Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Po ovome sto kazes, Midea je definitivno bolji izbor od LLCE a i malo je stedljivija od LMCA?
Sto se tice modulacije prilikom grejanja, na koliko spusti potrosnju prilikom odrzavanja temperature?
Imam ja tu klimu. Zavisi koliki su toplotni gubici, moze da spusti do 230w na grejanju

Orijentaciono da. E sad, koliko u praksi može da greje, to je druga stvar.

^
Na kraju da li si zadovoljan uzetom Mideom za hlađenje i grejanje?
Нисам је још ни монтирао.
Po ovome sto kazes, Midea je definitivno bolji izbor od LLCE a i malo je stedljivija od в?
Sto se tice modulacije prilikom grejanja, na koliko spusti potrosnju prilikom odrzavanja temperature?
Тако испада. Мало је штедљивија од KMTA, а мало више од LMCA.
Ако је веровати еуровенту и подацима означавању модела спољне и унутрашње јединице које ми је дао увозник, она на 12C може да ради трошећи само 100w, са COP-ом 7.
Ово пише у спецификацији увозника Heating Power input 160-1560w. Сад да ли је 100 или 160w у сваком случају је прилично ниско. Мало ми је невероватно да може толико ниско да модулира, али свакако ћу проверити јесенас.

Poslednja izmena:
Niko mi nije odgovorio na pitanje kakva su iskustva sa gree pullar 12 stonse tice grejanja. Planiram da grejem nekih 35kvm

Pozdrav svima,
Procitao sam dobar deo prethodnih postova,pa i da priupitam za pomoc i savet iskusnijih...Od skoro smo se preselili u kucu,solidno debeli zidovi,bez izolacije,stolarija drvena,bice dovedena u ok stanje.U pitanju je sprat kuce,ispod garaze,iznad potkrovlje koje nije sredjeno.Kvadratura oko 65m2.Hteo bih da ugradim 2 klime,osnovna namena grejanje,crvenim sam na skici oznacio gde bi bile montirane.U pitanju su VOX IVA 5,6,7 dvanaestice,videh da ih hvale.Svestan sam da nisu premium modeli,ali da li bi mogle da zagreju ovaj prostor,a da racun ne predje par stotina evra mesecno.Dve prostorije u koje ne bi isle klime su kupatilo i spavaca soba,u spavacu bi isla TA pecka,a za kupatilo grejalica po potrebi.Molim za misljenja i savet pametnijih i iskusnijih...

Prilozi

• skica.jpg
    skica.jpg
    27 KB · Pregleda: 60
Niko mi nije odgovorio na pitanje kakva su iskustva sa gree pullar 12 stonse tice grejanja. Planiram da grejem nekih 35kvm
Niko i ne može da Vam odgovori jer je to ovogodišnji model i nije prošao ni jednu zimu. To je najslabiji model za sada od Gree tako da ja se ne bih nadao da greje više od 20 kvadrata, pričamo o ekonomičnom grejanju i po mom ličnom iskustvu.
Pozdrav svima,
Procitao sam dobar deo prethodnih postova,pa i da priupitam za pomoc i savet iskusnijih...Od skoro smo se preselili u kucu,solidno debeli zidovi,bez izolacije,stolarija drvena,bice dovedena u ok stanje.U pitanju je sprat kuce,ispod garaze,iznad potkrovlje koje nije sredjeno.Kvadratura oko 65m2.Hteo bih da ugradim 2 klime,osnovna namena grejanje,crvenim sam na skici oznacio gde bi bile montirane.U pitanju su VOX IVA 5,6,7 dvanaestice,videh da ih hvale.Svestan sam da nisu premium modeli,ali da li bi mogle da zagreju ovaj prostor,a da racun ne predje par stotina evra mesecno.Dve prostorije u koje ne bi isle klime su kupatilo i spavaca soba,u spavacu bi isla TA pecka,a za kupatilo grejalica po potrebi.Molim za misljenja i savet pametnijih i iskusnijih...
Teško će to ogrejati i neke jače klime bez izolacije. Makar bi trebalo staviti izolaciju na ploči u potkrovlju. Dole garaža će da puno oduzima. Bez izolacije niskotemperaturno grejanje ne funkcioniše dobro.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Trebala bi mi pomoc i svaki savet je dobro dosao.

Imama veliki prostor koji treba da ugrejem, 80-90 m2 i plafon je visok. Ususkan je tj, izolacija i stolarija je uradjena. Prekopruka je da se uzme inverter klima 24ka. Da li po vasem misljnju mogu da se oslaonim nesto ovako:

Hisense klima inverter Energy WiFi 24K - TQ70DB0E
Inverter Da, Freon R32
Kapacitet hlađenje1.60 - 8.25 kW, nominalno 24 000 BTU
Energetska klasaA++

Kapacitet grejanja1.50 - 9.00 kW, nominalno 17 000 BTU
Energetska klasaA++

Ili imate neku drugu preporuku??? Znam da su Gree i Mitsubishi najbolje klime, ali Hisense je dalko povoljniji.
Hvala unapred na odovoru 🤗

@JelenaZaba
Za neku detaljniju preporuku, potrebno je da se okači skica prostora. Takođe, staviti 24ku u stambeni prostor je po mom mišljenju apsolutno nepotrebno.

