Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Treba prvo da ga kupim da bih mogao da ga rasklopim.😊😊😊😊😊😊

Ima li neko iskustva sa DOM bojlerima?

^

Imao sam ja jedan taj DOM sa prohromskim kazanom, kupljen 2004... Na preporuku prodavca, je li. Oni valjda uvek preporučuju kao najbolje ono na čemu najviše zarađuju?

- Onaj aluminijumski "pimpek" termometra otpozadi je bio kratak najmanje 1 cm, pa termometar nije vršio nikakvu funkciju. Nije skoro ništa pokazivao. Morao sam sam da se mučim i to nešto budžim.

- Nakon nekoliko meseci upotrebe, jednom prilikom slučajno dodirnem bojler odozgo, kad ono - vrelo... Skinem gornji limeni poklopac - rupa. Nema ništa do kazana. Majstori zaboravili da stave izolaciju i bojler im tako otišao u prodaju! Za to sam ih zvao telefonom i odmah su doneli komad staklene vune ili nešto i ubacili.

- Iz bojlera je stalno, kada se otvori slavina, nešto cijukalo, zavijalo i zviždalo. Menjao sam mu sigurnosne ventile, ali nije prestajao da cijuče.

Na kraju sam jedva dočekao dan da ga bacim. Posle njega sam kupio Metalac iz G. Milanovca, isto sa prohromskim kazanom. Mislim da je on još gori.

Čitam da ga neki majstori preporučuju. Ne znam. Na kraju ću da se odlučim za Termoradov bojler. Prohromski.

Sinoc mi puce kazan na djubretu od Aristona. Ulipao celo kupatilo. Sest godina star bojler...
Avaj, danas sam po preporuci SVIH uzeo Elit X80V prohrom. Privukla me je 15-ogodisnja bezuslovna garancija na kazan, pa sad videcemo.

Posto je, ne znajuci, postala praksa da uz bojler vise ne ide sig. ventil, imate li neku preporuku? Cuo sam da su Herz-ovi dobri. Ima li jos nesto da valja?

Poslednja izmena:
Imam takav M80 star oko 3 godine. OK je zasad, ako procuri javiću.;) Stari Magnohrom je izdržao preko 20 godina, ovaj ima garanciju do 15 pa videćemo, moguće da nadživi i mene. Daleko bilo, može se desiti da je neki iz falš serije pa ne potraje dugo ali garancija to pokrije. Emajlirani Ariston ima tendenciju da procuri na 5-7 godina i to je više pravilo no izuzetak. Ruglo ima garanciju 15 a estetika 5 godina, pa ko šta preferira.
A prvi put čujem ovo za ventil. Uz bojler sam dobio neki slovenac Emvetron od 9 bara, zasad je dobar, ne curi a mesečno ga pustim da se ispiški preventivno zbog kamenca.

Da li možeš da proveriš da li je oplata hladna kad je bojler zagrejan skroz. Naročito propipaj u gornjem delu. Ja imam loše iskustvo sa jednim Elit bojlerom koji je bio vruć na dodir. Grejao je kupatilo i voda mu se brzo hladila. Hvala unapred

Sinoc mi puce kazan na djubretu od Aristona. Ulipao celo kupatilo. Sest godina star bojler...
Avaj, danas sam po preporuci SVIH uzeo Elit X80V prohrom. Privukla me je 15-ogodisnja bezuslovna garancija na kazan, pa sad videcemo.

Posto je, ne znajuci, postala praksa da uz bojler vise ne ide sig. ventil, imate li neku preporuku? Cuo sam da su Herz-ovi dobri. Ima li jos nesto da valja?
Menjao sa Velisa na taj isti elit. Ima sigurnosni ventil, skini donji poklopac, nađi malu kutiju

Kod Aristona je dobar jedino dizajn. Ostalo crkne kad prođe garancija.

