Šta je novo?

Koje grejanje za sledecu zimu?

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
595
Mozda jeste rano pitanje ali treba se informisati na vreme, imam oko 200m2 dobro izolovane kuce.
8cm stiropor minimum ( negde i 12 da bi bilo u ravni sve), Svuda PVC, izolovani plafoni, centralno grejanje gde ima kotlarnica sa kotlom.
Alu radijatori u kombinaciji sa podnim grejanjem.

Zimi grejemo 3 bojlera preko centralnog radi ustede struje.
Koristimo drva i ugalj...

razmisljali smo pelet ali sve komplet zbog poskupljenja materijala se krece oko 4000e, nije to problem koliko je problem cene peleta koja je presla 300e tonu bez problema.

Ako je tako kao što si opisao u vezi izolacije i još imaš podno u kombinaciji sa radijatorima na tu cijenu još dodaš oko 2500 eura ako budžet dozvoljava i ako nisu puno poskupile i ugradiš TP zrak voda. Nemaš *******cija oko peleta i budeš gospodin. Imaš komfor i uglađenost u radu iste. A drugo koće tebi unositi taj pelet ako se odlučiš za njega u 65 godini ?
I zaboravi ti reći, za pelet moraš imati novac u maju a struja je socijalna kategorija.
Kotao na drva ostavi da imaš rezervu za nedaj bože i riješio si problem grijanja.
I najvažnije koliko si do sada trošio drva i temperatura polaznog voda koja je bila ?

do sada je bilo oko 5T uglja i oko 3m drva

Stari kotao gde vise toplote ode kroz odzak nego kroz sistem grejanja 😅

Sta mislite o kombinaciji da se ugradi TP da odrzava toplotu a da kotao sluzi samo kada su veliki minusi da se pojaca temperatura?

Da li postoji tako neki sistem?

TP jestr konfor, ali pitanje koliko će i to biti isplativo posle ovog najavljenog petnaestog poskupljenja struje u poslednje tri godine.

Tačno znam da sam 2018. u zimskom periodu plaćao maksimalno 6500din (ličnu potrošnju i grejanje), sada 9000din, uz napomenu da sam u tom periodu još sve uređaje zamenio štedljivijim, kao i sijalice pa računam da mi je lična potrošnja manja...

Nije ni to puno para, jer je ta cena u samo par najhladnijih meseci, ali na to dodajte i 100€ za godišnje održavanje TP, i tako...

1651654488231.png

sada sam nasao neki podatak npr da TP vazduh/voda pri proizvodnji 20kw toplote trosi 5kw
TP jestr konfor, ali pitanje koliko će i to biti isplativo posle ovog najavljenog petnaestog poskupljenja struje u poslednje tri godine.

Tačno znam da sam 2018. u zimskom periodu plaćao maksimalno 6500din (ličnu potrošnju i grejanje), sada 9000din, uz napomenu da sam u tom periodu još sve uređaje zamenio štedljivijim, kao i sijalice pa računam da mi je lična potrošnja manja...

Nije ni to puno para, jer je ta cena u samo par najhladnijih meseci, ali na to dodajte i 100€ za godišnje održavanje TP, i tako...

Za sada mi deluje da pelta sa svim moguvim prepravkam izlazi oko 4000e
TP sa svim mogucim prepravkama oko 6-7000e

Pelet oko 1250e za sezonu (5T x 250e)

Kako dani prolaze sve realnija mi postaje opcija o restrikcijama struje i extra cenama za potrosnju vecu od 500 kWh, koja ce destimulisati grejanje u zimskom periodu...

To se zove privid države.

Kako stvari stoje, onaj nemački ministar što je dao izjavu da se temperatura u dnevnom prostoru drži na 19 C, a noću na 15 C izgleda da će postati realnost. Ne mora bukvalno 19/15 C ali recimo 21/17 C bi mogla da postane realnost kako bi održali troškove u nekim prihvatljiivm okvirima. A nije da nisam razmišljao o TA peći baš zbog restrikcija...

