Šta je novo?

Problem sa ventilatorima?

Goyakla

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2005
Poena
705
Kupio sam dva Cooler master ventilatora. Sinoć sam ih čisto spojio da vidim da kako rade i normalno su svetleli, mogao sam da ih kontrolišem preko RGB Fusion softvera. Malopre ih povežem, jedan svetli samo zelena boja, drugi ne svetli uopšte. Šta može da bude problem? Spojeni su direktno na ploču, oba su sa tri pina. Okreću se normalno

Prilozi

• 1645881359342.jpg
    1645881359342.jpg
    220.8 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Kakva tri pina, ovakva kao sa slike??

Druga stvar je RGB fusion softver koji je teško bagovito đubre. Probaj sa SIGNAL RGB kako sve to radi. Mada su i taj program zakomplikovali i usr.ali ne zna se...

Prilozi

• 4.jpg
    4.jpg
    26 KB · Pregleda: 14
U međuvremenu sam ukapirao da 3-pin hederi na ploči nisu za ventilatore nego za led trake. Vrlo je moguće da sam spalio led na ventilatorima. RTFM

Prvo, postoje dve vrste LED osvetljenja koje koriste ventilatori - tropinsko od 5v (obično samo RGB), kao na slici koju sam postavio i četvoropinski od 12V (ARGB). Ni jedan, ni drugi ne možeš da uključiš u strujno napajanje za ventilatore osim uz upotrebu krajnje grube sile i lomljenja plastičnih dodataka koji to sprečavaju.
Drugo, prvi put čujem sa postoje na ploči pinovi za LED trake. Obično je na starim matičnima bilo tropinskih ulaza za sistemske ventilatore, ali za nešto drugo... Imam kući dve LED trake koje sam normalno priključio na ovaj 3-pinski sa slike, od 5V. Viđao sam LC Power led tropinske trake koje imaju adaptere za matičnu. Ali da matična ima ulaze specijalno za LED trake, to još nisam video ni čuo. Koja ti je matična??

tropinsko od 5v (obično samo RGB), kao na slici koju sam postavio i četvoropinski od 12V (ARGB). Ni jedan, ni drugi ne možeš da uključiš u strujno napajanje za ventilatore osim uz upotrebu krajnje grube sile i lomljenja plastičnih dodataka koji to sprečavaju.
5v je Advanced RGB ili dRGB, 12V je standardni RGB.

@Goyakla slikaj konektore a matičoj i kablove na ventilatoru

Prilozi

• rgb-fan-headers.jpg
    rgb-fan-headers.jpg
    59.3 KB · Pregleda: 21
Ovo je šema ploče, zaokruženi su 3-pinski konektori koji postoje. Ploča je Gigabyte b550m aorus elite.
Uslikao sam i kablove na ventilatoru, ova dva 3-pinca su u stvari jedan kabal koji se račva, jedan muški i jedan ženski

Prilozi

• IMG-ccee1b432d49a294353e0c7f850f0d28-V.jpg
    IMG-ccee1b432d49a294353e0c7f850f0d28-V.jpg
    73.1 KB · Pregleda: 27
  • PXL_20220227_202551767.jpg
    PXL_20220227_202551767.jpg
    97.2 KB · Pregleda: 28
Ne vidim gde bi mogao biti problem. Ne treba da te buni što u uputstvu matične piše da su za LED trake, to je standardni 5v RGB. Ako si skroz desni ženski konektor venta sa slike povezao na bilo koji od dva zaokružena tropinska RGB konektora ne bi trebalo da bude ikakvih problema.
Jesi ih kojim slučajem povezivao/isključivao dok je komp radio? Jesi probao sa drugim softverom da ih konfigurišeš kao što je @Arthur Morgan spomenuo?

Ne vidim gde bi mogao biti problem. Ne treba da te buni što u uputstvu matične piše da su za LED trake, to je standardni 5v RGB. Ako si skroz desni ženski konektor venta sa slike povezao na bilo koji od dva zaokružena tropinska RGB konektora ne bi trebalo da bude ikakvih problema.
Jesi ih kojim slučajem povezivao/isključivao dok je komp radio? Jesi probao sa drugim softverom da ih konfigurišeš kao što je @Arthur Morgan spomenuo?
Nisam siguran da li sam ih dirao dok je komp bio uključen, pretpostavljam da tu može da se desi neki kratki spoj. Već imam Cooler masterovo vodeno hlađenje i njega normalno kotrolišem preko RGB Fusiona. Njegovo osvetljenje je rgb (4-pin) i sve radi kako treba. Prvi put kad sam spojio ventilatore svetleli su, kasnije su prestali da svetle (ostala samo zelena boja na jednom).

