Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Pa verovatno vecina ljudi igra igru umesto da lupom gleda u ekran trazeci mane. Ja generalno imam oko za detalje, ali se ne mlatim sa ovim stvarima. Uzmi onda 3090 i igraj na 1080p 60Hz 24" monitoru i odvrni detalje, tada ce ti sve biti ostro..

opet ovaj sta ja hocu i sta meni treba i sta treba da uzmem...

normalno da necu da uzmem 3090 koju ne mogu da smirim ni sa 2x14cm. dobro sa 2x14 bi i mogao. ja uzimam kartice do 200w, da bi ceo sistem bio necujan u load-u. barem sam tako radio do sad, videcemo sta ce naredna generacija da donese

da se vratimo na temu. hvala na razumevanju

Poigrao sam se sa More Power Tool, par izmena je dalo 6600XT jos malo mesta da se razmase. Podesavanja u drajveru 2800/2900MHz target GPU frequency, 1050mV target voltage (prijatno me iznenadilo da moze i lep undervolt), 2300MHz VRAM, +20% Power Limit. Pratio sam ova uputstva: https://www.igorslab.de/en/amds-rad...ver-28-ghz-in-the-timespy-best-list-practice/
-Promenio stock power limit sa 145W na 160W (prvo probao promeniti max Power Limit sa +20% na +30% ali je drajver zakljucao karticu na 500MHz). Efektivno je 192W power limit.
-TDC Limit za SoC povecan sa 18A na 25A
-Memory voltage povecan sa 1.35v na 1.4v (mada mislim da moze i bez ovoga, moram jos testirati skaliranje rezultata u programima). Temperatura memorije povecana ~3°C i nekih ~3W veca potrosnja.
-FCLK povecan sa 1800MHz na 2000MHz. Ako sam dobro shvatio, ovo je frekvencija Infinity Cache-a.

Mala zanimljivost, ponekad odigram CTR sa PS1 preko RetroArch emulatora (SwanStation lib), na VRAM 2250MHz i 1.35/1.4v bi se desavao povremeni screenflicker. Medjutim na 2300MHz se ne pojavljuje. Vecinu vremena sam memoriju drzao na 2250 jer nije isto skalirala 2250->2300 kao 2200->2250 (bili su bolji rezultati na 2300, ali ne toliko), ali iz nekog razloga 2300MHz je stabilnije u RetroArch.

Prilozi

• Screenshot 2022-07-05 174308.png
    Screenshot 2022-07-05 174308.png
    479.6 KB · Pregleda: 23
Poigrao sam se sa More Power Tool, par izmena je dalo 6600XT jos malo mesta da se razmase. Podesavanja u drajveru 2800/2900MHz target GPU frequency, 1050mV target voltage (prijatno me iznenadilo da moze i lep undervolt), 2300MHz VRAM, +20% Power Limit. Pratio sam ova uputstva: https://www.igorslab.de/en/amds-rad...ver-28-ghz-in-the-timespy-best-list-practice/
-Promenio stock power limit sa 145W na 160W (prvo probao promeniti max Power Limit sa +20% na +30% ali je drajver zakljucao karticu na 500MHz). Efektivno je 192W power limit.
-TDC Limit za SoC povecan sa 18A na 25A
-Memory voltage povecan sa 1.35v na 1.4v (mada mislim da moze i bez ovoga, moram jos testirati skaliranje rezultata u programima). Temperatura memorije povecana ~3°C i nekih ~3W veca potrosnja.
-FCLK povecan sa 1800MHz na 2000MHz. Ako sam dobro shvatio, ovo je frekvencija Infinity Cache-a.

