Šta je novo?

Klima inverter, modulacija?

cetverooki

Poštovan
Učlanjen(a)
28.12.2021
Poena
60
Moja oprema  
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 10pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je neko raspoložen da objasni, kad klima modulira, šta ona tad tačno radi? Nikako da svarim ovaj termin.

Znači da radi sa snagom koja je što približnija onoj koja je potrebna za održavanje podešene temperature.

I to ne radi samo promenom napona vec i promenom frekvencije struje, tako se dobija veca efikasnost, to ti je ono kad pise "All DC".

A o kakvoj frekvenciji se govori ako je u pitanju DC motor na kompresoru?

Pa samo ime kaze inverter, uredjaj pretvara naizmenicnu AC struju iz mreze u DC jednosmernu i menja joj frekvenciju, na taj nacin motor kompresora, turbine i ventilatora na spoljnoj jedinici menjaju brzinu rada. Na taj nacin se dobija usteda jer su motori koji menjaju brzinu samo promenom napona manje efikasni i trose vise struje.
DC motor trubine na primer ima konektor sa 3-5 zica dok obican motor ima klasicno dve zice. Evo slika motora turbine za Fujitsu 12 LGC koji sam uzeo za rezervu sa 5 zica
IMG_20220220_150325.jpg

Znam sta je inverter, ali dc struja nema frekvenciju, pa mi nije jasno o čemu pišeš. Pretpostavljam da se radi o dc pwm motorima, ali tu se reguliše on-off ciklus, i propusta se dc napon ka motoru koji je uvek isti bez obzira na obrtaje.

Tako nesto da, ne znam nije moja struka.
A ovaj konektor kao na PWM ventilatorima na PC :)

Pa samo ime kaze inverter, uredjaj pretvara naizmenicnu AC struju iz mreze u DC jednosmernu i menja joj frekvenciju, na taj nacin motor kompresora, turbine i ventilatora na spoljnoj jedinici menjaju brzinu rada. Na taj nacin se dobija usteda jer su motori koji menjaju brzinu samo promenom napona manje efikasni i trose vise struje.
Da li sad ovo inverter kod klime znači samo ovo pretvaranje struje iz istosmjerne u naizmjeničnu, ne vjerujem da je inverter samo zbog mogućnosti motora?

Poslednja izmena:
Pa ne znam. Pošto se reklamira 1 Hz tehnologija...

To je brzina vrtenja nečega, ne frekvencija napona/struje.

Naizmenična se pretvara u jednosmernu. Koji su ulazni parametri naizmenične pre pretvaranja u jednosmernu?

Motor kompresora je trofazni AC motor, elektronika koja ga vozi je verovatno slična kao na dijagramu ispod. Ja sam davno učio energetsku elektroniku, tiristore i upravljanje. Guglujte '6-pulse igbt inverter' za teoriju.

Screenshot_20220220-185644_OneDrive.jpg
images.png

Šta na klimi radi na AC a šta na DC?
Evo šta kaže Daikin.

Prilozi

• Screenshot_20220220-191356-308.png
    Screenshot_20220220-191356-308.png
    110.3 KB · Pregleda: 62
To je brzina vrtenja nečega, ne frekvencija napona/struje.
Kompresor radi sa periodom od 1 Hz, tj. 1 obrtaj/s. Uhvatio sam se Gree reklame. Nebitno, totalno. LG navodi 10 - 120 Hz. Pitanje je da li je on pokretan sa AC ili DC? Motor turbine nije toliko bitan u ovoj priči s obzirom da je uveden u priču.

DC su ventilator na unutrašnjoj jedinici, pomoćni motori za upravljanje krilcima i EEV. AC motori kompresora i ventilatora spoljašnje, pišem konkretno za moju NZ9SKE.

Fujitsu LGC je "All DC", turbina, ventilator i kompresor.

Može li objašnjenje rada DC kompresora?

Nema objašnjenja principa rada na ovom linku. Hteo sam da pitam, ako se ne manipuliše frekvencijom struje, a manipulacija naponom ne donosi dobar učinak, kako se menja rad kompresora u zavisnosti od potrebe?

DC Inverter Control Circuitry

The electronics control is the most complicated part of a DC inverter system hence making it one of the most costly component of the air conditioner, the other part being the compressor.

Let us look at the control circuity for the DC compressor that takes its supply from a single phase power supply. There are many variation of design and we will look at a design that uses power factor correction that gives better power factor.

The first section consists of a DC converter

The DC converter converts the incoming power supply from AC to DC using four diodes connected like a bridge. Inductors and capacitors are connected before the converter to reduce the electrical noise being introduced into the power supply due to the switching of the transistors.

In the simplified diagram below, the single phase power supply is used. If 3-phase supply is used, six diodes will be needed to convert the AC power to DC power. (slika u prilogu)

The second section being PFC or power factor correction

Being an active power converter means that the power factor correction for this design is able to correct the power factor of the equipment to more than 98% compared to the other solution based on LC (inductor and capacitor) filter.

It also helps to reduce the harmonic current emission to a low level which is acceptable to the standards being imposed by the Electromagnetic Compatibility technical committee. The only setback with this method is the higher cost needed for its implementation.

The third section is the INVERTER consisting of IGBT transistors

This section generates 3 phase voltage supply to the DC compressor motor. In the initial design, the designers used six discrete IGBT transistors which are controlled by the microcomputer.

The software is written in such a way that proper signals are being used to power ON or OFF each transistors at a correct timing depending on the feedback such as the position of the rotors in relation to the stator motor and the voltage levels detected.

