Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Ako sam stavio na diljinskom 22 hocu 22, ne 19 ne 23, ne 27, nego 22. Klima ne moze da ispuni najobicniju funkciju postavljanje temperature od cega je napravljena nuklearna fizika. Ako niste upuceni godina je 2022 a ne 1985.
Pa ako si imao zivaca i pratio, ja sam upravo i to dokazao, softver ima gotovo minimlanu toleranciju na povisenu temperaturu u vrhu plafona. Po mom proracunu ona ako ima zadatu temperaturu 21, senzor vidi 25, opet ne radi kako treba, Ako je razlika 4 i manje, ona ce kao raditi. A sad zamisli sta joj se desava, kad u mom slucaju vidi preko 30, Ona radi, trosi struju eto kad ja po satu za struju vidim i osjetim.
Vjerujem da ce mi racun za januar biti 3x veci od moje redovne potrosnje.
KLima ce raditi savrseno, u njoj stvorenim uslovima koje ona tolerise,
Ovo je minimalna razlika koju ja mogu postici, dajem joj od poda direkno na usis hladniji vazduh i ovo je sto ona vidi,
Njen senzor gotovo lezi na onim krilcima, koja su vec topla.
Sam uredjaj u ovim uslovima prihvatljivo radi.

Prilozi

• razlika minimalna.jpg
    razlika minimalna.jpg
    44.2 KB · Pregleda: 29
Jel si ti ono uzeo Mideu Extreme da rasteretis tu? Kako ti se ona pokazala u odnosu na Hisense?
Jesam. Pa mogu ti reci Midea uopste nije zanimljiva kao Hisense, pogledao sam u nju svega par puta kad sam prao filtere. 🙂 Namestena na 24 folow me i nema greske, radi kao sat. Ne znam sta da dodam, radi to sve kao sto treba, podesis temperaturu koju hoces, duvanje na auto i da ne treba da se peru filteri verovatno je ne bi pogledao do leta, prosto nema sta. Doduse jedan dan sam nesto bio se smrzo i podigao temp na 28, lagano je ona to nagurala na folow me, bez zezanja ja sam stvarno prezadovoljan. Retko kad je u defrostu i kada ode ne traje vise od 5min radi pretezno na oko 400w mada u nekim trenutcima je spustala i na 230w to je koliko sam ispratio. Jedini problem je sto kada je dosano nemas cime da se zanimas, ali zato mi je tu Hisense uvek raspolozen za testiranja i istrazivanja prosto pored nje se nekad osetim kao u nekom istrazivackom centru.

Kakva je sa bukom/unutrasnja vanjska?
Unutrasnja mozda za nijansu bucnija nego hisense, i brze duva na automatski nego hisense. Spoljna dosta tisa od hisense, bukvalno zuji samo, nema vibracija, dok hisense bruji ozbiljno kada je preko 1000w. Daje topliji izduv nego hisense pri niskoj modulaciji.

Prodangubih pola sata.
Realna temperatura u prostoru 21 C na 1 m visine.
Realna temperatura po termometru na uj 23 C.
Zadata temperatura 24 C.

Senzor uj meri 24 C. Kompresor se pali i pratim rast temperature po senzoru uj i termometru.
U piku (posle čega se kompresor gasi), senzor uj meri 30.5 C, a termometar na uj 24.2 C.

Po senzoru uj, temperatura se za nepunih 3 minuta popela sa 24 C na 30.5 C, što je realno nemoguće, jer je ovo ozbiljan prirast temperature.

Kompresor se zatim ponovo pali i to na 26 C po senzoru uj, tj. na 22.6 C po termometru na uj.

Vivax aemi 9ka. Senzor laže k'o pas.
P12EN kaže sledeće.
Senzor uj meri 24.7 C u piku, a termometar na uj 23.9 C.
Zadata je 23 C, a realna je 22.9 C mereno na 1 m visine.

Poslednja izmena:
***, resetovah danas potrošnju, a da nisam ni pogledao. Merač mi je na Vivaxu, a na LG koristim njegovu app. Do sada su i jedna i druga po sezoni trošile cca 1000 kWh, tj. ukupno cca 2000 kWh (prethodne sezone).

Uradiću sutra presek, pa ću napisati.

No, ono što je interesantno je to da u kancelariji (stan 40 kvm) nismo gasili Galanz on off već dve nedelje i drži 24 C u prostoru gde je klima, a 23 C u druge dve kancelarije. ***, bolje ovaj matori Galanz prati temperaturu od novih invertera. Razlika između zadate i realne temperature je pri ovim spoljnim temperaturama oko 2 C.

