Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Tehničko pitanje - da li može MBP16 Intel 2019/2020 model da se puni preko dva USB-C monitora sa PD do 65W?
Da odgovorim sam sebi i ostalima koje interesuje tako nešto - MBP16 2019 + 2x U2520D (PD 90W), jedan na lijevoj strani zakačen, drugi na desnoj, oba na "gornjim" portovima do displeja, radi sve bez problema. Fora je da puni onaj koji se prvi priključi.

Verovali ili ne, uzeo sam MacBook Pro 13" M1 2020 na pijaci :D E sad sama cinjenica da sam ga platio mnogo jeftino, da osoba koja ga je prodavala nije znala ni sta je ni koliko vredi, moram da pitam par pitanja. Naime, laptop sam kupio od jedno cige koji ga je doneo iz Nemacke. Kada sam ukucao serijiski broj bio sam i vise nego zaprepascen kada sam video da je unutra M1. Prva pomisao je bila da je laptop ugraden, sto je i logicna stvar, ali proverom serijsom broja video sam da laptop nije prijavljen kao ukraden ili izgubljen. Ciga je navodno tvrdio kako ga je probao i kako radi. Kada sam ga pitao gde ga je nabavio, gde mu je punjac i sto ga prodaje tako jeftino on je tvrdio kako je taj laptop od nekog njegovog rodjaka bla bla, i nakon nekog vremena je ispljunuo da je laptop bio u kontaku sa sokom nakon cega je prestao da se puni. Posto je meni ta prica i dalje sumnjiva i dalje sam ubedjen da je laptop ukraden. Nakon pola sata cenkanja i pogadjanja uzmem ja taj laptop. Kada sam dosao kuci, zakacio sam ga na punjac, laptop se upalio i trazio password za logovanje. Nakon toga odmah sam napravio butabilan fles sa Monterey, formatirao sam disk nakon cega mi je trazio da se povezem na internet kako bi aktivirao uredjaj. Ovde sam odma mislio da je iCloud lokovan, za s obzirom da T2 cip nije moguce bajpasovati kod M1 mekova mislio sam da je to to. Medjutim, povezem se ja na internet i nakon minut iskoci mi poruka kako je mac uspesno aktiviran i kako mogu nastaviti sa instalacijom i tu se javlja drugi problem nakon kog pocinjem da mislim da ciga mozda i nije lagao. Naime, baterija se napunila na nekih 25% i nakon toga je prestao sa punjenjem, i nisam uspeo ni intalaciju da zavrsim jer mi se pred sami kraj laptop iskljucio. Prvi USB-C port nece da puni laptop, ali ucitava fles. Drugi USB-C port preko kog sam inace punio vise ne reaguje niti prepoznaje fles/mis/tastaturu preko USB-OTG kabla. Odlucio sam da otvorim laptop i kao sto mozete videti na slici, stvarno je bio u kontaku sa nekom tecnoscu. Na netu sam nasao da je "Service Coverage" do jula 2022 godine pa me zanima da li je onaj Apple Care ili je nesto drugo? S obzirom da nemam ni racun ni dokaze da je to moj laptop, ukoliko bi ga odneo u neki ovlasceni apple servis (iStyle npr.) i ispostavi se da je laptop ukraden (sto i dalje nije iskljuceno), na starnu sto cu ostati bez laptopa, koliko ja mogu nagrabusiti s obzirom da posedujem ukradenu stvar?

Hvala svima unapred na odgovoru :)
Unapred se izvinjavam ako je pitanje nepristojno, da li mozes da kažeš koliko si ga platio? Čisto znatizelje radi, da li ciga zna sta prodaje😀

Postoji gomila sajtova za proveru statusa Macbook-a preko serijskog broja. Pokusaj. Pozdrav.
Nasao sam ja sajtove, ali ni na jednom nisam nasao da mi kaze da li je Find My ukljucen ili je iskljucen. Kada kupujem iPhone uvek pogledam na tim sajtovima FMI i znam da li ga kupujem za delove ili ga kupujem za prodaju.
@MasterChief2

Kad si ga već otvorio, da li bi nam mogao uslikati SSD čipove?

