Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Gledam danas svoja 2 riga sa ukupno 11 kartica, i shvatim da imam 9 razlicitih proizvodjaca :

Nvidia:
-Evga
-iChill
-MSI
-Asus
-Zotac
-Gigabyte

AMD:
-XFX
-Sapphire
-Gigabyte
-Powercolor 2 komada

Ima li jos neko da ima takvu salatu ili sam rekorder 😂 o_O

U ovom AMD rigu imam mesta za jos jednu kartu, taman da pojurim neki AsRock i da kompletiram sarenis..

Gledam danas svoja 2 riga sa ukupno 11 kartica, i shvatim da imam 9 razlicitih proizvodjaca :

Nvidia:
-Evga
-iChill
-MSI
-Asus
-Zotac
-Gigabyte

AMD:
-XFX
-Sapphire
-Gigabyte
-Powercolor 2 komada

Ima li jos neko da ima takvu salatu ili sam rekorder 😂 o_O

U ovom AMD rigu imam mesta za jos jednu kartu, taman da pojurim neki AsRock i da kompletiram sarenis..
Hehe dobar si al ne mos da mi prismrdis, imam crvene i zelene mesano, neke 4 a neke 8gb, kopaju razlicite algoritme 🤣

E momci sve proizvodjace od nvidie i kao vrhunac saphire gtx 1060

OEM 1060, dont touch natpis na ventilatoru, nije menjano nista i gpu-z i simplemining su je ocitavali kao saphire

ruska salata , bosanski lonac , 6vedski sto ... bez konobara

Da li neko koristi ASRock B450 Pro4 ploču? Da li može na njoj da radi 7 kartica (sedma preko m2 pcie adaptera)?
Ploča ima dva m2 porta ("1 ultra M.2 (PCIe Gen3 x4), 1 M.2 (PCIe Gen3 x2 & SATA3") ali ne prepoznaje grafiku ni u jednom. Potrebno mi je svih 7 da bi 14 kartica stalo na dve ploče.
Ne znam zašto je to toliki problem da proradi, na papiru bi uvek kao trebalo da radi a u praksi ili ne radi ili treba da se rodi mečka da bi proradilo. U biosu nisam našao neka podešavanja vezana za to. M2 pcie adapter je naravno ispravan, nov. Na starijoj biostar tb250 ploči to jednostavno radi iz prve, samo se ubode, zašrafi šrafić, ubode napajanje i prepoznaje odmah svih 7 grafika.

Da li neko koristi ASRock B450 Pro4 ploču? Da li može na njoj da radi 7 kartica (sedma preko m2 pcie adaptera)?
Ploča ima dva m2 porta ("1 ultra M.2 (PCIe Gen3 x4), 1 M.2 (PCIe Gen3 x2 & SATA3") ali ne prepoznaje grafiku ni u jednom. Potrebno mi je svih 7 da bi 14 kartica stalo na dve ploče.
Ne znam zašto je to toliki problem da proradi, na papiru bi uvek kao trebalo da radi a u praksi ili ne radi ili treba da se rodi mečka da bi proradilo. U biosu nisam našao neka podešavanja vezana za to. M2 pcie adapter je naravno ispravan, nov. Na starijoj biostar tb250 ploči to jednostavno radi iz prve, samo se ubode, zašrafi šrafić, ubode napajanje i prepoznaje odmah svih 7 grafika.
Evo da citiram moj post od pre nekoliko meseci:
Upravo tako. Ja uzeh pre nekoliko meseci "MSI X470 GAMING PLUS MAX" i Ryzen 3200g", racunam koristicu je za kopanje, pa cu posle deci da dam da se igraju, a ono uvek nekih problema, cas hoce da radi samo sa 4 graficke, cas sa 5, sa 6 nikako. Ove rudarske i polovne, sve rade bez greske, 1-nom podesis i ne mislis.
I ja sam imao istih problema, jednostavno moze da radi, a i ne mora. Majnerske ploce su nesto drugo i pravljene su za tu namenu, imaju dodatne konektore za napajanje.

To je problem sa Amd plocama, iskljucuju m2 i pcie medjusobno... Drugar je imao problema.
Intel je dosta stabilniji.
Npr asus prime z390-p radi 6+2m2,
Gig. z390 ud v2 radi 6+1m2
Provereno

Imao problema na MSI Z370. Samo bih išao na btc ploče, zašto komplikovati kada su ih napravili za to.