Ma nije Velis već običan Ariston Blu. Danas mi majstor montira pa ću večeras proveriti da li se oplata greje. Još mi samo to fali. U tom slučaju vraćam ga odmah.

Ma nije Velis već običan Ariston Blu. Danas mi majstor montira pa ću večeras proveriti da li se oplata greje. Još mi samo to fali. U tom slučaju vraćam ga odmah.
Valjda su se do sad opametili pa počeli normalnu izolaciju da stavljaju. Ovaj što je grejao je star više od deset godina. Neki Elit Talas.

Sad sam gledao. Piše da je izolacija 35mm staklene vune.
Ako je stvarno tako onda je to OK.

Dobro radi. Ne greje se oplata.

Super!
Možda se i ja odlučim za njega.

Metalac navodi da njihovi bojleri imaju poliuretansku izolaciju (PU pena). Samo nisu određeni oko debljine, odnosno piše od 17 do 40mm. Termoizolacija koja se dobija sa PU penom debljine 30mm je teoretski ekvivalentno kao sa ~45-50mm mineralne vune.

Da. Ali nisu naveli. Termorad stavlja PU 20mm.
To je valjda oko 30mm staklene vune.
Ispada da je Elit sa 35mm staklene vune najbolji. Tesy stavlja 32mm PU ali je emajliran kazan.

Poslednja izmena:
Čitam da ga neki majstori preporučuju. Ne znam. Na kraju ću da se odlučim za Termoradov bojler. Prohromski.
Kad sam renovirao kupatilo pre par meseci uzeo sam Termorad prohromski 80l. 10 godine je garancija na kazan, bio je oko 15,16k. U radnji je bio i neki bugarski nabudženi, slična cena.

Radi posao kako treba, sve ok. Posle solje i wc daske najpovoljnija stvar u kupatilu :)

Da li možeš da proveriš da li je oplata hladna kad je bojler zagrejan skroz. Naročito propipaj u gornjem delu. Ja imam loše iskustvo sa jednim Elit bojlerom koji je bio vruć na dodir. Grejao je kupatilo i voda mu se brzo hladila. Hvala unapred
Čekaj, je li se ovo odnosilo na mene? Ta nisam valjda išao džabe da proveravam?
Znaš li ti, čoveče, da prava srpska muškarčina ide na pranje u proseku jednom mesečno i to samo tokom toplijih dana, zimi nipošto. Da bih proverio, morao sam da upalim bojler i vodu iskoristim i to van redovnog mesečnog termina.:cautious:
Odgovor na tvoje pitanje je DA. Oplata jeste hladna, tačnije hladnjikava kad je na "Ekonomik" položaju. Ako stavim na MAX biće mlaka do topla, vruća nikako. Elit bojleri su broj 1 kod nas što se tiče dužine garancije, domaći proizvod a navodno je i dosta radnika prešlo tamo posle propasti Magnohroma. Meni je odgovarao i zato što nije zahtevao bušenje novih rupa za vešanje, poklapaju se dimenzije sa Magnohromovim za razliku od Termorada a za koga kažu da je dobar isto. Ako te ne mrzi da čitaš a želiš više informacija, imaš na SSM forum-u temu o bojlerima a takođe i na drugim sajtovima. Da ti poželim da mudro izabereš.
E sad moram da preračunam sledeći termin za kupanje...:unsure:

Kad sam renovirao kupatilo pre par meseci uzeo sam Termorad prohromski 80l. 10 godine je garancija na kazan, bio je oko 15,16k. U radnji je bio i neki bugarski nabudženi, slična cena.
Gde si ga našao za te pare? Ja sam ga kupio pre 7 godina za 14000, a brat preneki dan za 25000 din.

Ima ovde nešto jeftinije:
Inače, pobrkao sam račune od bojlera. Elit od 80L ima skoro 2 godine staža a ne 3. Cena mu je bila 16.000 a danas se prodaje za 7.000 više.
Skoro pa mi drago što mi je Magnohrom onda skiknuo. Otišle cene u par meseci u tri lepe a i sve ostalo.

