Šta je novo?

Grejanje na pelet

A poskupelo i ogrevno drvo..

Sve jedno drugo povlači. Ništa neće biti jeftino. Mislim da će u junu i evro da skoči.

oggrevno drvo bar mislim ne mzoe nikada d aposkupi kao pelet.
Sinoc pricams a komsijom uveo pelet prosle godine, 2 palete kupio po 25000, zbog nedostatka skladisnog prostora sada je kupio jos dve i platio ih po 37000.
On je sto se tice komfora zadovoljan ali su ga preterali sa cenom.

oggrevno drvo bar mislim ne mzoe nikada d aposkupi kao pelet.
Sinoc pricams a komsijom uveo pelet prosle godine, 2 palete kupio po 25000, zbog nedostatka skladisnog prostora sada je kupio jos dve i platio ih po 37000.
On je sto se tice komfora zadovoljan ali su ga preterali sa cenom.
Jos kako da moze , Prolece leto za tastu platio bukovinu istrugana za smederevac 5000din, sad taj isti prodavac trazi 8000din i to mora da ceka jer nema drva

Jos kako da moze , Prolece leto za tastu platio bukovinu istrugana za smederevac 5000din, sad taj isti prodavac trazi 8000din i to mora da ceka jer nema drva
Juna sam uzeo 4m cepana po 5600 ili 5800 dovezao na adresu, cer, hrast i gabar gorela kao luda, decembra od nekg drugog uzeo isto cepana 6800 ali gorun , em sto me ukrao em sto mu drva nula.
Kao i pelet i drva se uzimaju leti. Svake godine metar poskupi po par 100 dinara, to stoji.

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa kupovinom većom količinom i kolekcijom cene usled toga (15-20ton) ? Da li uopšte hoce da daju bolju cenu prodavci, da li je u tom slučaju mozda bolje zvati stovarista/prodavce iz većih mesta, daljih, manjih...? Planiram ove godine sa nekoliko prijatelja tako da uzmem pelet pa se razmišljam da li je bolje nekom sa Juga Srbije zvati BG recimo i pokušati dogovoriti na šleper, možda ima neke matematike. Ali niko u okruženju nije pokušao to do sada...

Najbolje bi bilo da pozovete fabriku direktno, isto razmisljam za sledecu sezonu. Mada mislim da je bolje da se saceka makar jos par meseci za kupovinu.

Da li neko ima iskustva sa kupovinom većom količinom i kolekcijom cene usled toga (15-20ton) ? Da li uopšte hoce da daju bolju cenu prodavci, da li je u tom slučaju mozda bolje zvati stovarista/prodavce iz većih mesta, daljih, manjih...? Planiram ove godine sa nekoliko prijatelja tako da uzmem pelet pa se razmišljam da li je bolje nekom sa Juga Srbije zvati BG recimo i pokušati dogovoriti na šleper, možda ima neke matematike. Ali niko u okruženju nije pokušao to do sada...

Pre prošle sezone sam tako kupio sa prijateljima i dali su nam bolju cenu. Bio je u pitanju Sparrow pelet koji je bio odličnog kvaliteta. Sada koliko vidim imaju 3 klase kvaliteta.

Planiram da naručim pelet sa prijateljima sada Aprila-Maja za sledeću sezonu, uvek je manja cena. Pitanje je samo koliko će da padne cena i hoće li uopšte zbog novonastale situacije.

Koji pelet možete da preporučite iz iskustva? Imam iskustva samo sa Sparrow peletom i Termo peletom... Vidim kod nas u Pirotu se dosta kupuje BioEnergy Point, uglavnom su svi zadovoljni sa njim...

Moji koriste Sparow i Forest(valjda se tako zove) to je pelet koji s eu Pukovac pakuje ali kazu Sparow bolji, drugar samo BioEnergy Point i zadovoljan je.
Za BioEnergy sam jesenas zvao fabriku u Boljevcu i kazu dodjete prevozom kupite pelet(mi nismo maloprodaja), platite, natovarimo i to je to. Mozete da pozovete i pitate lupam imamo sleper nas nekoliko da kupimo kolko pare po paleti.