Moram bit jos malo dosadan. Nekako mi lakse da se isprovaljujem ovde, nego da gubim trku sa majstorom, bar cu sacuvati zivce.
Klima nastimana na 19 Normal mod. Metar visine, svaki cosak sobe ima 19 stepeni. Napolju je +3. Inace u ova dva dana nema velike oscilaciju u vanjskoj temperaturi. Nocas bilo -1.
Gasim klimu, posle pola sata je i dalje je u toj visini 19 i posle 45 minuta je tako, nemam vise volje da cekam.Palim klimu.
Treba joj bas dugo da se upali, cekao sam jos nekih 10 i vise minuta nisam pratio, ali u aplikaciji je pokazaivalo da ima 20 i tad je pocela pustati zvuke da radi, a kad sam ugasio bilo 24.
U isto vrijeme u visini klime na suprotnoj strani 20cm nize plafona, je 24, a toliko pokazuje i aplikacija,
Ono sto mene zanima, mislim da je potrosila za 24 sata sigirno 20kw po satu, a po mojoj racunici i vise.
Da li je ovo normalno sa temperaturama u mojoj sobi?
Da li je ovo regularna potrosnja?
Isto se ovo sa potrosnjom desava kad nastimam i opciju I feel, kazem i da je veca u toku 24 sata iako dodje do zadate temperature, cak je i prevali. Nisam uhvatio klimu da se gasi i da staje. Mozda je bio jedan defrost kad je padao snjeg.

Moram bit jos malo dosadan. Nekako mi lakse da se isprovaljujem ovde, nego da gubim trku sa majstorom, bar cu sacuvati zivce.
Klima nastimana na 19 Normal mod. Metar visine, svaki cosak sobe ima 19 stepeni. Napolju je +3. Inace u ova dva dana nema velike oscilaciju u vanjskoj temperaturi. Nocas bilo -1.
Gasim klimu, posle pola sata je i dalje je u toj visini 19 i posle 45 minuta je tako, nemam vise volje da cekam.Palim klimu.
Treba joj bas dugo da se upali, cekao sam jos nekih 10 i vise minuta nisam pratio, ali u aplikaciji je pokazaivalo da ima 20 i tad je pocela pustati zvuke da radi, a kad sam ugasio bilo 24.
U isto vrijeme u visini klime na suprotnoj strani 20cm nize plafona, je 24, a toliko pokazuje i aplikacija,
Ono sto mene zanima, mislim da je potrosila za 24 sata sigirno 20kw po satu, a po mojoj racunici i vise.
Isto se ovo sa potrosnjom desava kad nastimam i opciju I feel, kazem i da je veca u toku 24 sata iako dodje do zadate temperature, cak je i prevali. Nisam uhvatio klimu da se gasi i da staje. Mozda je bio jedan defrost kad je padao snjeg.
Ne znam gde ziviš, ali moje dve klime su za 24h( plus norveski, plus bojler tj celukupna potrosnja posto gledam strujomer nemam merace) bila 20kw skupe i 8 kw jeftine. Prethodni dan je bilo 20 kw skupe i 13 kw jeftine. Proverim brojilo pre kretanja na posao i to je stanje. Klime su na 22 stepena tj 21 st,a norveski na 21st. Inace je stan od 70 kvadrata. Sad koliko mozes da uporedis.Ako enmas izolaciju nije mnogo,ako imas onda jeste na ovim temperaturama....

Što se tiče potrošnje, ona zavisi od prostora. Recimo da moje dve klime za 24 h rada potroše do 20 kWh za grejanje 60 kvm. Ali to nije bitno, jer su one u mom prostoru.
S obzirom da klima gura vazduh od sebe i da je topao vazduh lakši, normalno je da temperature pri plafonu bude viša nego pri podu i ovo je neka očekivana temperatura pri plafonu.

Očigledno da imaš toplotne gubitke takve da 20 kWh to nadoknadi. Ako te ne mrzi, probaj sa običnom grejalicom ili električnim radijatorom da se greješ jedan dan, pa vidi kolika ti je potrošnja. Po logici stvari trebala bi biti 60 kWh u preseku od 24 h. Boljom izolacijom bi svakako smanjio potrošnju, ali učinak na kulturu rada samog uređaja ne bi bio značajan.

Što se tiče same potrošnje, neka tu neke drastične razlike između lošijeg i boljeg invertera (npr. da za isti učinak jedna troši 500 W, a druga 1000 W). Razlike su u nekim drugim stvarima.

