Šta je novo?

Kako vi čistite unutrašnje komponente?

To je subjektivno, meni vredi :)
Sprava ima konstantan jak pritisak, puno raznih nastavaka, kompaktna je i kvalitetna.

Kad sam bio mlađi, nešto ovako mi je delovalo sumanuto.

Ali kada se dobro razmisli, i pogotovo ako se razumete u elektroniku, ovo je najbolja metoda za čišćenje ako se pažljivo odradi.

Imam produžni USB kabal. Kabal od tastature je spakovan. Tako po potrebi odkačim tastaturu i odnesem je na izduvavanje - kompresor, 8 bara. Posle toga je operem magičnom krpom i sredstvom za čišćenje prozora.

Ubacio i Fertitni prsten. Imao jedan, pa da ne stoji džaba :ROFLMAO:

1642845576242.jpg

Neke baš prljave a dobre tastature sam prao tako što ih rasklopim, izvadim štampanu ploču i šta ima od elektrike, te plastično kućište sve sa dirkama strpam u mašinu za sudove.
Posle takvog pranja izgledaju odlično, kao nove.

Tako može i kućište, samo ne u mašinu, već krpa, sunđer i deterdžent, pa pod česmu ili u kadu.

Uglavnom kompresorom, mada ponekad i cetkica zavrsi posao. A sto se tice pranja i onog klipa gore malo sam skeptican pogotovo kada mlazom vode predje preko pinova na Intelovom lezistu.

Uglavnom kompresorom, mada ponekad i cetkica zavrsi posao. A sto se tice pranja i onog klipa gore malo sam skeptican pogotovo kada mlazom vode predje preko pinova na Intelovom lezistu.
Ja sam se pre ježio od pomisli da padne kapljica vode na matičnu ploču, ali sada polako kontam da je to ipak najbolji sistem za čišćenje. Ne može kompresor i četkica da dopre svuda, tako da je čišćenje tom metodom uvek polovično, iako na oko izgleda da je sve temeljno očišćeno. Ovo posebno važi za kućišta, jer u njima ima uglova i mesta gde vazduh ne može da dopre, a o četkici da ne govorimo. Jedina prednost kod čišćenja vazduhom je ta što je sistem suv i odmah je spreman za korišćenje. Dok kod pranja vodom, ploča mora da odstoji barem 24h da bi najsitnije kapljice vode isparile.

Mlaz vode ne može da iskrivi pinove na Intel socketu. Prašina svakako ne ulazi unutar socket-a, tako da nema potrebe prati taj deo ploče, a i svakako bi stavio onu plastičnu socket zaštitu što ide uz ploču da nebi slučajno zakačio pinove četkicom, šrafcigerom...itd.

Samo treba isprazniti kondenzatore, skinuti bateriju, i pravo pod vodu. Jedino što nebi kvasio vodom su ventilatori.

ali sada polako kontam da je to ipak najbolji sistem za čišćenje....

Nema od vode bolje :D. Ja godinama perem u mašini za sudove, najkraći program 2x a onda ispiranje u destilovanoj vodi i sušenje u rerni na 40ºC. Bukvalno izgleda kao novo.
Daću primer jedne X38 ploče koju sam davno kupio feleričnu, nije htela da snimi bios, iako je sve delovalo u redu. Turio sam je u komp u vikendici i kako je tamo prilična vlaga ako se ne ide često počela je sama od sebe da radi kako treba, pa je posle prestala da se pali uopšte dok se ne izvade svi štapovi memorije sem jednog, u principu na gurku. Ploča je bila štrokava a posle prvog pranja je sva bila muzgava od koječega što je iscurelo iz slotova, socketa... drugo pranje je sve to rešilo i evo i dan danas kod žene na poslu radi besprekorno.

Poslednja izmena:
Kombinacija kompresora i XIAOMI uređaja za filtriranje vazduha. Kompresorom izduvam unuštrašnjost kućišta, filter uvuče to sve u sebe i mirna Bosna. Nemam volje da rastavljan sve ili izvlačim kućište na terasu, ovo je mnogo zgodnije i lepo radi posao.

Periferije čistim jednom nedeljno - tastaturu rastavim po potrebi, za miša koristim čačkalice i štapiće za uši natopljene u alkohol.

