Šta je novo?

AMD vs nVidia: Linux podrška

@Lukija ne koristim KDE odavno, ali...

1. Da li ti je uključen Nvidia Compositioning Pipeline?
2. Koju verziju OpenGL-a imaš selektovanu kao output ?
3. Jesi li probao Compton kao compositor ?

@Lukija ne koristim KDE odavno, ali...

1. Da li ti je uključen Nvidia Compositioning Pipeline?
2. Koju verziju OpenGL-a imaš selektovanu kao output ?
3. Jesi li probao Compton kao compositor ?
1. Ne. Sve je klot. Probao sam pre ovako nesto:

ali ne moze da se poredi sa Wayland-om. Jeste bolje ali zna da stuca.
2. Interesantno, nekada je bila opcija da se bira OpenGL 2.0 ili 3.1. Sada toga vise nema.
3. Nisam. Sad cu da probam :)
P.S. Pretpostavljam da koristis Gnome. Ako ti nije cimanje, probaj test sa vkcube, bez obzira koji DE koristis. Hvala.

Koristim Xmonad.

Prilikom pokretanja vkcube prijavljuje da ne može da detektuje Wayland, a kad ga forsiram da koristi Xorg XCB dobijam:

Kod:
[1]    207702 IOT instruction (core dumped)  vkcube -m xcb

Dalje nisam pokušavao jer mi je preveliko cimanje da troubleshootujem nešto što ne koristim. A i Arch držim na samo 550 paketa pa nebih da prljam.

2. Interesantno, nekada je bila opcija da se bira OpenGL 2.0 ili 3.1. Sada toga vise nema.
Pogledaj opciju "GLCore" u "/.config/kwinrc" fajlu. True je openGL (3.1), False je Xrender

Inače, dobar ti je metod za proveru, nisam ranije to pokušavao. Kod mene na RX 570 lepo vrti i dok otvaram druge programe

Poslednja izmena:
Negde sam nasao na net-u foru sa vkcube. Pre toga sam koristio desktop effect i show FPS gde se lepo "vidi" stuttering. Bice da su AMD opensource drajveri prilicno napredovali. Inace, "/.config/kwinrc" cak i nemam a evo kako izgleda sada panel za podesavanje:

1652419908974.png

Znam da je pre bila opcija da se bira ali sta god da sam probao i dalje stuca. Koliko sam shvatio, u pitanju je ovo:

Poslednja izmena:
TL: DR
  • Kome treba PC za standardnu home/office upotrebu i gejming - preporuka je amd opensource drajver i neki noviji distro (kernel, mesa), posebno ako je noviji hardver
  • Kome treba PC za GPU compute i profi upotrebu (CAD, grafički dizajn, video obrada...) - preporuka je nvidia vlasnički drajver
  • Kome je dovoljan intel IGP, može šta hoće :D
  • Sve ostale kombinacije mogu, ali zahtevaju više petljanja

Za neku hobi obradu videa (1080p, uz retka igranja sa 4K), da li gore-boldovanu preporuku da tumačim kao:
- "Bolje glavom u zid, nego Linux obrada videa sa AMD grafikom."

ili kao:
- "nVidia će raditi nešto bolje i brže za sličnu klasu grafičke"

?
:)

Uz "solomonsko" rešenje, kad već planiram Windows dual-boot zbog igara:
Ima li uopšte smisla raditi obradu videa na Linuxu, ili je sa hardverom iz ove decenije Windows bolji izbor?
(mislim da je za Win 11 malo cimanje namestiti da radi dual-boot sa nVidia grafikom)

Za neku hobi obradu videa (1080p, uz retka igranja sa 4K), da li gore-boldovanu preporuku da tumačim kao:
- "Bolje glavom u zid, nego Linux obrada videa sa AMD grafikom."

ili kao:
- "nVidia će raditi nešto bolje i brže za sličnu klasu grafičke"

?
:)

