Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Svaka čast ja to još nisam uhvatio na mojoj ali dobro , činjenica da klima odlično greje ali potrošnja ....
Ovo je bilo u veoma kratkom periodu, opisao sam situaciju.
Inače potrošnja je ovih dana oko 700W, setovan na 23C, uglavnom fix 2 brzina.
Proteklih 2-3 nedelje, kad je bilo lošije vreme, je trošio oko 850W.

@Milos Bg

Kod mene se Amber bolje ponasa kada ukljucim "I feel" opciju da koristi termostat iz daljinskog. Nasao sam da mi je najbolja pozicija za daljinski ona koja se najbrze hladi, najbliza tacka u odnosu na troja vrata ka drugim prostorijama/terasi, ovako odokativno nesto manje od metar udaljena od poda.

Vidi moj zaključak u mom slučaju je ako poredimo identičan prostor koji greju Fujitsu Lu 12 i Gree Amber 12,
nemam potrebe za Amber (Amber je jača klima na grejanju i sa dodatnim opcijama koje mi nisu neophodne)
Meni Fujitsu radi ozbiljnije možda sam ja potrefio loš Amber ne znam, ali imam kod još dva prijatelj primer s Fujitsu Luca 12 modelom i oni su zadovoljni, nisu imali problema ja sam Amber uzeo na osnovu preporuka ljudi sa ovog foruma kao i Luca model i zadovoljniji sam s Luca.
Jednostavno Amber mi više troši i ne održava temperaturu kao Luca.
Meni ne treba nesto jako ,samo da greje kako namestis da modulira, da ne duva kao tornado i da nije bucna previse

@Milos Bg

Kod mene se Amber bolje ponasa kada ukljucim "I feel" opciju da koristi termostat iz daljinskog. Nasao sam da mi je najbolja pozicija za daljinski ona koja se najbrze hladi, najbliza tacka u odnosu na troja vrata ka drugim prostorijama/terasi, ovako odokativno nesto manje od metar udaljena od poda.
Hvala na informaciji, uključena je I feel opcija , fix 3 brzina , menjao sam pozicije daljinskog možda nisam potrefio lokaciju (šala), probaću još sa lokacijom daljinskog pa ću videti

Daljinski mora da bude usmeren ka klimi kad koristis tu opciju, ja kad pomeram daljinski uvek proverim da li s te pozicije stizu komande klimi.

Meni ne treba nesto jako ,samo da greje kako namestis da modulira, da ne duva kao tornado i da nije bucna previse
Zavisi koliki prostor greješ , kakva je izolacija itd,
Meni je ovaj uredjaj za sad pogodak ali kao što sam pisao Midea Mission je bila slaba .
Meni je klima podešena na auto fan i na 23 stepena od 5h do 23h i na 20 stepeni od 23h do 5h.
Daljinski mora da bude usmeren ka klimi kad koristis tu opciju, ja kad pomeram daljinski uvek proverim da li s te pozicije stizu komande klimi.
Naravno

Zavisi koliki prostor greješ , kakva je izolacija itd,
Meni je ovaj uredjaj za sad pogodak ali kao što sam pisao Midea Mission je bila slaba .
Meni je klima podešena na auto fan i na 23 stepena od 5h do 23h i na 20 stepeni od 23h do 5h.

Naravno
Midea stara 10god on/off bolje i manje trosila nego sada ova Gee Muse

Midea stara 10god on/off bolje i manje trosila nego sada ova Gee Muse
Ja svakako ne želim nikome da predložimo šta da uzme za svoj prostor,
Ovde ima baš puno različitih iskustava sa odredjenim uredjajima mislim da im i dosta nerealnih postova , svakako treba pročitati od početka forum pa doći sam do zaključka, pa ako si se prevario to ti je što ti je , ja svakako planiram da uzmem japanskog proizvodjača za narednu klimu

kalin62

Možeš li da vratiš tu klimu i da oni tebi vrate pare postoji li ta opcija.Nerviranje na kraće i duže staze je nešto najgore.Ta klima neće početi da radi bolje nikad.

Imam pitanje za članove forum treba mi alternativa za LMCE 07/09 , nisam prelomio šta da uzmem za sobu to planiram svakako na leto da radim, p ako neko ima iskustva sa 9 kama neka predloži slobodno , prioritet su mi japanski proizvodjači ne bih da eksperimentišem sa ostalima

kalin62

Možeš li da vratiš tu klimu i da oni tebi vrate pare postoji li ta opcija.Nerviranje na kraće i duže staze je nešto najgore.Ta klima neće početi da radi bolje nikad.
Vidi ja ne znam da li to mogu da uradim, video sam da je to predlagano već nekom od članova nisam ispratio šta je uradio, ta klima je kod mojih roditelja koji su prešli sa grejanja na drva na inverter klime i oni su zadovoljni i ovako
Treba zivci da dobijes Servis za reklamacije a toje vrlo tesko ,
Ja ne bih ulazio u tu priču jer nije u mom stanu u kojem boravim , a i ne verujem da BiH dobio tu bitku

