Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Koristio bih ga malo, 3-4 meseca pa bih ga posle prodao. Tu da mu skinem nekih 500e pa okvirno oko 3000 da moze da se izvuce? Samo ne znam kolika je potraznja kod nas, dal je trazen?

Za 3000 prodaces u roku od odmah.

Za 3000 prodaces u roku od odmah.
Bukvalno jedini način da mu toliko padne cena je da Apple izbaci konkurentan model samom sebi a post to nece biti slučaj ako si zadovoljan sa 3000 sansa da ga prodas ti je 99%. Ja sam mislio da ces da juris neke 3-4 meseca stare da kupiš pa da te pripremim da nema nekog značajnog pada 😆

• Like
Reagovanja: MPM
U ponedeljak/utorak porucujem 16” M1 Pro sa 32GB, dosta sam mozgao da li 16 ili 32 ali posto radim konstantno sa dockerom prelomio sam na 32gb ( 520€+ je doplata ). Stim sto kazu u iStyle da se ceka 6-8 nedelja bas smor…

Inace moj stari 15 MBP i7 16GB 2018 model sa touchbar, sam odneo na reklamaciju za tastaturu ( produzena na 4 godine) i uvazili su cekamo sad 10 dana delove, a menja se touchpad, tastatura, zvucnici i baterija i top case, a posto je u mint stanju bukvalno ce biti nov kad ga vrate. Razmisljam se da li da ga prodam ili da jednostavno njega nosim na odmore i sva putovanja a novi da stoji kuci…?

Rekao bih Jedan svuda, lakse je, a i zbog navike na velicinu, tastaturu, ekran. Da ne saras, tamo vamo.

Deluje mi da je 13inch Pro 2020 dosta podložan grebanju.

Šta koristite za zaštitu u transportu? Idealno da ga ima kod nas na oglasima. Da ga zaštiti od prljavštine ranca i grebanja.

Ako je samo od grebanja, dBrand kao folije koje su zastitile MBP tinejdzera (u kucnim uslovima, ali svi znamo kakvi su oni :)) i uvek kvalitetan ranac koji je sa posebnim odeljkom za laptop (skup i fenomenalan Thule koji je sve sem jedini sa tim, ali je ultra kvalitetan i izdrzljiv na visegodisnjem nivou svakodnevnog cimanja :))
Case-ovi su najcesce suvise plasticni kad ih dodirnes, pruzaju bolju zastitu, narocito od udaranja i grebanja na coskovima, ali uvek je i rizik grebanja prilikom cesceg skidanja i stavljanja na mac.
Moram da priznam da nisam gledao i koristio ove novije, mozda su neki i sa kvalitetnijom obradom, ovo je misljenje o modelima od pre nekoliko godina za starije verzije racunara :)

Thx za savete, ali nisam siguran da mogu nešto od toga da primenim.

dBrand sam imao na telefonu i moja opsesija da čačkam, grebem i odlepljujem... preživeo je otprilike mesec dana. Takođe greota mi je da ovako lep uređaj prekrivam. Ranac imam dobar sa odvojenom pregradom, ali u njemu uvek ima trunčica prašine i prljavštine.

Mislio sam samo na neke "gaće" ili "kondom". Zapravo Sleeve se kaže. Čisto da ne upada prašina i da se ne zakačinje.

Definitivno se slazem da je najlepsi bez bilo kakvih dodataka :)

Za sleve je kolega kupio u iStyle-u pre nekoliko godina na ubacivanje sa strane i preklop, ali vidim da trenutno su ponudjeni Artwizz modeli na zakopcavanje po ceni oko 4500 dinara, a na KP je za 1500 dinara jeftiniji.

Mislim da za tu varijantu ti odgovara bilo kakav neopren sleeve zato sto ga koristis samo tokom nosenja u rancu :)

InCase plasticni case je odlican i fenomenalno pristaje, za razliku od kineskih.

32 ili 64gb? - citam da je 32gb sasvim dovoljno vecini korisnika, ali ako je 64gb trazenije bolje da idem na to zbog kasnije prodaje
da li uzimate AppleCare+ ili je to bacanje para?
silver ili space gray? - citam da je space gray lepsi, ali da se vise vide ogrebotine i ostecenja

Ja sam porucio 32, ali ja nisam jurio M1 Max, ne bavim se grafikom pa mi ne treba jaca. Koliko sam gledao testove i 16 je dovoljno za vecinu ljudi…

Apple Care+ necu uzimati za mac, ali imam na telefonu. Dovoljne su mi i ove 2 godine garancije.

