Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

Hvala za objašnjenje, ipak nisam toliko oko video obrade pratio pa sam uvek mislio da je Quadro kartica koja je ipak namenjena samo za video obradu i sa tim bolja nego gaming verzije.

@DBraveZ
Može se i za Quadro kartice koristiti game ready driveri izmjenom INF fajla ukoliko FPS nije dovoljan u igrama sa standardnim Quadro driverom. Još jedna stvar koju GeForce nema, a Quadro ima jeste ECC koji je bitan ukoliko se renderuje za production release.

Zna se sta je goruci problem vlasnika doticnih..

3 bambija za EVGA! Optimizovali mining performanse i to za 20%. Što neko napisa u komentarima "Miners are the priority, gamers are the bottom feeders"

Shame Facepalm GIF by MOODMAN

Ali čemu i 24gb na 3090ti ili 16gb na 3070ti? To je samo dodatno uzimanje para a apsolutno nepotrebno u gamingu. Realno ni jedna igra u 4K neće povući preko 10gb.
Watch Dogs Legion je primer gde igra lagano povlaci preko 10GB. Sigurno ih ima jos.

Sto kaze DeRadicci, ako GTX1070 moze da koristi 8GB, u svakom slucaju bi mogla RTX 3050.

2.jpg

Watch Dogs Legion je primer gde igra lagano povlaci preko 10GB. Sigurno ih ima jos.

Sto kaze DeRadicci, ako GTX1070 moze da koristi 8GB, u svakom slucaju bi mogla RTX 3050.
Gledao sam na nekoliko i review nije prelazila 9.4gb vram. A pošto 3080ti ima 12 što je sasvim dovoljno.

^ dosta se ljudi zali na greške kroz samu igru, i da treba više od 10gb to je svega par igrica.

^ dosta se ljudi zali na greške kroz samu igru, i da treba više od 10gb to je svega par igrica.
To su igre koje su izasle godinu dana nakon graficke. Logicno je da ce vremenom taj broj biti sve veci i veci. Verujem da ljudi nemaju zelju da potrose vise hiljada dolara na parce hardvera koje je vec prevazidjeno/ograniceno.

^ dok te igre stignu evo i 4xxx serije koja će sigurno imati više vrama od današnjih kartica, a to što si naveo za cene je opet neka druga priča.

Sa ovakvom prodajom 3000 serije, neće oni ni da izbacuju 4000. :D
Lagano izbacuju 2060 nove, ludilo.

^ ima i toga, ja sam uzeo 3080 strix na samom početku za 1000€, posle 10 meseci prodao za 1850€ zato što nije bila LHR i naletim srećom na polovnu 3080ti strix staru 27 dana i uzmem je za 1650€.

To su igre koje su izasle godinu dana nakon graficke. Logicno je da ce vremenom taj broj biti sve veci i veci. Verujem da ljudi nemaju zelju da potrose vise hiljada dolara na parce hardvera koje je vec prevazidjeno/ograniceno.
Prvo, ljudi su budale. Nesto sa cime se tesko miris dok si mladji, pa onda vremenom prihvatis, da bi nakon prebacene 30. banke bio apsolutno siguran u to.
Onaj tweet Zeljka Mitrovica ti je cist primer, a i istina.
Drugo, developeri moraju da misle i na one koji imaju i starije kompove i grafe sa 4gb vrama, pa i manje. Oni su velika vecina i kako stvari stoje ove dve godine, tako ce i ostati.
Tako da cisto sumnjam da ce >3070 biti "prevazidjeni" u skorije vreme, barem sto se gaminga tice.
Mozda jedino ovima sto vide razliku izmedju 170fps i 200fps (a zaborave da promene refresh rate pri kupovini novog monitora) i kojima 4K vec postaje pikselast (a nose dioptriju +17)...