@Der Schnitter pogledao sam onaj SSM forum. Tamo ima svašta. Ima jedan što mu majstor sa pedesetogodišnjim iskustvom savetovao da nipošto ne uzima bojler sa anodom jer citiram: "Kao razlog je naveo da je anoda gore pričvršćena za kazan, a kao izolacija između nje i kazana je guma, plastika ili neka vrsta papira, da to vremenom od vlage i pritiska oslabi i onda je problem kako zameniti."
Odmah sam odustao od daljeg čitanja😁😁😁.
Dovoljne su mi informacije odavde.

Znaš kako stoje stvari? Niko ti pouzdano ne može reći koji je bojler sjajan ako takav i postoji. Mi obični korisnici možemo reći; "Hej, ovaj moj je odličan, imam sjajno iskustvo s njim, koristim ga čak 2 godine". Naravno da većina želi da čuje iskustva onih sa 7-10 godina korišćenja (osim ako ne preferiraš one estetski prihvatljivije bojlere a podložne zameni svakih 5-6 godina) ali tad se toliko toga promeni, u kvalitetu pre svega, pa onaj nekada sjajni može danas biti običan krš. Napominjem da su moja iskustva sa ovim Talas M80 zasnovana na pričama drugih, na SSM, EliteSecurity i dr. forum preporukama, na samoj priči sa prodavcem oko svih detalja pa i delova za popravke. Uvek sam za to da se kupovina obavi u manjoj lokalnoj radnji jer prodavac može detaljnije da ti pojasni neke stvari (bar se ja dobro posavetujem). Zato mi nije jasno kako kolega gore nije dobio ventil uz njega, meni je prodavac sam napomenuo da dobijam i bio je upakovan u kutiji s bojlerom.
Ako hoćeš da ti neko da prave savete zasnovane na iskustvu, jedino da pitaš nekog majstora (poželjno onog kojeg poznaješ) koliko je intervencija imao na kojim modelima. Generalno se priča da najmanje zamerki imaju na Elit i Termorad, meni je prevagnulo ovih +5 godina garancije i kačenje bez bušenja novih rupa za nosače.

Metalac navodi da njihovi bojleri imaju poliuretansku izolaciju (PU pena).
Da, imaju... I kada ti procuri prohromski kazan u garantnom roku (10 godina) - oni ti zamene ceo bojler. Kod mene su u jednom stanu od 2013. tako zamenili 4 bojlera. To je znači ukupno 5 bojlera za 9 godina, a samo sam prvi platio, je li. Meni to ništa nije jasno.

Nemoj se zezate sa Sonoff za bojler. Meni se 16A POW zapalio posle 6 meseci na starom Mebošu 80l od 2KW. Sva sreća bio u OG velikoj kutiji pa vatra nije izbila napolje. Mora samo kontaktor. Sada postoji 25A model ali se ja opet stim ne bih igrao. Ne znam da li je neko ozbiljno testirao 25A model. Mora kontaktor ili ozbiljni relay od npr. neke klime što pali spoljnu jedinicu pa čak i tada. Varničenje prilikom paljenja i gašenja ima da razvali i relay. Neki vezuju kondenzator da bi smanjili tu varnicu. Inače uzeh Ariston PRO 1R inox 80l skoro i pomalo se razočarao jer je samo 1,5W. Drugo razočarenje donekle je što je pravljen u Rusiji :( Ko bi reko?

Pa kakvo je to đubre ako sa 16A ne može da prekida 2kW?
Da nije loše instaliran (labavi spojevi isl.)?

Ma tanak vod na pcb štampi je problem. Bez obzira što su oni stavili kalaja kilo na vodove opet se sve to greje i krene da gori. Ne znam kako je sada ali kontaktor je sigurica jedino što pravi buku pa ga ne vole. Ja više nisam vraćao sonoff ni preko kontaktora.

Nazad
Vrh Dno