Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Poslednja izmena:
Pa tebi jeftinije da se grejesh na centralno onda sa ovim cenama :)
tipa stan 4 klime , 4500 neko rece sada da je servis x2 = 36000 samo za odrzavanje klima, pa gde je amortizacija, ne daj boze nesto crkne , pa struja za klime.
Zato ja i dalje tvrdim da grejanje klima uređajima nije jefrino kako se to spočitava. Ok za prelazni period i blage zime imati uređaje koji koštaju do 600 eura po komadu sa ugradnjom. A sad dodajte troškove za održavanje puta 10 godina, dodajte potrošenu struju i izađe vam jeftinije od grejanja na gas (centralno) ali ne toliko da ta razlika u ceni može da nadomesti konfor centralnog grejanja. Za prelazne periode do polovine Decembra i od Marta do kraja grejne sezone DA vredi. To je moje mišljenje a dali se i drugi slažu sa tim, nebih rekao. Naravno svaki monter i serviser klima će vam reći da nisam u pravu, naravno svako navodi na svoju vodenicu. Jedino mogu da prihvatim da je apsolutno u prednosti grejanje klimom cele sezone u garsonjerama i jednosobnim stanovima. Tu se radi o jednoj do dve klime, sve preko dve klime nije baš jefrino za običnog čoveka.

Zato ja i dalje tvrdim da grejanje klima uređajima nije jefrino kako se to spočitava. Ok za prelazni period i blage zime imati uređaje koji koštaju do 600 eura po komadu sa ugradnjom. A sad dodajte troškove za održavanje puta 10 godina, dodajte potrošenu struju i izađe vam jeftinije od grejanja na gas (centralno) ali ne toliko da ta razlika u ceni može da nadomesti konfor centralnog grejanja. Za prelazne periode do polovine Decembra i od Marta do kraja grejne sezone DA vredi. To je moje mišljenje a dali se i drugi slažu sa tim, nebih rekao. Naravno svaki monter i serviser klima će vam reći da nisam u pravu, naravno svako navodi na svoju vodenicu. Jedino mogu da prihvatim da je apsolutno u prednosti grejanje klimom cele sezone u garsonjerama i jednosobnim stanovima. Tu se radi o jednoj do dve klime, sve preko dve klime nije baš jefrino za običnog čoveka.
Slažem se.

Slazem se, ja tako i radim imam pelet pa kombinujem ,

Ali da li vi plaćate koji se grejete na pelet servisera da vam čisti kotao svakih par dana? Ne. Zašto onda ne bi mogli dva puta godišnje očistiti detaljno klimu?

Grejem 80m2 sa 3 klime placene 2000e sa montazom.Sezona grejanja 6 meseci,mesecni racun koje klime naprave nikad nije presao 5000 din,vrti se tu 4500 prosek. Godisnji servis 65e. 1m drva ne moze da zagreje 80m2 ,to je cena od 4800-7000 din po 1m2 zavisi koje drvo i kad se kupuje,plus secenje i cepanje ko nije u mogucnosti da sam to odradi. Mi koji nemamo gas,niti razvuceno centralno po kuci ne vidim logiku da odradim cevi koje su po zidu (ne mogu to da smislim) radijatore i da se grejem na gas/pelet ili sta god. Moze da prica ko sta hoce,ko zeli primarno grejanje na klime mora zavuci ruku u dzep i platiti dobre klime,a pre dolaska klime konkretno odraditi izolaciju koja je osnov za grejanje na klime,kad vidim klimu na golom zidu(cigla,blok) sve mi je jasno.

Eh ko zna sam da detaljno očisti klimu, banja! Ne samo da je iekonomski isplativo već je možda važnije i onaj drugi deo....zdravo je.

zato sam rekao midea pro i gree gtech su klime bucucnosti za forum.

Eh ko zna sam da detaljno očisti klimu, banja! Ne samo da je iekonomski isplativo već je možda važnije i onaj drugi deo....zdravo je.
Kod mene za 2500 dinara odrade posao za 10 minuta, naprskaju tecnost neku, prebrisu, pa naprskaju nesto da mirise. Detaljno..

Posto planiram grejati/hladiti na invertere celu kucu (ukupno 4-5 komada), nema matematike da placam 10-12k godisnje za "servis" koji mogu i sam da obavim. Sledeci put cu pitati, ako zele da odrade krsten servis, rasklope unutrasnju kompletno i ociste, eventualno i spoljasnju ako je potrebno, mozda i platim.

Pozdrav, nov sa na forumu.
Pokušao sam da pronadjem odgovor u postovima ali nisam našao. Zanima me preporuka za majstora na teritoriji N.Sada i šta treba da tražim i očekujem od istog. U pitanju je Hisense inverter klima ako to ima nekog uticaja.
Hvala unapred i srdačan pozdrav

Kod mene su rasklopili unutrašnju kompletno, čistili i spoljašnju. Nikakav nered nisu ostavili iza sebe. Momci bili baš svaka čast za 2000din, pa sam ih častio preko za kafu/sok, pošto nisu hteli da se posluže.

