Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mozda jedna jaca u dnevnu i jedna slabija u deciju sobu?

To je sigurno jedna od boljih varijanti ali ne znam sta tacno...veci je trosak to da ali,mislim da se i to isplati

Pa koliko vidim budzet je visok, mozda nije lose staviti u dnevnu npr G Tech ili neki Fujitsu do 80-90k, a u deciju staviti nesto slabije tipa 07LMCE. Ne znam koliko ce klima iz dnevne uspeti da zagreje deciju sobu koja je udaljena celom prostorijom od dnevne.

Meni je tako logicnije. Ja Amber 12 klimom grejem dnevnu, kuhinju i kupatilo, ali se oseti da je u kuhinji i kupatilu da je hladnije nego u dnevnoj. U prilogu kako je kod mene postavljeno.

Prilozi

• IMG_20200713_194946~2.jpg
    IMG_20200713_194946~2.jpg
    152 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Pa koliko vidim budzet je visok, mozda nije lose staviti u dnevnu npr G Tech ili neki Fujitsu do 80-90k, a u deciju staviti nesto slabije tipa 07LMCE. Ne znam koliko ce klima iz dnevne uspeti da zagreje deciju sobu koja je udaljena celom prostorijom od dnevne.

Meni je tako logicnije. Ja Amber 12 klimom grejem dnevnu, kuhinju i kupatilo, ali se oseti da je u kuhinji i kupatilu da je hladnije nego u dnevnoj. U prilogu kako je kod mene postavljeno.
Kod mene je nezgodan raspored pa je najudaljenija soba 2-skoro 3 stepena razlika u odnosu na d.boravak ali s obzirom da je spavaca nama je to idealno za spavanje,cak i dete od godinu i po imamo..jedino sto mi se malo vlaga pojavila na spoljnom zidu,tacnije tackice u toj sobi pa cu mozda dodati neku slabiju klimu,razmisljam se jos...a za brata videcemo,da stavi u boravku neku tipa amber pa ce videti jednu sezonu kako je,ima norveski radijator u decijoj ako ne bude dovoljno pa neka doda neku sedmicu... Ili odmah da ide na varijantu 2 klime do nekih 140 000 maks...videcemo,nisam pametan

@ivanbass1
Da imaš bolju izolaciju ne bi maltene osetio razliku. Ovako vuče hladno sa svih strana u tim prostorijama.

Izolacija je dobra valjda, 10cm stiropor sa strane, a iznad je ceo sprat. Prozori su losi u kupatilu i kuhinji, drveni koji ne dihtuju najbolje i pored dihtung guma. Ne dihtuje ni ostatak drvene stolarije na spratu, a svuda sam stavljao gume, mora da se menja sve verovatno..

Izolacija je dobra valjda, 10cm stiropor sa strane, a iznad je ceo sprat. Prozori su losi u kupatilu i kuhinji, drveni koji ne dihtuju najbolje i pored dihtung guma. Ne dihtuje ni ostatak drvene stolarije na spratu, a svuda sam stavljao gume, mora da se menja sve verovatno..
Imas lajsne neke aluminijumske stavljaju,zaheftaju se pod uglom oko celog prozora,rade ljudi odusevio sam se,umesto tih dihtung guma,au druga prica..samo ako ti je ok stolarija da nije propalo drvo,odlicna stvar

Čini mi se da si pisao da je slaba izolacija i negrejan sprat kad si birao Ambera. Računao sam da zbog toga osetiš razliku. Kod mene je npr. mali wc okružen prostorijama koje se ne greju, bez izolacije između, i slabom izolacijom ka 'spoljnom' zidu prema sledećoj kući, i oseti se prosto da 'vuče' hladno sa svih strana.

Alu lajsne za prozore pomažu gde duva puno, montirali su moji u jednom stanu sa lošom stolarijom.

Pomesao si, sa strane je dobra izolacija, na tavanu nemam, a izmedju sprata koji se greje i tavana je ceo jedan sprat. Resicu sve to pre naredne zime, probacu lajsnama, drvo nije propalo.

Amber je svakako bio vrh preporuka 😊

Ivane, ali sprat iznad ne grejes (osim te male sobice gde ti je fujitsu)? Ako je tako, on ti takodje "odvlaci" dosta toplote sa donjeg sprata, koja opet ode kroz tavan dalje u atmosferu :)

Odvlaci toplotu, gore u prostoru koji je direktno iznad dela koji se greje Amberom zimi moze da se ide u dzemperu i bez papuca, pod je mlak. Svestan sam toga, ali se nisam organizovao da napravim izolaciju tavana.

Ok su mi racuni za struju i u prostoru u kome se boravi je fino toplo, kad budem zavrsavao taj sprat (verovatno ove godine) bice i to reseno, ne zuri mi se.

