Šta je novo?

Samsung Galaxy S22

Nije ni snaga problem, meni se sa Huaweijevim od 45W puni cca 2h, što je neoprostivo, jer su uradili nešto da elektronikom i izgleda blokirali druge proizvođače.
Imaju oni ovu tehnologiju odavno. Jedno vreme su ovo agresivno radili sa dex dodacima. Uredjaj procita serial dodatka i ako je oficijalni onda dozvoli nesmetano koriscenje a ako nije onda ogranici.

Nije ni snaga problem, meni se sa Huaweijevim od 45W puni cca 2h, što je neoprostivo, jer su uradili nešto da elektronikom i izgleda blokirali druge proizvođače punjača.

A Ultra se jednom baš spucala da je forced restart morao pasti.

Kamera jeste bolja od prethodnog mi Mate 20 Pro, ali sam opet nekako očekivao više. Astro zoomovi apsolutni gimmick. Razumem ljude kojima smeta spor shutter, nema šanse ufotkati dete ili nešto drugo u pokretu. Druga glupost je da i na običnoj rezoluciji fotku pri pravljenju procesira kao da spaja gigapixel panoramu.

Android 12 je isto vrlo čudan. Notifikacije imaju previše spejsinga između teksta za akciju i samog balona. Problem rešen donekle povećavanjem fonta, ali to za manu onda ima neke druge stvari. Neke druge notifikacije se potpuno razlikuju (na loš način) od notifikacije istog programa na Androidu 10, nešto polu-odsečeno, polu-ekspandirano. Akcije u notifikacijama nisu grupisane u jednom uglu tako da ih je lako dosegnuti palcem, već idu preko cele donje strane balona, a isto vreme u istoj boji i veličini fonta kao i sama notifikacija, pa na nedostaje intuitivnost vizuelne diferencijacije.
Google tastatura ima sve tastere četvrtaste, a onda dugme za brojeve i Enter okrugle 🥴

Baterija izgura 7h i nešto malo preko. Lažno je reći, ali toliko mogu i da telefonom starim 3 godine koji ima manju bateriju. A sve sam se nadao da su prvi utisci ljudi kada je baterija u pitanju pogrešani i da će kod mene trajati malo duže. Nope, ofc.

Ekran je prelep, pravougaoni oblik mi legao ko budali šamar, olovčica radi odlično, OneUI ima lepih internih poboljšanja, ali zašto kamera mora da ima zvuk šljocanja?! Jeste, "utišaj telefon pa ga neće biti" nije validno rešenje.

Sve u svemu, za mene je Ultra razočarenje, pa ću je nerado vratiti, jer sam baš želeo da mi legne i zameni stari Huawei 😑
Današnji telefoni sve više gledaju da privuku što više svetla u fotografiju, pa je samim tim i shutter speed malo duži.

Savet za fotografisanje objekata u pokretu je pro mode u kom se shutter speed smanji i eto dobre fotke, uz napomenu da pri dobrom osvetljenju nema sporog okidanja u kameri kao što se na ranijim Samsung telefonima dešavalo.

Porediti Huawei Mate 20 pro i njegovu optimizaciju sistema sa S22U je mnogo nezgodno.

Huawei je bio poznat, a posebno u to vreme sa ubijanjem procesa u pozadini i kašnjenjem notifikacija, kao i lošim keširanjem, makar u mom slučaju.

I interesuje me prilično odakle su vam uređaji, odnosno čije csc imaju, čiji firmware?!

Moguće da su sporadični problemi vezani isključivo za sam softver.

Računam da svi znaju šta je ciklus ;)
Daj neki kredibilni link u kome pise da je svejedno da li se puni od 0-100% i od 30-80%, tj. da ce uz oba nacina koriscenja baterija imati podjednak vek trajanja (naravno da se ovo drugo racuna kao 0.5 ciklusa).
Ako nadjes JEDAN kredibilni link, ja cu da nadjem TRI koja kazu suprotno. Zasto je Samsung ubacio opciju ogranicenje punjenja do 85%? Lepo pise u opcijama "To extend the lifespan of your battery, limit the maximum charge to 85%".

