Šta je novo?

Otvaranje porta

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Pozdrav svima. Aj prvo da kazem da nisam iza cgnat-a, ista mi je ip adresa u WAN podesavanjima i kada proverim na Guglu. :) Telekom adsl. Problem je sledeci. Kada proveram port koji sam otvorio za uTorrent, svi sajtovi kazu da je zatvoren. U samom uTorrentu dole je ona kvacica zelena, a trackeri me koliko sam uspeo da vidim, vide da seedujem. Ipak, nikako ne mogu da budem siguran da li sam otvorio neki port ili ne, za neke druge stvari, za koje jedino mogu na ovim sajtovima da vidim da li je otvoren ili ne. Ali ako sam dobro otvorio, zasto pokazuju da je zatvoren?

Elem, imam Tp-link modem i Tp-link ruter. Na prvoj i zadnoj slici se vidi podesavanje u modemu, a na drugoj, trecoj i cetvrtoj u ruteru. Modem je na 192.168.1.1, a ruter na 192.168.0.1. Postavljena je staticka ip adresa na racunaru na 192.168.0.150.

Gde gresim?

Prilozi

• Screenshot_9.jpg
    Screenshot_9.jpg
    21.1 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_7.jpg
    Screenshot_7.jpg
    12.7 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot_8.jpg
    Screenshot_8.jpg
    10.3 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_10.jpg
    Screenshot_10.jpg
    19.5 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot_6.jpg
    Screenshot_6.jpg
    30.9 KB · Pregleda: 59
Ne razumem najbolje koji to sajtovi kažu da je port zatvoren a ti vidiš da je otvoren?
U svakom slučaju idi u cmd pa kucaj netstat. Izbaciće ti sve konekcije i preko kog porta su otvorene.

Nista mi nije jasno. Stavio sam u torrent klijent neki random port 44444, jer taj nije otvoren sigurno. Cisto da vidim da li me vidi tracker da skidam. I vidi. :/ I pokazuje moju IP adresu.

Sa netstat-om nisam nista postigao. Nema nigde tih portova koje sam ja otvorio. Ima ovaj 12345, taj je vec godinama unazad otvoren, ali ovih novih 4-5 koje sam dodao bukvalno copy-paste metodom samo broj porta zamenio, njih nema.

Poslednja izmena:
Da nemas podesen UPNP i automatski port forward? To moze da bude razlog zasto ne vidis neke konekcije jer se ti portovi otvaraju/zatvaraju po potrebi. Vidi uputstvo za svoj ruter.

Jel može na modemu da se kreira port forward bez ovog odabira aplikacije, možda ga tu koči?

Po slikama deluje da si dobro odradio.
I ne gledaj po trackerima da li ti je port oboren, iskoristi neki od sajtova za proveru portova.

Moze. Ne bira se uopste aplikacija, nego sam upises sta hoces, cisto da znas za sta otvaras port.

I ne gledaj po trackerima da li ti je port oboren, iskoristi neki od sajtova za proveru portova.

Pa njih i koristim, svi kazu da su zatvoreni portovi. Juce je u jednom trenutku ovaj 12345 pokazao kao otvoren, ali sam onda nesto morao da resetujem ruter i cao djaci.

EDIT: Evo sada je otvoren pokazuje. Ali ostali su zatvoreni. A kao sto se vidi na slikama, sve sam radio copy-paste metodom, tj. sve je identicno, samo drugi broj porta.

Ostali portovi i treba da budu zatvoreni, dozvolio si da prođe samo jedan port. Može se staviti i opseg portova ali nije preporučljivo, ne treba se bez potrebe "otvarati" ka internetu.

Kako sam dozvolio samo jedan port? Jeste u ovom primeru, ali sam otvorio još 5 drugih, na potpuno istom principu kao ovaj što sam otvorio, ali su i dalje zatvoreni.