Baš se podsetih 90-ih i slatko se nasmeja. Primili mi novog radnika u servisu i pošto smo imali gomilu starih računara iz otkupa, većinom su to bile Amige, kažemo mi njemu da ih opere i sredi, da bi ih istestirali, izložili i pustili u prodaju. On to bukvalno shvati, ostane posle radnog vremena i sve ih detaljno picne opravši ih pod česmom. Ujutru kad smo otvorili radnju vidimo kompjutere ko nove poređane po stepeništu da ne može da se prođe. Pitamo šta će ovi računari po podu, on kaže, suše se. Mi skroz zbunjeni pitamo od čega se suše, on kaže: “pa jeste li mi rekli da ih operem, ja ih opro i izribo”. Sreća bila vrućina, letnje vreme i posle par dana kad su se dobro osušili, sve je radilo bez problema, sem par štampača, koji su nažalost takođe prošli isti tretman.:)
Tako smo saznali, da od vode, nema boljeg sredstva za detaljno pranje, samo mora dobro da se isuši pre puštanja u rad. Čak smo uspevali i šifre iz BIOSA da neutrališemo na starijim laptopovima, potapajući ploču u vodu na 24 sata. E, to su bila vremena.:cool:

Sve je to sjajno bajno ako imaš par mašina i tvrdoglavost i volju... Koliko bi vremena trebalo da se cela mašina tako očisti, cela i detaljno? Ako već glancam ploču, što da preskačem npr. napajanje ako se već teži perfekciji. I koliko bi vremena trebalo da visi na štriku?
Ako bih se ikad odlučio na takvu ludost taj računar ne bih koristio duže vreme već ga smestio u vitrinu.

Mlaz vode ne može da iskrivi pinove na Intel socketu. Prašina svakako ne ulazi unutar socket-a, tako da nema potrebe prati taj deo ploče, a i svakako bi stavio onu plastičnu socket zaštitu što ide uz ploču da nebi slučajno zakačio pinove četkicom, šrafcigerom...itd.
Na onom gore klipu videh da pere i pinove pod mlazom vode. Da li posle ima problema sa korozijom, bilo na limu, kontaktima, samoj stampi? Svoj komp ne bih nikada ovako cistio, pa ne bih ni nikome preporucio.

Takođe ne bih ni u najluđem snu koristio vodu pa čak ni u destilovanu nemam toliko poverenja, iako se uzgred rečeno koristi za vodeno hlađenje, baš da ne bi nešto stradalo. Uvek sam prvo usisivačem pokupljao prašinu, okolne delove i napajanje brisao sredstvom za staklo, sve rastavljao pa 99% alkoholom prebrisivao komponente sa štampanim pločama, tako da se toga i dalje držim. Jedino što imam slobodu je da mlaz vode pustim na najobičnije ventilatore i tu sam 100% siguran da im neće ništa biti.

Na onom gore klipu videh da pere i pinove pod mlazom vode.
Kao što rekoh gore. Prašina i ostale nečistoće ne mogu dopreti do pinova ako je procesor u socketu ili ako je na ploči ona plastična zaštita. Kontam da on pere socket jer su ploče koju su mu poslali gledaoci verovatno stojale negde bez procesora ili bez plastične zaštite koja ide uz socket a koju većina ljudi nakon montaže baca na đubre, iako na samoj plastici piše upozorenje da se zaštita čuva u slučaju da je potrebna reklamacija ploče. Ne znam kako je kod nas, ali na zapadu se reklamacija ploče odbija bez te plastike.
Da li posle ima problema sa korozijom, bilo na limu, kontaktima, samoj stampi?
Verujem da su pinovi napravljeni od nekog materijala koji ne korodira. Ili cu pocinkovani. A limovi oko procesora su hromirani i samim tim hidrofobični.

