Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Naručio sam neku glupost 10.09., još nije stiglo. Ovo je rekord, nikada ovoliko nije trajalo

meni je juče stigla pošiljka naručena 19. oktobra, išla je preko mađarske...u pešti stajala skoro mesec dana...

Narucio sam jedan manji paket pre vise od 2 meseca, koristeci dobavljaca Aliexpress Saver shipping. Prema njihovim informacijama paket je dosao u Srbiju jos pre 20-tak dana, ali ja ga nisam dobio. Znam da su podaci o lokaciji paketa netacni kada je besplatna dostava u pitanju jos od pocetka 2020., narucivao sam vec pakete za koje mi se navodilo da su "u mojoj drzavi" a u stvari su u Letoniji i slicno. Za ovaj paket je bila poruka da je bio u Budimpesti jos u novembru. Pred istek roka za otvaranje spora, pozalio sam se aliexpress-u, navodeci da nisam dobio paket, nasa posta ne prepoznaje taj broj za pracenje i da jednostavno nemam na sta da se pozovem u posti, i oni su ipak presudili u korist prodavca, navodeci kako je paket stigao a ja ga nisam podigao. Kako oni zakljucuju da je paket u Srbiji, kada ni ja to ne mogu da proverim a ni posta ga ne prepoznaje, i da li ima sanse da cu ga ikad dobiti?

@emv412

Narucio sam jedan manji paket pre vise od 2 meseca, koristeci dobavljaca Aliexpress Saver shipping. Prema njihovim informacijama paket je dosao u Srbiju jos pre 20-tak dana, ali ja ga nisam dobio. Znam da su podaci o lokaciji paketa netacni kada je besplatna dostava u pitanju jos od pocetka 2020., narucivao sam vec pakete za koje mi se navodilo da su "u mojoj drzavi" a u stvari su u Letoniji i slicno. Za ovaj paket je bila poruka da je bio u Budimpesti jos u novembru. Pred istek roka za otvaranje spora, pozalio sam se aliexpress-u, navodeci da nisam dobio paket, nasa posta ne prepoznaje taj broj za pracenje i da jednostavno nemam na sta da se pozovem u posti, i oni su ipak presudili u korist prodavca, navodeci kako je paket stigao a ja ga nisam podigao. Kako oni zakljucuju da je paket u Srbiji, kada ni ja to ne mogu da proverim a ni posta ga ne prepoznaje, i da li ima sanse da cu ga ikad dobiti?
Dobro dosao u klib .. ..imas moje iskustvo u temi pracenje posiljki ....

Hvala sasa022 i grog01, sad tek vidim da ta tema postoji. Znaci u potpuno istoj situaciji sam...

Ista prica, stim da moj paket ima pracenje osim ako nije lazni broj. Paket narucio pocetkom Oktobra. Juce istekla zastita ali sam trazio da mi produze. Broj za pracenje ne postoji u bazi nase poste. Trazio ga u Majarskoj posti isto i nema ga ni tamo.
Stoji da je paket u Srbji od 21 Novembra.
Imam neki 10ak paketa koji su u putu bar 2 meseca. Bas slabo stizu. Nista mi to nije hitno ali ako ne stignu a otvorim dispute za 10 paketa otkacice me Ali na keca.

Poslednja izmena:
Ista prica, stim da moj paket ima pracenje osim ako nije lazni broj. Paket narucio pocetkom Oktobra. Juce istekla zastita ali sam trazio da mi produze. Broj za pracenje ne postoji u bazi nase poste. Trazio ga u Majarskoj posti isto i nema ga ni tamo.
Da imas pravo pracenje, radilo bi i kod nas i u Madjarskoj

Pisalo je kad sam kupovao da ima tracking number ali pise i na tarabi...

Znacajno je ogranicen tranzit preko Litvanije ( zbog sukoba EU - CN zbog Tajvana - otvaranje nezavisnog diplomatskog predstavnistva u LT...... ) ,
vecina toga je prebaceno na Madjarsku , a i Madjarska kao deo EU verovatno mora da pravi problem u tom ratu.
Iako su uveli elektronske carinske deklaracije i za svaku posiljku interno imaju podatak , jednostavno im dodele Ux... kodove i naprave problem jer
za Ux... ne postoji obaveza objavljivanja svih statusa.
( Slovenci nece da isporucuju deo posiljki - jednostavno im se izgubi trag tokom tranzita u EU i samo dobiju status da su otkazane. )

Na sve ovo dodamo i opstrukciju na nasoj carini i imamo trenutnu situaciju.

Trenutno zafrkavaju i sa LV.Posiljke isti dan krenu iz LV - ovde ih isporucuju sa
po 10-ak dana razlike.

Sve što putuje preko LT ide odlično, ništa nije usporilo, možda samo par dana u odnosu na period od pre nekoliko meseci. Ponuda slanja preko LT se svakog dana samo povećava, niko je od prodavaca nije ukinuo. Madjarska je tu više da bi se rasteretila ruta preko LV i MY. Ne zaboravite da se do pre 5-6 meseci mogla kao opcija slanja odabrati YANWEN logistika sa rutom preko Turske, toga više na Aliju nema, mislim da je Madjarska upravo alternativa tog pravca.

Iako su uveli elektronske carinske deklaracije i za svaku posiljku interno imaju podatak , jednostavno im dodele Ux... kodove i naprave problem jer
za Ux... ne postoji obaveza objavljivanja svih statusa.
Pa ne dodeljuje EU Ux kodove vec Kinezi, pre nego sto izadje iz Kine

@antena

Kod zavisi od toga koju ( koliku ) postarinu AE ukalkulise u cenu.
Kodove dodeljuju poste , preko logistickih kompanija koje preuzimaju
posiljke od AE distributera.

Za Ux...xx postoji interno pracenje bar do carinskog terminala zemlje krajnjeg odredista.

Juce sam apgrejdovao komp i sada kada hocu da se ulogujem na aliexpress svaki put mi salju kod za verifikaciju racuna na email.
Zasto se to desava i kako da se normalno ulogujem na sajt?

Je*eni Aliexpress...jel ima neko ideju kako da dođem do nekog online agenta jer mi onaj chat bot sa sajta šalje sve generičke odgovore koji nemaju veze sa problemom koji imam

Ma jok probao sve opcije i ništa, samo mi šalje generičke odgovore.
Zato i pitah jel ima neki drugi način.
Spamuj par puta sa istim odgovorom, ja inače za 5 sekundi dozovem agenta. Uglavnom od opcija uvek idem nije mi pomoglo, nije mi pomoglo, onda agent, on opet nešto ponudi, opet agent, tako 3-4 puta, i sam ga pozove. Ne znam kako 100% tačno, ali probaj

Nije mi od Oktobra stigao paket, ja pokrenuo dispute, prilozio njihov (fejk, sxxxxxxxxxxxx brojevi) tracking dje ni ne pise da je izaslo iz kine i sajt nase poste dje nema, oni mi odbili, ne prodavac no ali, refund request, traze oficijalna dokumenta od poste d a nije stoglo. Ja mislim da to ne postoji , imam appeal opciju
Sta da radim? Male su pare ali ne dam ih lopovima pa cu pokrenuti chargeback preko banke ako appeal ne proradi al da vidim sta tu da stavim.

Spamuj par puta sa istim odgovorom, ja inače za 5 sekundi dozovem agenta. Uglavnom od opcija uvek idem nije mi pomoglo, nije mi pomoglo, onda agent, on opet nešto ponudi, opet agent, tako 3-4 puta, i sam ga pozove. Ne znam kako 100% tačno, ali probaj
Uspeo sam posle pola sata cimanja da ga dozovem.
Ne verujem koliko im je debilan CS

Ja imam sreće što se disputa tiče, uvek su mi vraćali novac bez problema, čak i za pakete od 30-40$, a da ne govorim o ovim sitnim stvarima od 1-5$. Tako da se generalno isplati kupovina preko Alija, paket kad tad stigne, a novac bude vraćen :D Samo se slažem da imaju negde zastoj, 4 paketa naručena 15.10 mi i dalje nisu stigla, ali je refund odrađen danas, uz malo natezanja za 2 kabla od 4$, jer je Kinez tvrdio da je paket u Srb, i da kontaktiram lokalnu poštu :D

Kakva su vam iskustva sa ubedjivanjem prodavca da koristi neki jeftiniji shipping kada za proizvod od $25 nude samo opcije od $50-$100 (premium shipping, fedex, dhl)?
Isti proizvod uz promenu lokacije na Hrvatsku ima $5 ili free shipping uz neku manju korekciju cene.

Nema pravila, moraš da probaš.
Veliki deo prodavaca substituiše nisku cenu proizvoda troškovima transporta.

Kakva su vam iskustva sa ubedjivanjem prodavca da koristi neki jeftiniji shipping kada za proizvod od $25 nude samo opcije od $50-$100 (premium shipping, fedex, dhl)?
Isti proizvod uz promenu lokacije na Hrvatsku ima $5 ili free shipping uz neku manju korekciju cene.

Slanje u hrvatsku je slanje u EU, dakle skroz druga tarifa
Taj premium shipping je jer aliexpres spedicija nema organizovano slanje putem obicne poste, a prodavac nece da se cima i salje alternativnim kanalima.
iole ozbiljnijeg prodavca nema sanse da nagovoris da ti posalje drugom opcijom za srb jer to takodje mora da ti naplati i da se cima oko jedne posiljke
otprilike kao kada bi tebe neko na KP cimao putem poruke da mu posaljes paket u madjarsku...ti mozes ali naravno da neces.

@ jedandva

Na AE su male sanse da prodavac promeni nacin slanja.
Na EB su sanse mnogo vece , samo je pitanje da li to sto trazis
mozes naci po ceni pribliznoj ceni na AE.

Nemas mnogo mogucnosti kad je skuplja postarina. Ja sam neko ko se time bavi i nisam imao nekog efekta do sada.
Znam da sam jednog davio ko zmija zabu jer je postarina bila 48 evra a kasnije je bila 2 evra. Sad ne znam da li sam i ja malo uticao na prodavca da potrazi alternativu ili se vremenom otvorila nova mogucnost.
Ali evo zadnja situacija prodavac mi kaze da se sa china post nemoze poslati skulja stvar od 5$,cak i ako je mala i kosta samo 5.2$
Jednostavno nema ubedjivanja.

znam da je teška priča ali jel postoji nekako šansa da se ostvari "garancija", kupio sam android box i posle manje od dva meseca je počeo da baguje :)

Nazad
Vrh Dno