Pa tebi onda Amberko ne greje samo ~40kvm nego i dogreva iznad sa tim OK racunima za struju. Moze li bar neki okvirini podatak koliko je to kWh ispalo za prethodni mesec?

Nesto ispod 1000kWh prethodni mesec. Prosle zime najveca potrosnja je bila oko 1100kWh, tada nije bio Fujitsu ali nisu bile ni dihtung gume na stolariji pa je sibao hladan vazduh. Amber 12 podesen na 23c, Fujitsu 07LMCE bio na 16c, juce smanjio na 10c.

Ja radim od kuce, po ceo dan sam tu i drnda televizor, zvucnici, dva racunara, android boxovi prakticno po ceo dan. Od drugih potrosaca veliki zamrzivac, bojler, veliki frizider, kuhinjski bojler i 4 led sijalice napolju 15-16h svaki dan.

Potrosnja leto pre ugradnje Ambera mi je bila 500-600kWh, bez klime za hladjenje, tako da sam ja prezadovoljan sto se potrosnje tice.

Sta uzeti za dogrevanje stana od 90kvm, kapiram da bi neki model 18.000btu bio dovoljan? Ne bih vox fox i ostale nindza marke.. Ako neko ima preporuku za konkretan model neka ostavi naziv.. Ja sam mislio da idem na Daikin ili LG.. Dakle vec se grejem na pelet ali zbog cene mislim da mi se ne isplati da kupujem dodatnu kolicinu...

Moze skica prostorija i gde si mislio klimu da stavis ?

Velika dnevna soba, klima je u njoj i gleda na hodnik koji vodi do jos dve sobe. Kuca je 10x10m... Imam 12icu na toj poziciji koja leti lagano ohladi dnevnu, a u ove dve sobe pozadi bude prijatno..

Daikin da a ovo drugo ja nebi uzeo, i on ti je zamalo u tom rangu kako kažeš nindža marki. Kava je izolacija kuće ?

Izolacija 5cm sa strane i na ploci odozgo, prozori ok, kao pvc samo drveni ali dihtuju 100%. Skoro zamenjeni svi prozori. Zadnja balkonska zatvorena silikonom do proleca (dupla) 🙂, a prednja balkonska poprilicno lose. Doduse idu balkonska vrata, pa jos jedna drvena sa korektnim duhtungom i hodnik izmedju.. Vec se grejem na pelet, dakle ovo je za dogrevanje. Klima ce raditi ali na nekih max od 23-24° da upotpuni prazninu prouzrokovanu cenom peleta 🙂... Ne bih dao vise od 90k...

U protiv vrijednosti 2 tone peleta možeš uzeti klimu i to entry model od Daikina a možda čak i Comforu ( ali 12), a imaš i Fujitsu. E sad tebi treba samo za dogrijavanje tako da ima ovdje raje na forumu koji sa drugim markama klima uspješno se griju, bar tako pišu.

Izolacija 5cm sa strane i na ploci odozgo, prozori ok, kao pvc samo drveni ali dihtuju 100%. Skoro zamenjeni svi prozori. Zadnja balkonska zatvorena silikonom do proleca (dupla) 🙂, a prednja balkonska poprilicno lose. Doduse idu balkonska vrata, pa jos jedna drvena sa korektnim duhtungom i hodnik izmedju.. Vec se grejem na pelet, dakle ovo je za dogrevanje. Klima ce raditi ali na nekih max od 23-24° da upotpuni prazninu prouzrokovanu cenom peleta 🙂... Ne bih dao vise od 90k...
Gree amber 9ka. (9ka samo na papiru) negdje je bila 95 hiljada. Sa dobrom pozicijom mogla bi vjerovatno vecinu godine i grijati samostalno

Ne znam.. 12 bi morala da radi verovatno skoro po ceo dan.. A 18 povremeno..

Jedina prednost 18ke je veci protok zraka. Medjutim kad pogledas tablicu kapaciteta mozes vidjet da cesto neke 9ke i 12ke imaju veci kapacitet od 18ki. Samo su na manju nominalnu vrijednost deklarisane. Npr imas 18ke sa vanjskom jedinicom od 30tak kg, a evo ovaj amber 9ka 45kg...

Čini mi se da rovac ima kod roditelja 18 Daikina, i da tog modela nema više, ali ti može reći ostale stvari vezano za 18

882 KWh (634 VT/ 248 NT) za Decembar. Nije lose :)

Da čujem sad ko će da kaže da Amber na grejanju ne može ispod 400W? 😂😂😂😂Pogledajte prilog 330010

Info:
Temp spuštena zbog luftiranja kuće. Očekivao sam da se ugasi (temp u tom trenutku 23 stepena u kući) ali Amber je nastavio da radi i morao sam da ovekovečim istorijski moment. 😁😁
Svaka čast ja to još nisam uhvatio na mojoj ali dobro , činjenica da klima odlično greje ali potrošnja ....

