Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Ovo što je @poglavicas predložio sigurno radi, jer sam više puta tako odradio: npr. doveo internet za smart tv i signal za Telekom stb.

A ko nije vičan pravljenju kablova, može i da kupi ovako nešto. Da li mu se isplati - ne znam.

Delilac

Je l se dešava još nekom da ONT zuji kada se koristi fiksni telefon, čim se prekine veza na fiksnom telefonu prestaje zujanje na ONT-u? Danas sam ovo skroz slučajno primetio, jer baš slabo koristim fiksni telefon. Imam Huawei HG8245Q2.
Ne zuji ništa.

Narode, imam jedno pitanje za vas koji ste pomno pratili uvodjenje optike od razvoden kutije pa do stana! Naime, mojoj rodjaci su iz *supernove javili da ce (ovi iz mts-a) za koji dan doci da joj sprovedu optiku do stana, i zamolili su je da nadje kljuc od razvoden kutije. Sad, razvodnu kutiju (belu, samo sa mtsovim logoom) kakvu sam video na ovom forumu, nisam nasao u zgradi - ima samo kutija za telefon na svakom spratu (da li je to to mozda?). Drugo, na svim kutijama (i na sjatu, i u zgradi) nema kljucaonice, tako da mi nije jasno kakav su joj kljuc trazili?! Trece, zar oni ne treba da imaju kljuc od svoje opreme, ili da budu u kontaktu sa (profesionalnim) upravnikom? Moze li neko da mi pojasni sve ovo?

7f97e16987a24c5e56c523ece09e5bc1.jpg

Razvodna kutija za optiku je obično u podrumu zgrade (jer do nje dolazi glavni kabl koji je ukopan), a potom se valjda razvlači optika do ulaza u stan.. U svakom slučaju ključ bi trebali da imaju radnici MTS-a i niko drugi.

+1 za ovo što je @Olujche rekao: ključ od razvodnog ormana bi trebalo da imaju u MTS-u.
Možda su mislili da ona obezbedi pristup do razvodnog ormana - ako se nalazi u nekoj zaključanoj prostoriji u podrumu ili tako negde.
Ovo sa slike je razvodna kutija koja se postavlja na svakom spratu, a negde u podrumu/suterenu/prizemlju bi trebalo da postoji metalni orman, dimenzija oko pola metra sa pola metra, svetlo sive boje.
Pozdrav

Možda su mislili da ona obezbedi pristup do razvodnog ormana - ako se nalazi u nekoj zaključanoj prostoriji u podrumu ili tako negde.
Bice da je to u pitanju. Srecom, nema ni podruma, ni zakljucanih prostorija, pa ne moramo da jurimo upravnika 😁

a negde u podrumu/suterenu/prizemlju bi trebalo da postoji metalni orman, dimenzija oko pola metra sa pola metra, svetlo sive boje.
Hmm...Nema metalni ormar tih dimenzija, ali imaju drvena vratanca na zidu pod kljucem. Pretpostavljam da ce ga oni locirati, s obzirom da im je od ulaza sve na dohvata ruke.

Imate li neki savet za mene, sta da radim dok budu uvodili optiku i sve to? Treba li sta da nadgledam ili je dovoljno da se opustim i uzivam dva sata, koliko im treba da nameste to?

U ponedeljak su mi momci namestili optiku 100/20 i sve evo vec 5 dana super radi. Uzeo sam najmanji paket jer do maja imam ugovor sa sbb pa mi ne treba jaca ugovorna obaveza svakako mogu pksle preci na jaci paket. Tek danas su uneli ugovor u sistem i u moj mts portal i aplikaciju zaveli ugovor ali sa danasnjim datumom a ne od ponedeljka kada su uveli i kada sam potpisao.

Koliki ping imaš daj neki šot?

Sa 5Ghz mrezom na mobilnom kroz pod oko 70cm debljine i 25cm unutrasnji zid na udaljenosti od oko 9m od rutera. Par testova sam uradio krece se na oko ovih vrednosti +/- 0,1 sto je zanemarljivo.