Pozdrav svima! Trebala bi mi pomoc i svaki savet je dobro dosao.

Imama veliki prostor koji treba da ugrejem, 80-90 m2 i plafon je visok. Ususkan je tj, izolacija i stolarija je uradjena. Prekopruka je da se uzme inverter klima 24ka. Da li po vasem misljnju mogu da se oslaonim nesto ovako:

Hisense klima inverter Energy WiFi 24K - TQ70DB0E
Inverter Da, Freon R32
Kapacitet hlađenje1.60 - 8.25 kW, nominalno 24 000 BTU
Energetska klasaA++

Kapacitet grejanja1.50 - 9.00 kW, nominalno 17 000 BTU
Energetska klasaA++

Ili imate neku drugu preporuku??? Znam da su Gree i Mitsubishi najbolje klime, ali Hisense je dalko povoljniji.
Hvala unapred na odovoru 🤗
Ovo za Gree da su uz Mitshubishi najbolje klime, ne bih rekao. Ako je u pitanju nosanje daljinsko i igranje sa brzinama onda jesu najbolje.

Ovo za Gree da su uz Mitshubishi najbolje klime, ne bih rekao. Ako je u pitanju nosanje daljinsko i igranje sa brzinama onda jesu najbolje.
Tako sam čula 🙄😊 Jel Hisence može da obavi posao samo za grejanje? Nikakve brzine mi nisu potrebne.
@JelenaZaba
Za neku detaljniju preporuku, potrebno je da se okači skica prostora. Takođe, staviti 24ku u stambeni prostor je po mom mišljenju apsolutno nepotrebno.
Tako su mi preporucili. Kako nisam bas stručna, zato i pitam.😊 Prostor je izjedna 80m2 a visina je 3.4m. Misliš da bi 18tica obavila posao?

Nećeš ovde dobiti pravu informaciju a nisu male pare da bi se ovako licitiralo. Tebi treba neko stručan ko će na licu mesta da proceni da li i sa kojim klima uređajima je moguće ugrejati takav i toliko prostor

@JelenaZaba
Lepo je @nuk rekao, nije forum mesto za licitiranje sa tuđim novčanikom. Takođe, teško da će neko od trgovaca ili majstora da ti preporuči ono što ti stvarno treba, a ne ono na šta imaju najveću zaradu. Tako je Gree Muse prezentovan od strane majstora i trgovaca kao vrh klima, a epiloge smo pročitali.
Pretpostavljam da to nije stambena prostorija i moje mišljenje je da je bolje 2 ili 3 klime koje će da pokriju taj prostor nego jedna 18ica ili 24ka.
Gree Amber premium 18BTU bi trebalo da greje 80m2 sa tako visokim plafonima (od 3,4m) ali teško da bi 1 klima bila dovoljna. I cena joj je poprilično visoka za prosečnog kupca.
Sigurno će neko dodati još koji model ali meni jedino Amber pada na pamet pošto se grejem na 12icu.
Bitna je namena te prostorije, kao i da li će klime biti jedino grejno telo koje će raditi cele grejne sezone. I naravno budžet.

Moram da pitam da li je neko imao slicno iskustvo? Imam klimu 12-icu koja kada se ukljuci hladi odlicno, ali kada stanete ispred nje, cela leva strana ne ispusta vazduh uopste, tj. ne duva. Do cega moze biti? Hvala.

Moram da pitam da li je neko imao slicno iskustvo? Imam klimu 12-icu koja kada se ukljuci hladi odlicno, ali kada stanete ispred nje, cela leva strana ne ispusta vazduh uopste, tj. ne duva. Do cega moze biti? Hvala.
Moguće da je leva strana izmenjivača toliko zaprljana i zapušila se pa vazduh ne prolazi kroz lamele.To ukoliko je klima radila duže bez pranja godinu ili duže.Ako je nova skoro montirana i tako radi onda ne znam šta bi moglo da bude.Da li redovno čistiš filtere na primer svakih desetak dana.

Poslednja izmena:
@JelenaZaba
Lepo je @nuk rekao, nije forum mesto za licitiranje sa tuđim novčanikom. Takođe, teško da će neko od trgovaca ili majstora da ti preporuči ono što ti stvarno treba, a ne ono na šta imaju najveću zaradu. Tako je Gree Muse prezentovan od strane majstora i trgovaca kao vrh klima, a epiloge smo pročitali.
Pretpostavljam da to nije stambena prostorija i moje mišljenje je da je bolje 2 ili 3 klime koje će da pokriju taj prostor nego jedna 18ica ili 24ka.
Gree Amber premium 18BTU bi trebalo da greje 80m2 sa tako visokim plafonima (od 3,4m) ali teško da bi 1 klima bila dovoljna. I cena joj je poprilično visoka za prosečnog kupca.
Sigurno će neko dodati još koji model ali meni jedino Amber pada na pamet pošto se grejem na 12icu.
Bitna je namena te prostorije, kao i da li će klime biti jedino grejno telo koje će raditi cele grejne sezone. I naravno budžet.
OK, sve jasno, ovako nesto mi je trebalo 😎 ... Hvala puno na savetima i odgovoru! 🤗

