Šta je novo?

PC zvučnici 2.0 i 2.1 - preporuke i utisci

Da vidimo kakva je priča kod ovih:
Znam da je subwoofer nešto slabiji nego kod 4100/5100 sistema, ali suštinski mi ni ne trebaju 4 zvučnika već bi mi više odgovarao 2.1 sistem.
 
Poručio sam FC 330, ko hoće može da čestita :) Cene su već otišle prema 11-12k, uzeo sam za 8500 din što je jedina radnja koja ga prodaje ispod 9000 din. Imao sam ogromna očekivanja od Edifier-a R1700BT, a razočarao sam se. Još uvek sam malkice skeptičan prema FC 330, ali prekopao sve domaće i strane forume i u zadnjih 10 god ga svi hvale. Probaću da nabavim ovakvu dranguliju da olakšam sebi paljenje i gašenje.
 

Prilozi

  • images.jpeg.jpg
    images.jpeg.jpg
    4 KB · Pregleda: 13
Fora kod mene je što je komp podeljen na 2 dela, deo za igranje i deo za "multimediju". Zvučnici za igranje će biti FC 330, za multimediju Altec Lansing 4121. Svako veče imam običaj da odgledam neku seriju/film ili nešto na YT, dok se ovi zvučnici za igranje koriste mnogo manje. Sad je glupo da zvučnici budu non stop uključeni, ako mi trebaju npr 2-3 dana nedeljno pa i to bude po par sati? Verujem da će i to produžiti radni vek same elektronike u zvučniku?
 
Najelegantnije rješenje samo mu treba i smart plug onda.
 
Stigli zvučnici. Evo nekoliko prvih utisaka posle par sati upotrebe, porediću ih sa Altec-om 4121 i Microlab-om M820.
Iznenadili me fizičkom veličinom, imao sam predstavu da su sateliti manji. Mislio sam da će me boja nervirati, ali boja drveta nije previše crvena kao što deluje na slikama.
Biću iskren, u poređenju sa Altec-om gube. Gube po pitanju bass-a i niskih tonova, Altec mnogo jače udara, što iz 6.5" Subwoofera plus 3" zvučnika koji su u samim satelitima, ali vredi pomenuti da je Altec prikačen na Lusya DAC pa mu to donekle daje još dodatne snage.
Sad ide poređenje sa M820. Zvuk iz satelita na FC 330 je bolji, jači je bass iz samih satelita, stvaraju šarenolikiji zvuk, M820 deluje prigušenije, zatvorenije, prosto se oseća razlika da je zvučnik upola manji. Subwooferi na FC330 i M820 mi deluju tu negde, slično udaraju pošto su oba 5.25".
Sad verovatno treba malo vremena da se FC razradi (usvira), pošto novi/nekorišćeni zvučnici tek kasnije pokažu pun potencijal. Uglavnom imam bolje utiske u odnosu na Edifier R1700, sve deluje da radi kako treba dok je R1700 u startu imao neke mane.
 
U "jačim" radnjama koštaju od 10-12.000 din, ja sam moje uzeo za 8400 din što je bila jedina radnja gde su bili ispod 9000 din.
 
Još samo da umesto lažnih ubaciš prave visokotonce (kao što je Nixie uradio) i da imaš full zvučnike.:cool:
Mogućnosti su velike, ko je spreman da uloži :) Ubaciti prave visokotonce, damping unutrašnjosti satelita i Subwoofera, neku bolju zvučnu ili DAC, zameniti kablove od satelita do subwufera, zameniti kablove od subwufera do zvučne kartice itd itd...
 
Uzeti FC330, utisak tja, onako, mozda malo kvalitetniji zvuk od G25, glasnoca isto malo veca iako navodno imaju cak 20W vise. Kablovi prekratki, pojacavanje (celog sistema) jako tesko ide, ne znam da li ce se razraditi ili da reklamiram ili otvorim da pogledam.
Isti je slučaj i kod mene, prednji potenciometar na Subwooferu ide nešto teže od onog za za podešavanje bass-a.
 
Istekao mi je rok za Edit... Posle nekoliko dana na integrisanoj zvučnike sam prebacio na Lusya DAC, razlika je ogromna. Kao da nisu isti zvučnici u pitanju, definitivno moram da nabavim još jednu Lusiju, ali ih nešto nema na oglasima...
 
Valjda se podrazumeva da sa istog izvora porediš zvučnike. Odličan fc330, ja ih imam preko deceniju sigurno, sića su koštali, 30 i neki Evro. Prvo su služili za komp, pa za TV, pa su skupljali prašinu, pa su svirali u kancu, dok ih nisam izrotirao sa B73 koje imam još iz vremena dok se igrao Alien vs Predator i Half Life originalni za zvuk od nazad (2 x stereo Sound Blaster u 4.0), pa su sad ponovo na TV u drugoj sobi. :)

Kakve su to kupovine bile. B73 je stizao tad u kutiji bez štampe, daleko pre vremena kad je to postala fora. Ja ne znam kako ti kondenzatori izdržavaju. Ne gase se nikad, sem kad su skupljali prašinu.
 