Ne bih smeo sam svakako, klima je na visini. Ne bih se peo merdevinama tamo makar prestala da radi :D

Videcu sa servisom sta moze da se uradi.
Nemaš potrebe za tim ja imam LMCE 9 ku nikakav problem do sad nije pravila
Kako ti modulira amber, moja ne spusta ispod 900wati, i kad ugreje na zadatu od 24c, ugasi se.Greje oko 45 kvadrata.Inace lmc07 u jednoj od spavacih soba radi odlicno za sad.
Moja Amber isto modulacija visoka i kad se ugasi opadne temperatura i do 3 stepena dok ne upali, što se tiče LMCE (kod mene je 9 ka) zadovoljan

Evo i ja da priložim raport za mesec decembar,
Ukupan račun 14 850 din.
Letni računi su oko 5000 din.
U pitanju je kuća (dva stana ) ukupne površine oko 150 m2.
Jedina grejna tela su inverter klime , sem u kupatilu gde su PTC grejalice.
Na klime se greje direktno oko 110 m2.
Po jedna soba na oba sprata se ne greje ne koriste se.
Stanovi su identični u jednom je Gree Amber 12 u dnevnoj(setovima na 23 stepena) a u sobi je Midea Mission 12( setovima na 18 stepeni),
Drugi stan : dnevna Fujitsu Luca 12(setovana ma 23 stepena),
Soba Fujitsu LMCE 9,(setovana na 19 stepeni),
Kuća ima spoljnu izolaciju stirodur 3 cm, spolja malterisana, giter blok,
PVC stolarija, azmafon 2 cm(u ploči iznad prvog stana) , drugi sprat visoko potkrovlje u plafonu 13 cm stiropor,
Unutrašnja izolacija postoji u smislu svi betonski elementi u spoljnim zidovima su obloženi pre malterisanja sa stiroporom 3 cm.

Za sada zadovoljan sa Fujitsu Lu12 dve sezone greje, održava u pola stepena zadatu temperaturu,
Nije bilo problema sa poklopcem niti sa mirisom iz unutrašnje jedinice tokom leta kako su neki pomenuli ovde nadam se da će tako i ostati u narednom periodu.

Midea Mission 12 je bila preslaba za dnevnu sobu pa je prebačena u spavaću,
Ona je i najstarija inverter klima kod mene i tu je 5 sezona.
Realno ova Midea je po P designu jaka kao i LMCE 9 , naravno ima bolje opcije wi fi , i feel ali kad BiH birao opet izmedju ova dva uredjaja uzeo BiH LMCE 9.
Naravno meni je prioritet grejanje i to je glavni razlog.

Gree Amber 12 prva sezona grejanja u toku za sada klima kida kako greje ali visoka modulacija i ne adekvatno održavanje temperature u prostoriji su minus(spusti i do 3 stepena od zadate temperature dok ne krene ponovo da greje)
Ovaj problem je više ljudi spomenuli ovde to je i kod mene slučaj.
Isto tako mislim da je marketing koji sprovodi ovaj proizvodjač jako ne korektan s obzirom na energetski rang koji nosi ovaj uredjaj a koji je diskutabilan , o tome se isto pričalo na forumu da ne ponavljam.
Nisam razočaran uredjajem ali očekivao sam više za te pare.

Fujitsu LMCE 9 u sobi radi samo zimi kao i pomenuta Midea ( sobe su u hladovini i ne hlade se leti pomoću klima)
Niska modulacija , bučnija od svih pomenutih uredjaja što mi ne smeta.
Nemam drugih zamerki održava temperaturu u pola stepena .

Planiram da nabavim verovatno još dve LMCE 7 po jednu za svaki stan i da kompletiram grejanje u oba stana .

Za sada zadovoljan sa Fujitsu Lu12 dve sezone greje, održava u pola stepena zadatu temperaturu,
Nije bilo problema sa poklopcem niti sa mirisom iz unutrašnje jedinice tokom leta kako su neki pomenuli ovde nadam se da će tako i ostati u narednom periodu.
I koja bolja za grejanje Fujitsu ili Gree Amber

Vidi moj zaključak u mom slučaju je ako poredimo identičan prostor koji greju Fujitsu Lu 12 i Gree Amber 12,
nemam potrebe za Amber (Amber je jača klima na grejanju i sa dodatnim opcijama koje mi nisu neophodne)
Meni Fujitsu radi ozbiljnije možda sam ja potrefio loš Amber ne znam, ali imam kod još dva prijatelj primer s Fujitsu Luca 12 modelom i oni su zadovoljni, nisu imali problema ja sam Amber uzeo na osnovu preporuka ljudi sa ovog foruma kao i Luca model i zadovoljniji sam s Luca.
Jednostavno Amber mi više troši i ne održava temperaturu kao Luca.

Nazad
Vrh Dno