Grejem 80m2 sa 3 klime placene 2000e sa montazom.Sezona grejanja 6 meseci,mesecni racun koje klime naprave nikad nije presao 5000 din,vrti se tu 4500 prosek. Godisnji servis 65e. 1m drva ne moze da zagreje 80m2 ,to je cena od 4800-7000 din po 1m2 zavisi koje drvo i kad se kupuje,plus secenje i cepanje ko nije u mogucnosti da sam to odradi. Mi koji nemamo gas,niti razvuceno centralno po kuci ne vidim logiku da odradim cevi koje su po zidu (ne mogu to da smislim) radijatore i da se grejem na gas/pelet ili sta god. Moze da prica ko sta hoce,ko zeli primarno grejanje na klime mora zavuci ruku u dzep i platiti dobre klime,a pre dolaska klime konkretno odraditi izolaciju koja je osnov za grejanje na klime,kad vidim klimu na golom zidu(cigla,blok) sve mi je jasno.
svaka tebi čast ako ti tri klime naprave samo 5000 mesečno
to je neki rekord u nepotrošnji struje

Slatko si me nadmejao,pojasni mi svoj problem,šta ti nije jasno? Moja greska izvini u pitanju je 6000 din ne 5.

Nemam ja problem
nego ti obmanjuješ javnost

mislim, mogu tri klime da napreve 5000 dinara, ali ako su isključene

Meni je prošle godine jedna klima za celu zimu (novembar-april) potrošila oko 6500din, odnosno oko 900 i nešto kilovata. 25m2 izolovanih, 24 stepena, bez gašenja. Mada ove zime će ipak biti više, jer već sad sam na skoro pola potrošnje u odnosu na prošlu godinu a još nije ni kraj decembra.

Nemam ja problem
nego ti obmanjuješ javnost

mislim, mogu tri klime da napreve 5000 dinara, ali ako su isključene
Miško evo ti za zadnja 3 meseca,pa ti sedi i plači ne znam sta drugo da ti kazem,ovo je potrosnja za 3 klime,frizider,šporet+rerna,bojler,veš mašinu,sušilicu za veš,mikrotalasna,petočlana porodica. Nemoj te ishitrene komentare nema potrebe.

Prilozi

• IMG20211221220515.jpg
    IMG20211221220515.jpg
    92.9 KB · Pregleda: 85
Meni su 3 klime prošle grejne sezone za 7 meseci (1. oktobar 2020. do 1. maj 2021.) prilikom grejanja površine od ~85m2 potrošile ukupno 2.890kWh. U utičnici svake klime imam ugrađen Shelly 1PM, pa mogu da vidim potrošnju pojedinačnih klima.

Tako da ta računica od ~6000din/mesečno za grejanje nije ni malo neverovatna.

Ne znam sta mu je,pobrkao loncice,koje klime imas,kakva ti je izolacija ?

Imam 2x Fujitsu 12LMCA i 1x Fujitsu 12LUCA. Plafon je izolovan sa 3cm tvrdopresovanog stiropora iznutra. Nemam izolaciju od spolja. Imam drvene duple prozore, koji solidno dobro dihtuju.

Razmišljam se da ugradim još jednu klimu u radnu sobu, čisto zbog većeg komfora, jer se trenutno greje indirektno i okvirno je za 1-1.5C hladnija od ostalih soba. A puno vremena provodimo u njoj.

Imam 2x Fujitsu 12LMCA i 1x Fujitsu 12LUCA. Plafon je izolovan sa 3cm tvrdopresovanog stiropora iznutra. Nemam izolaciju od spolja. Imam drvene duple prozore, koji solidno dobro dihtuju.

Razmišljam se da ugradim još jednu klimu u radnu sobu, čisto zbog većeg komfora, jer se trenutno greje indirektno i okvirno je za 1-1.5C hladnija od ostalih soba. A puno vremena provodimo u njoj.
Za 1-1.5c meni ima vise logike neki norveski radijator sa digitalnim termostatom od 1kw koji ce raditi u periodu kad ste tu. Za toliku razliku nece puno potrosit a razlika u investiciji je poprilicna.

Ja sam prethodnih nedelja ubacio podno grejanje u pet prostorija na donjem spratu gde sam imao otprilike takvu razliku u temperaturi. Razlika u potrošnji neznatna, čak i sad kad radimo od kuće i držimo uključeno u svim prostorijama, uz vrhunski komfor. Definitivno nema poente ugrađivati klimu samo zbog toga, osim ako je i hlađenje jako bitan momenat.

Ddee ne obaziri se na pojedine komentare, znaju ljudi lupiti samo tako. Važno je da je tebi ok a ja da nekom dokazujem računima ne pada mi napamet. Vjerojatno nezna ni šta imaš od klima, ni kakav je objekat a ni izolacija.

Ko želi da se hvali potrošnjom lepo je i ako može da obrazloži detaljnije. To da li je neko potrošio ukupno 5 ili 10.000 dinara za struju je prilično bezvredan podatak uz srpske tarifne sisteme. Gde neko živi, da li živi sam ili sa porodicom, u kući, u stanu, da li kuva, da li se kupa, da li se smrzava... Gomila načina da se pravi potrošnja, potpuno individualno i neuporedivo. Neki npr. potroše sa grejanjem manje nego što je meni uobičajna ostala potrošnja.