Koliko je jeftinije izlazilo tako kad se kupuje, direktno od fabrike?
bioenergy i numanovic su moji koristili, bioenergy izgleda da je kaloricniji, manje pepela daje, prema ocenama mog oca (uzmite ovo sa rezervom, nije bas merio, smao mu se cini da je tako)

Pre mesec dana sam na jednom stovaristu dobio informaciju da je bioenergy izbacio cene za prolece-leto. 230 e plus pdv. Bez marze prodavca. Znaci da odes i kupis kod njih. Ali to je bilo pre mesec dana. S obzirom na sav ovaj haos koji nas je zadesio zadnjih deset dana i koliko je sve otislo dodjavola, sumnjam da nisu korigovali. Sacekacu april da vidim cene pa da odlucim sta cu i kako cu. Da nastavljam ili da mozgam drugu soluciju.

Pre mesec dana sam na jednom stovaristu dobio informaciju da je bioenergy izbacio cene za prolece-leto. 230 e plus pdv. Bez marze prodavca. Znaci da odes i kupis kod njih. Ali to je bilo pre mesec dana. S obzirom na sav ovaj haos koji nas je zadesio zadnjih deset dana i koliko je sve otislo dodjavola, sumnjam da nisu korigovali. Sacekacu april da vidim cene pa da odlucim sta cu i kako cu. Da nastavljam ili da mozgam drugu soluciju.
Nadam se da će cena da pada još malo na dole inače ne znam šta ću sa grejanjem, verovatno neki vid struje. Ne pada mi na pamet da plaćam tonu peleta 276e ...
Pre ove sezone kupio sam pelet 170e po toni od lokalnog proizvođača peleta.
Godinu pre toga sam sa prijateljima van sezone poručio Sparrow pelet direktno od proizvođača i cena je bila 160e + 5e za prevoz.

moji su takodje u problemu jer imaju velik kotao, ide potrosnja pogotovo kada je dosla beba, izbacili etaznu pec na dva a nemaju dimnjak ako izbace na pelet i predju na drva+ugalj/briket

zato sam se ja malo isprsio i na kombinovani i mogu kako hocu..

Najgore sto je zima postalo zivotno pitanje. Bar ovde u Bgu. Niko vise nije pametan. Pelet otisao u nebesa. Drva su skoro 10000. Ugalj ne mozes da nadjes ispod 15000. Struja ce sad da ode u nebesa. O grejanju na gas vise nema ni reci. Stvarno covek da poludi. Ja sam u Bgu 20 godina i nikako da se naviknem na to. Kod mene u kraju su drva i sad 3500-4000. Nikad se nije razmisljalo o zimi. Ovde u Bgu imas nocne more😂

Ja naručio pelet za novu sezonu. 28000din po toni od lokalnog proizvodjača. Da li će da cena da ide dole ili će da poskupi ne znam. Znam da mi to visi nad glavom i da moram da ga rešim. Zvao sam Boljevac, cena za kupovinu u fabrici 33600din po toni. Stovarišta ili nemaju pelet ili je cena 36000din+.

Najgore sto je zima postalo zivotno pitanje. Bar ovde u Bgu. Niko vise nije pametan. Pelet otisao u nebesa. Drva su skoro 10000. Ugalj ne mozes da nadjes ispod 15000. Struja ce sad da ode u nebesa. O grejanju na gas vise nema ni reci. Stvarno covek da poludi. Ja sam u Bgu 20 godina i nikako da se naviknem na to. Kod mene u kraju su drva i sad 3500-4000. Nikad se nije razmisljalo o zimi. Ovde u Bgu imas nocne more😂
Naravno. Zidalo se po 300 kvadrata, bez izolacije i dobre stolarije. Sad sve to treba ugrejati. Slabo je kod nas ko pravio kuće do nekih 100 kvm neto površine, što je realno sasvim pristojno za život jedne četvoročlane porodice.