I to je normalno, nema u tvojoj mreži šta od aplikacija da sluša na tom portu (u tvom slučaju utorrent) pa sajt za proveru portova prijavljuje kao da je zatvoren. Promeni u utorrent-u na neki od drugih portova za koje si setovao forwarding pa potom proveri taj port.

I u pravu si. Kada te portove koji su otvoreni ubacim u uTorrent, pokazuje i port checker da su otvoreni. Ali kada iste te portove stavim u ruTorrent ili Transmission koji mi se nalaze na NAS-u, pokazuje da nisu otvoreni.

EDIT: Moja greska, ne razmisljam glavom. Zaboravio sam skroz da mi je NAS na drugoj IP adresi. Radi sada sve OK. :)

Prilozi

• Screenshot_6.jpg
    Screenshot_6.jpg
    8.4 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
SBB mi stavio optiku i postavili NOKIA router, ne moguu da otvorim port za uTorrent, stoji mi naradzasti trougao i kada kliknem na njega pokrenem test, kaze port nije otvoren.
evo slika sa podesavanjima, ako moze pomoc.
UTorrent mi se nalazi na masini koja stalno radi i ima fiksnu IP adresu (sto se i vidi)

port.jpgutorrent.jpg

Sta bi to znacilo? Kakve bese posledice za uTorrent ima sto nije otvoren port?

Pa za javne trackere nema posledica, ali ako si na privatnim, brzo ce da te izbace, jer te ne vide.

Zato i jeste problem, ne samo tebi, nego svima. Moraces da im se zalis. Naravno ne pominjes torrent, nego video nadzor, online gaming i slicno. Za sve to treba otvoren port, tj. treba ti javna IP adresa.

Imam isto problem sa Xiaomi kamericom, juce mi je radila i mogao sam sa posla da gledam, sinoć sam par puta resetovao router i sada sa posla ne mogu da je upalim i gledam, verovatno pri svakom resetu se promeni ip adresa. Proveravao sam, na routeru je WAN ip je 100.100.x.x

Pozdrav svima, jel može pomoć oko SBB provajdera. Naime, u planu mi je da celu kuću pokrijem video nadzorom, HikVision IP kamere. Koliko sam mogao da vidim prilikom provere u cmd nije mi ista WAN i javna IP adresa. Proverom na internetu vidim da svi koji su na SBB imaju CGNAT.
Da li može neko malo da pojasni kako da to rešim, povežem NVR na njihov ruter i uključim port forwardind.
Unapred Hvala.

Nisam neki stručnjak za mreže, ip adrese,...
Ako si na koaksijalnom kablu i Ubee routeru ne bi trebao da imaš problema, ako imaš SBB optiku po njihovim rečima su svi korisnici na CGNAT-u, (sta god to značilo) i ne može da radi otvaranje portova. Jedini način je dobijanje fiksne IP adrese koja košta još 600 i nešto dinara svakog meseca.
Izvinjavam se na laickom objašnjenju.

Nije samo plaćanje javne IP adrese rešenje. Za 6000 din godišnje imaš NordVPN koji zaobilazi sve gluposti koje je SBB implementirao.

Pozdrav svima, jel može pomoć oko SBB provajdera. Naime, u planu mi je da celu kuću pokrijem video nadzorom, HikVision IP kamere. Koliko sam mogao da vidim prilikom provere u cmd nije mi ista WAN i javna IP adresa. Proverom na internetu vidim da svi koji su na SBB imaju CGNAT.
Da li može neko malo da pojasni kako da to rešim, povežem NVR na njihov ruter i uključim port forwardind.
Unapred Hvala.

HikVision bi trebalo da podržava P2P (Hik-Connect) sa kojim ti ne treba port forward.
Pogledaj recimo

Pozdrav,stigao mi je danas ovaj uredjaj HG8245W5-6T uz MTS pa me zanima da li je neko voljan pomoci kako da podesim portove?Opet mi ne radi torrent kako treba.
poslednji put sam podesavao pre 2 godine to pa sam zaboravio.

Vrh Dno