Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Imam Xbox, nego igra mi se AOE novi koji očajno radi na 960, a možda bih probao i neki noviji FPS. Nebitno, zamenio sam ceo komp prošle godine, samo grafika ostade stara, pa gledam šta da radim. Slabo igram igrice, uglavnom vrtim Dust 2 casual pred spavanje, pre toga L4D2 zbog toga nisam nikad ni kupovao skuplje kartice, ali bih hteo ovu da zamenim uskoro.

Meni novi AOE radi dobro na gtx 1060 6gb. Možda je najbolje naći neku proveremu polovnu karticu. Mada ja ne bih uzimao ništa, verujem da mora doći kraj kripto ludilu pa će se naći gomila polovnih kartica. Takva je situacija da se sve menja preko noći, tako da ne bih ni verovao procenama kako će se kretati cene u budućnosti.

I za polovne je ozbiljno dranje, npr. 1050 i 970 koje sam gledao 2019 na oglasima su sad duplo skuplje. Plus garancija i potencijalni problemi.

Jedina nada vam je da su nadolazeće Intel grafe loše za majning i da ih ima puno zbog toga što ne koriste TSMC.

Koliko se sećam, Intel za te grafičke koristi baš TSMC, tako da nema nikakve šanse da će biti dobra dostupnost, a ne verujem da će cena biti značajno povoljnija od NV i AMD

Poslednja izmena:
U pravu si, pomesao sam nesto.

Cene idu gore, performase dole. Džabe kad će svejedno sve da ih prodaju dokle god traje ovo ludilo.
Verujem sa će sledeće godine biti bolja situacija, a dugoročno rešenje tek kada ameri pokrenu svoju proizvodnju čipova.

Bar su ispali bolji od AMD-a. Brža je koliko i skuplja (možda čak i bolji odnos cena/perf od 6500XT), ima 8GB memorije, osakaćena samo na x8 magistralu, što je ok i za PCIe 3.0 (CB radio test, nikakava razlika), ima 3+ video izlaza, verovatno komplet A/V blok, nisam proveravao, ima i tenzor jezgra (može se koristiti i za CUDA development). Šteta što nije u rangu 2060 bar, ali ako bude mogla da se nađe za ~300€, biće smislena kupovina

Naravno, naš problem je što ne postoji MSRP, ali za to nije nVidia kriva. Bar ne skroz i ne više od bilo koga drugog.

Za mesec, dva je na 80k rsd. RTX 3060 ide za 100k+, nema šanse da 3050 bude toliko jeftina kad se istroše početne zalihe i skalperi tj distributeri namirišu krv.
Prve ture će biti tako što je kolega rekao 60-70k, posle samo može na gore.

Vredi li ovo 300 evra u nekoj običnoj izvedbi? Ovo npr. Pitam u skladu sa današnjom realnošću i aktuelnim cenama drugih kartica za slične novce.

Screenshot_20220127-125734_Opera Touch.jpg

^ Vredi jer kao što drugi pomenoše, cene će gotovo sigurno ići samo u vis sve do besmisla.

@mitar1982
Odlična cena. Ako ništa kupi pa posle predji na nešto bolje.

1643291809297.png
Koliko bi ova single-fan varijanta mogla biti bučnija od malopre pomenutog dual? Pitanje da li će MSI biti na lageru, ova bi trebalo da bude po istoj ceni nažalost.

Hahaha, ništa od ovog, naravno, nestalo je pre nego što se pojavilo. Kao deal-ovi na Aliexpressu pre neku godinu. Tuga...

Nazalost AMD laptop GPU je pobedio, 6500 xt je siroko dostupna u dovoljnim kolicinama za ~$260-$300 i 280-300eur na najvecim trzistima, a 3050 Paper launch izgleda. Videcemo jos za par dana.

Poslednja izmena:

Interesantan info o pouzdanosti "težih" highend 3080/3090 kartica

Ima li neko preporuku za riser? Kada mi se vrati kartica sa popravke / zamene da je tako postavim.