Mala zanimljivost, ponekad odigram CTR sa PS1 preko RetroArch emulatora (SwanStation lib), na VRAM 2250MHz i 1.35/1.4v bi se desavao povremeni screenflicker. Medjutim na 2300MHz se ne pojavljuje. Vecinu vremena sam memoriju drzao na 2250 jer nije isto skalirala 2250->2300 kao 2200->2250 (bili su bolji rezultati na 2300, ali ne toliko), ali iz nekog razloga 2300MHz je stabilnije u RetroArch.
Mislim da tvoja karta je idealna za prelazak sa rx 570...Ako bih nesto skoro menjao, ako ne cekam da padne na 200$ ;) Verovatno cu cekati dok se razmase naredna gen. + plus upliv majnerskih i resenje ce se samo nametnuti!

Preporuka iz prve ruke da zaobidjes Gigabyte Gaming OC Pro, kuleri su previse bucni za ono sto nude...

Ja sam uzeo Gaming X po preporuci HU, nije loša. Ukoliko ne bude da otkazuju posle nekog vremena.

Koje modele predlazete za 6700 seriju?
To ti je vec stvar licnog opredeljenja, pogledaj nitro+, asus strix, msi gaming x, asus tuf, i power color modele pa izaberi neki koji najbolje radi u testovima. Ne zuri sa kupovinom nego gledaj danima testove, potrosnju, da li ima coil whine, koliko je bucna na 30% na 50% ili 80% brzine ventilatora, kako se overklokuje ili undervoltuje, koliko fps-a mozes da ocekujes u igrama koje bi igrao, kako radi sa procesorom koji ti imas. Uzmi u obzir testove da su radjeni u kontrolisanim uslovima gde je bila jedna temperatura ili je kartica bila na bench masini a kada je ti kuci doneses stavis u kuciste zatvoris stranicu dobijas drugu temperaturu. Jos gledaj da je leto i da svima sada je temperatura nesto veca nego inace u kucistima.

Za sve to ti treba par dana da izaberes najbolji model za sebe, svako ce ti reci neki svoj favorit ali to ne mora nuzno da znaci da je najbolji. Sam izaberi karticu koja ti se vizuelno najvise dopada iako je to cisto radi stanja uma jer kartica je polozena u kuciste i ne vidis je ali sam osecaj e imam taj i taj model je do coveka.

Poslednja izmena:
ja licno mislim da je powercolor pokidao. te kartice se neverovatno lako de-shroud-uju. ko hoce necujan kompjuter u load-u, to je prvo sto treba da uradi. sve ostale su manje vise slicne ako ces da je tolerises da ti vristi na stolu.

Nemam sada amd kartu ali mislim da nema bas potrebe za tako radikalnim pristupom da se kartica menja i budzi nesto trece sa ventilatorima, samo je bitno pravilno izabrati pre kupovine a to znaci pregledati tone razlicitih testova sto placenih sto od onih ljudi sto imaju malo pratilaca na YT pa cak i ako je ruski ili neki drugi jezik pogledajte jer prikazu uvek sve i ti testovi su mi nekako ralniji nego ovih velikih jutubera koji su malte ne placeni da pricaju samo najbolje i koji nisu karticu kupili nego su je dobili i ne mogu da kazu bas sve jer im nije dozvoljeno.

Daleko iskreniji odgovor cu naci kod ljudi koji su sami karticu kupili pa mogu da kazu sta hoce, ako ne valja on ce to da kaze, prikazace je u realnom okruzenju koje je kod 98,9% korisnika prisutno a to je kuciste, zatvorena bocna staranica, u nekom budzaku sobe sa tonom prasine na delovima, da li ima neko fensi kuciste ili nema ili ima par ventilatora u istome ili nema.

Poenta je da cu tu pre videti sta da ocekujem od kartice nego od placenih jutubera, fps rezultate u igrama manje vise tu su u nekim granicama i mogu da se razlikuju od podesavanja do podesavanja korisnika, rezolucija monitora, konfiguracija masine, kako je masina podesena.

Pa nazalost mozda i neces. Ne zato sto neko zeli da te z, bar ovde ne bi trebala biti rasirena pojava, nego sto su neke kategorije subjektivne, buka naprimer. 100FPS je 100FPS (osim ako nema neki mikro stutter), ali 32dB buke sa pikovima u niskim frekvencijama, moze (i jeste) da bude subjektivno tise od 32dB sa pikovima u srednjim frekvencijama.

