Šta je novo?

Android navigacija i mape

Isprobao u Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj i u putu do tamo, pre svega, rutiranje bez neta je očajno (vodiće te preko brda i dolina, pride deluje kao da sve puteve vidi isto), a same mape su poprilično bazične (fali puno toga, od manjih puteva, do lokacija). Zatreba mi parking npr. u nekom gradu koji ne znam, ili hoću da odem na divlju plažu do koje ima samo neasvaltiranih puteva. Dok ima neta, odlične su, kad nema, palim TomTom NDS.
Pa ono jest, štede memoriju telefona. Jer se u zavisnosti od oblasti koju odabereš za download neke stvari odbacuju.
Što veća oblast - više se manjih(sporednih) stvari odbacuje.
Tako da od tačke A do tačke B je ok ali ako kružiš za neku sitnicu oko tačke B, red je da se nakačiš na neki WiFi makar i da skineš dodatne informacije.
Ja sam u Grčkoj za sitnice povremeno uključivao Data iz dokupljenog roming paketa za tako neke sitnice (parking, restoran, plaža...)

Imao sam više puta probleme sa podacima iz rominga pa mi to nije bila baš siguracija. A i ovde lako odabereš tipa centar grada, pa najbliži parking i ne misliš dalje.

@outlaw
Da, samo što ja koristim mod verziju.

U principu i ne koristim glasovnu navigaciju, a kada sam puštao da probam birao sam englesku. ( :

Molim elaboriraj :) Koristim Google mape već godinama u offline modu u inostranstvu, nikad nijedan problem nisam imao...
Kako koristiš offline mode GMaps kada mora da se zumira region po region da bi pohvatao sve kako treba? Možda je to unapređeno danas ali kada sam probao prvi put pre 5-6god to je radilo očajno.

Pre nego što ode skine mapu regiona u koji ide, i offline radi fino. Meni je bar radilo kada sam par puta koristio, mada je sa upaljenim netom uvek bolje...

Da, ali mapu kog regiona? Celog grada ili države? Ova mapa Zemuna od 30mb će imati sve puteve?
Screenshot_20220712-081620_Maps.jpg

Većina Makedonije (južno od Skoplja) i većina Grčke (ceo Halkidiki i dole do Atine) zauzelo 234MB :) Nije moglo više da se zumira...

Moraću to da testiram mada imam iGo koji ga šije po svemu offline.

Probaj pa uporedi, ja ću da isprobam TomTom koji je @toxicm spominjao ;)

@toxicm
Kako se navikneš na ona dva, srpsko-hrvatska muška glasa u TomTom-u? :)
Kakvi crni muški glasovi. Ne zna se koji je gori.
Mod verzija može da koristi TTS, Alfanum Danica je sasvim korektna.
Takođe, ljubitelji Gugl mapsa, možete zameniti sistemski glas Danicom » mnogo bolji doživljaj.

U cemu je razlika izmedju TomTom NDS, i verzija koje nemaju NDS u imenu?

Pisano je o tome već
NDS je besplatna aplikacija (razvoj je finansirala Toyota za svoja vozila) isključivo za "tržište" tri južnoameričke države, Velikih mogućnosti, osakaćena za neke sitnice u odnosu na klasično GO izdanje. Uz malo spretnosti i odgovarajući VPN moguće je preuzeti je u bilo kom delu sveta.
NDS je inače koncept, prinenjen kod sve tri aktuelne verzije - Go, Amigo i NDS. Novi endžin i slojevit sadržaj, tako da se po potrebi ažurira samo ono što je promenjeno, može na dnevnom nivou. Osim toga, u zavisnosti od pretplate i namene, lako se uključuju i isključuju dodaci (truck atributi, onlajn sadržaj, podešavanja u određenim automobilskim markama, itd).

Takođe, ljubitelji Gugl mapsa, možete zameniti sistemski glas Danicom » mnogo bolji doživljaj.
Imam TT 3.4.21-latam, Alfanum Danica 1.1.1.
Na starom TT(1.8.nešto) je Alfanum radio. Na ovom novom ne radi. Što je zanimljivo, Alfanum ne radi(ne vide ga aplikacije) ni na Sygic-u ni na Here WeGo.

Kako može da se ubaci Danica u gmaps?

Da ali onda nemaš sve puteve koji se ne vide koliko sam skapirao🤔

Najveća mana Gmaps je što se mape ne mogu skinuti po državama ili geografskim regionima za off-line upotrebu, kao svi ostali navigacioni softveri.
Zumiranje i pamćenje četvrtastog regiona je basmisleno. Pogotovo ako treba da putujem npr. do Holandije.

Rerutiranje, ako podrazumeva veće obilaske zbog npr. većih radova na zatvorenim deonicama, Google u off-line modu nije u stanju da uradi kako treba.

Ok, razumem da Google fura svoj fazon i da je njihova mantra "always on-line" polazni zahtev developer timovima, ali to ograničava Gmaps kao najbolju opciju za duža putovanja po roming zonama.