Svoj komp ne bih nikada ovako cistio, pa ne bih ni nikome preporucio.
Ni ja nebih preporučio apsolutnim početnicima. Pranje vodom je za napredne korisnike koji znaju šta rade i kako se to radi na pravilan način.
Takođe ne bih ni u najluđem snu koristio vodu pa čak ni u destilovanu nemam toliko poverenja, iako se uzgred rečeno koristi za vodeno hlađenje, baš da ne bi nešto stradalo. Uvek sam prvo usisivačem pokupljao prašinu, okolne delove i napajanje brisao sredstvom za staklo, sve rastavljao pa 99% alkoholom prebrisivao komponente sa štampanim pločama, tako da se toga i dalje držim. Jedino što imam slobodu je da mlaz vode pustim na najobičnije ventilatore i tu sam 100% siguran da im neće ništa biti.
Isto sam tako i ja razmišljao nekada davno. Užasavala me pomisao voda + elektronika. A onda skontaš da je apsolutno svaka elektronska komponenta na ploči zalivena i hermetički zatvorena. U celom procesu bitne su samo 3 stvari:

1. Pre pranja isprazniti kondenzatore kratkospajanjem power on pinova.
2. Skinuti BIOS bateriju.
3. Nakon pranja ostaviti ploču barem 24h na suvom mestu da se sve dobro osuši.

Moje sledeće čišćenje će definitivno bitni vodom. Iako imam filtere svuda na kućištu, protiv sitne prašine ne pomažu nikakvi filteri. Ta micro prašina je kao voda. Zavlači se na mesta gde je nemoguće dopreti četkicom, a duvanje kompresorom na takva mesta nema efekta.

Pinovi u lezistu su pozlaćeni i oni ne bi trebali da imaju problem sa korozijom, ali su zato veoma podlozni fizickim ostecenjima. Opet se vracam na pranje vodom, da je to prihvatljivo komponente bi imale neki IP sertifikat.

Pinovi u lezistu su pozlaćeni i oni ne bi trebali da imaju problem sa korozijom, ali su zato veoma podlozni fizickim ostecenjima.
Zato treba čuvati plastičnu zaštitu koja stiže uz svaku matičnu ploču, i koristiti je uvek kada procesor nije u socket-u.

Opet se vracam na pranje vodom, da je to prihvatljivo komponente bi imale neki IP sertifikat.
IP sertifikacija ne funkcioniše tako.

IP Code or Ingress Protection Code is defined in IEC 60529 which classifies and rates the degree of protection provided by mechanical casings and electrical enclosures against intrusion, dust, accidental contact, and water.

Ne možeš matičnu ploču koja je izložena (gola) elektronska komponenta, porediti sa ručnim satom ili industrijskim mobilnim telefonom koji se nalazi u plastičnom ili metalnom kućištu koje je potpuno ili parcijalno zatvoreno i zadihtovano. Matična ploča nikada ne može dobiti IP sertifikat jer je u potpunosti izložena. Ne zaboravi da je svaka ploča konstantno pod nekim naponom. Bilo da se radi o naponu koji dolazi iz baterije, ili naponu koji dolazi iz neispražnjenih elektrolita.

Kao što rekoh, pranje matične ploče vodom je za napredne korisnike koji znaju šta rade. Ostali, a pogotovo skeptici, treba da se drže kompresora i suvih krpica. Prosto.

Opet se vracam na pranje vodom, da je to prihvatljivo komponente bi imale neki IP sertifikat.

Ovako, highend proizvođači peru sa dejonizovanom vodom i specijalnim sapunima jel prilikom proizvodnje štampanih ploča mora na neki način da se uklone sve nečistoće koje nastaju u proizvodnom procesu. Neki proizvođači koriste isključivo hemikalije za čišćenje, dok na kraju mnogi manji proizvođači koriste česmovaču pa ispiranje u demineralizovanoj vodi radi uštede.
Zato su štampane ploče lepe i čiste kad ih kupiš nove, niko to nije trljao četkicama i izduvavao vazduhom.
Suština je sušenje koje mora biti brzo, zato ja koristim rernu na ~40°C, i obavezno izduvam ručnom pumpicom (ona za foto aparate) sva nezgodna mesta, konektore, sockete i sl.
Sušenje može da se izvede i hemikalijama koje će da "oteraju vodu brzo".
Sve svoje štampane ploče perem već godinama i gle rade i dalje besprekorno ispravno.
Naravno, kao što reče alex obavezno izvaditi baterije, ostaviti neko vreme da se kondiši isprazne i sl. Samo treba brzo osušiti na temperaturi koja neće biti štetna bilo po komponente bilo po plastike koje su na ploči.