• Like
Reagovanja: M J
Odlicna je optika, nema sta. Presao sa Supernove (gde sam imao ogromne gubitke paketa kada bi recimo krenulo nevreme).
Evo vec 5 meseci od kako sam na mts-u, mislim da ni jednom jos nije pukla veza ili nesto slicno.

starije merenje, da sad ne bih prekidao neki download - wifi 5ghz, kroz 2 zida od oko 25 cm, daljina kompa od rutera oko 7m:
1639161919806.png

Kod mene evo godinu dana bez greške.

Prilozi

• st.png
    st.png
    28.9 KB · Pregleda: 60
Bice da je to u pitanju. Srecom, nema ni podruma, ni zakljucanih prostorija, pa ne moramo da jurimo upravnika 😁

Hmm...Nema metalni ormar tih dimenzija, ali imaju drvena vratanca na zidu pod kljucem. Pretpostavljam da ce ga oni locirati, s obzirom da im je od ulaza sve na dohvata ruke.

Imate li neki savet za mene, sta da radim dok budu uvodili optiku i sve to? Treba li sta da nadgledam ili je dovoljno da se opustim i uzivam dva sata, koliko im treba da nameste to?
Reci im gde da ti sprovedu za net a gde ces tv i kako oces da pričvrste kablove ako imas vise tv ili su sobe udaljene od ONTa , i naravno i gde ćeš da ti postave ONT
Kod mene su bili brzi , precizni i sve čisto ostavili , godinu dana imam optiku i zadovoljan sam
ps da ne čuju ovi sa sbb i da kažu da sam mts bot 😂🤣😂
Odlicna je optika, nema sta. Presao sa Supernove (gde sam imao ogromne gubitke paketa kada bi recimo krenulo nevreme).
Evo vec 5 meseci od kako sam na mts-u, mislim da ni jednom jos nije pukla veza ili nesto slicno.

starije merenje, da sad ne bih prekidao neki download - wifi 5ghz, kroz 2 zida od oko 25 cm, daljina kompa od rutera oko 7m:
Pogledajte prilog 327402
Ne mogu da se porede sa Super Sr...m

Reci im gde da ti sprovedu za net a gde ces tv i kako oces da pričvrste kablove ako imas vise tv ili su sobe udaljene od ONTa , i naravno i gde ćeš da ti postave ONT
Kod mene su bili brzi , precizni i sve čisto ostavili , godinu dana imam optiku i zadovoljan sam
ps da ne čuju ovi sa sbb i da kažu da sam mts bot 😂🤣😂

Ne mogu da se porede sa Super Sr...m
Blago vama sto imate vise izbora. U mojoj zgradi Sbb monopilise otkad je izgradjena, a stanari i urpavnik nisu zainteresovani da daju potpis mts-u da sporvede svoju optiku - dva puta je pokusavano bez uspeha. Ne mogu da verujem da ce ljudi radije politizovati internet, placati papreno najosnovnije pakete (u kojima ne dobijes ni ruter koji radi na 5Ghz) i glumiti bele vitezove mega korporaciji od pola miliona evra, nego gledati svoj interes. 🤡

Blago vama sto imate vise izbora. U mojoj zgradi Sbb monopilise otkad je izgradjena, a stanari i urpavnik nisu zainteresovani da daju potpis mts-u da sporvede svoju optiku - dva puta je pokusavano bez uspeha. Ne mogu da verujem da ce ljudi radije politizovati internet, placati papreno najosnovnije pakete (u kojima ne dobijes ni ruter koji radi na 5Ghz) i glumiti bele vitezove mega korporaciji od pola miliona evra, nego gledati svoj interes. 🤡
*milijarde

U pravu je Alek97 za ovo zujanje ONT-a dok se koristi fiksni telefon, kod mene se isto čuje.

@gosa70
Ne znam je l to normalno, mada i da se nešto pokvari zameniće za drugi i to je to.

uzgred ostao sam dužan epilog za odijanje da radi PPPoE konekcija preko bridge hacka.

Dakle pošto posle par dana proba sa isim rezltatom (konekcija se uspostav ali Telekom PPPoE server ne pošalje IP adresu) zamolio sam prijatelja da pita da li su slučajno nešto ukidali/menjali i sl i odgovor je da nisu.

