Šta je novo?

Mehanicke Tastature

apsolutno se slazem sa kolegom, pogledaj par review-a keychron tastatura, i izaberi model koji ti najvise odgovara. tastature su prebuilt, ali su bukvalno kao da si kupio delove odvojeno i sklopio. odlican je kvalitet izrade za tu cenu, sve switcheve i kapice mozes da menjas.

inace i ja htedoh da pitam, zasto nisi prvo podmazao stabilizatore?

Ne znam kako si uspeo to da odradis. Ja sam uzeo devojci istu tu tastaturu (odlicna prebuilt tastatura BTW), samo sa linearnim (red) switchewima i bez problema podmazao stabilizatore pomocu jedne cackalice, jedne tanke cetkice za slikanje i Crytox 205g0. Bez otvaranja, skidanja stabilizatora, band aid moda (to nikako ne raditi na tastaturi koja nema odvojiv top plate) itd. Samo ih podigao cackalicom i podmazao cetkicom, deset minuta posla.

Za porucivanje, carinu ne mozes izbeci ako je proizvod skuplji od 50e. Mozes se dogovoriti sa prodavcima sa AliExpresa i Banggooda da stave manju cifru a s obzirom da su to niche proizvodi velika je sansa da ovi na carini nece skontati koja je prava cena. Sa druge strane, placa se PDV bez obzira koja je cena. Vidim da na KP ima dosta Keychron tastatura, ima par oglasa za hot swappable K6 i K8 sa ok cenom (otprilike kao kad bi narucio online+dostava) pa pogledaj to. Ima i dosta Ducky tastatura, ali tu vecina nije hot swap. Doduse, mogu se modovati.
Slazem se da je odlicna, samo ima tu manu sto se stabilizatora tice, to je neko moje skromno misljenje, a i za 100e su mogli neki socijalni PBT keycaps da ubace.

Pokusacu da objasnim sto krace. Naime, da bih postavio parcence flastera ispod stabilizatora morao sam da ih "odvojim" iz lezista, a posto tastatura nema odvojiv top plate kao sto si i sam rekao mogao sam da ih izvucem samo pod uglom od, recimo, najvise 45 stepeni (u najboljem slucaju) tako da jedan kraj stabilizatora izadje napolje, dok je drugi i dalje unutra (ne znam da li sam ovo dovoljno slikovito objasnio).

Medjutim, na shift tatseru sam previse izvukao stabilizator ka gore i izvukla se zica, a kao sto smo vec zakljucili tastatura nema odvojiv top plate da bih je samo otvorio i opet namestio stabilizator u prvobitno stanje, tako da sam posle 2 sata+ odustao od te ideje i nekako uspeo da izvucem i zicu i stbilizator napolje, sad nema uopste rattle jer nema sta da se cuje :D a s obzirom da je to desni shift koji prakticno i ne koristim nije mi ni bitno, medjutim zvuk je odlican a i ne klacka se previse na pritisak, nije toliko sirok taster.

Sto se podmazivanja tice, to sam prvo hteo da uradim, ali naravno nemam cime. Mislio sam da kupim permatex dielektricnu mast i da s njom odradim samo stabilizatore, medjutim i toga je nestalo kod nas.

Nikada nisam porucivao nista iz inostranstva, hvala ti na ovim informacijama.

Gledao sam dosta recenzija upravo tih tastatura jer sam jedino na KP i mogao da nadjem njih po nekoj pristojnoj ceni, ne znam da li bi to bio dobar upgrade sa ove trenutne.

apsolutno se slazem sa kolegom, pogledaj par review-a keychron tastatura, i izaberi model koji ti najvise odgovara. tastature su prebuilt, ali su bukvalno kao da si kupio delove odvojeno i sklopio. odlican je kvalitet izrade za tu cenu, sve switcheve i kapice mozes da menjas.

inace i ja htedoh da pitam, zasto nisi prvo podmazao stabilizatore?
Istekao mi je period za edit prosle poruke, a zaboravio sam da uvrstim odgovor i na ovo tvoje pitanje.

Gledao sam par review-a navedene tastature, ali mi zvuk ne deluje toliko primamljivo, potrebno mi je nesto neupadljivo sto se toga tice, ne moze za te pare da bude ne znam ni ja kakav zvuk svestan sam toga, ali sto tise to bolje.

