klima ne reaguje na daljinski - prvi korak provera se da li unutrašnja klima dobija napajanje struje, zameniti baterije u daljinskom upravljaču. Često se dešava da na displeju daljinskog stoje zadate funkcije, baterije su loše i ne može da se uspostavi signal sa klimom. Podignuti poklopac na unutrašnjoj jedinici i sa desne strane postoji malo crno dugme koje služi da se klima upali bez daljinskog. Pritiskom na njega oštrim predmetom (olovkom,..) klima treba da startuje.Ako i tada klima ne radi, a dobija napajanje struje, potrebno je skinuti masku na unutrašnjoj jedinici i proveriti glinericom dali struja stiže do elektronike, proveriti stakleni osigurač na elektronici i trafo.

ovo sam nasao na nekom sajtu za servis klima - ovaj bold deo meni treba, da li je to problem skinuti masku i doci do tog dela gde mogu multimetar ili glimericu da utaknem? Mora li sace da se skida celo ili ne?

Drugari jedno pitanje, ako dodje do restrikcije i klima ostene bez struje 5h - 6h, dali ce to smetati kompresoru kod ponovnog starta a napolju je -12C.

Planiram da uzmem Gree Amber Premium GWH24YE-S6DBA2A . Pročitah negde ,neko je napisao, kada klima radi defrost,da lije na sve strane ,tražio je neki levak, da bi kanalisao vodu, pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim modelom ? Koristio bih je u prostoriji od nekih 30kvadrata, za grejanje, preko zime, a preko leta za ceo sprat od nekih 100 kvadrata.

Planiram da uzmem Gree Amber Premium GWH24YE-S6DBA2A . Pročitah negde ,neko je napisao, kada klima radi defrost,da lije na sve strane ,tražio je neki levak, da bi kanalisao vodu, pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim modelom ? Koristio bih je u prostoriji od nekih 30kvadrata, za grejanje, preko zime, a preko leta za ceo sprat od nekih 100 kvadrata.
Otprilike kupujes auto sa 240 konjskih snaga da bi vozio 30 na sat...
Plus 24 ka u 30 kbadrata bi ti napravila propuh da bi morao vjerovatno hvatati stvari sa stola da ne polete.

Bolje tu stavi amber 09 ili gtech12 i u ostatak stana neku jeftinu 12ku(opet zavisi od rasporeda). Bolja ce bit i pokrivenost
Sumnjam da bi ti se i ljeti svidio polarni zrak koji izbija iz 24 Ambera koja hladi 100 kvadrata.

Drugari jedno pitanje, ako dodje do restrikcije i klima ostene bez struje 5h - 6h, dali ce to smetati kompresoru kod ponovnog starta a napolju je -12C.
Za ostale ne znam a za Fujistu sam čuo da imaju neki grejač ulja ugrađen u sam kompresor koji greje ulje pre starta do određene temperature tako da za kompresor nema opasnosti. Al rećiće neko ko se bolje razume u to.

Nazad
Vrh Dno