Za 6 sati spavanja, baterija izgubila 15%. Na WiFi.
Jeste mi uključeno sve, ali baš je preterano.
Još uvek telefon "uči", pa ću videti kako će se ponašati. Za sad izgura od ujutru do uveče intenzivnog korišćenja.
Stabilizovala se potrošnja tokom noći. Verovatno je svašta nešto radio u pozadini. Sad je već padne 3-4 % tokom noći

Daj neki kredibilni link u kome pise da je svejedno da li se puni od 0-100% i od 30-80%, tj. da ce uz oba nacina koriscenja baterija imati podjednak vek trajanja (naravno da se ovo drugo racuna kao 0.5 ciklusa).
Ako nadjes JEDAN kredibilni link, ja cu da nadjem TRI koja kazu suprotno. Zasto je Samsung ubacio opciju ogranicenje punjenja do 85%? Lepo pise u opcijama "To extend the lifespan of your battery, limit the maximum charge to 85%".
Verovatno je rezultat jako sličan, jer ako puniš stalno na 100%, pretpostavićemo da će degradirati 15% za dve godine, znaci doći ćeš na isto kao da si punio od početka na 85%, a koristio si u međuvremenu put kapacitet baterije. Pritom ne mora da znači da će uopšte toliko da degradira. Ako ograničiš punjenje na 85%, pitanje je koliko degradira baterija posle dve godine i na taj način, ne verujem da će ostati na 85%. Na s20 koji sam do skoro koristio, za dve godine ne znam da li je degradirala i 10%, baterija je držala fantastično. Ženin Iphone xs je na 83%, a star je 3 godine i punio se dva puta dnevno jer xs nije bio baš neki šampion po pitanju baterije. Ja se lično ne bih zamlaćivao sa tim.

Nije rec o tome da treba da budemo robovi baterije, nego o tome da NIJE isto da li ce se puniti od 0-100% ili od 30-80%. U ova dva slucaja zivotni vek baterije ce se razlikovati, naravno u korist 30-80% punjenja... Kako vreme tece, razlika ce postajati sve izrazenija... Evo jedne ozbiljne studije:

Vidim da se o tome ne prica toliko, ali na S22+ (a pretpostavljam i druga dva telefona iz serije) je toliko slab vibromotor, da je vibracija uzasna. Vise uopste ne mogu da se oslonim na mod sa vibracijom, iako sam navikao na taj rezim vec najmanje 10 godina. Jos "bolja" stvar je sto se neko iz Samsunga setio da ubaci "vibration sound", kakav genije.

Stavili su vibro motor koji vibrira po širini aparata, ranije su vibrirali po debljini, ako me kapirate :) Zato je slabiji osjecaj. MKBHD je prvi to primijetio.

naravno da se ovo drugo racuna kao 0.5 ciklusa
Punjenje 30-80% je oko 0.2 ciklusa da budemo precizni. Dakle 5x manje "troši" bateriju.

Neki optimum, koliko sam video, je 15-75% što čini 0.15 ciklusa. Optimum u smislu "trošenja" baterije ali i trajanja između dva punjenja.

Stavili su vibro motor koji vibrira po širini aparata, ranije su vibrirali po debljini, ako me kapirate :) Zato je slabiji osjecaj. MKBHD je prvi to primijetio.
Razumem, ali je krajni ishod los, vibracija je gotovo neprimetna, pogotovo u dzepu.

Zanima me, kako bi eventualno mogli da uporedimo ove bugove, koju verziju imaju ostali korisnici S22 serije (posebno Ultra).
Kod mene je S908BXXU1AVC6

Ja sam davno, pre iPhone-a, koristio Odin, tako da bih mogao da se okušam u toj metodi, ali pitanje je koji firmware staviti.

