Šta je novo?

Ugradnja dodatnog HDD generalno...

Gazu

Poštovan
Učlanjen(a)
31.10.2020
Poena
85
Društvo, uzeo nedavno kompjuter, mislio ajde da vidim hoće li ipak 250GB SSD biti dosta, ali joks... I gledam onda da mu ubacim HDD dodatni, ali to je neko fensi kućište, svo svetli, stakleni poklopac i tako to...

E sad, mislim da sam uspeo da ukapiram gde mi se taj dodatni hard instalira - u kutak koji je prisutan skidanjem METALNOG poklopca koji se nalazi ispod matične ploče. Ali to ja izgleda kod kuće ni nemam sve što mi treba, moraću sutra time da se zanimam: fale mi barem šrafići. Jel ne bi trebalo da tako te stvari budu dostupne u kućištu: da bude dovoljno imati samo hard disk i SATA kabel?

I ovako kako sam ja ukapirao, ispada da bi tu moglo da se smesti maksimum dva harda, zar je to moguće?

Da, mora više informacija. Naziv tog računara (jer pretpostavljam da je već sklopljena konfiguracija) ili fotografija kućišta kao minimum.

Priznajem, baš sam ispao bistar momak.😁 I da, ukratko, rešeno danas u prodavnici, ali da ispričam.

U pitanju je GIGATRON PRIME LIDER STEALTH. Evo i par mojih slika...

Jako me zbunilo kako nigde nisam video klasične poličice za hard disk, mada je prostor za diskove od 3,5 inča sakriven kad se skine poklopac sa suprotne strane. Samo što su mi šrafovi falili, nisam ih dobio sa kućištem. Ali pokazao mi je momak u radnji, ima mesta predviđenog za dva hard 3,5- inčna i dva 2,5-inčna diska... (A šrafići koji su mi zafalili, pretpostavljam da bi ja njih dobio da sam kupovao zasebno kućište, al da sam ovako za njih ostao kratak baš zato što sam gotovu konfiguraciju kupio.)

Još me bunilo i gde je tu SSD, ali se i on nalazi ispod hladnjaka od procesora.

Napisao bi ja juče i više detalja, samo sam bio umoran, i nekako mi bilo da pitam nekog ovde "pa zar je ovo moguće"...😅 Sav sam postao skeptičan da nije i za matičnu to neka fora da se ne može mnogo nadograđivati, ali dobro je sve.

Samo što su za "gejmerska" kućišta dosta nepraktična ipak...

Prilozi

• IMG-bfd4de4593137c85ded5c5c6c96d9569-V.jpg
    IMG-bfd4de4593137c85ded5c5c6c96d9569-V.jpg
    136.9 KB · Pregleda: 45
  • IMG-18cf7392746cab76cc827eade361e406-V.jpg
    IMG-18cf7392746cab76cc827eade361e406-V.jpg
    395.5 KB · Pregleda: 44
  • IMG-1473ba4516a450768641fbd720f4aff8-V.jpg
    IMG-1473ba4516a450768641fbd720f4aff8-V.jpg
    371.7 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
Hard diskovi kod takvih kućišta se obično postavljaju na šine i tako se smešataju u kavez, kao pleh u rernu.

Ssd se ponekad sakriva ispod hladnjaka čipseta. U nekoj sledećoj generaciji će se smeštati ispod hladnjaka procesora. :p

Ssd se ponekad sakriva ispod hladnjaka čipseta. U nekoj sledećoj generaciji će se smeštati ispod hladnjaka procesora. :p
Hvala na ispravci.🙂

Mada, moram priznati, nije mi jasno koja je razlika? Ispod tog hladnjaka se svakako nalazi procesor, koji bi mogao i da menjam da hoću? A hladnjak mi tu hladi i procesor i još ponešto - tj. čipset?

Taman posla da te ispravljam. Ni meni nekad nisu jasne te razlike. :)

Nego, ako je ta matična ploča A320M-K onda to nije ni hladnjak čipseta, već nešto drugo.

Najpre, ne nagađajmo o onom u šta se ne razumemo.
Na asus ploči, ASUS Prime A320M-K, koja je u okviru te konfiguracije se nalazi m.2 slot za ssd,
vGyltho0qajsucUl_setting_xxx_0_90_end_800.png

on se trenutno ne vidi jer je zaklonjen grafičkom karticom.
Ti možeš da dodaš još 3 klasična serial ata 600 hard diska.
Na slici broj dva koju si postavio sa desne strane ploče postoje dva mesta za 2.5 inč hard diskove (ssd ili klasične hdd), kroz jedno od njih prolaze kablovi za matičnu ploču (nekvalitetno ugrađivanje komponenti od servisera)
U produžetku napajanja, iza zaklona, se nalaze mesta za 3.5inč hard diskove (hdd).

Preporuka je da se za skladištenje podataka koriste standardni 3.5 inč diskovi, kapaciteta većeg od 2 TB.
Njih kačiš na serial ata priključak napajanja, i na matičnu ploču, serial ata kablovima za podatke.
(priključci u desnom donjem uglu ploče).

Poslednja izmena:
Hvala Kokane! Ovo za sad stavio 2TB hard disk, ali da, ovo sad se dosta brzo popuni terabajt. Dobro je da ima dosta prostora za nadogradnju.

Nazad
Vrh Dno