Pa da, svi zidaju kuće na sprat jer gde će živeti sinovi, ko zna kakva će vremena doći, bolje da sad zidamo dok imamo pare. Rezultat toga je uglavnom sprat koji odvlači toplotu jer gore niko ne živi, a sinovi za koje su pravljeni žive u inostranstvu.

Pa da, svi zidaju kuće na sprat jer gde će živeti sinovi, ko zna kakva će vremena doći, bolje da sad zidamo dok imamo pare. Rezultat toga je uglavnom sprat koji odvlači toplotu jer gore niko ne živi, a sinovi za koje su pravljeni žive u inostranstvu.
Upravo i ja zivim u kuci od 220 kvadrata (nasledjenoj). Verenica i ja zivimo sami i koristimo samo donji sprat. Gornji sprat samo odvlaci toplotu pa razmisljam da stavim na svim plafonima izolaciju neku..

Obavezno stavi. Uštedećeš fine pare.

Upravo i ja zivim u kuci od 220 kvadrata (nasledjenoj). Verenica i ja zivimo sami i koristimo samo donji sprat. Gornji sprat samo odvlaci toplotu pa razmisljam da stavim na svim plafonima izolaciju neku..
Ako je to gore neko potkrovlje koje ne koristii, stavi mineralnu vunu na plocu, ako ipak koristis, odradi spusteni plafon sa gipsom i 5 cm staklene vune u sendvicu (izmedju gipsa i plafona). Meni je bolja varijanta da se stavi na plocu. Ja sam stavio 20 cm i sa 2 dzaka peleta sam spustio na malo vise od pola potrosnje. Bukvalno sam bio u soku. Nisam verovao da plafon bas toliko jede energiju. Imam desetku izolaciju spolja i najbolju stolariju koju sam mogao da kupim ali dok nisam resio plafon dzaba sve.

20cm stiropora preko ploce? ako je stiropor u pitanju koji stiropor jel onaj fasadni 17gramski ili onaj tezi sto preporucuju za izolaciju tavanica koji je dosta i skuplji?

@Oswajac
Laički rečeno, ako se gazi preko tavana onda mora "tvrdi" stiropor (skuplji) ili stirodur.
U suprotnom, možeš i fasadni.
Bitno je samo složiti na preklop, tj. prvi red horizontalno a drugi vertikalno (90 stepeni rotiraš ploču).

@Oswajac
Laički rečeno, ako se gazi preko tavana onda mora "tvrdi" stiropor (skuplji) ili stirodur.
U suprotnom, možeš i fasadni.
Bitno je samo složiti na preklop, tj. prvi red horizontalno a drugi vertikalno (90 stepeni rotiraš ploču).
to je onda to, do tih informacija sam i ja dosao