Istekao mi je rok za Edit... Posle nekoliko dana na integrisanoj zvučnike sam prebacio na Lusya DAC, razlika je ogromna. Kao da nisu isti zvučnici u pitanju, definitivno moram da nabavim još jednu Lusiju, ali ih nešto nema na oglasima...

Hm, mislio sam da to nema nikakve veze, pošto su ovo aktivni zvučnici. Sad ću da probam i ja, isto imam Lusya DAC.
 
Neću da kudim nikog, ali stvarno mi nije jasno kako je Microlab postao roliko skup, popularan i toliko omiljen.
Pre desetak godina nabavio sam jedan par B73 ili B72 (ne sećam se više tačno), za svog šefa , koštale su SKORO 30e, i za te pare su zvučale solidno. Nolje od planiranij plastikanera sa Logitech etiketom koji su koštali 20e i koje je pokšao nekakav prodavac da uvali firmi pozivajući se na etiketu.
Evo ih na poslu i rade sasvim OK i danas.

Ali to nije HiFi, nikada ih ne bi to doneo doma, niti bi danas nekome rekao da to vredi više od 50-60e.
Za 100+ evra naćićete kvalitetnije.
Teško je objašnjavati šta je kvalitetan zvuk danas bilo kome.

Stvarno mi muka kad moram da čitam o tome više.
 
Microlab je kod nas postao skuplji nakon promene uvoznika/distributera. no, nije samo Microlab danas skuplji no ranije. poskupeše i Genius i Logitech itd, neki su (praktično) nestali poput Altec Lansing-a. ono što je nekad bilo 50-ak, sad je najmanje 70€.
 
Hm, mislio sam da to nema nikakve veze, pošto su ovo aktivni zvučnici. Sad ću da probam i ja, isto imam Lusya DAC.
Razlika između Lusije i integrisane je veoma primetna.
Lusya daje dodatnu snagu zvučnicima npr pri slušanju muzike (izraženiji bass, sve se jasnije i jače čuje), u igrama je sve mnogo čistije i izraženije (pozadinski zvuci, gaženje kroz travu, pozadinski insekti, ptice itd...)
 
Da, slično kao kada sam koristio Lusyu sa slušalicama. Mislio sam da su ovo zvučnici kojima Lusya ne donosi nikakvu razliku, pošto su aktivni, ali i te kako se oseti da je zvuk puniji i snažniji.
 
Definitivno moram da nabavim još jedan komad, tako da ako neko ima viška Lusiju DAC-ović javite se na PP.
 
Microlab je kod nas postao skuplji nakon promene uvoznika/distributera. no, nije samo Microlab danas skuplji no ranije. poskupeše i Genius i Logitech itd, neki su (praktično) nestali poput Altec Lansing-a. ono što je nekad bilo 50-ak, sad je najmanje 70€.
Sve je poskupelo, bilo je onih jeftinih zvucnika ispod 10e da se uzme a pogledajte sada. Subjektivni osecaj da je sve skocilo duplo u zadnjih desetak godina...
 
@lepi kokan , FC 330 ili FC 360? Razlika je mala i ne znaci mi nista (ispod 2k din), vec sam resio da zeni kupim FC 330, onda videh model 360, odvojene komande koje mogu da stoje na stolu, mislim da 330 ne bi nikada ugasila, kao sto ni prethodne nije. Hvala.
 
Nisam ih čuo.
Što bi po forumima rekli "ako je moguće, poslušaj oba u radnji, pa odaberi"

👋
 
Poslednja izmena:
Da li je neko primetio vibracije iz subwoofera na FC330 kada se pusti nesto sa jacim bassom? Mislim da dolaze iz samog subwoofera posto se cuju i kad ga u drzim rukama.
Edit: Izgleda da je samo vešanje subwoofera slabijeg kvaliteta, kada prstom blago pritisnem vešanje i ivicu same membrane vibracija više nema.
 
Poslednja izmena:
sto mu grofova !
 
Iz FC330 se svako malo čuje zvuk sličan onom kad pričate s nekim ko je na vetru - brbotanje pa tišina pa brbotanje pa tišina i tako na svakih nekoliko sekundi. Šta može da bude problem?

Konkretno, čuje se iz vufera ispod stola, i to čak i kada je računar ugašen, a zvučnici raskačeni sa njega. Kapiram da je do struje, ali ne znam šta tačno treba da uradim da bi ovo prestalo. Danas se prvi put čuje.
 
Poslednja izmena:
Ima li u blizini drugih kablova?
 
Probaj da ih nekako razdvojiš, možda oni prave problem.
Ja imam isto fc330, zakačeni na tv i uvek su uključeni i nikakvo pucketanje ili šuštanje nemam.
 
Nazad
Vrh Dno