AVC6 je trenutno build za sve Exynos telefone, no svaki taj build ne mora biti isti, odnosno svaki operater je mogao nešto da promeni, možda nešto minorno, iako provajderi uglavnom umeju samo da dodaju neku stvar.

Ono gde se eventualno može primetiti razlika je u odeljku:
Screenshot_20220327-124532_Settings.jpg

Kome laguje tel a zna da odradi softver preko odina ne bi bilo lose da instalira novi i da javi utiske, da se sve obrise iz telefona, da se ne ide na onu opciju gde ostaju podaci...

Koliko god kritikovao samsung jer ti uvale 'half-baked' telefon za soma ipo evra, ispeglace oni to sve, takodje i aplikacije ce da se prilagode, nije sve do OSa, ali pitanje za koliko vremena. S20+ sa pocetka kupovine(odmah po izlasku) i danas posle brda updatea, nije isti telefon. Ali peglali su ga godinu dana. Ja verujem da nista od samsunga ne treba uzimati odmah, jer prvih pola godine barem intenzivno peglaju telefon...

AVC6 je trenutno build za sve Exynos telefone, no svaki taj build ne mora biti isti, odnosno svaki operater je mogao nešto da promeni, možda nešto minorno, iako provajderi uglavnom umeju samo da dodaju neku stvar.

Ono gde se eventualno može primetiti razlika je u odeljku:
Pogledajte prilog 339218
Istu verziju imam :) Nadam se da će biti ovako kako je @TEP3A napisao.

Pročitaj lepo šta sam napisao. Izvlačiš iz konteksta.
Ne znam odakle vadite ove podatke, pogotovo trajanje baterije u godinama.

Kapacitet baterije opada sa svakim punjenjem (svaka ima 1.000 ciklusa punjenja posle čega pada kapacitet 20%, gde je nebitno da se to radi od 0-100 ili 30-85), a dodatno degradira grejanjem (punjenje od 0-30%, sa brzim punjačima to ide do čini mi se 60%).
- Reći da će baterija trajati X godina bez poznavanja gore navedenih parametara je ravno gledanju u pasulj.

Za smanjenu degradacije baterije punite uvek sporim punjenjem, uvek makar iznad 30% (do kraja ili skoro do kraja; odakle sel pojavila cifra od 85% i zašto, uopšte mi nije jasno).
- Nemojte robovati telefonu, pogotovo kad zamena baterije košta ~60€, a kapacitet premium telefona je u najbolju ruku osrednji. Na 2 godine (kada većina obično vidi pad kapaciteta) to je ništa (na foliju ovde ljudi daju 5 hiljade :p).
Valjda je jasno da je kontekst bio da godine ne znače ništa, već ciklusi. I što se njih tiče, baterije su sertifikovane na određeni broj ciklusa da održe određeni procenat kapaciteta i u tom kontekstu je nebitno da li ga puniš stalno 0-100% ili 30-80% (za bukvaliste: dokle god je broj ciklusa isti! Tj 2 puta 30-80% je isto što i jedno 0-100%).

Stavio sam da dodatno degradira grejanjem i dao samo primer punjenja 0-30%, a u ostale nisam ulazio, jer su zanemarljivi (spoljašnji izvor toplote, brzina pražnjenja/potrošnje baterije...).

Pitao sam i odakle podatak da se baterija dodatno "štedi" punjenjem ne preko 85%, ali nisam dobio odgovor.
Iz linka koji si naveo vidim samo rekla-kazala:
Most Li-ions charge to 4.20V/cell, and every reduction in peak charge voltage of 0.10V/cell is said to double the cycle life.
In terms of longevity, the optimal charge voltage is 3.92V/cell. Battery experts believe that this threshold eliminates all voltage-related stresses; going lower may not gain further benefits but induce other symptoms
A kad smo već kod toga, zašto da ne punimo do 50%?
Experiment: Chalmers University of Technology, Sweden, reports that using a reduced charge level of 50% SOC increases the lifetime expectancy of the vehicle Li-ion battery by 44–130%.
A i ovde bi se pametan zapitao kakav je to test koji daje rezultate u rasponu od čak 86% :D

P.S. Ma najbolje da baterije držimo stalno van telefona, tako im se eksponencijalno povećava vek.
P.P.S. Ali i samim stajanjem gube kapacitet, pa je onda bolje da ih iz fioke vadimo povremeno i po malo punimo/praznimo...