Evo ovako ja sad laicki, nemam izolovan prostor, a ovako laicki mislim da je ovo dobro odrzavanje temperature u nizem djelu sobe.
Pri plafonu sam za eto sat vremena izgubio 4 stepena, iznad je sve neizolovana betonska poloca,
Po ovome ona bas trosi moju toplotu.
Kad upalim ventilator u sobi, sa istim podesavanjem podignem temperaturu na metar visine do 22, u visini plafona, bar tako aplikacija pokazuje je 23 stepena,
Klima i dalje radi, ali duva dobro topliji zrak.
Mene sad samo zanima kad se ona gasi ako sam zadao 19?
@Maxi bas cu to probati imam atlantik radijator kod buraza.
@reksys tako i ja radim, to mi je orjentir imam bas velike razlike.

Poslednja izmena:
Kada gasi, to ni sam Bog ne zna. Imam klimu sa istom logikom rada, tako da...

Ja sam od loše izolovanog plafona (10 cm vune), napravio solidno izolovan plafon (30 cm vune) i situacija se bitno promenila na bolje.

Kod mene je skoro ista mesečna potrošnja sa jednom,dve ili tri klime,nema neke razlike,Samo je ogromna razlika u komforu.I uvek su manje više na 28c podešene i daju oko 24-25,5 na metar visine gde mi je senzor u dnevnoj sobi.Grejem oko 70m2.Evo gledam dijagram na računu i dec-april prošle godine od 600(april)-1100kwh otprilike.

Koliko se secam 2xFujitscu i 1xDaikin? - Izgleda da niko sem LG-a ne ume da proceni temperaturu na "100cm visine od poda". xD

Koliko se secam 2xFujitscu i 1xDaikin? - Izgleda da niko sem LG-a ne ume da proceni temperaturu na "100cm visine od poda". xD
Glavni problem u radu ove klime Hi nano Pri je upravo to. Ja sad u ovim svojim uslovima evo drugi dan ne prelazim sa svojom potrosnjom vise od 21kw po danu. I to je sad ono sto je meni prihvatljivo,
Ne znam koliko smijem da pisem i sta sam uradio, klima i sa malom visinskom razlikom od plafona (nepravilna ugradnja) uspjesno radi.
Nadam se da cu uspjesno objasniti sta sam uradio.
Kod ove klime, bar u mom slucaju, je bitno da zadata temperatura i temperature koju vidi senzor unutrasnje(odgovara temp pri plafonu) ne bude veca od 4,5 i 6 stepeni *mislim da je najbolje (4 i5), Znaci ako sam zadao 19, senzor ne smije vidjeti vise od 23, 24, 25. Klima ce uspjesno raditi. I odrzavace temperaturu u visini pojasa 19, i 20, i bice potrosnja kojom sam zadovoljan,
Ako ta temperatura senzora raste, za stepen dva, pada i zadata temperatura u prostoriji za toliko, Sto je veca razlika, temperatura je manja, ali i klima divlja sa potrosnjom.
Ako temperatura senzora pada , raste i temperatura u prostoriji, penje se na 21, 22 i 23 u prostoriji bas toplo, klima duva konstantno vrelo. Klima uspjesno radi, ali u mom slucaju sad raste potrosnja ne pretjerano oko 50% i ne vidim da ide u odmaranje kao u onim prvim uslovima, Ne znam zbog cega, Mozda ovaj porast vece temperature ne moze da istrpi moja prostorija zbog toplotnih gubitaka.
Da li cu ja imati vecu ili manju temperaturu u prostoriji upravo diriguje senzor u unutrasnjoj jedinici, Ako se klima drzi u ovom rasponu koju sam naveo, zadata temperatura i temperatrura senzora, ne smije biti veca od 5stepeni, a ni puno manja(ako je manja bice toplija prostorija ili obrnuto),
Klima ce uspjesno raditi i odrzavat zadatu temperaturu ako se pazi na ovo,

Ako ta temperatura senzora raste, za stepen dva, pada i zadata temperatura u prostoriji za toliko, Sto je veca razlika, temperatura je manja, ali i klima divlja sa potrosnjom.
Ako si potpuno siguran u ovo (jer nema nikakvog smisla da bude tako), ovo je dovoljan razlog da klimu vratis i uzmes novce nazad. Ne znam koliko tacno procenjujes potrosnju gledajuci u strujomer i slusajuci buku vanjske jedinice.

Jedini razlog zasto bi klima imala vecu potrosnju, je jer bi morala da temperaturu unutrasnjeg izmenjivaca podigne na +X stepeni u odnosu na temp na usisu kako bi izmenjivanje toplote bilo efikasno. Odnosno: Ako je na usisu 30C, a izmenjivac na 35C, izduv ce biti max 35C (na nizem fan speed-u) i razlika izmedju usisne i izduvne temp je jako mala. A ako bi na usisu ostao 30C, a izmenjivac bude na 40C, veca je razmena toplote. - Drugi razlog ne vidim.

Meraci potrosnje el. energije nisu preskupi. Mozda je bolje da kupis jedan, kada se vec interesujes kako i zasto klima ima takav rad.

