Šta je novo?

*** Commodore C64 - 40th Anniversary ***

Ako me secanje dobro sluzi, pre tacno 35 godina (09.05.1987) otac mi je rekao da ce da mi nabavi neki racunar od nekog coveka iz Nemacke. Ispostavilo se da je u pitanju debeljko. Kostao je 600 DEM i stigao je sa 2 dzojstika i 4 igre (Space Hunter, Excaliba, Hollywood or Bust i Zzzz). Naravno, upustvo je bilo na nemackom tako da sam malo sta razumeo. Dodje covek da mi pokaze kako se ucitavaju igre i napise:

10 LOAD
RUN

Onda je poceo da se ucitava Space Hunter. Posle sam skapirao blagodeti Turba 250 (i sta znaci "stelovanje glave") pa sam narucivao komplete. Kada bih se zasitio igara, prekucavao sam listinge iz upustva i odusevljavao se kada bilo sta proradi. A onda sam sam nabavio knjigu "Commodore za sva vremena". A onda i Simon's basic :) Kada sam ga izgustirao, sanjao sam Amigu ali sam ipak zavrsio na nekoj 286-ici sa Hercules monitorom. Povremeno sam ga koristio pocetkom 90ih. Secam se jedene igre koju sam tada igrao - Super Scramble Simulator.

Debeljko je, nadam se, i dalje ziv i zdrav. Probao sam ga pre par godina i namucio sam se da nastelujem "glavu". Strogo na sluh :)

IMG_20141227_125227106.jpg
 
U tu knjigu "Commodore za sva vremena" se kunu mnogi i pominju je. Ja sam je imao do skoro ali nikada preterano nisam obraćao pažnju na sadržaj unutra.
Najbolja C64 knjiga izdata kod nas, a mogao bih reći i među najboljima koje sam video generalno. Svoj primerak sam lepio 4-5 puta nakon raspadanja jer sam je baš koristio. Basic, asembler, hardver, bukvalno sve.
Bilo bi lepo kada bi sve te naše knjige nego skenirao/slikao i okačio kao arhivu.
 
Odavno je to tamo. Imas i spektrum prirucnik i jos po nesto od domacih knjiga tamo + svet kompjutera ,moj mikro ,racunari
 
Kao što sam negde već napisao, sakupio sam baš dosta domaćih knjiga i plan jeste oduvek bio da ih digitalizujem, jedino još uvek ne znam kad će to biti. Osobe iz NS-a koje bi bile rade da pomognu i dalje mogu da mi se jave...
 
Kao što sam negde već napisao, sakupio sam baš dosta domaćih knjiga i plan jeste oduvek bio da ih digitalizujem, jedino još uvek ne znam kad će to biti. Osobe iz NS-a koje bi bile rade da pomognu i dalje mogu da mi se jave...

Da imam stativ i dobar aparat ja bih te tvoje knjige mogao sam sve da izrokam jer mi vreme nije problem. Nadam se da će se neko javiti ko je voljan da pomogne jer je greota da se to ne digitalizuje a i radi se o istorijskoj prezervaciji istovremeno koja se tiče naše zemlje.

Takodje evo i još jednom pozivam ljude koji imaju sve brojeve Sveta Kompjutera iz '98 da mi se jave radi digitalizacije.
 
Nego, da li neko zna da mi da info iz prve ruke u vezi sa tim kako su se Amiga igre 80-tih i 90-ih sa HDDa prebacivale/snimale na diskete ? Koji su software u ono vreme koristili piratski klubovi ? Znam da je postojao onaj ADF2DISK ali to je neka '96 ili '97, pre toga mora da je bilo nešto drugo tog tipa. ADF je i tada kao image file bio prisutan ako se ne varam.
 
Meni ostao u secanju xcopy da su koristili najvise.
 
Jašta, sve sami klasici i vrhunske igre....King's Bounty jedino nisam nikada igrao ali mi stoji u kolekciji
Ja pročitao za igru u slovenačkom časopisu Moj Mikro. Igra iskorišćava potencijal C64 do krajnjih limita. Samo na disku inače.
 
Ja pročitao za igru u slovenačkom časopisu Moj Mikro. Igra iskorišćava potencijal C64 do krajnjih limita. Samo na disku inače.

Da, bila je nekolicina C64 naslova koja ga je terala do krajnjih granica poput Elvira II, Project Firestart, Space Rogue, Mayhem In Monsterland, Creatures II, Defender Of The Crown, Rocket Ranger, Wrath Of The Demon, MYTH, Alien 3, Iron Lord, Times Of Lore, Mean Streets, F-19 Stealth Fighter, Out Run Europa, California Games, Speedball II, Microprose Soccer, Supremacy, Duck Tales, North & South, Enforcer, SWIV, Armalyte, R-Type, Lions Of The Universe, Battle Command, Back To The Future III, Dan Dare III, Exile, First Samurai, Blues Brothers, Sly Spy Secret Agent, Pang, Moonshadow, The Last Ninja III, Vendetta, Turrican II, Ninja Spirit, Shinobi, Navy Seals i tako dalje i tako bliže pa koga zanima neka overi nešto od ovoga.
 
Speedball II je bio bolji na C64 nego na Amigi. Dinamicniji jednostavno receno.
 
302418054_10158499070005684_2390611214714466515_n.jpg
 
Da li mozete da mi preporucite neki emulator za MacOS?
 
Nazad
Vrh Dno