5v je Advanced RGB ili dRGB, 12V je standardni RGB.

U pravu si, kucam sa posla pa nisam 100% skoncentrisan,

Ovo je šema ploče, zaokruženi su 3-pinski konektori koji postoje. Ploča je Gigabyte b550m aorus elite.
Uslikao sam i kablove na ventilatoru, ova dva 3-pinca su u stvari jedan kabal koji se račva, jedan muški i jedan ženski

Ja imam X570 Elite, gotovo isti layout. Na na taj priključak mi je povezan RGB razdelnik sa kojeg idu sve svetleće periferije (videti sliku). Naravno, ovo je samo za RGB osvetljenje, ne i za napajanje ventilatora. Kao što ti je Danilo objasnio, to je samo za RGB, ne možeš da uključiš napajanje na isto, tako da nisi spalio ništa, samo imaš problem sa šugavim Fusion softerom koji je teško đubre. Unam, jer ga i ja imam zbog svoje matične.
Već imam Cooler masterovo vodeno hlađenje i njega normalno kotrolišem preko RGB Fusiona. Njegovo osvetljenje je rgb (4-pin) i sve radi kako treba.
Gle čuda, imam i ja.

Ako imaš "razdelnik" da spojiš dva venta na jedan i to ubaciš u 3-pin na matičnoj, pa na "Fusion" uključi SYNCHRONISE. Ako ne zasvetle nisi nešto dobro spojio.

Slikaj da vidimo kako si povezao...

Prilozi

• 111.jpg
    111.jpg
    217.8 KB · Pregleda: 22
  • CM.jpg
    CM.jpg
    245.6 KB · Pregleda: 27
Poslednja izmena:
Napajanje ventilatora nije problem, okreću se oni. Ima li možda neka opcija u Biosu kojom se kontrolišu rgb hederi?

Kad dođem sa posla povezaću opet pa da vidim

Napajanje ventilatora nije problem, okreću se oni. Ima li možda neka opcija u Biosu kojom se kontrolišu rgb hederi?

Ma jok, meni rade preko FUSION-a. Samo uključiš SYNCHRONISE kako bi svi headeri radili istovremeno.

@Arthur Morgan
Evo kako je povezan ventilator. Šta god uradio ništa se ne dešava, samo svetli zeleno. Čak i kad je ugašen komp, kad ga spojim na heder upali se zelena boja. Na drugom ventilatoru se ni jedna boja ne pali. Spajao sam i na drugi heder, opet isto.

Prilozi

• 1646071113576.jpg
    1646071113576.jpg
    333.8 KB · Pregleda: 28
Probaj da ih "dejzičejnuješ" (povežeš oba na jedan ulaz, ako ne radiš tako) i probaš na oba D_LED priključka. Pošto RGB nema veze sa napajanjem, slobodno probaj bez uključivanja ventova da rade. Ukoliko oba ne rade, na oba ulaza, onda je to, veruj mi, prvi put da čujem da je neko "spalio" LED svetla na ventilatorima (a da nisu jeftini kineski krševi) ili ARGB priključke na matičnoj.

I pazi kako priključuješ RGB ulaz na pinove. Ako ne skliznu lako nemoj gurati na silu. Kad sam prvi put u životu priključivao taj tropinski ulaz uspeo sam da ih iskrivim sa blagim guranjem. Sad znam da je potrebno minimum sile ako lepo nalegne na pinove.

Drug ima identični problem kao i ti, samo što ima 12v RGB ventilatore. Na jednom konektoru nema osvetljenja uopšte dok na drugom svetli malo zeleno. Problem kod njega je, pretpostavljam, što je na živo isključio prethodni RGB konektor od ventilatora dok je komp radio. Sledeći put kad je hteo da upali komp nije davao sliku uopšte. Posle Clear CMOSa komp je proradio ponovo, ali je moguće da je spržio nešto na matičnoj. Zato sam pitao da li si isključivao/uključivao RGB na živo.

Sve je moguće, i da sam izvukao konektor dok je komp radio. Čudno mi je da svetli zeleno dok je komp ugašen. Mada sad vidim da od 6 zelenih dioda 5 radi a jedna ne

Prilozi

• PXL_20220228_221222727.jpg
    PXL_20220228_221222727.jpg
    185.6 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
reklamacija?

Vrh Dno