Sa z170 i z270 čipsetom nikad nisam imao problema, neverovatno stabilne i pouzdane za mining. Izdvojio bih asus z270p koja bez problema preko oba m.2 slota može da podrži kartice, ukupno 8 kartica na toj ploči radi kod mene bez problema već godinu dana.

Nova I zelim uciti...Prvo laik pitanje, kako se moze iskoristiti dobar CPU za ovo sto radite (Ryzen 5 3600).
Maticna mi B550, SSD Samsung 500GB M.2 NVMe MZ...grafa rx570...Moze li kopati? Itr kontam slabo sa 4gb, ali ovo ostalo?

Nova I zelim uciti...Prvo laik pitanje, kako se moze iskoristiti dobar CPU za ovo sto radite (Ryzen 5 3600).
Ne postoji ništa profitabilno = prevelika potrošnja u odnosu na eventaulne dobitke računate u papirnoj valuti.
grafa rx570...Moze li kopati? Itr kontam slabo sa 4gb, ali ovo ostalo?
Etchash (ETC) najbolje profitira jer se dobija najbolji odnos uloženo/dobijeno. Razlog za to je obaranje takta i napona GPU kao i "power limit"-a pa se sa nekih 55W - 60W dobija lepa isplativost.

Ne postoji ništa profitabilno = prevelika potrošnja u odnosu na eventaulne dobitke računate u papirnoj valuti.

Etchash (ETC) najbolje profitira jer se dobija najbolji odnos uloženo/dobijeno. Razlog za to je obaranje takta i napona GPU kao i "power limit"-a pa se sa nekih 55W - 60W dobija lepa isplativost.
JOS kad bi znala kako poceti... Moze u kratkim crtama, ili da pocnem se edukovati od pocetka? Hvala

Sa tom karticom po trenutnim cenama mozes ocekivati oko 16-17$ mesecno profita uz potrosnju struje od oko 3-4$ mesecno... Procesor je ok za kucnu upotrebu ali za rudarenje nista posebno.. Kopajuci raptoreum moze da izvuce oko 10$ mesecno a pritom struja ti pojede trecinu zarade. Drugim recima mislim da ti nema smisla cimati se i muciti racunar za mizeran profit.. Osim ako si bas cvrsto odlucila da zelis poceti i nauciti nesto.. pa ko zna jednog dana mozda uloziti neke pare u nesto ozbiljnije.. U tom slucaju samo napred.

Evo da citiram moj post od pre nekoliko meseci:

I ja sam imao istih problema, jednostavno moze da radi, a i ne mora. Majnerske ploce su nesto drugo i pravljene su za tu namenu, imaju dodatne konektore za napajanje.

Kakve veze imaju konektori za napajanje sa tim?
E to je problem, kao može i ne mora. Čemu onda služi taj m.2 na ploči. Ako ne mora da radi, mora da se onda zna zašto ne radi, i da to piše na sajtu proizvođača ploče ili negde na tolikom internetu, da se neko pozabavio time. Meni treba neko ko ima baš tu pločui, b450 pro4, ne neke druge ili slične. Tačno treba kupovati samo ono što koriste hiljade i stotine hiljada drugih ljudi, kao smeće od windowsa jeste da ima gomilu problema ali ga milioni ljudi koristi pa se i za svaki problem zna rešenje.
Pitao sam za ovaj m2-pci-e i na btctalk i ništa. Google isto ništa. Kako je moguće da na celom internetu ja jedini koristim tu ploču za majning i da niko nigde nije upotrebio ili pokušao da iskoristi taj m2 slot. Ovi adapteri sa slike ne znam onda čemu služe, valjda su napravljeni upravo za to, jel na ploči slot po standardu jeste i to dva komada, to mora da bude kompatibilno i da radi ili da se zna tačan razlog zašto ne može da radi.. Užas.

51Crc8v9sHL._AC_SX679_.jpg

To je problem sa Amd plocama, iskljucuju m2 i pcie medjusobno... Drugar je imao problema.
Intel je dosta stabilniji.
Npr asus prime z390-p radi 6+2m2,
Gig. z390 ud v2 radi 6+1m2
Provereno

Da tako piše, ali ako se držimo toga što piše onda to nema veze, jer ja nisam nabo 7 kartica i popunio sve slotove pa da zato ne radi sedma. Nego uopšte neće nikako da vidi karticu preko tog adaptera u bilo kom m2 slotu iako su pci-e slotovi i deljeni sata portovi prazni. Samo je jedna grafika ubodena u pci-e x16 jer mora zbog butovanja i slike, a druga u m2. Ima dva x16 slota ni u jednoj kombinaciji jednostavno ne vidi karticu. Ja ne znam gde onda gde više da nađem info, jedino da pišem proizvođaču ploče ali sve se bojim da ću dobiti konkretan odgovor.

