Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

ima je za 5000 manje i dalje na jednom mestu, a nazalost i za 40 nema nista da joj pridje...sve ove klime koje ljudi spominju su 60k

Pretražiću malo po netu, nalazio sam na par mesta jeftinije ali nema na stanju.

Možda sam dosadan ali jedna slika hiljadu reči:

Prilozi

• Photo0009.jpg
    Photo0009.jpg
    31.9 KB · Pregleda: 138
Ja ću najvjerovatnije iskoristiti mogućnost povrata PDV i uzeti u Beogradu General ASHG 12 LMCA / AOHG 12 LMCA Kakva su iskustva?

Kod nas je Fujitsu brutalno preskup, General niko ne drži.

Druga opcija je da uzmem Vox iva 5 u prizemlju, pa na zimu jedan i na sprat. To je oko 800 eura sa ugradnjom za obje, a prva verzija General je oko 600 eura ali je onda samo prizemlje pokriveno

Fujitsu LMCA kao i LMCE su dobre klime.Fujitsu u Srbiji nije preskup proveri cene u regionu ja koliko znam cene Fujitsu klima su niže u Srbiji nego u okruženju ali opet sve može da se proveri.Jedini uslovno rečeno problem koji možeš da imaš sa Fujitsu klimom je taj oko procene koliko je tvoj prostor energetski zahtevan znači treba uzeti klimu koja ima dovoljno snage da greje ili hladi prostoriju koju imaš.Algoritam rada i modulacija kod Fujitsu klima je po mom mišljenju odlična.

Kolika je razlika u potrosnji izmedju 24-ke i 18-tice u struji realno u praksi ako je neko merio na uredjaju?

Planiram da uzmem 24 ili 18 mideu i ako nije velika razlika u potronji struje uzeo bi 24.

Razmiljam

Midea AG-24NXD0.WIK inverter klima uređaj

ili

Midea AG-18NXD0.WIK inverter klima​

Imate neka iskustva oko potrosnje ili ovih klima uopste?

Ili ova,nadam se da ovo extreme save nije samo zbog marketinga

Midea Xtreme Save Lite AG-24NXD0​

Koristio bi klimu za grejanje

Poslednja izmena:
24 ima znatno skuplju montazu idu drugacije cevi.

Ja znam da kad je za 12 bilo 60e ugradnja za 24 bila 100e, e sada moras nekog da pitas ja stvarno ne znam.

Teško je nešto reći bez skice prostora, ali staviti klimu 18 ili 24 a nije jedan veliki prostor, to ima da bude tornado. Ja ti nebih preporučio, još imaš 12 Bosh. Što se tiče potrošnje trošiti ćeš koliki su ti gubici. Može tu i neka dobra 12 da odradi posao.

Pa i 12tica ce morati da duva svojim maxom ukoliko zelis da dobacis do drugih prostorija/drugog kraja prostorije. S tim sto ce 12tica sa kracom turbinom i manjim precnikom, morati da vrti na veci rpm od 18-24 i bice bucnija na kraju. Nema grejanja na 10+m od klime sa izduvom od 300m3/h. Koliko sam video, ta klima (bacio sam pogled na 24ku) ima izduv od 1090 / 770 / 610 m3/h sa bukom od 46 / 37 / 34.5 db znaci u najsporijoj brzini ce duvati kao prosecna 12tica na maxu, koja verovatno pravi vise buke od tih 35db za 600m3/h.

Pitanje je vise da li ima idealnog polozaja u toj prostoriji da 600m3/h izduva nikome ne smeta od ukucana. Bez skice, tesko da moze ista korisno da se kaze.

edit: spoljna je 43.9kg.. sto je lakse od spoljne amber nordic 9tke...

Ugradjena LMCA u ponedeljak. Sinoc sam je palio da greje noc i fino radi i odradila je ono sto sam ocekivao od nje.
Trenutno mi je jedina zamerka sto nema temperaturu prostorije na daljinskom (ili ja nisam nasao opciju haha).
Sve u svemu, planiram da je koristim u narednom periodu i da ispratim potrosnju gasa.

Hvala svima jos jednom na savetima! 😇

P.S. Majstori pazili i da sto manje zaprase 😁

IMG_20220117_133359.jpg
IMG_20220117_133340.jpg
IMG_20220117_135839.jpg
IMG_20220117_152913.jpg
IMG_20220119_160350.jpgIMG_20220117_152923.jpg
IMG_20220119_160412.jpg

Poslednja izmena:
Poz,gre 18 podesena na 23 potrosila za ovih 19 dana 259 kw( nije lose?).problem je buka koju stvara spoljna jedinica a prenosi se u kuci,a probkem je i kad je u stend baju cuje se ventilator unutrasnje jedinice.danas bili serviseri iz energy neta i kazu klima je ispravna ona je takva i tacka( a nju cujem u celoj kuci)jedino resenje je spustanje klime na trotoar.sta mislite o spustanju spoljne jedinice ima li smisla.molim savete.sto je najgore postavljena je u dnevnu sobu blizu ugaone pa sam fakticki 24 h prinudjen da je cujem