Ovako, highend proizvođači peru sa dejonizovanom vodom i specijalnim sapunima jel prilikom proizvodnje štampanih ploča mora na neki način da se uklone sve nečistoće koje nastaju u proizvodnom procesu. Neki proizvođači koriste isključivo hemikalije za čišćenje, dok na kraju mnogi manji proizvođači koriste česmovaču pa ispiranje u demineralizovanoj vodi radi uštede.
Zato su štampane ploče lepe i čiste kad ih kupiš nove, niko to nije trljao četkicama i izduvavao vazduhom.
Suština je sušenje koje mora biti brzo, zato ja koristim rernu na ~40°C, i obavezno izduvam ručnom pumpicom (ona za foto aparate) sva nezgodna mesta, konektore, sockete i sl.
Sušenje može da se izvede i hemikalijama koje će da "oteraju vodu brzo".
Sve svoje štampane ploče perem već godinama i gle rade i dalje besprekorno ispravno.
Naravno, kao što reče alex obavezno izvaditi baterije, ostaviti neko vreme da se kondiši isprazne i sl. Samo treba brzo osušiti na temperaturi koja neće biti štetna bilo po komponente bilo po plastike koje su na ploči.
Koliko se vremenski susi na 40C? Da li bi moglo da se susi na visim temperaturama, npr. 100C?

Koliko se vremenski susi na 40C? Da li bi moglo da se susi na visim temperaturama, npr. 100C?
100C je prevelika temperatura zbog elektrolita, plastike na ATX konektorima, plastike oko socet-a, dijagnostičkim i dekorativnim displayima ako ih ploča ima, plastičnih nitni koje drže hladnjake na PWM sekciji ploče, a pogotovo je problem ako ploča ima aktivno hlađenje na PWM sekciji ili čipsetu.

Sušenje je spor proces i tu se ne sme žuriti. 40C je idealna temperatura. Dovoljno toplo da ispari sva vlaga, dovoljno hladno da ne izazove oštećenje. Strpljenje je ova ključna reč.

Za sada cu se zadrzati na kompresoru, a ako naleti neka ploca bas prljava, masna od duvanskog dima ide u vodu.

Za sada cu se zadrzati na kompresoru, a ako naleti neka ploca bas prljava, masna od duvanskog dima ide u vodu.
Voda ti nece pomoci kod prašine koja je pomešana duvanskim dimom. Tu pomaže samo WD40 i to moraš solidno da naprskaš.

Možda mašina za sudove?

Kako posle skinuti WD40? Da li moze alkohol umesto WDa?

Kako čistite ploče iz mašina koje su stajale blizu šporeta, zamašćene od raznih isparenja iz šerpi, rerni i td.

Ventilator počeo da drči, može li nekako da se podmaže, izduvao sam prašinu, nije bili mnogo ?
Da li može dodatno da se rasklopi, nema šrafova?
Da ga bućnem celog u vodu, osim kabla?

Prilozi

• 16452839072464579165872219729034.jpg
    16452839072464579165872219729034.jpg
    176.4 KB · Pregleda: 12
  • 16452839380417791199216909380527.jpg
    16452839380417791199216909380527.jpg
    147.1 KB · Pregleda: 12
Probaj prstom da napipaš, ispod te nalepnice bi trebalo da ima čepić. Ako ima, odlepiš nalepnicu 2/3, skineš čepić i u otvor kapneš 1-2 kapi ulja za šivaće mašine. Vratiš čepić i nalepnicu, provrtiš prstom par puta i trebalo bi da upali. Tako je najlakše. Voda NO-NO.

Probaj prstom da napipaš, ispod te nalepnice bi trebalo da ima čepić. Ako ima, odlepiš nalepnicu 2/3, skineš čepić i u otvor kapneš 1-2 kapi ulja za šivaće mašine. Vratiš čepić i nalepnicu, provrtiš prstom par puta i trebalo bi da upali. Tako je najlakše. Voda NO-NO.

"Kad ventilator počne da se čuje, možete da uradite dve stvari. Da bacite ventilator na đubre, Ili da ventilator očistite alkoholom, skinete nalepnicu sa zadnje strane, skinete gumeni ili plastilčni poklopac, i u otvor kanete par kapi finog mašinskog ulja. Vratite nalepnicu i nakon toga, bacite ventilator na đubre"

A wise person.

Nazad
Vrh Dno