The brushless DC motor of the compressor will receive close to a 3 phase sinusoidal voltage that turns the motor ON. The speed of the motor can be controlled from low to high by varying the power supplied to the motor through the switching of the transistors. In this way, capacity controlled HVAC can be achieved. When cooling or heating is needed immediately, the motor will turn at the highest speed. When the temperature of the room has stabilized, the motor will turn at a lower speed.

Newer design makes use of power modules known as IPM or Intelligent Power Modules where the 6 IGBT transistors, detection circuit, overload conditions and other parameters are being built in an encapsulated casing. It looks like an integrated circuit except that it is very much bigger in size.

Prilozi

• INVDC.jpg
    INVDC.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 49
Da li je neko raspoložen da objasni, kad klima modulira, šta ona tad tačno radi? Nikako da svarim ovaj termin.
Modulacija je kada klima radi najmanjom mogućom brzinom
I to ne radi samo promenom napona vec i promenom frekvencije struje, tako se dobija veca efikasnost, to ti je ono kad pise "All DC".
Ajde ne lupaj DC je istosmerni napon i nema frekvenciju, nema sinusnu amplitudu kao naizmenicni napon. DC napin je napon onaj u automobilu

Da li sad ovo inverter kod klime znači samo ovo pretvaranje struje iz istosmjerne u naizmjeničnu, ne vjerujem da je inverter samo zbog mogućnosti motora?
Ovako stoje stvari, Inverter je ceo sistem i nemoj za ime da se vezujes. Ako dolazi naizmenični napon na kompresor AC onda broj obrtaja se odredjuje frekventnim regulatorom. Štelovanjem frekvencije od 1-60 Hz smanjuje se i povecava broj obrtaja a napon ostaje isti. Jednosmerni napon je DC. Broj obrtaja se šteluje povećavanjem i smanjivanjem napona. Znači da ponovimo AC se steluje promenom frekvencije a DC motor promenom napona. AC inverteri toplotne pumpe su skulji sistem jel je skup uredjaj koji se zove frekventni regulator. DC inverteri toplotne pumpe su jeftini sistem jel peglanje napona sa naizmenicnog na jednosmerni vrši se preko "greca"

Modulacija je kada klima radi najmanjom mogućom brzinom
Ovo brzinom, nisam siguran da li razumijem. Brzina ventilatora ili snaga kompresora u datom momentu?
Vjerovatno mislis, najmanja potrosnja energije u datom mometu kad odrzava zadatu temperaturu u prostoriji.

Pa ne znam. Pošto se reklamira 1 Hz tehnologija...
Cim ti piše hz onda je AC motor DC nema frekvenciju
Ovo brzinom, nisam siguran da li razumijem. Brzina ventilatora ili snaga kompresora u datom momentu?
Vjerovatno mislis, najmanja potrosnja energije u datom mometu kad odrzava zadatu temperaturu u prostoriji.
Znaš kako to ide. Ako si zadao 25 a u prostoriji je 18 sa obzirom da stavis na automatski mod kompresor klime krecem pun gas cim se temperatura priblizi zadatoj vrednosti brtina kompresora se smanjuje sto nema veze sa brzinom ventilatora u unutrasnjoj jedinici. Kada dostigne 25 brzina kompresora se smanjuje na najmonju mogucu brzinu koju je proizvodjac preporucio a ako termostat unutrasnje jedinice oseti da je vec 26 onda gasi kompresor. To nije bitna stavka toliko veruj mi da bi se opterecivao bilo ko. Modulacija jedino radi pravilno kada je na automatskom modu jel pravilno uskladjuje brzine ventilatora i kompresora da bi freon pravilno isparavao i imao najbolje moguce iskoriscenje

Poslednja izmena:
Ljudi ja sam elektro mehaničar za rashladne uredjaje. Imam ogromno iskustvo. Ne kupujte kineske klime ljudi ne bacajte pare. Kupite japanske invertere i sluzice vas 20 godina. Daikin, Micubisi, Panasonik, Fudzicu to vam je prva kategorija klima. Druga kategorija su korejske Samsung i Lg. Treca kategorija su kineske, Gree, Hansens, Midea, Fox , Vox i druge. Kinezi nemaju razvijenu tehnologiju i ne ulazu u istrazivacku tehnologiju ali zato kite klime sa sijalicicama , wi-fi modulima i daljinskima sa 300 digmica da bi privukli kupce. Kinezi nemaju tehnologiju cementacije pikretnih delova kompresora sto im znatno skracuje vek trajanja. Japanci imaju tehnologiju. Mudrije je kupiti osnovni bazni model Japanca nego najskuplji model kineske klime. To vam govorim iz iskustva a vi sa vasim parama radite sta vam je volja

A u osnovni model kineski kompresor. :D

Nećeš ti dugo potrajati na forumu. Neka bude da me osećaj vara, ali...
Prijatelju ja popravljam klime 20 godina. Kao sto rekoh ja ih popravljam a ne montiram ih. Ja znam sta je unutra a monter nezna. Ja sam elektro mehaničar a ne monter sa merdevina
Prijatelju ja popravljam klime 20 godina. Kao sto rekoh ja ih popravljam a ne montiram ih. Ja znam sta je unutra a monter nezna. Ja sam elektro mehaničar a ne monter sa merdevina
Ja znam sta je tehnologija frekventne regulacije i kvalitetne cementacije japanske tehnologije a tebi moze samo da se čini jel ti to ne znas prijatelju. Svako dobro

Da li može malo detaljnije u vezi cementacije.

Vrh Dno