Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Meni je hladnjak spustio temperature samo za 2-3 stepena, da sam znao ne bih ga ni kupovao

Speed test, 970 Evo plus.
1649031748724.png
960 evo
1649032007001.png
Oba u ispod heat sink-a koji su došli sa pločem ali 860 evo radi na samo PCIe v2 pa je sporiji nego na v3.

Meni je hladnjak spustio temperature samo za 2-3 stepena, da sam znao ne bih ga ni kupovao
A na SKC2500 hladnjak od par $ spušta temperaturu od 5-10 C, sklonio sam ga da ne dođe do smrzavanja diska. 🤣

970 plus evo.png

Kakav i gde se može naći hladnjak za ssd? Temp. na itx ASrock AB350 fatality gaming ac. Modul instaliran sa sa zadnje strane ploče u Cooler Master NR200. Očekivao sam pošto je malo kućište da će temperature biti više, videćemo u toku leta.

Ja sam konkretno nabavio OVAJ, dobra je izrada, ima 4 thermal pada različitih debljina za različite diskove ali kao što rekoh džaba sve kad je temperatura skoro ista

Pogledajte prilog 340112

Kakav i gde se može naći hladnjak za ssd? Temp. na itx ASrock AB350 fatality gaming ac. Modul instaliran sa sa zadnje strane ploče u Cooler Master NR200. Očekivao sam pošto je malo kućište da će temperature biti više, videćemo u toku leta.
Nema potrebe da stavljaš hladnjak, 52 stepena je standardno za Evo Plus, čak je dobro za drajv koji je na poleđini ploče...

Primljeno k znanju. (y)

Ja sam na 970 Evo Plus dobio 15 stepeni skoro. U loadu išlo skoro 70, a sada je ispod 55.

evo, sad sam instalirao Doom Eternal Deluxe edition ~80GB i ovo je najveca temp...u sobi je 23c !

max.JPG

Ja koristim Argus za sve temperature (osim VRM-a)...
Moj 250GB 970 Evo+ je trenutno na 44 stepena u browseru, max što sam video je malo iznad 50 kad petljam nešto intenzivnije sa C drajvom. Doduše, on mi je sistemski drajv pa je verovatno slabo opterećen gro vremena...
Gammix S11 Pro koji mi je za igre retko kad prelazi 50 ali on ima mali fabrički hladnjak a i kućište mi je generalno dobro provetreno...

HW Monitor i Kingston kc2500 od 500 GB. Na njemu je i onaj hladnjak od 3$
Capturekc.JPG

Na ovo sigurno utiče i moje dobro provetreno kućište.

Na SM2262EN ima senzor za temperaturu, prema tome, nema mnogo koristi od HWmonitora, kad je već odavno HWinfo standardan i verovatno ćeš tu naći temperaturu za SM2622EN.

@sam633 Dobro si me podsetio za HWinfo, tu je bilo svako ocitavanje i to sam ranije koristio ...ova druga temp je samog asic kontrolera, posle 1h igranja Doom Eternal !
Capture.JPG

Verovatno, ako pokreneš CDM, uhvatićeš se za glavu. (kad je u pitanju kontroler) :D

Mada, uvek je mnogo bitnije temperatura za NAND, studije (ne mislim na review-ove) većinom pominju 70°C, kao granicu.

Jednostavno se balansira između brzine i retencije.

Da li neko zna zašto mi hard disk sentinel prijavljuje da je trim podržan ali nije uključen? A windows 10 je u pitanju i u biosu je kontroler sigurno u ahci modu, na svakom računaru mi je tako.
Ploča je H110M-R, pentium G4560 i stariji patriot blast.

Šta kaže CrystalDiskInfo?

Videću nije mi trenutno pristupačan taj računar. Ja niti znam koji sve softverski alati to pokazuju niti sam na to ikad obraćao pažnju jer sam računao da na win7 i win10 to se automatski podrazumeva ako je win instaliran sa kontrolerom u ahci modu što uvek radim. Nego slučajno primetih u sentinelu na tom kompu, na ostalima je ok isti sentinel prijavljuje da je trim uključen, a imam raznih starijih ploča sa ssd-om.

Ako Windows prepoznaju kao SSD i u Didsk derfagu pokazuje "optimize" onda trim sigurno radi. Sada neki SSD imaju trim u firmware-u.

Koliko je samsung 980 lošiji od 970 evo plus, verzija od 500GB? Prvi se može naći nešto jeftinije, ali ne znam isplati li se razlika.

Koliko je samsung 980 lošiji od 970 evo plus, verzija od 500GB? Prvi se može naći nešto jeftinije, ali ne znam isplati li se razlika.
Beskonacno gori. Posebno za sistemski disk. Za storage, mozda i igre bi trebalo da zavrsi posao.

Ja sam konkretno nabavio OVAJ, dobra je izrada, ima 4 thermal pada različitih debljina za različite diskove ali kao što rekoh džaba sve kad je temperatura skoro ista
I ja sam imao isti i držao ga na SSD-u koji mi služi za igre (ne sećam se da je prešao 55c), dok se sistemski lepo zagrevao pod hladnjakom od ploče. A onda kada sam rešio da malo ukrasim kućište uzeo sam dva OVAKVA bela (bar na slici su beli, ali su u stvarnosti svetlo srebrni) i istog trenutka moj sistemski 980 pro je bar 15 stepeni bio hladniji, a onaj za igre mislim da nije prešao 50 nijednom.
Zašto je tako pojma nemam, jedino iole logično što mi pada na pamet jesu ove uzdužne pruge koje, kad ih postaviš na SSD bolje prenose po aluminijumu vazduh koji duva u njih.

Kakva je situacija sa M2 2242 SSDovima kod nas? Treba mi za malo stariji laptop, HP Elitebook 840 G2, podržava SATA i PCIE gen2, tako da mislim da je sve jedno što se performansi tiče?
Ono što sam našao da može da se naruči je ovo https://www.transcend-info.com/Products/No-981 piše da ima i DRAM keš. Valja li šta?

Razmišljam da li da uzmem 500GB ili 1TB 970 evo plus. Znam da ljudi generalno preporučuju da se ne particioniše ssd, ali može li mi neko reći razlog za to tj. da li ikako utiče na performanse ili možda životni vek trajanja?

U laptop staje jedan ssd. Pošto će biti dual boot, moraće sigurno dve particije, s tim što win razmišljam da podelim na 2 tj. jedna sistem, a druga bitni lični fajlovi, pa bih na kraju ukupno imao 3 particije.

Particije na ssd-i ne utiču na performanse i radni vek, dok neznatno smanju skladišni prostor. Prednosti particionisanja: dual boot, bekap OS-a, reinstaliranje OS-a, bolja zaštita u slučaju napada malvera i sl. , brža organizacija fajlova, tako zavisi da li ima potrebe i koliko često osim dual boot-a.

Vrh Dno