Dokle će ovo ludilo da ide...

Neka firme garantuju kapacitet, a da zaista žele da nam baterija duže traje, optimizovali bi sistem da manje troši, a mogli bi i sami da ograniče punjenje na taj magični raspon, ali i da bateriju stave mnogo veću (10.000 mAh baterija, a da se puni 30-80% i da je reklamiraju kao 5.000mAh).

U svakom slucaju, zakljucak je da ko telefon menja jednom u godinu, godinu i po dana, irelevantno je kako ce ga puniti, jer baterija nece toliko degradirati da previse utice na trajanje tokom dana.

Pa ti si rekao da isto dođe ako ga puniš 30-80% i 1-100%.
Pa ti si rekao da isto dođe ako ga puniš 30-80% i 1-100%
Punjenje 30-80% je oko 0.2 ciklusa da budemo precizni. Dakle 5x manje "troši" bateriju.

Neki optimum, koliko sam video, je 15-75% što čini 0.15 ciklusa. Optimum u smislu "trošenja" baterije ali i trajanja između dva punjenja.
Nije baš 0.2 ciklusa, ali tačno je da punjenje od 0-50% je ustvari manje ciklusa nego punjenje od 90-100%.
Pročitaj lepo šta sam napisao. Izvlačiš iz konteksta.

Valjda je jasno da je kontekst bio da godine ne znače ništa, već ciklusi. I što se njih tiče, baterije su sertifikovane na određeni broj ciklusa da održe određeni procenat kapaciteta i u tom kontekstu je nebitno da li ga puniš stalno 0-100% ili 30-80% (za bukvaliste: dokle god je broj ciklusa isti! Tj 2 puta 30-80% je isto što i jedno 0-100%).

Stavio sam da dodatno degradira grejanjem i dao samo primer punjenja 0-30%, a u ostale nisam ulazio, jer su zanemarljivi (spoljašnji izvor toplote, brzina pražnjenja/potrošnje baterije...).

Pitao sam i odakle podatak da se baterija dodatno "štedi" punjenjem ne preko 85%, ali nisam dobio odgovor.
Iz linka koji si naveo vidim samo rekla-kazala:

A kad smo već kod toga, zašto da ne punimo do 50%?

A i ovde bi se pametan zapitao kakav je to test koji daje rezultate u rasponu od čak 86% :D

P.S. Ma najbolje da baterije držimo stalno van telefona, tako im se eksponencijalno povećava vek.
P.P.S. Ali i samim stajanjem gube kapacitet, pa je onda bolje da ih iz fioke vadimo povremeno i po malo punimo/praznimo...

Dokle će ovo ludilo da ide...

Neka firme garantuju kapacitet, a da zaista žele da nam baterija duže traje, optimizovali bi sistem da manje troši, a mogli bi i sami da ograniče punjenje na taj magični raspon, ali i da bateriju stave mnogo veću (10.000 mAh baterija, a da se puni 30-80% i da je reklamiraju kao 5.000mAh).
Ako baš hoćemo bukvalno, jednom 1-100% nije isto što i dvaput 30-80%.

Poslednja izmena:
@nemanja123
Vidim sta si napisao, ali i dalje nisam dobio odgovarajuci link gde pise da je svejedno kako se baterija puni, zato dalje ne bih komentarisao...
Sto se mene tice, mogu da se kladim u svoje postojanje na forumu, ako nisam u pravu - moze trajni ban. 😀

Pa ti si rekao da isto dođe ako ga puniš 30-80% i 1-100%.