Takođe, obzirom da Google ima najbolji mogući alat za unapređenje mapa a to je praćenje korisnika (svakog koji ima Android telefon) pouzdanost njihovih mapa bi teoretski morala biti daleko veća. A nije. Ono najgore, Gmaps unosi sam u sebe određena NEPRAVILNA ponašanja korisnika i postavlja ih kao ispravna. Skretanja levo gde je zabranjeno, uključivanje iz sporednih ulica u glavnu na levo preko pune linije, vožnje jednosmernim ulicama, Gmaps to smatra ispravnim ako korisnici u praksi to rade. I onda rutira tako. Ovo sam lično par puta sreo u Novom Sadu, Segedinu, Brnu i Pragu u Češkoj... Ili npr, makadam prikazan kao asfaltirani put je u Gmaps daleko češća greška nego u drugim sistemima.

Bla.bla.bla, nema baš savršene navigacije.

Imam TT 3.4.21-latam, Alfanum Danica 1.1.1.
Na starom TT(1.8.nešto) je Alfanum radio. Na ovom novom ne radi. Što je zanimljivo, Alfanum ne radi(ne vide ga aplikacije) ni na Sygic-u ni na Here WeGo.
Samo MOD izdanje starije verzije (1.8.xxx) ima otključanu mogućnost koriščenja TTS-a iyme[u ostalog.

Kako može da se ubaci Danica u gmaps?
Ne ubacuje se Danica u Gmaps. Danicu setuješ kao sistemski TTS endžin. Nakon toga ti se pojavljuje u izboru glasova GMapsa.

Ni kod mene Sygic "ne vidi" Danicu.
Starije izdanje Sigika (i dalje sasvim funkcionalno) "vidi" Danicu. Novo je ne prihvata. Pretpostavljam da nam treba apdejt Danice, ali to je već do Alfanum programera.

Ne ubacuje se Danica u Gmaps. Danicu setuješ kao sistemski TTS endžin. Nakon toga ti se pojavljuje u izboru glasova GMapsa.
Pa gde se setuje taj sistemski TTS engine? U okviru aplikacije Gmaps ili u samom telefonu?
Je l' to ovo?
Screenshot_20220713-121945_Speech Services by Google.jpg

Nije.
Naravno u podešavanjima telefona. Ne mogu ti precizno reći gde, jer zavisi od proizvođača, modela, UI-ja i izdanja Androida. Još ako si podesio sistemski jezik na srpski ...
Ako ne možeš da se snađeš na prvu loptu, ukucaj u search help tvog uređaja Text-To-Speach ili proguglaj konkretno za njega.
Napomena, » nekada je potrebno podešavati u par različitih menija.
Nakon setrovanja sistemskog TTS-a, posle u okviru GMaps-a ide setovanje Danice.

Ne, na engleskom je. Vidi gore screen imam opciju Samsung i Google ali kad odem na install voice data nemam srpski i nema nigde da se doda custom ili ja ne vidim.

Nema nikakve veze sa voice data.
Najpre se instalira Alfanum. Uradi se osnovno testiranje da li funkcioniše. Nakon toga:
Kod mene (Sony) je Settings » System » Languages & Input » Text-To-Speach Output
Pa klik na Prefered Engine » biraš AlfanumTTS

Poslednja izmena:
Nema nikakve veze sa voice data.
Najpre se instalira Alfanum. Uradi se osnovno testiranje da li funkcioniše. Nakon toga:
Kod mene (Sony) je Settings » System » Languages & Input » Text-To-Speach Output
Pa klik na Prefered Engine » biraš AlfanumTTS
Pa što ne kažeš da se instalira prvo Alfanum?🤦🤣
Da sad se pojavila opcija za srpski. Da li se još nešto dodatno aktivira u Alfanum pošto vidim i da se plaća?
Screenshot_20220713-123920_Settings.jpg
Screenshot_20220713-123837_AlfanumTTS.jpg

Hehe. Postoji "narodna" verzija Alfanuma.
A kako si mislio da izabereš nešto čega nema :D

Taj MOD je prestao da mi updejtuje mape, mislim od kraja prošle godine.

Jeste. Isključili su apdejt na nivou servera za stariju verziju.. Važno je da su onlajn servisi i dalje potpuno funkcionalni.
Međutim, postoji trik - kompletno deinstalirati sve mape, i instalirati ih opet. Pojavi se sav nov sadržaj koji je u međuvremenu izašao.
Nije tako sizifov posao kao što izgleda na prvi pogled. Ovo je dovoljno uraditi jednom pred put ili kada mislite da vam treba. Meni otprilike jednom mesečno i sada pred letovanje vanredno. Eventualno još kada pročitam da su u mape uvrstili neku novu (meni) važnu deonicu.

Poslednja izmena:
Ukoliko skidate Gmaps offline mapu za neki dalji put, nemojte je skidati kao jednu mapu, već kao više manjih celina, koje se preklapaju celom širinom gde bi mogli biti spojevi mapa. Obavezno obuhvatiti sve opcije graničnih prelaza. Koga briga ako skinete 2x veću površinu od potrebne, to je i onako svega nekoliko stotina megabajta.

Neko je pomenuo Holnadiju, verujem da bez 12 ili 15 segmenata nema dobre mape. I s obzirom na veličinu mapa u Evropi, za to bi otišlo bar 10Gb prostora na uređaju.

Nazad
Vrh Dno