Osamdesetih godina prošlog veka Čaušesku je Rumunima objasnio da je sasvim dovoljno zagrejati prostorije do 15 stepeni i ništa više.Sijalice su prodavali samo snage 40w dok su studenti naravno uz potvrdu mogli da kupe jednu sijalicu od 60w.Uštedelo se tu puno ali je magare ipak na kraju crklo.

Ja ne rekoh nigde da se slažem sa ovim, ali realnost i moje želje ne moraju nužno da se poklapaju.

Osamdesetih godina prošlog veka Čaušesku je Rumunima objasnio da je sasvim dovoljno zagrejati prostorije do 15 stepeni i ništa više.Sijalice su prodavali samo snage 40w dok su studenti naravno uz potvrdu mogli da kupe jednu sijalicu od 60w.Uštedelo se tu puno ali je magare ipak na kraju crklo.
Naših 25+ stepeni u stanovima preko zime bih mogao da pohvalim samo u skučaju da nam je vazduh planinski u isto vreme.

Bez obzira na energetske probleme, svi bi smo trebali težiti ka smanjenju temperature u stanovima zimi. Iz mnogo razloga.

Svi smo zaboravili šta znači rolka ili džemper ali je zato rakčina u pedesetim postala standard.

Poslednja izmena:
Destimulisati grejanje na struju a s druge strane davati subvencije za električna vozila. Ne vidim svrhu ni poentu.

Proizvodnja:
Deponije uglja su prazne, a i akumulacije ne deluju bolje. Gasa mozda budemo imali po x2.5 ceni u najboljem slucaju. Prosle nedelje su na +20 stepeni uvozili 1.100 MW ili vise od cetvrtine nasih dnevnih potreba.

Potrosnja:
Ako u jednacinu ubacimo 300000 domacinstava koja se greju na gas, trenutnu cenu peleta od 300 evra, a uskoro verovatno i 350-400 jasno je da ce vecina pomenutih pokusati da se "prebaci na struju" pa cemo verovatno u zimskim mesecima imati rekordnu potrosnju koju ce tesko drzava moci da ispegla uvozom struje po cenama 4-6 puta vecim od prodajnih.

Zato je vec pocela priprema o najtezoj zimi poslednjih 70 godina...

To se zove privid države.

Kako stvari stoje, onaj nemački ministar što je dao izjavu da se temperatura u dnevnom prostoru drži na 19 C, a noću na 15 C izgleda da će postati realnost. Ne mora bukvalno 19/15 C ali recimo 21/17 C bi mogla da postane realnost kako bi održali troškove u nekim prihvatljiivm okvirima. A nije da nisam razmišljao o TA peći baš zbog restrikcija...
Kod mene je realnost 21/17 u predhodnih 40 godina :)

Struja je socijalni mir.. Sve ostalo može da nema 😅

Pogotovo što nam se desilo ove zime to što se desilo.. Mislim da će posebno obratiti pažnju ove zime na to da se ne desi..

Koliko ja vidim, nuklearke će se vratiti na velika vrata.

Prave se i nove, one nemaju alternativu.
Sezona da kazemo gotova, maj je topao do sad, videcemo na dalje.
Kuća 90m2 + garaza 24m2 indirektno se greje u sklopu kuce je izolovana, u njoj ne pada ispod 9C, izolacija 5cm fasada/tavan.
2x Fujitsu 12LGC
2x Fujitsu General 09LLCA
VOX IVA5-12JR
Sezona: 320e

Prave se i nove, one nemaju alternativu.
Sezona da kazemo gotova, maj je topao do sad, videcemo na dalje.
Kuća 90m2 + garaza 24m2 indirektno se greje u sklopu kuce je izolovana, u njoj ne pada ispod 9C, izolacija 5cm fasada/tavan.
2x Fujitsu 12LGC
2x Fujitsu General 09LLCA
VOX IVA5-12JR
Sezona: 320e
Kako zagrevas kupatilo?