@Qiza u ovo sam potpuno siguran i mogu da dokazem u svakom trenutku.
U mom slucaju ako zadam 22, senzor ce vidjeti i 32, 33 i 35, vanjska pravi ogromnu buku, radi divljacki, znam da trosi tad,
To je upravo ta situacija, kad su mi u prvim danima podesili majstori, Dnevna mi ide i preko 40kw. a ne mogu klimu vidjet u mirovanju. Da li ona tad pokusava ohladiti prostoriju ne znam?
Nabavicu i smart uticnicu, nije mi to neki izdatak, a nije mi ni tesko pratiti sat. Moja dnevna. mozda za vikend predje 10KW. eto neka je i 13kw dnevna, znam da nije.

E sad ono sto mi je zanimljivo, ako upalim ventilator u sobi, napravim strujanje bolje, zadao sam 19, ni na senzoru nema odstupanja, raste temperatura prostorije, na 22, i na 23,
Ja osjetim klimu da duva toplo, i to bas onako kako ja zelim. Ali je tad i potrosila vise. ne mogu je upratiti da se gasi, iako se poklopi temperatura sa senzorom i prostorijom.
Nadjem je da ode u mirovanje, samo u gore navedenim uslovima.

Poslednja izmena:
Ako je setovana u HEAT mode, nece pokusavati da ohladi prostoriju. Jedino na AUTO i COOL/DRY bi imala nameru da ohladi prostoriju.

Kada bi se klime iskljucivale cim se na usisu pojavi temp koja je i zadata, u modu grejanja, temp kod poda/u visini struka i temp zadata na daljinskom (na displeju klime) bi se ponovo razlikovale. Kao sto sam ti vec rekao, neke cekaju da se na usisu pojavi +2C neke +3C neke +1.5C, a neke i +5C u odnosu na zadatu kako bi otisle u mirovanje. Milion brenda, milion filozofija. I to uglavnom mora da zadovolji jos i uslov da temp na usisu ostane takav (ili poraste) neko vreme (recimo 2-3minuta ili i duze, zavisno opet od brenda klima uredjaja i njihove filozofije).

Vidjecemo kako ce se sad ponasati, upravo su me pozvali iz servisa, doce danas da spuste klimu,

I Vivax-a. ;-)

Imam i Gree LCLH model (znaci do -22C grejanje i do -15C hladnjenje), koji mi takodje odrzava normalno temp prostora. - A pogledaj temu sa Gree klimama. xD

I vivax on off, koji takodje normalno odrzava temp, sa ukljuci/iskljuci 200x dnevno.

Kod @peca259 japanci mase. Kod @nemanjabgd84 zakazali i kinezi i japanci. xD

Ja imam dva kineza...

Slabo gledam sad temu sa Gree klimama, nemaju ništa novo kod nas u ponudi, a da valja... mada daju dobre rabate, bar se tako priča.

I Vivax-a. ;-)

Imam i Gree LCLH model (znaci do -22C grejanje i do -15C hladnjenje), koji mi takodje odrzava normalno temp prostora. - A pogledaj temu sa Gree klimama. xD

I vivax on off, koji takodje normalno odrzava temp, sa ukljuci/iskljuci 200x dnevno.

Kod @peca259 japanci mase. Kod @nemanjabgd84 zakazali i kinezi i japanci. xD
Kod mene samo mali japanac gresi i to samo na grejanju. Na hladjenju je tacan :)
Veliki japanac tacan kako god okrenes.

Nemam nista lepo za njih da kazem. Kako sam napisao predstavnicima za nas region - radi kao ispodprosecan kinez.
U principu, to je izgleda naturalizovani japanac 😁

Očigledno da imaš toplotne gubitke takve da 20 kWh to nadoknadi. Ako te ne mrzi, probaj sa običnom grejalicom ili električnim radijatorom da se greješ jedan dan, pa vidi kolika ti je potrošnja. Po logici stvari trebala bi biti 60 kWh u preseku od 24 h. Boljom izolacijom bi svakako smanjio potrošnju, ali učinak na kulturu rada samog uređaja ne bi bio značajan.
Danas klima demontirana, ali je nisu namontirali, ne mogu probiti rupu, dolaze sutra(tako rekli) sa drugom masinom. Ja ne znam ima li veceg baksuza od mene. Sto neko rekao sa ovom klimom nikad dosadno.
U pola tri sam upalio atlantik radijator (2000w), dobro rashladjena soba bila, nastimao na 19, isto kao klima i uspjesno drzi temperaturu. na stolu 20 stepeni, radijator je nize, Do sad nemam potroseno 2kw, vidjecu sutra za 24 sata koliko smo potrosili. Ovo za sad osjetno trosi manje.

Vrh Dno