Ne znam dal iko uzima silver, svi po defautu idu na spacegray, ja na proslom modelu nisam imao nikakvih problema…

• Like
Reagovanja: MPM
Ja koliko sam video, mnogo njih se odlucuje za silver...kazu da je lepsi, zbog veceg kontrasta izmedju kucista i tastature i da se otisci i ostecenja mnooogo manje vide...ajde ostecenja i nekako, ali otisci su mnogo manje vidljivi. :)
Mada u sustini, kazu da je silver lepsi otvoren, a space gray lepsi zatvoren :)

Nema stvarno razloga za bilo kakvu zastitu, ne vidim poentu - i kad se dese neke male ogrebotine dole vremenom, kao da je bitno niti se vide ikada. Ja nosim na sva moguca mesta, vozam ga u rancu svuda, koristim na razlicitim stolovima, Lepo je prosli izgledao i posle 6 godina popuno opustenog svakodnevnog koriscenja i dosta nosenja.

Čime brišete ekran i da li kod nas ima ovih sredstava sto preporučuju, Swoosh ili kako se vec zove? Elem, znam za problem sa prethodnim generacijama i čišćenja jedino destilovanom vodom i mikrofober krpom, pa tako uzeh krpicu za naočare i dobro je isprah vodom, ali je definitivno ostalo deterdženta ili onog sredstva za čišćenje stakla jer su ostale plavičaste tačkice i linije gde sam prošao krpom. Ovo se vidi samo pod jakim svetlom i oštrim uglom. Nije oštećen ekran, jer se definitivno skida. Kupim dve nove mikrofiber krpe i lagano destilovanom vodom skinem skoro sve, ali su tu i dalje maznice plavičaste boje, doduše dosta slabije izraženo. Kao da ih razmazuje, a vrlo malo pokupi ova krpa. Izvinjavam se ako sam malo smorio, ali čisto malo upozorenje i savet ako ima sredstava koje biste preporučuli ili probali. Meni ostaje da još koji put pređem ekran :(

zdravo dobri ljudi, treba mi pomoc kao nekom ko je od kad zna za racunare na windows platformi i ko ima aposolutno nikakva predhodna iskustva nema sa mac os. Ozbiljno mi se dopao air m1, portabilnost, baterija, ekran ali ponajvise mogucnost editovanja videa i fotografija. Gledajuci yuotube deluje sve kao podmazano ali nesto mi deluje sve suvise dobro. Kakvo je vase iskustvo po pitanju Premier Pro editovanja, Lightroom, photoshop..... Te tri stavke su mi realno najneophodnije a pritom sam navikao na "narodne" verzije. Igrice ne igram tako da mi to nije nikakva stavka. Editovao bih 4k, full HD...
Svaka pomoc je dobrodosla, hvala!!!!!!!!!!

Do sada sam koristio 4 MacBook Pro-a 13” (2011,2013,2015,2019) i resih da prvi put uzmem Air, naravno M1. Prvi utisci su da je razlika nerealna, za sve ovo sto koristim (dev, photo, audio) sve radi neuporedivo brze nego na mom poslednjem MBP 2019, a o bateriji ne vredi pricati, u mom slucaju, baterija drzi skoro 3x duze (oko 9h konstantnog rada).

Ne pamtim kada sam se ovako obradovao sto ne moram punjac sa nosim sa sobom jer gde god da krenem, baterija ce izdrzati ceo dan :)

Po meni Air pa 16". Ja sam licno na Air sa 16/512

da li bi Air M1 8/512 bio dobar izbor za posao ako se koriste adobe ps, xd i figma?
trenutno imam Pro mid 2014 i vreme mu je za zamenu

Vise rama ti je bitnije od kapaciteta. Posle lako mozes na externi sve da bacis ili da zakupis icloud...

Oseti se da 8GB verzija M1 uspori. Drug ima Mac Pro M1 sa 8GB i kad otvori dosta stvari (par IDE-jeva, slack, tonu tabova, itd.) bas se oseti razlika u odnosu na 16GB verziju.

Iskreno, ne bih uzimao masinu sa 8GB ram u 2022 godini osim za najbazicnije potrebe.

Oseti se da 8GB verzija M1 uspori. Drug ima Mac Pro M1 sa 8GB i kad otvori dosta stvari (par IDE-jeva, slack, tonu tabova, itd.) bas se oseti razlika u odnosu na 16GB verziju.

Iskreno, ne bih uzimao masinu sa 8GB ram u 2022 godini osim za najbazicnije potrebe.
Pa, dobro sad, ako ćemo biti fer taj workflow mi ne zvuči kao nešto što je primereno za 8GB. :)

Nazad
Vrh Dno