Naših 25+ stepeni u stanovima preko zime bih mogao da pohvalim samo u skučaju da nam je vazduh planinski u isto vreme.

Bez obzira na energetske probleme, svi bi smo trebali težiti ka smanjenju temperature u stanovima zimi. Iz mnogo razloga.

Svi smo zaboravili šta znači rolka ili džemper ali je zato rakčina u pedesetim postala standard.
Pa kada je postalo da je standard života da pričaš na slavama kako šetaš zimi u majci.. Mora onda komšija da kaže kako otvara prozor koliko je toplo kod njega 😅😅

Ja se nadam da ce uvesti brojač potrošenih kalorija pa da se infostan ljudima preko toga placa... Svi će krenuti da nose rolke ubrzo 😂
Koliko ja vidim, nuklearke će se vratiti na velika vrata.
Zato mi deluje da će TP biti dugoročnije rešenje od peleta

Sada sam video Fan Coil radijatore kao nesto novo, ima li ko iskustva sa njima?

Deluju mi kao velika uteda ali klasika.nisu bas jeftini

1651730037533.png

Cena u Srbiji je nerealno niska, poskupela je drastično u celoj Evropi, a zimus je bio i veliki uvoz po tim aktuelnim cenama, naravno.
Ja već sad imam maltene isti trošak za struju kao prošle godine pri čemu je već u novembru počelo ozbiljno poskupljenje.

I pored toga grejanje bazirano na toplotnim pumpama mi deluje kao najracionalniji izbor srednjeročno i dugoročno gledano, ako cene ostalih energenata nastave da divljaju - a po svemu sudeći, hoće.

@mitar1982 Nije cena struje u Srbiji uopšte niska ni u realnim okvirima ni spram standarda.
Cena struje o kojoj naklapaja naša Miss pigi ministarka je neto cena bez dodatnih troškova koji se na tu cenu karikaju, pa samim tim bruto cena je drastično veća.

Imaš ovde detaljno obrazloženo

Članak je standardno preterivanje, sasvim očekivano za N1/Nova. Fiksni i dodatni troškovi su normalna stvar, EPS ustvari pravi problem što uopšte obrazlaže i deli takve stvari umesto da stavi sve pod jednu neophodnu stavku kao što meni lokalna distribucija uzima 350 evra godišnje za liniju + dodatno obračunava prenos po potrošnji i obračunskoj snazi.

FIksne cene(u okviru tarfife) po kwh su daleko niže od proizvodne cene, ili berzanskih cena u okruženju.

Poslednja izmena:
Članak je standardno preterivanje, sasvim očekivano za N1/Nova. Fiksni i dodatni troškovi su normalna stvar, EPS ustvari pravi problem što uopšte obrazlaže i deli takve stvari umesto da stavi sve pod jednu neophodnu stavku kao što meni lokalna distribucija uzima 350 evra godišnje za liniju + dodatno obračunava prenos po potrošnji i obračunskoj snazi.

FIksne cene(u okviru tarfife) po kwh su daleko niže od proizvodne cene, ili berzanskih cena u okruženju.
Preterivanje, ok. Kakva he to logika da naplatis prikljucak na mrezu da bi prodavao struju?
Struja je skupa gledajuci standard u zemlji.
P. S. Miss pigi smrsala sad je i podnosljivo gledati je

Kad budeš mogao prodavati struju bez mreže onda neće biti ni tih troškova.

Edit: sve je skupo gledajući standard.

@frrka
Fujitsu General 09LLCA je u hodniku usmerena direktno u kupatilo tako da je tamo uvek toplo, mozda smanjim preko dana ali nista ispod 22C, posto kupanje obicno ide uvece zimi onda pojacam.

Gledajući standard struja je i sad skupa u Srbiji.To što smo od izvoznika struje postali uvoznici struje je samo po sebi katastrofa biblijskih razmera.Za to nam nije kriv nikakav strani faktor već lično veliki iluzionist.

Vrh Dno