A sto se stabilizatora tice, u prethodnoj poruci sam napisao, nisam imao cime, kod nas krytox nema, mislio sam da iskoristim permatex dielektricnu mast, medjutim nestalo je i toga.

Interesuje me da li bi keychron bio dovoljan upggrade sa ove trenutne tastature koju posedujem, kakvo je vase misljenje povodom toga (hyperx alloy origins core aqua switch)

Istekao mi je period za edit prosle poruke, a zaboravio sam da uvrstim odgovor i na ovo tvoje pitanje.

Gledao sam par review-a navedene tastature, ali mi zvuk ne deluje toliko primamljivo, potrebno mi je nesto neupadljivo sto se toga tice, ne moze za te pare da bude ne znam ni ja kakav zvuk svestan sam toga, ali sto tise to bolje.

A sto se stabilizatora tice, u prethodnoj poruci sam napisao, nisam imao cime, kod nas krytox nema, mislio sam da iskoristim permatex dielektricnu mast, medjutim nestalo je i toga.

Interesuje me da li bi keychron bio dovoljan upggrade sa ove trenutne tastature koju posedujem, kakvo je vase misljenje povodom toga (hyperx alloy origins core aqua switch)

znas kako sam lepo to odradio sa par konaca i litijumovom mascu. nema da se cuju. prvo iseces one produzetke na unutrasnjem delu stabilizatora,onaj deo u kucistu stabilizatora. zatim gde je rupa gde prolazi zica,tu zavezes dva tanka konca...pozeljno na obe strane po jedan,levo i desno. nakon toga mast stavis svuda. i onda zica kad se pomera udara u taj konac,apsorbuje zvuk kompletan. tu i jeste sva fora,zica ne sme da mlatara unutra gde ulazi i da udara u plastiku. u sustini tako se radi i holee mod,samo sto mozes konac jer se lakse provlaci. samo liznes kraj konca da ga lakse proguras kroz otvor.

znas kako sam lepo to odradio sa par konaca i litijumovom mascu. nema da se cuju. prvo iseces one produzetke na unutrasnjem delu stabilizatora,onaj deo u kucistu stabilizatora. zatim gde je rupa gde prolazi zica,tu zavezes dva tanka konca...pozeljno na obe strane po jedan,levo i desno. nakon toga mast stavis svuda. i onda zica kad se pomera udara u taj konac,apsorbuje zvuk kompletan. tu i jeste sva fora,zica ne sme da mlatara unutra gde ulazi i da udara u plastiku. u sustini tako se radi i holee mod,samo sto mozes konac jer se lakse provlaci. samo liznes kraj konca da ga lakse proguras kroz otvor.
Sve razumem, ali na trenutno tastaturi koju imam nije moguce to uraditi, jer top plate ne moze da se odvoji, tako da sve sto mogu da uradim je lubovanje, i to ovako kako je @somebody89 naveo. ali nemam cime, tacnije ne znam koje drugo sredstvo da koristim osim permatex dielektricne masti koje kod nas sada nema - a o krytox-u da ne pricam, a da ne pokvarim ceo PCB i sprzim tastaturu.

Da li mozda neko od ljudi na ovom forumu vec ima na raspolaganju ovaj proizvod.

Vrlo rado bih kupio od nekoga sa foruma iz vise razloga, a prvenstveno vremenskih, dostava i sve sto ide uz to mi se cini poprilicno dugo, pa ako neko ima viska pakovanje bilo bi super.

ebay, stavio link malo iznad :)

evo novi, ako neko slucajno ne vidi relisted item na gornjem linku

Hvala najlepše.
A permatex mast, negde sam pročitao da se može kupiti u Beogradu, jel znaš nešto o tome?

ovo?

krytox moze i na aliexpressu da se naruci. ne znam kako funkcionise slanje sa ebaya u srbiju?

pre ce stici iz Nemacke nego iz Kine :) plus si sigurniji

ovo?
Da, ja sam kupio tamo i to je neka prodavnica autodelova i nalazi se ispred botanicke baste, platio sam valjda nekih 1000 din i tih 85g ce ti potrajati dugo

20211210_195544.jpg20211210_211417.jpg20211210_211452.jpg20211210_211519.jpg20211210_211549.jpg20211210_211626.jpg
Uradio sam sta sam hteo i kako meni odgovara. Nije nikakva reklama,ako neko zeli,moze da mi se javi. Sve mere i oblik morate sami da nacrtate. Ne radim ja,nego jedan covek koji se bavi drvetom. Jedino sto je rekao da nece praviti ispod 10 komada,sledeci put.