Na par mesta onomad/otoich (ima tome dosta godina) procitah par komentara ovde za Arctic F12 fanove, ma to je necujno i na max ili samo malo se cuje huk na maksimumu, ali zaista zaista tiho. A licno iskustvo je da mi ne bi picili po zivcima nikad nisam smeo da ih vozim preko 1000 (od 1300-1400). I tad su se culi, i znao sam da ih izdvojim iz pozadinske buke na sluh, ali sam podesio krivu da kad bas krene da se greju crevca racunara da polako dize sa 650 ka 1000 rpm, pa ajd kao tad mora pa nek radi. Ne kazem da su ljudi hteli da me zeznu, samo su nam pragovi tolerancije razliciti ili drugacije vrednujemo neke stvari.

bas tako! eto recimo meni je taj F12 merilo, jer mi je to prakticno jedini vent u kucistu, imam ih 5 komada: jedan na proc, dva izduva gore, i dva uvlace odozdo i hlade desh-roudovanu 6800. imam jos jednu noctua 9cm, ali nju ne racuna. taj na procu i noktua se u vrte uvek na 500. i kao takvi se ne cuju. ostalih 4 su podeseni da se vrte tako kako graficka kaze. a ona kaze sledece: kad kopa to je 800, a kad se igraju igre u zavisnosti od toga sta se igra izmedju 500 i 800, bude i vise od 800, ali sub 900. i to su pritom besne temperature, znaci dok kopa temperature su fazon 55/75, a kad se igram onda to bude 65/85. znas ti koliko bi morao da urla vent od graficke da bi postigao te temperature? ja moje f12 na ovim obrtajima subjektivno ne cujem u kucistu, ali i da ih cujem imam ohoho fore da ih spustim jos i onda cu imati temperature kao stock kuler.

e sad vecina ljudi zna koliko je bucan taj f12, i zna da se na tih 500 obrtaja ne cuje. sa druge strane niko ne zna kakvi su svi ventovi na grafickim karticama, i kad neko kaze: ma necujna je, a ona hoce mozak da mi probije.

Imam mogućnost da nabavim 6700xt..opcije su ASrock ili Spahire Pulse šta mislite koju uzeti? Naravno ja naginjem ka Saphiru ali do sada sam uvek imao NITRO izvedbu...pa nisam do kraja siguran da li je i Pulse ok...

Imam mogućnost da nabavim 6700xt..opcije su ASrock ili Spahire Pulse šta mislite koju uzeti? Naravno ja naginjem ka Saphiru ali do sada sam uvek imao NITRO izvedbu...pa nisam do kraja siguran da li je i Pulse ok...
Sapphire naravno.

ja u ovoj generaciji nisam imao pulse, ali imam rx570 pulse- retko dobra kartica., mada mi je trebala za specificnu namenu i bila je jedina na trzistu koja je ispunjavala to. neizmerno sam im zahvalan sto su uopste ponudili takvu karticu. radi za sve pare al je ko traktor. ocekujem da ce i ta 6700xt da ti probije glavu, ali ni taj asrok nece da bude bolji, u klasi su. ja glasam za pulse, safir je dugogodisnji ati partner, ako nista zbog tradicije :) glasace jos neko, pa odluci...

Pa ono ROCK znači kamen jako čvrsto :p lol slažem se i ja glasam za Saphire samo nisam nikada imao Pulse izvedbu pa nisam 100 % siguran.