20cm stiropora preko ploce? ako je stiropor u pitanju koji stiropor jel onaj fasadni 17gramski ili onaj tezi sto preporucuju za izolaciju tavanica koji je dosta i skuplji?
Posto sam u tom poslu mogu da dam par smernica. Ako se radi o tavanskoj povrsini koja se ne koristi, procedura je sledeca.. Najbolje varijanta je kamena ili staklena vuna. S tim da je staklena vuna malo jeftinija i laksa za manipulaciju jer je meksa. Stavlja se od 15-20 cm vune obavezno iz dva sloja na preklop. Ljudi stavljaju i manje zbog para ali to onda vuce i manju ustedu na izolaciji. Pre toga se obavezno stavlja stiropor petica na zidove bar u visini pola m da ne stvara kondez izmedju ploce i zidova. Onda se stavlja parna brana vodeci racuna da se ne okrene pogresna strana jer nece propusti vlagu, obavezno je lepeci jakom armirajucim trakom da sto bolje drzi. Zatim se pakuje vuna u dva sloja (drugi poprecno). Nakon toga se stavlja parno propusna vodo nepropusna folija. Ako se koristi tavan onda mora da se odradi podascavanje poda. Slicno je kao malopre navedeno s tim sto se nakon parne brane usrafljuju grede na 60 cm razmaka i vuna pakuje izmedju greda. Kada se postavi zavrsna folija postavljaju se daske na grede na kojima ce se hodati i to je zavrseno. Moze da se stavi i stiropor ali on je krut i javlja se dosta termo cepova sto opet dosta umanjuje efekat izolacije i opet nisi zavrsio posao a potrosio si pare. Ovo je skolska procedura ako hoces da zavrsis sve kako treba. Moze i da se odstupi malo ali ne previse. Najbitnije je da nije ispod 15-20 cm debljine i da nema termo cepova jer onda nista nisi uradio. Jos da dodam ima slucajeva gde je gornji sprat sredjen ali se ne koristi i zimi je hladan, sto automatski hladi plocu i gubi se energija na sprstu koji se koristi. U tom slucaju glupo je prljati sredjen sprat vunom. Tada se radi spusteni plafon sa gipsom na spratu koji se koristi i 5 cm mineralne vune izmedju gipsa i ploce. Nadam se da ce pomoci nekom

Posto sam u tom poslu mogu da dam par smernica. Ako se radi o tavanskoj povrsini koja se ne koristi, procedura je sledeca.. Najbolje varijanta je kamena ili staklena vuna. S tim da je staklena vuna malo jeftinija i laksa za manipulaciju jer je meksa. Stavlja se od 15-20 cm vune obavezno iz dva sloja na preklop. Ljudi stavljaju i manje zbog para ali to onda vuce i manju ustedu na izolaciji. Pre toga se obavezno stavlja stiropor petica na zidove bar u visini pola m da ne stvara kondez izmedju ploce i zidova. Onda se stavlja parna brana vodeci racuna da se ne okrene pogresna strana jer nece propusti vlagu, obavezno je lepeci jakom armirajucim trakom da sto bolje drzi. Zatim se pakuje vuna u dva sloja (drugi poprecno). Nakon toga se stavlja parno propusna vodo nepropusna folija. Ako se koristi tavan onda mora da se odradi podascavanje poda. Slicno je kao malopre navedeno s tim sto se nakon parne brane usrafljuju grede na 60 cm razmaka i vuna pakuje izmedju greda. Kada se postavi zavrsna folija postavljaju se daske na grede na kojima ce se hodati i to je zavrseno. Moze da se stavi i stiropor ali on je krut i javlja se dosta termo cepova sto opet dosta umanjuje efekat izolacije i opet nisi zavrsio posao a potrosio si pare. Ovo je skolska procedura ako hoces da zavrsis sve kako treba. Moze i da se odstupi malo ali ne previse. Najbitnije je da nije ispod 15-20 cm debljine i da nema termo cepova jer onda nista nisi uradio. Jos da dodam ima slucajeva gde je gornji sprat sredjen ali se ne koristi i zimi je hladan, sto automatski hladi plocu i gubi se energija na sprstu koji se koristi. U tom slucaju glupo je prljati sredjen sprat vunom. Tada se radi spusteni plafon sa gipsom na spratu koji se koristi i 5 cm mineralne vune izmedju gipsa i ploce. Nadam se da ce pomoci nekom
Hvala ti na detaljnom objasnjenju.

Ja sam se zeznuo ni sam ne znam zasto kada sam renovirao kucu, nisam stavio vunu izmedju ploce i gipsa(pitase me majstori das tavljaju), racunao sam taj medjuprostor je vazdusni cep koji ce grejati. Uopste nisam uzmao u obzir zagrevanje leti i nepotrebno grjejanje tavana zimi.

Vrh Dno