Prvo, ljudi su budale. Nesto sa cime se tesko miris dok si mladji, pa onda vremenom prihvatis, da bi nakon prebacene 30. banke bio apsolutno siguran u to.
Onaj tweet Zeljka Mitrovica ti je cist primer, a i istina.
Drugo, developeri moraju da misle i na one koji imaju i starije kompove i grafe sa 4gb vrama, pa i manje. Oni su velika vecina i kako stvari stoje ove dve godine, tako ce i ostati.
Tako da cisto sumnjam da ce >3070 biti "prevazidjeni" u skorije vreme, barem sto se gaminga tice.
Mozda jedino ovima sto vide razliku izmedju 170fps i 200fps (a zaborave da promene refresh rate pri kupovini novog monitora) i kojima 4K vec postaje pikselast...
Slazem se total , igre koje i povucu veci vram rade to zbog krs optimizacije.
Mada jos nisam naisao da mi igra povuce preko 8gb ali ja igram u 1080p i 1440p sa rtx 3070.
U sustini nece se 3070 namuciti sa vram vec nece moci da izgura sve opcije koje developeri ubacuju a ne optimizuju.

Slazem se total , igre koje i povucu veci vram rade to zbog krs optimizacije.
Mada jos nisam naisao da mi igra povuce preko 8gb ali ja igram u 1080p i 1440p sa rtx 3070.
U sustini nece se 3070 namuciti sa vram vec nece moci da izgura sve opcije koje developeri ubacuju a ne optimizuju.
To si totalno u pravu, igre su krš optimizovane i zato vuku bez potrebe vram. Meni valhalla povuče na 1440p oko 6.5gb na ultra podešavanjima.

Niko vise ne pravi svoj engine, vec svi koriste ili unreal 4 (sad polako dolazi 5, al ne nadajte se bar prve dve godine onom kvalitetu sa showcase-a) ili Unity.
Fora je sto ih uzimaju zdravo za gotovo - kao tool koji je ispravan, a takav je krs da je to jezivo.
-U nekim igrama, se javljaju artifekti ako se ne ukljuci motion blur, staklo je smece u svakoj igri (ukoliko postoji osenceni prostor iza stakla, prozirnost bi u zavisnosti od ugla gledanja trebalo da bude manja , a intezitet refleksija veci), real-time shadows uopste nisu real time vec mape koje se updatetuju nakon nekog perioda (osim mozda raytracing senki)...
Covek bi ocekivao da ih developeri malo izmene tokom razvoja igre, prilagode vremenu u kojima zivimo (U4 je predstavljen 2014.) a ne samo da smandrljaju igru i pokupe plodove hype-a.
No , to nije njihova krivica.
Gledam idiote po netu koji preorderuju sve. A pri tom brane svoju odluku, kao narkomani, da im je ovo zadnja doza.
Opet se vracam na prvu recenicu svog prethodnog posta..

Mozda jedino ovima sto vide razliku izmedju 170fps i 200fps (a zaborave da promene refresh rate pri kupovini novog monitora) i kojima 4K vec postaje pikselast (a nose dioptriju +17)...
Mislio si -17 valjda, plus je za čitanje (na stranu što je to velika dioptrija u oba slučaja.

Niko vise ne pravi svoj engine, vec svi koriste ili unreal 4 (sad polako dolazi 5, al ne nadajte se bar prve dve godine onom kvalitetu sa showcase-a) ili Unity.
Ovo ne mora biti nužno loše, CDProjektov RED Engine je od nule valjda.
CryEngine (po meni daje najlepše igre) se retko koristi i ultra je zahtevan.

Ne bih znao za dioptrije, lupio sam na osnovu onoga sto sam se setio u slucaju jednog drugara. 😁

To za engine je moja poenta - kad se radi od nule, i kada studio zna da ga uradi, to moze da ispadne super. To se pre radilo stalno.
Fora je samo sto mnogi hoce da ustede na vremenu i novcu, i samo odaberu vec gotov U4 ili unity, i ne uloze vise ni sekund vremena u doradu, samo dodaju assets.

de-der, da ne širimo temu na razvoj igara, optimizaciju istih i tako to. hvala na razumevanju

Je li igrao neko skoro Quake II RTX na 3000 seriji? Meni poslednji drajveri bas brljaju. Najcesce puca kod ucitavanja nivoa.

gomila 3070-ica na jednom mestu
suzdržaćemo se od komentarisanja rudarenja

Uf kako bi ovo teralo Red Dead Redemption 2 u 300 FPS-a kao od šale... :cool::D:rolleyes:

Cestitke za prinovu. Sta li ce ova da racuna 😃

^ koliko vidim ovo nije prinova ali bi bilo lepo da jeste😁

Ne znam koja je poenta slike. Divimo se kutijama?

Osim za stotinak srecnika i majnere - ne.

Vrh Dno