Pogledajte prilog 327410Pogledajte prilog 327411Pogledajte prilog 327412Pogledajte prilog 327413Pogledajte prilog 327414Pogledajte prilog 327415
Uradio sam sta sam hteo i kako meni odgovara. Nije nikakva reklama,ako neko zeli,moze da mi se javi. Sve mere i oblik morate sami da nacrtate. Ne radim ja,nego jedan covek koji se bavi drvetom. Jedino sto je rekao da nece praviti ispod 10 komada,sledeci put.
E to je već nešto, čestitam. 👍 Svaka čast! Bitno je da si zadovoljan i da se trud isplatio.
Prava retro tastatura.👏 Mislim da će nostalgičari za Commodore 64, da odlepe za njom.
Jedino mi nije jasno što ne izbuši rupu za kabal nekom oštrijom burgijom, a ne da se onako okrnji sa unutrašnje strane.🥺

Poslednja izmena:
E to je već nešto, čestitam. 👍 Svaka čast! Bitno je da si zadovoljan i da se trud isplatio.
Prava retro tastatura.👏 Mislim da će nostalgičari za Commodore 64, da odlepe za ovom tastaturom.😉
Jedino mi nije jasno što ne izbuši rupu za kabal neko oštrijom burgijom, a ne da se onako okrnji sa unutrašnje strane.🥺

neverovatno je tesko,neko mnogo jako drvo. trazio sam gusto drvo,ne znam tacno koje je.

Ovo mi liči na hrast. Svejedno, nova burgija i ne pritiskaš puno bušilicu i ispalo bi dobro, mada to se ne vidi, nadam se da je sa spoljašnje strane OK.
Da se ja pitam, postavio bih te slike na svim retro forumima, ovde ti je slaba vajda, većina nas fura hi-tec varijante, pa se nećeš leba najesti. Inače, ako utrčiš u neku malo ozbiljniju proizvodnju, za početak neka bude 10, možda za koju godinu svi navale na ”Skamer” tastature. Možeš i cenu da nabiješ, ***, to su ipak unikati 👌 i eto love do krova.🤑

Nije moj stil, ali izgleda super :D
Ne znam kako bi izgledalo da se i backplate ofarba u neku boju drveta da se to sve spoji

plate je plastican u bronza boji. mozda malo kvari zvuk to sto je plastican,mozda da nadjem metalan.
Znao sam. Znači bolest uzela maha.😁
Taman čovek pomisli, sad je kraj, konačno je posle godinu dana došao do tastature kakva mu odgovara, pronašao materijal, oblik, tastere, zvuk… tebi đavo ne da mira, a izgleda i nama. Dakle, saga se nastavlja. “Skamer” 111 deo.🥺
A svi mislili happy end.😉

tesko je naci plejt za 75%,necu ga ni traziti. cisto sumnjam da bi vredelo. Kailh Cream su najgori,a u isto vreme najskuplji prekidaci ikad. imaju cudan zvuk visoke frekvencije,samo lupaju i imaju gadan eho. o trenju da ne pricam. a kad sam dao 87 dolara za njih,3 dana sam lezao u sobi pod cebetom,nisam hteo da jedem ni da pijem. ovo sto kazes za Djavola to je tacno. ne da mira,a to i jeste njegov posao. samo molitva svaki dan i bice okej.

Hvale oni svasta,ali sve su to placene reklame. Znaci teska prevara. Jer taj isti prekidac nece u tvojoj tastatui zvucati isto tako dobro kao na snimku. Sem ako nemas taj ISTI build. Da sve bude isto, u sitna crevca...

Hvale oni svasta,ali sve su to placene reklame. Znaci teska prevara.
Onda su i recenzije RTX 3080 npr teška prevara jer nećeš imati iste performanse sa tvojim ubogim procesorom u odnosu na njihov test PC.

Ljudi, gde se mogu nabaviti ove keychron-ove tastature? Vidim par ljudi prodaje na kp ali sve modeli koji mi ne odgovaraju.

Kontaktiraj te KP prodavce i pitaj za model koji te zanima, možda i mogu da nabave. Kod nas se svakako ne mogu nabaviti, pa ti je možda lakše tako nego da se cimaš sa carinama i sl.

Nazad
Vrh Dno