Meni treba da uopšte vidim da prepozna jednu karticu bilo kako u m2 slotu. Jer je taj adapter za to napravljen. Pa ću tek onda da se bavim time da li može sedam kartica.

@Gadjan
Koji hdd koristis?

Mozda ti SATA HDD blokira taj M2_2
U svakom slucaju na M2_1 bi trebalo da radi kako god
Ako ne readi ja bih se skoncentrisao na podesavanja u BIOS-u

Poslednja izmena:
JOS kad bi znala kako poceti... Moze u kratkim crtama, ili da pocnem se edukovati od pocetka? Hvala
Za početak:
  1. Softver - Gminer
  2. Pool - izaberi bilo koji sa dna strane kada klikneš na ETC na whattomine sajtu
  3. Uputstvo za podešavanje gminer-a
Primer kako treba da izgleada .bat fajl:

Kod:
miner.exe --pl 40 --cclock 125 --mclock 800 --algo etchash --server eu-etc.hiveon.net:8888 --user adresatvognovčanika.imetvogrudnika
pause
--pl 40 je "power limit" podešen na 40% kako bi smanjili potrošnju električne energije.
--cclock 125 je podešavanje fekvencije grafičkog čipa i u ovom slučaju - ETC (Etchash) to podešavanje se može podesiti u "minus" u odnosu na fabričko podešavanje odnosno sa parametrom "-300" ili koliko je već optimalno da ne počinje vidljivo uticati na performanse.
--mclock 800 je podešavanje frekvencije memorije grafičke kartice. Sve preko 600 (u plusu) je čist bonus.
--server eu-etc.hiveon.net:8888 zavisno od "poola" koji se izabere. Mana HiveOn pula je što isplaćuju u tvoj novčanik tek preko 1ETC a za to treba mesec-dva dana vremena sa jednom grafikom tog tipa.

EDIT: da dodamo i https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards kao softver za praćenje raznih grafikona vezano za grafičku karticu ali i sistem.
To bi bilo dovoljno za početak.

Poslednja izmena:

Moj savet, barem sam ja tako radio kad sam pocinjao :

Odgledaj u narednih nedelju - dve koliko god mozes videa na youtube za pocetnike.
Pa polako kreni da kopas sa jednom karticom, nauci vremenom kako utice undervolt, downclock gpu, overclock memorije itd..

Ako ti sve to bude zanimljivo, mozda ces kasnije uloziti neke pare i kupiti vise kartica.

Ali probaj sto vise da citas i gledas, bar je to sad 1000 puta lakse naci nego ranije, i naucices dosta.

@Gadjan
Koji hdd koristis?

Mozda ti SATA HDD blokira taj M2
Pa standardno, sata ssd.
Ali što bi blokirao kad ploča ima 6 sata portova i lepo piše u manualu da su deljeni sata 3 i 4, citirao sam to iz manuala još u prvom postu. A i nisu u upotrebi ti sata portovi. A i zašto onda ne radi ni u glavnom m2 ultra koji je bliže procesoru i za koji piše da je deljen sa pcie 4 koji je takođe prazan..

*M2_2, SATA3_3 and SATA3_4 share lanes. If either one of them is in use, the others will be disabled.

**If M2_1 is occupied, PCIE4 will be disabled.

Pa jedino sto mi jos pada na pamet jeste da ako imas neki NVMe SSD da njega probas da vidis da li uopste radi npr taj M2_1 i da mozda nije u BIOSu neki zez

Da li imas neki Ryzen na toj ploci koji ima integrisanu grafiku?
Ako imas, ta integrusa zauzima mnogo PCI linija i tesko da ces moci da namestis i 7-u karticu.

To mi pada na pamet na prvu loptu..