Poz,gre 18 podesena na 23 potrosila za ovih 19 dana 259 kw( nije lose?).problem je buka koju stvara spoljna jedinica a prenosi se u kuci,a probkem je i kad je u stend baju cuje se ventilator unutrasnje jedinice.danas bili serviseri iz energy neta i kazu klima je ispravna ona je takva i tacka( a nju cujem u celoj kuci)jedino resenje je spustanje klime na trotoar.sta mislite o spustanju spoljne jedinice ima li smisla.molim savete.sto je najgore postavljena je u dnevnu sobu blizu ugaone pa sam fakticki 24 h prinudjen da je cujem
Jesu ti stavili gumice na spoljnu jedinicu? Imas par strana unazad komentar gde je proleter okacio link kada je meni savetovao da ih uzmem.

Ne nema gumice izmedju spoljne i nosaca.da 18 je ugradjena za 40 m2 po preporuci energyneta

Ne nema gumice izmedju spoljne i nosaca.da 18 je ugradjena za 40 m2 po preporuci energyneta
Pokusaj sa njima. Mislim da je 4kom 500din tako da ono.. Cak i da se ne promeni situacija, nisi mnogo izgubio.
Drugaru je spoljna pocela odjednom da drna ko nenormalna. Zvao servisere i oni skontali da je crevo dodirivalo spoljnu.. Tebi su serviseri bili tako da verujem da bi to skontali.

Mozes da probas sa amortizerima, ublazice nesto sigurno, sada koliko, zavisi od mnogo stvari. Najbolja je varjanta je spoljna na zemlju, naravno odignuta da je ne zatrpa sneg i da kondez ima gde da otice/ledi. Ukoliko je izvodljivo, moja preporuka. Fasada ce ti biti zahvalna. :p

Sjajna preporuka, 18-ca za 40 kvadrata + nema gumice 😂

I to od samoproklamovanog regionalnog lidera u oblasti grejanja i klimatizacije 😂

Bice odignuta 0,5 m.vazno da je ok.jedino sto su djubrad(izvinjavam se zbog reci ali tako je)mesec ipo dana se vucem sa njima oko reklamacije,a mislim da je do rupe u zidu,cev dodiruje u rupi zid,cevi nisu diksirane n penom( spoljna rupa nije bila popunjena zivom gumom!!!).svima je ubuduce moj savet sto dalje od gree odnosno energyneta!

denza025

Klima nema opciju da pokaže temperaturu u sobi.Na daljinskom možeš da vidiš samo zadatu temperaturu.Na kakvu potrošnju gasa si mislio.Nemoj da gasiš klimu uopšte samo namanji temperaturu ili brzinu mada i autofan odlično radi.Sad kakve su temperature klima radi kontrolne defroste na 3 ili 4 sata između defrosta.Podigne krilo skroz gore traje negde do 4minuta za to vreme treperi power dioda i posle nastavi da greje.Da li su majstori vakumirali sistem?

denza025

Klima nema opciju da pokaže temperaturu u sobi.Na daljinskom možeš da vidiš samo zadatu temperaturu.Na kakvu potrošnju gasa si mislio.Nemoj da gasiš klimu uopšte samo namanji temperaturu ili brzinu mada i autofan odlično radi.Sad kakve su temperature klima radi kontrolne defroste na 3 ili 4 sata između defrosta.Podigne krilo skroz gore traje negde do 4minuta za to vreme treperi power dioda i posle nastavi da greje.Da li su majstori vakumirali sistem?
Mislio sam na potrosnju gasa nocu (ode od 2 do 3 kubika sve zavisi). Cilj je ds to smanjim sa klimom na jeftinoj struji.
Vakumirali su, bio sam pored. Malo manje od 15min je radilo vakumiranje.

Koliko kosta 1m3 gasa? Sa porezima i cudima?
U Somboru je oko 44din sa pdv-om i uracunatih 10% koje ti dodaju na konto gubitaka.

Sinoc je klima peglala od 22h do 6h. Ujutro u 6 je bilo bas fino toplo u stanu, uspela je da odrzi temperaturu. U narednim danima treba samo da se igram sa podesavanjima temperature i economy modom i da ispratim potrosnju. Malo je dve noci koristenja da imam bar neku polovicnu sliku.
Gasni kotao se nije palio uopste celu noc. Upalio se jutros oko 6:45. Jeftina struja mi je od 23h do 7h.

Poslednja izmena:
Hmm, jeftinije je grejanje klimom u odnosu na gas, dok god kwh el. energije placas ~8din sa svim mogucim nametima i imas bar COP od ~2. Sto verovatno znaci 24/7/365 :)

Nazad
Vrh Dno