Unapred se izvinjavam ako je pitanje nepristojno, da li mozes da kažeš koliko si ga platio? Čisto znatizelje radi, da li ciga zna sta prodaje😀
400e je bila pocetna cena, uzeo sam ga za 265e nakon 30 minutnog cenkanja.

Inace laptop je definitivno imao kontakt sa tecnoscu, da li je ciga to slagao ili je stvarno znao nije mi jasno. I dalje mi nije jasno zasto ga je dao ovako jeftino jer sam od njega uzimao cesto dosta tura konzola/mekova i znam da se razume. Zato sam ubedjen da je on to negde marnuo pa mu je sasvim svejedno za koliko ce prodati. Ali bilo kako bilo, mek je otkljucan, sad sam stavio svoj iCloud i ukljucio Find My. E sad, razlog zbog kog se nije punio je tecnost, i na konektoru gde se kaci ono smece od dispeja na tastaturi ima trag paljevine, gde su dva pina bila spojena. To sam iscistio sa alkoholom, ocistio pincetom istopljenu plastiku i sad konektor od displeja lepo nalaze na plocu. Nakon sto sam sklopio laptop se sada normalno puni, sve radi jedina mana je sto tac na displeju tastature ne radi. Uspeo sam da iscupam semu za ovu plocu i zakljucio sam da ti pinovi kod kojih je bila vatra imaju veze sa tacom, tako da je taj tac mozda i ispravan samo treba zamenuti konektor na ploci. To i nije neki problem kada bi znao gde mogu kupiti taj konektor. To je jedan od razloga zasto ne radim servise novih mekova jer je posle 2012-13 godine skoro pa negmouce naci delove, pogotovo kod nas.

Prelazim sa 17" 2011 i7 i prvi utisak je VAU. Posle 2h razgovora na skajpu baterija je sa 100% pala na 98%, a laptop je ispod hladan i uz to necujan. Mislim da sam se obezbedio sa laptopom za narednih 10 godina :D

moze li preporuka u pp za nekoga ko prodaje nove mac-ove?
planiram u narednih 2-3 meseca da uzmem Pro sa M1 cipom, 256 ili 512GB (po mogucnosti sa onom internacionalnom tastaturom :D )
koja mu je otprilike cena trenutno?

Poslacu ti na pm 1470 mene izasao Air 16/512

Je l' to nije puno? Kako je cena 8/256 oko 900e, ajde da kazemo da je 200e upgrade rama i ssd 200e (mada realnije 100e), onda bi neka realna cena za AIR 16/512 bila 1200-1300e.

FYI:
Punjač koji dolazi uz MBP M1 možete slobodno koristiti za punjenje Android telefona, a sa drugim laptopima koji imaju mogućnost punjenja preko USB-C portova kao npr. Dell Precision 5550/5560 radi bez problema. Isto tako, Dellov USB Type-C 90W koji dolazi uz Precision 5550 radi sa MBP M1 bez ikakvih problema.

Ako ostavite punjač kući, nema razloga za kukanje ako neko od kolega/poznanika ima USB-C punjač za non-Apple laptop. Fast charging nismo testirali. USB-C je sigurno jedna od najboljih stvari koja se pojavila zadnjih godina.

prve impresije sa m1 pro 16"
  • baterija je stvarno "zivotinja", naravno da ne moze dobaciti ni blizu reklamiranih 21h ali nije da je neko to ocekivao :) recimo da je dev posao uz pozive, muziku i gluposti svede na 20% posle nekih 7h na brightnessu na oko pola (manje vise)
  • zvuk je ludnica, ja sam presao sa mbp mid 2015 na ovo i imam osecaj sto se zvuka tice kao da sam sa plasticne igracke presao u bioskop, do te mere je neverovatan zvuk

Dobih i ja svoj macbook 14" pre 2 dana. Ono sto bih zeleo da pitam, da li postoji nacin da se ovo sanira?
Zena ga udarila snalom od kajisa :(

edit: utiske cu napisati kasnije, posto nisam jos uspeo posteno ni da isprobam sve.