Pa ti si rekao da isto dođe ako ga puniš 30-80% i 1-100%

Nije baš 0.2 ciklusa, ali tačno je da punjenje od 0-50% je ustvari manje ciklusa nego punjenje od 90-100%.

Ako baš hoćemo bukvalno, jednom 1-100% nije isto što i dvaput 30-80%.
Ako već teraš mak na konac, nisam rekao da je "jednom" punjenje 30-80% isto što i "jednom" punjenje 1-100% ;)

Kao što svi pišu da se telefon puni 30-80% ne misleći jednom, već u tom "rasponu", tako sam i ja mislio na "raspon".

Što se tiče ciklusa baterije, pogledaj statistiku u svom telefonu preko servisnog menija, pa napuni telefon od 30% do 80% jednom i vidi jel će to da ti računa kao 0,2 ili 0,5 ciklusa ;)

... to za punjenje i degradaciju baterije , kapiram da ovde 90% korisnika uzima svake godine nov flegšip tel. tako da je potpuno svejedno kako i do koliko će se puniti tel. , jedino korisnici koji ga kupe pa korisste po 2-3 godine imaju razloga za "brigu" da li će im bateriji opasti kapacitet posle 28 meseci korišćenja za 10-20% pa im SOT neće biti 2025 god, 7h nego 5,5h :)

@nemanja123
Vidim sta si napisao, ali i dalje nisam dobio odgovarajuci link gde pise da je svejedno kako se baterija puni, zato dalje ne bih komentarisao...
Sto se mene tice, mogu da se kladim u svoje postojanje na forumu, ako nisam u pravu - moze trajni ban. 😀
Ja ne znam šta ti nije jasno.
Mi pišemo ovde o bateriji za telefon i garanciji koju proizvođač na tu bateriju daje. Realna stvar, ne teorija.
  • Ne razumem zašto i dalje vadiš iz konteksta.
  • Ako ćeš već tako, i ja sam tražio link za preko 85% pa sam dobio ovo "naučnici veruju" ;)

Ako proizvođač garantuje 1000 ciklusa da baterija drži X% onda ona mora toliko da drži ako je puniš non-stop 0-100%. Ako to ne uspe, onda menjaju besplatno bateriju, jer su tako morali i da je testiraju i dođu do tih 1.000 ciklusa.
- Ako je nosivost mosta 1.000 tona, testira se tako što stave tih 1.000 tona na most, a ne hiljadu puta po jednu tonu. Ti bi ovde sigurno ubacio i otpor vetra, rezonancu pri prelasku vozila itd, iako je to teorija koja nas u ovoj temi ne interesuje, već samo sa kojom težinom kamiona možemo da prođemo preko tog mosta.

Ako već teraš mak na konac, nisam rekao da je "jednom" punjenje 30-80% isto što i "jednom" punjenje 1-100% ;)

Kao što svi pišu da se telefon puni 30-80% ne misleći jednom, već u tom "rasponu", tako sam i ja mislio na "raspon".

Što se tiče ciklusa baterije, pogledaj statistiku u svom telefonu preko servisnog menija, pa napuni telefon od 30% do 80% jednom i vidi jel će to da ti računa kao 0,2 ili 0,5 ciklusa ;)
30-80% je 0.2 ciklusa, znači ako ga puniš 5 puta od 30-80%, ista je degradacija baterije kao jednom 1-100%.

... to za punjenje i degradaciju baterije , kapiram da ovde 90% korisnika uzima svake godine nov flegšip tel. tako da je potpuno svejedno kako i do koliko će se puniti tel. , jedino korisnici koji ga kupe pa korisste po 2-3 godine imaju razloga za "brigu" da li će im bateriji opasti kapacitet posle 28 meseci korišćenja za 10-20% pa im SOT neće biti 2025 god, 7h nego 5,5h :)
Problem je što ovde neki propagiraju punjenje 30-80% (čitaj robovanje telefonu), samo da bi se sačuvala osrednja baterija premijum telefona sa premijum cenom. Isti će kupiti foliju za 5.000 dinara, a li je 60€ za novu bateriju problem.