Za koji dan će da bude tradicionalna novogodišnja "zabava" i nova tura statistika :D
1640159130249.png
UKUPNOKLIMEOSTALO
desember 2020​
1543​
575​
968​
november 2020​
1255​
454​
801​
oktober 2020​
1086​
324​
762​
september 2020​
344​
141​
203​
august 2020​
700​
72​
628​
juli 2020​
851​
126​
725​
juni 2020​
707​
44​
663​
mai 2020​
1192​
349​
843​
april 2020​
1271​
425​
846​
mars 2020​
1054​
503​
551​
februar 2020​
1332​
627​
705​
januar 2020​
1401​
615​
786​
UKUPNO 2020
12736​
4255​
8481​

2020 iznenađujuće topla. 2021 je bila puno hladnija.
1640159865391.png

Poslednja izmena:
Ja imam tri klime na 70m2,stan u kući, i nikad ukupni račun nije bio veći od 10500din i mislim nikad više od 1200 kWh.Leti napravimo oko 3000.Teško da sam ikad potrošio više od 200e za sezonu samo za klime.Još ne vodimo računa o jeftinoj struji.Vodovodna cev ukopana plitko i ulazi voda katastrofa ledena pa bojler i mašine za veš i pranje rade mnogo duže, A klime podešene na 28 stepeni i na metar ipo visine termometri pokazuju od 23-25c.A što se tiče pranja klima retko kad zovem servis,sve radim sam.Sad su bili ljudi i očistili Daikin jer nisam umeo da skinem turbinu ali sad znam kako:).Leti se uglavnom ne hladimo pa se turbine baš slabo prljaju.
I da dodam,potrošnja mi skoro ista kad rade jedna,dve ili tri klime.Razlika drastična samo u korist komfora.Da sam na infostanu platio bi grejanje 108000 din pa vi vidite da li se tu uklapa i servis od 6000-9000 din za sve tri klime ko ne ume sam.I da, imam kotao i radijatore,ponekad naložim uglavnom da se rešim posečenog granja i dasaka.Loženje je robija kad imaš stalan posao,može da priča ko šta hoće.Da sam penzos odlična zanimacija.

Poslednja izmena:
Ja sam koristio grejalice da nadomestim tih stepen i po u sobama bez klime i potrosnja je bila veca jer klime moraju da zapnu vise da pasivno dogrevaju te sobe, defrosti bili cesci, a sobe opet nisu bile tople kao sad sa klimom. Sad su defrosti retki, temperatura ujednacena, potrosnja manja.

Sve zavisi od slučaja do slučaja, kod mene je malo bolja izolacija, bolje klime i dve mi odrađuju osnovno grejanje bez problema. Podno je čist ćar.

Trenutno oko nule, visoka vlaga, sneg... "najteži uslovi" što bi neki rekli. Klime u tom slučaju uvek rade bez ikakvih problema i cimanja. Rezerve snage na pretek.
8vnYH9vE4LPTz9UslbhlTt6bbJN-IJg6oLlUCqUx3KDxU6mejwzzT31NnihbT2aPhM217KMlRG1K2urMOfrw5DmPyhNhsX0ZuHoVfY2GRDmxuFntHy6VH4L4Aayoar0xEfdsVhADG1nVpPfskomYt8EA4woxPYpzLzMA9kuaaX8F0PmHJpIiWco1F2HgEFqByB8M9-TvQKW6Pv-83XU9_V5NKu19XpoHk6j3jPJe--o45rxCXv9-b24-Y8Hqm4AXgeHJJE1iFSk-RuWrJnS9RYC-NhqpPC6FwOKBqUVEyiNmX7wqTo9JXRhKFnDIWoDgctg7P2UOFmbidwjyo3lBRpw25vyecPpVWcX7yBczqc9uRb5LyjmKHMn92b5Xp2z_PLqhA0Adi4mRS6xYMJU1LPKrZBrqQO8iSt8rmz7S2zomvdtanl-QVp9UJ9myML4OmI95Ib8IrCWv-zgr08Xm6d-eXb6k1xLEJRtjl6llO-rhWtK4jT6OL4Zb21EzRRqbhYIYnnApDQMdGbGYTtNLYa1Xm6YLvEuOSCauZZePbVCqnSKeLFWxjF_CxePsLPHyewyyMJVRp5OUTs2DLgdNlK5OkaH1nTsl5BCNAycW2tmy86LvClO2GCiphGGm3mkS2LsGYKrF_WJNdr1U8rdas68b23jvor73MOXhxcnxTKquPTAM41fCy-R_VX1EL57JtnmNo_RI4Nk05vXQUUwSP1Z_=w1258-h944-no

Evo i jedna zanimljivost u vreme energetske krize:

Juče potrošeno 63 kWh koji koštaju celih 33 evra.
Screenshot_20211222-102919_Chrome.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno