Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja danima nisam imao niti jedan defrost na 3 klime. Izmenjivaci su cisti kao da je +10 a islo je do -6 najnize. Vlaga je mala svih ovih dana pa kontam da je to navazniji uslov za defrost.

Ja sam koristio grejalice da nadomestim tih stepen i po u sobama bez klime i potrosnja je bila veca jer klime moraju da zapnu vise da pasivno dogrevaju te sobe, defrosti bili cesci, a sobe opet nisu bile tople kao sad sa klimom. Sad su defrosti retki, temperatura ujednacena, potrosnja manja.
Ja kad sam uzeo klimu i dalje sam ostavio 1 konvektor u spavacoj sobi. Sad sam i njega izbacio jer je sav izgorio i ruzno igleda(neka turska x marka). Ugl ja sam imao sa 1 klimom kako mi pase, tj zeni. 25 dnevni ostatak 23. Taj konvektor je sluzio kao pokazivac temperature samo, nastiman na 20, a sobna je ugl bila 23. Iz radoznalosti sam ga koristio 3 noci, u periodu od 20:00 do 08:00 je bio nastiman da dogrijaava sa 23 na 25 spavacu sobu. Klima nije nista osjetno ni manje ni vise trosila, a konvektor je vukao otprilike 4-5 kw vecinom jeftine struje.
Cistom racunicom sam dosao do toga da se u mom slucaju klima nikad ne bi isplatila, tj vjerovatno bi prije crkla.
Mada sto mitar kaze to je infividualno, treba znati svoj proator, nekome se mozda i isplati vise klima

da li paliti klimu sad na -5? da se nesto ne zezne?

Ukljuci slobodno, ona ce lagano da krene dok ne zagreje ulje, naravno inverter, ako je obicna onda ne znam, mislim da je rizicno jer njoj kompresor krece sa 100% snage pa ako se ulje steglo moze da bude problema.

@EmaXx
Meni i 22C mnogo u spavacoj, sa 25C bih se skuvao.

Meni na svakih sat vremena radi defrost,dok to odradi u kuci postane blago neprijatno.Toplota vrlo brzo nestaje i postaje zimkavo. Invereter Vox,kuca sa pvc prozorima i oblozena jedna strana zida izolacijom ,grejem 2 sobe sveukupno 30 kv.

Meni na svakih sat vremena radi defrost,dok to odradi u kuci postane blago neprijatno.Toplota vrlo brzo nestaje i postaje zimkavo. Invereter Vox,kuca sa pvc prozorima i oblozena jedna strana zida izolacijom ,grejem 2 sobe sveukupno 30 kv.
I moje su vox ali nema defrosta vec danima. Jel kod tebe velika vlaga?

Do sada nije bilo potrebe da istovremeno rade obe klime, rade naizmenično, jedna od podneva pa do 23h, zatim druga preko noći pa negde do 13h narednog dana. Jednostavno tako mi odgovara zbog cirkulisanja u kući nikakav specijalan ralog. Jutros kada sam ustao za posao bilo je toplo i prijatno a napolju temperatura -12 °C.

Drugari ispravite me ako gresim nisam na nasem forumu naisao na temu koja bi pomogla oko objasnjenja kako odraditi neke lake poduhvate na klimi. Kao sto je pranje unutrasnje i spoljne jedinice, mislim da takav zahvat nije prevelika nauka jos kad imamo volje, malo vestine i kad smo pravilno upuceni kako se radi...

Drugari ispravite me ako gresim nisam na nasem forumu naisao na temu koja bi pomogla oko objasnjenja kako odraditi neke lake poduhvate na klimi. Kao sto je pranje unutrasnje i spoljne jedinice, mislim da takav zahvat nije prevelika nauka jos kad imamo volje, malo vestine i kad smo pravilno upuceni kako se radi...
Mislim da je problem sto ima previse razlicitih modela i proizvodjaca, i svaki se rasklapa drugacije, a nema zvanicnog uputstva kako to uraditi a ne pokvariti ili polomiti nesto slucajno.

Slazem se sa tobom ali ako ima raspolozenih clanova koji svoju klimu sami odrzavaju neka podele sa nama kad im se ukaze mogucnost.

Imam pitanje, odvod iz unutrasnje jedinice i spoljne jedinice su mi spojene sa onom racvom u jedno crevo koje ide niz terasu. Jutros kad sam ustao sam primetio da visi ledenica iz creva i da je prakticno zapuseno sa ledom. Takodje je bilo zaledjene vode na terasi, posto pretpostavljam da je curila na tom delu gde je stavljen taj levak sto izlazi iz klime u crevo, i cak je i tu zaledilo oko tog levka.

Pitanje je sta se desi ako klima krene defrost i ne moze da izbaci vodu, posto je crevo zacepljeno i ne moze nigde da izadje? Zapravo i ako ne radi defrost ta voda se skuplja malo po malo.

Drugo pitanje, da li ima neki predlog kako to da resim sam, da ne zovem majstora?

Imam pitanje, odvod iz unutrasnje jedinice i spoljne jedinice su mi spojene sa onom racvom u jedno crevo koje ide niz terasu. Jutros kad sam ustao sam primetio da visi ledenica iz creva i da je prakticno zapuseno sa ledom. Takodje je bilo zaledjene vode na terasi, posto pretpostavljam da je curila na tom delu gde je stavljen taj levak sto izlazi iz klime u crevo, i cak je i tu zaledilo oko tog levka.

Pitanje je sta se desi ako klima krene defrost i ne moze da izbaci vodu, posto je crevo zacepljeno i ne moze nigde da izadje? Zapravo i ako ne radi defrost ta voda se skuplja malo po malo.

Drugo pitanje, da li ima neki predlog kako to da resim sam, da ne zovem majstora?
Da skines crevo i "lulicu" sa spoljasnje jedinice. Moraces da se potrudis da osmislis adekvatan sistem skupljanja vode koja curi iz spoljne jedinice ukoliko neces da ti terasa bude zaledjena.

Tako je ACunit kod mene su idealno postavljene spoljne jedinice u dvoristu, na visini od 1,6 - 1,7m ( donja visina spoljne jedinice ) i lako im je prici. Pa sam skupljanje vode u zimskom periodu resio na jednostavan nacin. Na nosace spoljne jedinice postavio sam jedno parce vodovodne cevi, na njemu dolazi napravljena kuka od sestice armature na kojoj se kaci prazna kanta od disperzije ( 20l ). Vodim racuna da u kofi nema vise vode od cetvrtine.

Pa mogao bih i ja staviti kantu ispod, posto je i kod mene klima na jedno 2 metra od terase. Jedino sto onda treba paziti da se ne prelije. To je jedino problem tipa kad sam na poslu ceo dan, ako bude defrost 7-8 puta ima da je napuni samo tako :)

edit: Da li bi pomoglo da stavim izolaciju na crevo?

Grejac ako vec mora mora neka bude kvaliteta a ne đubre sa sajtova i za 500 din.

Pozz svima...nov sam ovde jer imam veliki problem...kupili smo drugar i ja dve klime eco pular plus 12-ice...on za radnju od možda 30 kvadrata(zima je,nema toliko posla i ne otvaraju mu se vrata često)i ja za stan u kom grejem sa tom klimom 35 kvadrata...da li je moguće da ne može da zagreje stan da se recimo osećaš prijatno u majici ili da ti ne bude hladno posle tuširanja a on da bude barem u dukserici na poslu...zvali smo da kažemo da nešto nije u redu ali njihov serviser je rekao da je sve ok i da daje 60 stepeni toplote,da ima gasa i da su tople cevi i da ta klima nije za grejanje,kaže da to ne može da zagreje preko 19 stepeni temperature i da smo trebali da kupimo profi gree...ovu sno platili po 500 e i ugradnju po 75 e.da,rekao mi je da moja mora biti još 15cm udaljena od zida jer nema dobar protok vazduha. Ja sam zvao majstora koji je ugradio i rekao je da neće da je udalji jer je on dobro ugradio...Šta da radimo???

Dovoljno je to. Ako daje 60 stepeni na izduvu onda je prostor prevelik za tu jednu klimu ili je losa izolacija.
Ta klima po specifikaciji daje 3,4 kW toplotne energije pa ne znam zasto je serviser rekao da nije za grejanje.
Ipak sacekaj da se javi jos neko ko mozda zna vise o ovom modelu ili evetualnim problemima.

Dovoljno je to. Ako daje 60 stepeni na izduvu onda je prostor prevelik za tu jednu klimu ili je losa izolacija.
Ta klima po specifikaciji daje 3,4 kW toplotne energije pa ne znam zasto je serviser rekao da nije za grejanje.
Ipak sacekaj da se javi jos neko ko mozda zna vise o ovom modelu ili evetualnim problemima.
Nemoguće je da ne moze da ugreje 35 kvadrata...jedan spoljni zid imam i pvc stolariju.ona se oseća toplo samo kada staviš ruku ispod ali može da se stoji ispod nje za razliku od obične gree klime koja nije inverter koja se nalazi u susednom lokalu...500€ smo platili a ona nije za grejanje 35 kvadrata???

Pa koju temperaturu ti naduva u stanu? Koji je raspored? Da li je u toj prostoriji gde je toplije?

Pa koju temperaturu ti naduva u stanu? Koji je raspored? Da li je u toj prostoriji gde je toplije?
Nemam termometar ali u ovoj sobi gde je ona ima jedno 15-20 kvadrata,deli je svod i levo je kuhinja.otvoreno je ali ne duva toplo da se oseti da može da zagreje. Nema toliko razlike u temperaturi u prostorijama...kad je bilo 10-ak stepeni napolju kao da je bolje radila,sad se oseća da ne može da zagreje...kad uporedim druge klime sa njom,ova ne greje uopšte....

1) Bez termometra je mozda subjektivni osecaj. Kupi termometar.
2) vidi koliko cesto ti klima ide u defrost i na koliko vremena
3) ako vam je montirao isti majstor mozhda vam zbog lule mrzne pa ne moze otopi spoljnu jedinicu.

Tako je ACunit kod mene su idealno postavljene spoljne jedinice u dvoristu, na visini od 1,6 - 1,7m ( donja visina spoljne jedinice ) i lako im je prici. Pa sam skupljanje vode u zimskom periodu resio na jednostavan nacin. Na nosace spoljne jedinice postavio sam jedno parce vodovodne cevi, na njemu dolazi napravljena kuka od sestice armature na kojoj se kaci prazna kanta od disperzije ( 20l ). Vodim racuna da u kofi nema vise vode od cetvrtine.
Ajd okači fotku da vidim kako si to napravio.

Evo kod mene prvog defrosta u nekoliko dana. Pre 2 sata pocele sve 3 klime da se bele lagano.

Nisam video ni jednom da je pisalo da zaledi(df)
Ta klima nije nikakav snagator i za 500 eura plus ugradnja ste je debelo preplatili. No, na temperaturama oko 0 bi trebala oko 3kw izbacit. Moj prijatelj grije sa njom 30kvadrata u zgradi bez problema(njega je izasla oko 500 eura sa ugradnjom).
Jesil cistio filtere redovno?
Ako nisi, probaj prvo ocistiti filtere, usisaj i opeti mlakom vodom(kod pulara su lako dostupni, samo skines odozgo).
Onda ugasi malo klimu iz napona i ponovo upali(u slucaju da je elektrinika nesto zabrljala) Pojacaj malo temperaturu i fan malo visi. Onda probaj i Feel.

I ako imas sa cime izmjeri koliko stepeni daje na izlazu pa javi.

Poslednja izmena:
Ta klima nije nikakav snagator i za 500 eura plus ugradnja ste je debelo preplatili. No, na temperaturama oko 0 bi trebala oko 3kw izbacit. Moj prijatelj grije sa njom 30kvadrata u zgradi bez problema(njega je izasla oko 500 eura sa ugradnjom).
Jesil cistio filtere redovno?
Ako nisi, probaj prvo ocistiti filtere, usisaj i opeti mlakom vodom(kod pulara su lako dostupni, samo skines odozgo).
Onda ugasi malo klimu iz napona i ponovo upali(u slucaju da je elektrinika nesto zabrljala) Pojacaj malo temperaturu i fan malo visi. Onda probaj i Feel.

I ako imas sa cime izmjeri koliko stepeni daje na izlazu pa javi.
Druže, klima je nova. Tek smo je ugradili. Ne znam šta da radimo...

Vrh Dno