Imam pitanje za članove forum treba mi alternativa za LMCE 07/09 , nisam prelomio šta da uzmem za sobu to planiram svakako na leto da radim, p ako neko ima iskustva sa 9 kama neka predloži slobodno , prioritet su mi japanski proizvodjači ne bih da eksperimentišem sa ostalima
Dakin

Aj da skratimo misljenja ljudi na forumu

imash para : Fujitsu ASYG12LUCA ,
malo manje para: Fujitsu ASYG12LMCE (LMCE)
jos malo manje para Hisense Energy Pro HiNano 12
ispod ovog ne ici: VOX IVA5-12JR / VOX IVA6-12JRPCW

Gree je ove godine za izbegavanje posto jedina klima da vredi / pare na papiru ...ima suvise prijava korisnika da ima problema.
Zasto nema Midea klima? POJMA NEMAM, meni se MIDEA Breezeless JAKO svidja, ali eto jednostavno ljudi je ne guraju a meni se bas svidja kao "prica". Ne spominje se vishe ni MISSION, a EXTREME kanda niko na forumu ni nema.

Ja licno bash imam problem sa tim fujitsu klimama zbog "godine proizvodnje", starog gasa, nemanja wi-fi, ali skoro ceo forum tvrdi bolje kupiti matoro provereno nego novo i lutriju.
Ja imam Midea Xtreme bar na kutiji je tako pisalo. Ove godine je ugradjena 12tica greje mi sobu od neki 25-30kvm. Krajem oktobra je kupljena ove godine, nisam bio upoznat da imaju koje greju do - 30c a meni je zao sto nisam neku koja moze makar do - 25c. Ovih dana sreda cetvrtak kad su bili veci minusi osetio sam da ispusta manje topao vazduh nego inace al ipak je grejala.

Prilozi

• IMG_20211012_205831.jpg
    IMG_20211012_205831.jpg
    112.8 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20211012_171425.jpg
    IMG_20211012_171425.jpg
    120 KB · Pregleda: 48
  • IMG_20220117_052308.jpg
    IMG_20220117_052308.jpg
    97.4 KB · Pregleda: 50
Ono što je naročito iritantno, što na energetskoj naljepnici, skoro svi proizvođači izbjegavaju označiti hladni klimat, u koji mi pripadamo, i godišnju energetsku potrošnju, koja je u odnosu na ovaj umjereni, od 2 do 3 puta viša, u zavisnosti od uređaja.
Radi sene, sigurnije je da se držite u domenu 2,5 do 2.8x veće potrošnja, nego da se nadate da je samo 2x veća pa se razočarate :)

Meni ftxb25c odlilčno radi posao.I na -11 radila perfektno.

Ono što je naročito iritantno, što na energetskoj naljepnici, skoro svi proizvođači izbjegavaju označiti hladni klimat, u koji mi pripadamo, i godišnju energetsku potrošnju, koja je u odnosu na ovaj umjereni, od 2 do 3 puta viša, u zavisnosti od uređaja.
Radi sene, sigurnije je da se držite u domenu 2,5 do 2.8x veće potrošnja, nego da se nadate da je samo 2x veća pa se razočarate :)
Pa zato sto nije predvidjen za to. Inace sam poredio potrosnju na +10 i -5 i razlika je x5.

Ja imam Midea Xtreme bar na kutiji je tako pisalo. Ove godine je ugradjena 12tica greje mi sobu od neki 25-30kvm. Krajem oktobra je kupljena ove godine, nisam bio upoznat da imaju koje greju do - 30c a meni je zao sto nisam neku koja moze makar do - 25c. Ovih dana sreda cetvrtak kad su bili veci minusi osetio sam da ispusta manje topao vazduh nego inace al ipak je grejala.
Šansa da će se desiti dan sa -30 je apsurdno mala, još manja da će se povezati nekoliko takvih dana. U svakom slučaju to je stanje elementarne nepogode za naša područja i ne bih se uzdao u sam inverter, taman da je deklarisan na toliko... Fino držiš u rezervi kalorifer od 10 eura i nek dogrije povremeno, koliko fali snage u tih par dana. Ako je baš ludilo i nemaš baš nikakvu ispomoć sem klime, uvijek u kući imaš obični fen za kosu, koji ti daje barem 1000 do 2000 w, za pripomoći se i snaći se, što da ne :D

Pa koja klima je ovako za nase balkansko planinsko podrucije zimi najbolja mozda japanci?