Uz "solomonsko" rešenje, kad već planiram Windows dual-boot zbog igara:
Ima li uopšte smisla raditi obradu videa na Linuxu, ili je sa hardverom iz ove decenije Windows bolji izbor?
(mislim da je za Win 11 malo cimanje namestiti da radi dual-boot sa nVidia grafikom)
Pogledaj system requirements za npr. Davinci resolve. Ako kažu da za linux treba grafika koja podržava openCL (1.2), a da bi poterao openCL valjano sa AMD grafikom, potreban ti je vlasnički drajver (amdgpu-pro), koji zvanično radi na 4 distribucije (2 enterprise, 2 free). Naravno da je moguće namestiti sve to i na drugi način i na drugi sistem, ali pitanje je da li to neko želi na mašini sa kojom zarađuje platu.
Što se tiče toga da li će bolje raditi openCL na AMD kartama ili CUDA na nVidia grafici, to zavisi od programa do programa. Ali skoro uvek će CUDA i nVidia raditi bolje. U svakom slučaju, moraš proveriti za konkretan program i hardver

Pogledaj system requirements za npr. Davinci resolve. Ako kažu da za linux treba grafika koja podržava openCL (1.2), a da bi poterao openCL valjano sa AMD grafikom, potreban ti je vlasnički drajver (amdgpu-pro), koji zvanično radi na 4 distribucije (2 enterprise, 2 free). Naravno da je moguće namestiti sve to i na drugi način i na drugi sistem, ali pitanje je da li to neko želi na mašini sa kojom zarađuje platu.
Što se tiče toga da li će bolje raditi openCL na AMD kartama ili CUDA na nVidia grafici, to zavisi od programa do programa. Ali skoro uvek će CUDA i nVidia raditi bolje. U svakom slučaju, moraš proveriti za konkretan program i hardver

Hvala, proučiću to još.

Uglavnom, ako išta pomaže za ovu temu:
Koristim Linux preko 5 godina, kao običan korisnik (samo koliko treba da znam da radi sve što mi treba).
Koristio sam ga na više različitih desktop i laptop računara.

Imao sam problem samo sa diskretnom nVidia grafičkom na jednom laptopu, na nekim distribucijama (ne svim). Na desktopu nisam nikad probao nVidia grafičku sa Linuxom, pa ne mogu reći ništa za to.

Sa AMD karticama nisam imao nikad problema ni sa desktop, ni sa laptop računarima.

To što @toxicm kaže, da AMD samo izbacuje sliku - o tome nisam razmišljao, niti merio performanse. Moguće.

Subjektivni utisak na kućnom desktopu (Linux Mint, Cinnamon desktop, poslednja verzija) je da Kdenlive (isto poslednja verzija) brže obradi video (1080p 30 fps) sa uključenim "GPU Acceleration" - a imam AMD RX 570 grafičku.
Da li bi radio puno brže sa nVidia grafičkom - ne znam, moguće.

Tako da, na žalost, nemam odgovor na odlično & logično pitanje koje je postavio @jurodivi
U istoj sam dilemi - a trenutno naginjem ka nVidia grafičkoj (otprilike duplo bolja za DaVinci Resolve u Windows-u) i teranju Mint-a iz VirtualBox-a unutar Windows operativnog sistema (u kom slučaju bi obrada videa išla iz Windows-a, direktno, a Linux služio za "tekstualne" stvari da tako kažem).

Kao neko ko povremeno voli da skoči na drugu distribuciju i samo pogleda kako radi ne bi li konačno našao pravu za sebe... (kao i svi ostali jel te...)... svašta sam izmenjao poslednjih meseci. Kubuntu, EndevourOS, Deepin, MX Linux, POP OS i bar još dva tri koja sada i ne pamtim - moja iskustva su sledeća (Ryzen 3600, GTX970):

• POP OS radi najbolje sa NVidia karticama. Sve radi lepo kako je i planirano za običnog korisnika. Ne volim Gnome pa sam ga ipak batalio.
  • EndevourOS je takođe bez problema radio ali mi je Arch kao takav manje prijemčiv od Debian derivata
  • MX Linux i Kubuntu su radili fino sa KDE Plazmom ali nekako... usporeno. Učitavanje nije brzo kao kod drugih distibucija recimo, mada nije bilo većih problema.
  • Open Suse i Fedora nisu hteli da se pokrenu. Zakucaju se kod pokušaja instalacije zbog grafike. Nije da ne mogu da ih pokrenem, ali jednostavno ne želim da se bakćem sa tim.

Pošto je aktualan prelazak sa X11, mislim da ću malo sačekati pre nego što ponovo krenem da istražujem distribucije.

Baci pogled na Nobara distro...Fedora, sa optimizacijama za gejming i strimovanje i raznim drugim tweakovima. Možda ne bude pravila probleme sa Nvidijom...

Nazad
Vrh Dno