Neka baterija drži ceo dan bez konstantne potrebe za utičnicom, a nakon godinu-dve ću rado dati 60€ za novu. Vredi mnogo više nego da svaki čas proveravam procenat baterije, tražim utičnicu i pazim da ne padne ispod 30% ili pređe preko 85%.
30-80% je 0.2 ciklusa, znači ako ga puniš 5 puta od 30-80%, ista je degradacija baterije kao jednom 1-100%.
Jel ti tako telefon/servis/garancija kaže?
Shvataš da sve ovde samo to interesuje.

Ako telefon drži 0-100% hiljadu punjenja, za dve godine je to prosečno 3 punjenja u dva dana. Retko koga interesuje da robuje punjenju 30-85% samo da bi mu baterija trajala 10 godina umesto dve. Pogotovo što ona košta 60€ za telefon od 1.300€, koji je premijum i kao takav se ne kupuje na 10 godina, a i ta baterija 0-100% nije kapaciteta za pohvalu.

Poslednja izmena:
Evo rezultata posle jednog punjenja na 100%. Baterija se i dalje uči. Sve je bilo uključeno, dosta sam koristio telefon. Mislim da je SOT odličan za sada i verujem da će biti još bolji

Prilozi

• Screenshot_20220327-142549_Device care.jpg
    Screenshot_20220327-142549_Device care.jpg
    51.1 KB · Pregleda: 72
Polemika je krenula zato sto je osoba koja je kupila S22u pitala kako da bolje sacuva bateriju posto ce telefon da koristi 3(+) godine, tako da ne menjaju svi telefone svake godine... Dobila je odgovor kako, a onda su neki krenuli da razvijaju temu u pogresnom/netacnom smeru (da nije bitno kako se puni). Vec sam pisao da ne treba da budemo robovi bateriji (najmanje u 2 posta), ali ko hoce da joj produzi vek sta treba da radi...
Edit:
Dodatak: desava se da zamenska baterija iz ovlascenog servisa ne traje kao prva fabricka... Bilo je takvih iskustava na S9+ temi, zato poucen tudjim iskustvima, prodajem telefon cim pocne da se oseti degradacija, umesto da zamenim bateriju.

Dakle CSC je EUX?! Da nije slučajno TIM?!

I kada spominješ te bagove, pored tog zamrzavanja, koje se mestimično javilo nekolicini ovde, šta se još dešava?
Ne bih ti znala odgovoriti, spakovala, ostavila u fioci, ne bih da diram opet, plasim se opravicu ga o prvom zidu.
Pitala radnicu u store u Italiji, cist samsungov, nije prilagodjivan softver.
@-V-O-Y-A-G-E-R- je to lepo opisao.
Citam jos jedan post, telefon se prosto zamrzne.
Nisam isla na stranim forumima, ne zanima me da iskopavam info kako skrpiti fon sa tolikom cenom.
Razmialjam danas.
Mozda sam trebala pitati samsung,
Date vi meni hardver po nabavnoj ceni, skrpicu ja softver kuci?
Nemojte me shvatiti pogresno.
Ne bacam hejt.
Samo ovo sto rade je drasticno.
A sebe promovisu kao brend broj 1.
Evo rezultata posle jednog punjenja na 100%. Baterija se i dalje uči. Sve je bilo uključeno, dosta sam koristio telefon. Mislim da je SOT odličan za sada i verujem da će biti još bolji
Sta je dosta korisceno?
Insta, chrome, whatsapp? Na po manje od sata.
Gde su pozivi, sms, mail,..?
Ja koristim tel bar 3x vise.

Mozes li da snimis to kasnjenje?
Zvuci previse neverovatno

Nazad
Vrh Dno