Onda je taj tehničar kod njih prebacio moj ONT u bridge i posle toga je sve proradilo kao što je radilo i ranije, i evo već 7 dana (kuc, kuc) sve radi kako treba.
Ja sam i dalje ubeđen da je ONT negde pobrljavio konf i da su oni pre menjanja u bridge uradili neki hard factory reset.

I jedna usputna opservacija. Pošto sam 7 dana bio prinuđen da držim ONT u router modu i da budem iza duplog NATa, namestio sam DMZ na ONTu prema mom ruteri i svi portovi koje sam proveravao su bili normalno otvoreni.

Tako da i to može biti jedno od rešenja za one ONTove koji ne mogu da se prebace u bridge.
kako si trazio da ti prebaci ONT u bridge mode ? koji ONT ?

Napisao sam gore, preko prijatelja.

Ali sam pre toga nameštao i sam. Ima postupak u temi

Huawei HG8245Q2

imam 2 drugara koji rade u mts poslovnici i ni jedan ne moze da dodje do "tehnicara" koji bi mogao da proba moj NOKIA ONT da prebaci u bridge mode na jednom portu, zato pitam

Moram I ja da prijavim zujanje, mada meni zuji konstantno strujni adapter, znam da poneki punjač od mobilnog zna tako da se čuje, ali ovo se bas čuje. Da li je neko jos to provalio? Da li bih mogao da im tražim zamenu?

Meni su danas montirali optiku, sve radi super samo im je ovaj Nokia ONT katastrofa ružan i glomazan. Neko je pitao skoro da li je moguće da se okači o zid, to jeste moguće sa dodatnom plastikom koja dolazi uz njega, samo što je u tom slučaju 5cm od zida.

imam 2 drugara koji rade u mts poslovnici i ni jedan ne moze da dodje do "tehnicara" koji bi mogao da proba moj NOKIA ONT da prebaci u bridge mode na jednom portu, zato pitam
Šta si uradio na kraju? Ja ću sutra probati malo da pročačkam ruter s ciljem da ga prebacim u bridge a na asus ruteru radim pppoe i koristim njegov wifi.
Plan mi je za mesec dana da uzmem statičku IP oa će u tom slučaju morati valjda da mi reše brigde.

Ako me sećanje dobro služi, pisalo se na forumu da Nokia ONT ne može da se podesi tako da radi u bridge modu. E sad da li neko na strani Telekoma može to da uradi ne bih znao, ali skoro sam siguran da korisnik ne može samostalno da podesi ONT i stavi ga u bridge mod.

Da li neko zna sifru za root nalog ili je nekako uspeo da promeni admin sifru za Huawei HG8245W5-6T ONT? Ne svidja mi se sto po trenutnom stanju, gde sifra ne moze da se promeni, bilo ko moze da se poveze na ruter i cacka sta hoce.

Ako me sećanje dobro služi, pisalo se na forumu da Nokia ONT ne može da se podesi tako da radi u bridge modu. E sad da li neko na strani Telekoma može to da uradi ne bih znao, ali skoro sam siguran da korisnik ne može samostalno da podesi ONT i stavi ga u bridge mod.

mogu oni sa njihove strane da stave bilo koji LAN port na bilo koji VLAN, trenutno su konfigurisani 2 i 3 da budu na VLAN 300 za IPTV, a 1 i 4 nisu linkovani, pa ako ih prebacis iz route u bridge mode oni se jednostavno ugase kada ONT dobije OMCI config (LINK lampica). jednostavno bi mts trebao da doda da port 4 bude na VLAN 100 i mogao bi pppoe preko njega kada ga prebacis u bridge mode u webgui

Do tog zaključka sam i ja došao prilikom čitanja uputstva i iskustava. OMCI komplikuje situaciju i ne vredi bez njihovog podešavanja konfiguracije do njih.
Verujem da je jedino rešenje statička IP i time da se nateraju da ti odrade bridge.

Kod mene ima jedno 4 nedelje kako su završili vertikale i 2 nedelje od završetka privoda… Čekam da me Telekom ubaci u PIS i da to stigne do Huawei-a, pa da iščekujem ekipu montera koja će mi uvesti optiku u stan.
Koja je cena za statičku IP adresu?

Oni koji su novi, jel ste natovani?

Nazad
Vrh Dno