Dakle glasna je PULSE? :(
glasne su sve. ali pulse malo vise od nitro. nije to nesto preterano, zavisi koliko si osetljiv. ja recimo imam powercolor red dragon verziju i ona je stock bila uzas (po meni), dok mnogi kazu da je tiha. burazu smo montirali powercolor 6900xt red devil da zameni 6800xt nitro, i isto je bucna. obe su bucne i nitro i red devil, s tim sto se powerkolor lako moduje pa je dobio 2 phanteksa odmah cim je kupljen, nitro je ostao stock, neka urla kad ne moze da se moduje. mislim moze, ali je veci cim. iz tog razloga po meni powercolor odnosi pobedu u ovoj generaciji. ali safirke su odlicne kartice tu nema dileme.

najbolje bi bilo da ti se javi neko ko ima pulse karticu. ja malo preterujem kad je buka ventilatora u pitanju...

ne, kuciste je zatvoreno, a rezolucija nasvirana. moje kuciste je ko kutija cipela i u sebi ima 6800 koja se ne cuje u loadu. da li ti mozes da kazes isto za tvoj sporet koji zauzima pola sobe?

ne, kuciste je zatvoreno, a rezolucija nasvirana. moje kuciste je ko kutija cipela i u sebi ima 6800 koja se ne cuje u loadu. da li ti mozes da kazes isto za tvoj sporet koji zauzima pola sobe?
Ne, ne mogu, ne opterećujem se manjkom prostora, imam veliku gajbu i dovoljno mesta za komp, šporet i kutije od cipela... :cool:

Sad zaozbiljno, držao si bre otvoreno kućište duži period (mrzi me da tražim tvoj post kao dokaz), istovremeno namunjivao rezoluciju, i pri tom se žalio na bučnu karticu... Realno otvoreno kućište i preopterećena kartica su recept za generalno bučniji rad kompa i osećaj kod korisnika kompa da je isti bučan...
Hoću da kažem da je tvoj slučaj ekstrem, jer si ti, kako sam kažeš, preosetljiv na buku, a komp si koristio na način da bude još bučniji nego što bi bio (otvorena strana, nasvirana rezolucija...), i da @niki999 tvoju ocenu da je kartica bučna treba da uzme sa rezervom (uostalom to si mu i sam savetovao).

Drago mi je da si to sredio i da ti buka više ne smeta...

Ne, ne mogu, ne opterećujem se manjkom prostora, imam veliku gajbu i dovoljno mesta za komp, šporet i kutije od cipela... :cool:

Sad zaozbiljno, držao si bre otvoreno kućište duži period (mrzi me da tražim tvoj post kao dokaz), istovremeno namunjivao rezoluciju, i pri tom se žalio na bučnu karticu... Realno otvoreno kućište i preopterećena kartica su recept za generalno bučniji rad kompa i osećaj kod korisnika kompa da je isti bučan...
Hoću da kažem da je tvoj slučaj ekstrem, jer si ti, kako sam kažeš, preosetljiv na buku, a komp si koristio na način da bude još bučniji nego što bi bio (otvorena strana, nasvirana rezolucija...), i da @niki999 tvoju ocenu da je kartica bučna treba da uzme sa rezervom (uostalom to si mu i sam savetovao).

Drago mi je da si to sredio i da ti buka više ne smeta...
da, jesam. sve je to tacno sto si napisao. ali sam u medjuvremenu promenio kuciste, isto za malesno, ali bolji raspored unutra i imam odlican airflow, modovao karticu, sad je glade 2x12 i sta god joj radio i koliko god je mucio ne cuje se i hladna je. u starom kucistu sam bas bio preterao. morao sam da drzim otvorenu stranicu da ne bi bila previse bucna sa stock kulerom, a bila je solidno bucna i sa otvorenom stranicom. jednostavno, preterao sam sa svime i nikako nije bilo dobro. u pravu si za to. ali resio sam sad i sve je ok.

inace u pravu si da moje savete o buci treba uzeti sa rezervom, sam to naglasavam. jer jedno je da se kartica cuje tiho, a drugo je da se ne cuje uopste.

niki999, cestitam na kupovini, da te lepo sluzi. dobra je to kartica, bices zadovoljan

Znači 80% brža za malo veću cenu u poređenju sa 6600XT...
I'll believe it when I see it

Nazad
Vrh Dno