Prilozi

• photo_2021-12-21_20-33-41.jpg
    photo_2021-12-21_20-33-41.jpg
    70.8 KB · Pregleda: 167
  • photo_2021-12-21_20-33-45.jpg
    photo_2021-12-21_20-33-45.jpg
    78.7 KB · Pregleda: 167
Stavi neki dbrand preko toga...tako ces ga zastiti od ogrebotina i nece se ta videti :)

Nece, svakako ide sa gornje strane, a ekran se ne greje, koliko znam :)

Da, sad bas gledam, mislio sam da ide preko celog, ali ne mora moze samo od gore.
Sad cu videti da li ima negde kod nas, ako nema ds poručim sa njihovog sajta.
Nisam znao za ovo, čak i kad se skine navodno ne ostaju tragovi lepka.

Par dana koristim 16 M1 Max... nerealno mi izgleda jos uvek, bas je ubica... Sve ovo u jednom laptopu, prosto neverovatno koji skok...
Usput pitanje, koji program preporucujete za pokazivanje temp/clock/fan speed itd...?

Par dana koristim 16 M1 Max... nerealno mi izgleda jos uvek, bas je ubica... Sve ovo u jednom laptopu, prosto neverovatno koji skok...
Usput pitanje, koji program preporucujete za pokazivanje temp/clock/fan speed itd...?
Stats, provalio sam ga pre neki dan, radi prilicno dobro i besplatan je, ali mislim da ga nema na app store

Jao, zavidim... :D
Imam poprilicno dobar win laptop, koji radi super...ali bih uzeo odmah ovaj novi macbook...cak i ova pocetna M1 Pro 16ica bi mi bila tamanica za narednih par godina... :D
Jel si uzeo silver ili space gray? VIdim da su mnogi ranije uzimali space gray, ali ove godine biraju silver...mada iskreno, meni je i ove godine lepsi space gray. :)

Jao, zavidim... :D
Imam poprilicno dobar win laptop, koji radi super...ali bih uzeo odmah ovaj novi macbook...cak i ova pocetna M1 Pro 16ica bi mi bila tamanica za narednih par godina... :D
Jel si uzeo silver ili space gray? VIdim da su mnogi ranije uzimali space gray, ali ove godine biraju silver...mada iskreno, meni je i ove godine lepsi space gray. :)
Space gray, nisam imao izbora, a i svakako bih uzeo taj :D

Ja sam uzeo spacegray prvo, na slikama mi je bio super ali zamenio posle za silver. dosta mi je lepsi i manje se vidi prasina/otisci na njemu. Spacegray mi deluje obicno nekako. Kontrast sa tastaturom na silveru lepse izgleda isto.

E pa to sam cuo kod raznih ljudi...iskreno, meni na snimku bolje izgleda space gray, ali treba videti uzivo...a i to sto kazes...kada se umrlja otiscima, ne izgleda lepo. :)

Ja sam poručio silver jer space gray često ima problem sa diskolorizacijom, a i lepo mi uživo izgleda kontrast sa tastaturom u silver varijanti.

ja sam uzeo space grey (prethodni je bio silver) i mogu reci da mi se ovaj mnogo vise dopada, posebno sto koristim dark mode pa mi sve dodje crno ko djavo :)
inace, znam ljude koji su uzimali silver jer se navodno ogrebotine vise vide na space grey nego na silver, to u sustini i nije bas tacno, recimo ja sam imao taj silver izgreban na par mesta i naravno da se vidi posto je ispod neka tamna povrsina

Da li neko zna na koji nacin mogu da kupim jeftiniji apple care?

Pozdrav, da li neko slucajno ima neku kombinaciju za MacBook pro M1?
Hvala puno

Imas pm

Koliko lako/tesko bi mogao za 3-4 meseca da se proda malo koriscen 16" MacBook Pro?
Apple M1 Max chip 10-core SoC, 32GB, 1TB

I koliko otprilike bi moglo da se dobije? Vidim sada u oglasima je nov 3750e pa mi treba nesto okvirno. Hvala puno

Nazad
Vrh Dno