Ma nije sedma kartica nego druga.. rekoh već ja hoću da to što su ugradili na ploču radi. Posle ću da vidim šta ću i kako ću. Ako su konektori odgovarajući i stadardi takođe onda ne razumem kako sme da ne radi jedna jedina kartica ni u prvom ni u drugom. Na biostar ploči radi. To je kao kad bih recimo ubo adapter sa dvi na vga i ne daje sliku a na drugoj kartici radi.. ako je nešto napravljeno da prebacuje jedan standard na drugi to mora da radi. Oba m2 konektora na ploči to podržavaju, i nije da se po nečemu razlikuju od onih na biostar pločama, to je standard.
Nemam nvme ssd nijedan, ne gajim to, a ploče su ganc nove iz kutije ispravno je sve. Bios sam pretresao nekoliko puta, nisam našao ništa vezano za to. Pisaću asrocku malo da ih napljujem, odavno sam tanak s živcima sa današnjim hardverom i softverom i kakve kurte i murte sve to rade. Samo marketing cveta a ostalo nula.
Nemam cpu sa integrisanom grafikom, samo te dve b450 pro4 ploče i dva komada ryzena 3, ni to nije trebalo biti kupljeno... sve ostalo su intel ploče.

Ma nije sedma kartica nego druga.. rekoh već ja hoću da to što su ugradili na ploču radi. Posle ću da vidim šta ću i kako ću. Ako su konektori odgovarajući i stadardi takođe onda ne razumem kako sme da ne radi jedna jedina kartica ni u prvom ni u drugom. Na biostar ploči radi. To je kao kad bih recimo ubo adapter sa dvi na vga i ne daje sliku a na drugoj kartici radi.. ako je nešto napravljeno da prebacuje jedan standard na drugi to mora da radi. Oba m2 konektora na ploči to podržavaju, i nije da se po nečemu razlikuju od onih na biostar pločama, to je standard.
Nemam nvme ssd nijedan, ne gajim to, a ploče su ganc nove iz kutije ispravno je sve. Bios sam pretresao nekoliko puta, nisam našao ništa vezano za to. Pisaću asrocku malo da ih napljujem, odavno sam tanak s živcima sa današnjim hardverom i softverom i kakve kurte i murte sve to rade. Samo marketing cveta a ostalo nula.
Nemam cpu sa integrisanom grafikom, samo te dve b450 pro4 ploče i dva komada ryzena 3, ni to nije trebalo biti kupljeno... sve ostalo su intel ploče.
I ja sam isto uzeo x470 plocu sa Ryzen 3 procesorom i jednostavno nece, pa nece. Svasta tu moze da bude, do podesavanja bios-a, drajvera, kompatibilnosti, nekad kao da su neki gremlini u hardweru i ne daju da radi kako treba. To sto mislis da ako pise u specifikaciji da nesto 100% radi i ne mora da bude tako i sto ces da se zalis proizvodjacu, stoli ih bojko. Jednostavno neke ploce nisu namenjene za mining i kraj. Kao sto je neko iznad napisao, ploce za Intel su po meni bolje za mining, sa AMD-om uvek nesto zeza. I ja sam se isto tako nervirao i izgubio mnogo vremena trazeci resenje i na kraju odustao, kupio neke nove, neke polovne majnerske ploce i sve radi bez problema. Tesko da ce neko da ti napise bas za tu konfiguraciju sta tacno da uradis i da ti radi svih 7 kartica, ako nema istu kao tvoju, jedino ces dobiti savet, npr. probaj to ili to, kod mene radi ovako ili onako, moze da uspe, a i ne mora, a izgubices mnogo vremena i zivaca.

Nema to veze da li su Intel ili Amd ploce, nego jednostavno za neke ploce nije napisan odgovarajuci bios ili sa namjerno kroz update bios-a onemogucava rad vise kartica (5-6-7-8). Npr, takav primjer je Asus Z490-P, gdje je na zadnjih 5-6 biosa onemogucen mining sa vise od 3-4 kartice, dok na prvim verzijama biosa sve radi kao podmazno. Dakle, rjesenje je da kupujete ploce za koje znate da rade bez problema sa 5-6-7-8 kartica, a takvih je mnostvo.

Ima li neko preporuku servisa za grafičke? Ranije je bilo dosta ljudi na kp, sad ne nalazim nikoga.

Probaj u PCBG servisu, nisam lično nosio grafičke (jesam monitore), ali znam ljude koji jesu i bili su zadovoljni i uslugom i cenama.

Nazad
Vrh Dno