Šta je novo?

crkavanje: SSD vs HDD

To poređenje je između ssd i HDD koji su korišćeni kao boot diskovi. Ti HDD nisu isti kao oni koje koriste za storage, imaš modele koje su koristili. Da ne pričamo o starosti ssd-ova i hdd-ova. Svejedno, svako radi onako kako misli da treba, moje mišljenje ostaje nepromenjeno ali ne zato što sam mazga nego što sam ispratio ljude koji se bave ozbiljnim (i neozbiljnim) storage-om.

U slučaju koji ima @Sass Drake je i mogao da prođe ssd jer je sve lepo bekapovano. Ali malo je besmisleno dati 200+ evra za 2TB disk kad za te pare može da se uzme ~10TB disk koji će biti vrlo pouzdan, a sve to ako mu nisu neophodne velike brzine.
Aha, izvini, zaboravio sam da ovde niko ne zeli da koristi svoje diskove kao boot drive/za igre, vec iskljucivo za serverske namene ili kako ti kazes benchovci se bave "ozbiljnim storage-om" tako da trebamo da zanemarim te rezultate boot drive-ova. Dalje, druze, ako ne znas da citas grafikon, niko ti nece zameriti, ali bas za takve ljude kao ti imas lepo izdvojene tabele, pa cak i pri dnu stranice lepo graficki uredjen informer, no dobro, ne daj da te nesto tako nevazno kao cinjenice navedu da promenis misljenje.

Isto tako ne znam u kojoj to drzavi moze da se uzme 10TB HDD za 200+e odnosno po ceni kvalitetnog 2TB NVME diska, ali u Srbiji ne moze. Takodje, podseticu te da kvalitet hard diskova koji dolazi u Srbiju je daleko od onog sto blackblaze testira, a cemu su posvedocile mnoge teme na ovom forumu.

pa da vidimo za koliko će da crkne? :D

Za čuvanje podataka se koristi hard disk u offline režimu, periodičan backup u dve kopije. Ako jedna otkaže imate drugu da napravite novu kopiju.
Idealno je tri kopije i ja tako imam.
Ne čuvati bitne podatke na uređaju koji se koristi svakodnevno ako nemate bar jedan offline backup.
SSD se može koristiti kao gore navedeno ali sem brzine i veće cene nema neke razlike sa tim da je u slučaju kvara i profesionalnog spasavanja podataka cena i duplo veća u odnosu na klasične hard diskove.
Problem kod spasavanja podataka sa SSD-a su TRIM koji skoro svaki SSD ima (ko ne zna šta je nek pogleda na netu) i enkripcija i zbog ova dva faktora je često i nemoguće spasiti podatke. Kod hard diska to nije slučaj osim enkripcije možda.

Ja sam prošle godine kupio laptop sa dva ugrađena hard diska. Jedan SSD

Hynix HFS128G39TND-N210A​

i jedan klasičan od 1 TB.

Problem je što mi na SSD svakih pet dana pada vrednost wear. Trenutno je na 48% iako je upisano svega 8 TB. Hoće li da rikne kad stigne do nule ili je to možda do drajvera. Tražio sam novije drajvere, ali nema.

Ne koristi Sentinel za SSD, Crystal Disk info.

Kako god. S.M.A.R.T mi i na Sentinelu i na Crystal Disk Infu i na AIDA64 pokazuje wear level 48, s tim sto Crystal Disk kaže da je stanje "Good".

Nesto tu nije dobro, ne znam da li ima osnova za reklamaciju.

Pozdrav
na poslu sam pa ne mogu da pisem. Evo statistika za ovu godinu

Hard diskova ukupno 4451

Glave 1933
PCB 282
Motor 476
Logicki 635
BS 419
Firmver 636
Scratched) 36
Unknown 34

SSDova ukupno 214

Logicki 64
BS 24
Firmver 108
Elektronski 18

Iz ovoga se vidi da je hard disk i dalje primarno sredstvo za cuvanje podataka (mozda) i da se jos uvek vise koristi od SSD-ova, bas je velika razlika u broju uredjaja ili su SSD izdrzljiviji, pitanje je sad.
SSD preuzima sigurno jer se lakse pravi, neuporedivo manje delova koji se mogu kvariti.

Još samo da cijene NVMe 2TB+ diskova padnu eto veselja za mene, a valjda će moj zlatko dočekati taj trenutak ispravan i bez loših sektora. :)

U svakom slucaju backup je majka, obavezan offline backup na hard disku koji nije non stop ukljucen.

Drugari jedno pitanje,riknuo mi jedan hdd od 4tb wd purple, posle 10 dana rada, uzet je na kp nov, lik se sada ne javlja, da li moze reklamacija direktno kod WD preko serijskog broja da ide? Kako da ga rekamiram? ili pisi propalo. da ne otvaram novu temu, mislim da moze ovde.

Vrh Dno