Kakva su iskustva sa iva 9btu i midea btu9?
To su izgleda jedine dve devetke koje imaju ekononskog smisla

Moguće da je leva strana izmenjivača toliko zaprljana i zapušila se pa vazduh ne prolazi kroz lamele.To ukoliko je klima radila duže bez pranja godinu ili duže.Ako je nova skoro montirana i tako radi onda ne znam šta bi moglo da bude.Da li redovno čistiš filtere na primer svakih desetak dana.
Problem je bio u zaprljanosti turbine (dugacka cev sa krilcima) ili kako se vec zove. Nije nikada ciscena, a uvek sam se plasio da se sam pozabavim sa detaljnijim ciscenjem, jer majstore nikada docekati. Filtere redovno cistim, ali oni nikada nisu ni bili toliko prljavi. Danas sam odlucio, rastavio je, izvadio turbinu, oprao je dobro, ocistio i usisao sve sto sam mogao i kada sam vratio sve nazad, klima duva kao prvog dana. Neprocenjivo kad nesto i sam sredis. :) Hvala na odgovoru.

Da li može neko da me posavetuje kako najbolje da izolujem bakarne cevi, pošto je sve istrulilo od vremenskih uslova, a tek je 3 godine prošlo od montiranja klime? Ispucala je cevna izolacija plus bandaž traka.

Već sam pisao ali ne dobih odgovor pa da pokušam opet. Treba mi klima primarno za grejanje-vikendica je u pitanju, cca 40 m2( soba, kuhinja i kupatilo), položaj klime je takav da može da pokrije sve prostorije. Vikendica izolovana sa svih strana i ima pvc. Želim da ima wifi da mogu iz daljine da je kontrolišem. I da grejem samo sa njom. Nije mi problem da je čak i ne gasim uopšte preko zime jer dolazim svaki vikend i verovatno bi trošila manje struje nego sto mi treba drva da je zagrejem kad dodjem u hladno. Pročitah puno toga što se napisalo ali nisam izvukao zaključak koja je najbolja za moje potrebe. Možda Midea extreme?

Нисам је још ни монтирао.

Тако испада. Мало је штедљивија од KMTA, а мало више од LMCA.
Ако је веровати еуровенту и подацима означавању модела спољне и унутрашње јединице које ми је дао увозник, она на 12C може да ради трошећи само 100w, са COP-ом 7.
Ово пише у спецификацији увозника Heating Power input 160-1560w. Сад да ли је 100 или 160w у сваком случају је прилично ниско. Мало ми је невероватно да може толико ниско да модулира, али свакако ћу проверити јесенас.
Hm ajmo ovako. Kažeš da ta Midea troši 100w na +12spolje temperature a cop joj je 7, to je 700w, jel tako?
A šta ako su toplotni gubici na istoj spoljnoj temperaturi 1000 wati? Onda će klima trošiti više od 100w/h, jel tako? Pa kako onda možete da tvrdite da klima troši na spoljnih 12c, 100w/h? To su verovatno fore iz Euroventa a jel uopštezna taj tvoj uvoznik šta je to Eurovent? To je testiranje klime u labalatorijskim uslovima za određenu snagu u određenoj prostoriji i tako računa SCOP. To je poenta priče Euroventa SCOP a ne snaga klime.
Vidiš, ja imam Fujitsu KMTA i zimi se dobro pokazala, grejala kvadraturu popriličnu i zato tvrdim da nije za malu kvadraturu. Da ide često u defrost ide ali ako je temperatura oko nule i velika vlaga, a reci mi koja klima tada ne ide u defrost?
Kada se spusti temperatura ispod -5 defrosta ima ali je jako redak, ništa što bi smetalo konforu.
I za tebe jedno pitanje: jel si ti nekada osetio kako greje klima koja duva u modu grejanja i pri tome troši 100w/h struje? Ja mislim da nisi, jer da jesi lopatom bi je skinuo sa zida, ako je to u prvoj brzini još i bože pomozi a ako je u četvrtoj onda daj mi konopac da se obesim. zašto? E to pitaj tog pametnog uvoznika ako taj šaban to uopšte zna.
Nakon Fujitsua u dnevnoj ja jurim za spavaću sobu od 25 kvadrata nekog Daikina ili Mitsubishija a ti se pitaj zašto. Klima se kupuje spram namene prostorije a ne njenih mogućnosti na papiru. Pogotovo Midea piše svašta pa Joza kupi tri komada i onda ih skida i stavlja Fujitsu koji mu je tada bio dostupan, razmisli zašto? A nisu ga prevarili to što piše na papiru to je ali klima Midea mision 18 ne radi onako kako treba kao i Gree Muse 12. Klimu prvo moraš osetiti pa tek onda pazariti, a to pisanje na papiru, to zaboravi u praksi.

Nazad
Vrh Dno