Amber na minusu bljuje 🔥 🔥 🔥

Da li neko zna koji bi mogao da uzmem panelni radijator ili onaj norveški za grejanje jer na ovu gree eco plus klimu ne može da se dobaci temperatura do 19 stepeni u stanu???

Sto se tice grejanja Gree Viola u stanu na veliki minus greje ubiva,
jedino sto veci minus dabi postigla temperaturu bas je bucna

Pozdrav..da li neko zna nesto u vezi ove Gree klime,Gree Premium SOYAL 12k? Vidim da je po spec bolja od Ambera,pitanje je kako je u praksi ali klima izuva kakva je...

Pozdrav..da li neko zna nesto u vezi ove Gree klime,Gree Premium SOYAL 12k? Vidim da je po spec bolja od Ambera,pitanje je kako je u praksi ali klima izuva kakva je...
Razočaraću te verovatno, ali ni na papiru nije bolja ili jača od Ambera a skuplja je 50%. Imaš na ENet sajtu katalog u PDFu za 2021 pa uporedi.
Inače, čitanjem kakva iskustva ljudi sa foruma imaju sa Gree klimama od prošle godine, mislim da i nisu baš za preporuku.

Kalin62 Lako ćemo mi za veliki minus a kako je oko nule? Defrosti? To je većina zime.
Da li neko zna koji bi mogao da uzmem panelni radijator ili onaj norveški za grejanje jer na ovu gree eco plus klimu ne može da se dobaci temperatura do 19 stepeni u stanu???
Nijedan, uzmi TA peć i puni je na jeftinu. Budeš li koristio ta norveška njesra ima da platiš EPS-u ko Grčka. TA i klimu u kombinaciji koristim ja, fenomenalno!

Poslednja izmena:
Meni je sad šesta sezona da koristim neku TCL inverter 12-cu. Ovo je prva sezona da koristim samo klimu za grejanje i za moje potrebe je ok.
Grejem 20m2 dnevne sobe u stanu, u staroj zgradi bez izolacije.
Do ove sezone sam koristio TA peć za decembar-mart, a sad samo klimu i kao bekap mi stoji konvektorski (norveški) radijator od 2kw, mada ga još uvek nisam koristio, samo sam testirao. Pokazalo se da pri spoljašnjoj temperaturi od -1C, klima podešena na 24C, troši oko 500W/h i ostvaruje 23.5C na termometru u sobi, dok konvektor podešen na 24C troši 1KW/h u proseku i ostvaruje 24C na termometru (mereno 14h-22h u kontinuitetu dva uzastopna dana kad je temp bila -1C oba dana).
Račun za decembar mi je 8.200rsd (05.12-08.01.2022), dok je u istom periodu prošle godine za grejanje na TA/klima(pola-pola) bilo 10.500rsd. Videću kakav će biti račun za januar u odnosu na prošlu godinu kad je bio 15000rsd za TA.
Generalno ja sam klimom zadovoljan jer sam je platio 35000 i za te pare sam zadovoljan kako radi posao.
Ne mogu da je preporučim jer zna da se zaglupavi kadkad, pa moram da je čupam iz struje, i imao sam dva servisa zbog ispuštanja gasa na spoljašnjoj jedinici, ispalo je da su cevi oštećene nekim alatom prilikom sklapanja u fabrici.
Znam ljude koji se greju i sa japanskim i sa kineskim klimama i niko se ne žali. Istina je da su nam zime blaže i da je moguće grejanje bolje izolovanih prostora ili slabije izolovanih (ne kažem kuća, već stanova u zgradama kao što je moj slučaj) i na jeftinije klime.
Naravno da je lakše preporučiti poznatije (japanske) proizvođače jer im je bolji QC i ne izbacuju škart serije kao kinezi, ali veći problem su naši uvoznici koji uzimaju baš te najjeftinije serije, gde je veći procenat škarta, pa onda te klime izađu na loš glas. Povrh svega klime koje im kinezi daju za rezervne delove uzmu pa rasprodaju, pa onda bude i muka za rezervni deo.
Mislim da naš najveći problem jeste u stvari neuređeno tržište, gde se dosta škarta uvozi, jer im se tako može (čitaj-isplati), mi platimo i onako punu cenu kao da je premijum kvalitet.

Da li Vox IVA5 još uvek važi za dobru kupovinu? Sada košta oko 40k. Prostorija 20 kvadrata, u zgradi, uglavnom za hlađenje i da se eventualno upali za grejanje u nekom prelaznom periodu, dok ne počne sezona?

Da li Vox IVA5 još uvek važi za dobru kupovinu? Sada košta oko 40k. Prostorija 20 kvadrata, u zgradi, uglavnom za hlađenje i da se eventualno upali za grejanje u nekom prelaznom periodu, dok ne počne sezona?
Naravno da vazi,moze se za 20kvm koristiti i za primarno grejanje.

Nazad
Vrh Dno