Kod mene je otišao jedan 8 pin konektor u out.

Meni verzije 006 i 009 nisu pravile problem, kao ni oni trakasti.
Mada nisam ja nesto ni merodavan jer nemam puno karti pa da kazes da mi je puno toga proslo kroz ruke.
I napajanje obavezno sa Pcie linijom za svaki slucaj. Nikako SATA.

cek cek, ne moze on 006 i 009 risere, to je za kopanje :)
Njemu treba full riser sa svih X16 linija, znaci trakasti, posto mu je karta za video obradu i gaming.

Pero ja nemam iskustva sa tim, bolje napravi temu za to, ne znam koliko ce ljudi videti ovde pa da dobijes sto bolji savet.

Ma dajte, zato što se 0.05% kartica (ako i toliko) ošteti zbog horizontalnog položaja svi treba da uzmu risere?
1. Tu je garancija.
2. Možete proveriti hladnjak svakih par meseci da li se pojavljuje luft.
3. Ne kupuj ništa što ne možeš da priuštiš da izgubiš.

Ma dajte, zato što se 0.05% kartica (ako i toliko) ošteti zbog horizontalnog položaja svi treba da uzmu risere?
1. Tu je garancija.
2. Možete proveriti hladnjak svakih par meseci da li se pojavljuje luft.
3. Ne kupuj ništa što ne možeš da priuštiš da izgubiš.
Garancija u Srbiji? Si ti realan. Nocima se budim obliven hladnim znojem kad mi u nocnim morama odbiju reklamaciju uz odgovor da garancija ne vazi za fizicko ostecenje.
Kako tacno mislis da to treba da se proveri? Libelom? Ili mozda mislis da razmontiras hladnjak i da licno proveris sve padove i sta sve ne i time izgubis ono malo sanse koje si imao da ti uvaze garanciju?

Koja je to logika u ovoj trecoj stavci? Pa sta ako mozes da priustis da izgubis, poenta je da tvoja high end racunarska komponenta ne treba da bude dizajnirana i napravljena na taj nacin da jedva prezivi 2 godine koliko joj treba da izadje iz garancije.

Ima li neko preporuku za riser? Kada mi se vrati kartica sa popravke / zamene da je tako postavim.

Kod mene je otišao jedan 8 pin konektor u out.
Samo Linkup. Imas na amazonu evropskom razne varijante sa uglovima i duzinama ili preko EKWB webshopa samo right angle. Jeste skup, ali je najbolji.

Pa da li ovo ima ikakvog smisla više?

Evo na drugoj strani lestvice :

The GeForce RTX 3090 Ti Suprim X 24G and GeForce RTX 3090 Ti Gaming X Trio 24G have emerged at $4,022 and $3,932 in Europe.

Meanwhile, the GeForce RTX 3090 Ti Suprim X 24G has gone up for backorder at Rakuten Japan for $5,518.

Ovim tempom za par godina grafička kartica će vredeti kao skup automobil ili jeftin stan? Jasno mi je da ima viška helihopter keša u ekonomijama, ali opet nema smisla.

Ponavljam, kuda ovo vodi?

Mali Update, U EU u Mindfactory prodato 300 komada 3050 8GB za nedelju dana, i jos uvek se prodaju, tih 300 sve za >475 eur. Ali od jutros su se izravnale na 429 eur. sto je opet duplo skuplje od 6500 XT.

6500 XT slabo idu u drugoj nedelji, ne znam da li 15 prodato na Mindfactory, i vise od 5 u Microcenter-u u Americi.

dok 3050 8GB u Americi nema uopste u Microcenter-u.

Svejedno u obe zemlje RX 6600 je ~475

Nije ni cudo da se 6500 slabo prodaju kada su poluproizvod (64-bit memorija i x4 slot), pravi Kvazimodo, Boze zali ulozenog truda u proizvodnju...
Ali 6600 i 3050 za istu cenu, 6600 je bolja kupovina; zato je 3050 skliznuo ispod sa cenom...

Vrh Dno