Šta je novo?

iPhone 13

Narucio sam u Telenoru 13 Pro u subotu, jos ne stize. A koliko mi se cini, izgleda da i nece skoro.
Nemoj da se nadaš da će skoro. S obzirom da se u Americi čeka po mesec dana možes zamisliti kako će ovde. Ja sam pre skoro mesec dana poručio u MTS-u 13 Pro Max, i rekli su mi da će se verovatno čekati najmanje mesec dana, ako ne i više.

Oni nista ne znaju, kad ih pitas kad ce slezu ramenima.

Evo sta su mi malopre odgovorili na Fejs:
Zbog velike globalne potražnje, isporuke će dolaziti u kontunuitetu u narednom periodu, u manjim količinama, a porudžbine će biti realizovane u skladu sa raspoloživim zalihama i hronološki (po redosledu porudžbina). Telenor je poručio dovoljne količine uređaja za porudžbine, čeka se isporuka od proizvođača koja za sada stiže u manjim količinama od poručene...

Je l koristi neko youtube vanced ili nesto slicno na ios?
Ne mogu da se borim sa ovim reklamama

Je l koristi neko youtube vanced ili nesto slicno na ios?
Ne mogu da se borim sa ovim reklamama
Preko VPNa uzmeš yt premium za 180din mesečno, i taj nalog možeš da koristiš na svim uređajima bez reklama. Plus YT music

Ima valjda neki YouTube++ kao zamena za Vanced na iosu al ne znam radi li to bas tako, je l probao neko?
@milos0888 sto mora preko vpna, tako jeftinije?

Pozdrav svima,

Pre tri godine sam uzeo XS Max, mislim da je doslo vreme za zamenu😄 Gledam 13 PM, kakva su iskustva ljudi koji su presli sa XS Max na 13 PM?

Hvala

Prešao ja sa Xs Max na 13 Pro Max i šta znam, meni je prilično veliki upgrade. Prvo što se primeti je 120 Hz ekran koji je fantazija, kamera je drastično bolja od Xs Max (dobiješ odličan Night Mode ako ništa drugo), baterija prosto odbija da umre koliko god da drndaš telefon, a i dizajn mi je nebo i zemlja u odnosu na Xs Max, ovaj se mnogo bolje drži u ruci, čak i sa maskom.

Po meni sve preporuke, pod uslovom da uspeš da nađeš negde primerak za sebe. Koliko vidim samo iStyle trenutno ima kakav - takav lager kod nas, ne znam kako je na KP.

Sa XR na 13 pro max je veliki upgrade. Zapravo, covek je naviknut na sistem, i onda samo dodje bolja masina na to. Kamera je fantazija, baterija je nesalomiva, bukvalno nisam tako nesto do sada doziveo ni na jednom telefonu. Procesor kida sve… Doduse, nisam ni do sada dao 1350e za telefon :D

Moja preporuka za 13 pro max ako se neko dvoumi.

Pozdrav ljudi, evo i ja da se upišem uzet 13 obicni, hteo sam pro ali njega trenutno slabo ima ali posto mi ie prvi iphone i ovaj je više nego dovoljan dok ne vidim kako mi lezi. Za sad su utisci pozitivni. Prethodni sam koristio mi10t pro i sad jedino sto primećujem i malo mi zasmeta to osveženje ekrana ali mi nije krucijalno. Videćemo kako mi lezi posle par dana korišćenja .

kako ti zasmeta?

Ne zasmeta bukvalno, ali ga primećujem u radu.Na 120 telefon jebrzi i brze reaguje, čisto navika. Ali veličina mi je idealna da se odmorim od velikih telefona.

Iphone 13 pro. Odlicna kvaliteta izrade, zavrsna obrada. Medjutim, velika gramaza za mali telefon, pa djeluje jos teze. A posto je od celika ram i jos ostrih ivica, to dodatno doprinosi. Naime, malo je manji od prethodnog tel koji sam imao, zenfone 8, a zenfone 8 izgleda bas lajt u odnosi na 13 pro. Mislim da bi Pro Max u ruci djelovao lakse, jer je veci pa bi tezila bila rasporedjena po vecoj povrsini. Ovako, ip13 pro, kao da je od olova. Ali se vidi odmah na prvu da je premium telefon. Baterija bas dobra, nisam mjerio sot (niti ne znam kako bi to uradio na ios, jer mi sabira sot i prije punjenja i posle), ali primjetim da je bolja nego na zenfone 8, ali bih rekao slabija i onosu na op8. Kamera je odlicna, makro mod mi se bas dopada kakve slike pravi. Video bi rekao da je tu negdje sa zenfone 8, ne drasticno bolji.
Ovo mi je prvi ios u zivotu i navikao sam se za manje od 1 dana. Sve je brzo, fluidno animirano. Za sada nisam primjetio da ista puca, baguje... Neke app su bi bolje na androidu, neke ovdje, manje vise slicno sve. Medjutim, ios ko ios ima mnogo nedostataka u odnosu na android koje mi fale (ne toliko da bih se vratio na android). Control panel nema dugme za on/off location, totalna glupost. U landscape modu youtube, jedva vidim skalu za volume, uopste nemam orjentaciju koliko je pojacano jer je linija previse tanka. Takodje kod pregleda slika u galeriji , gornja linija sa komandama je toliko tanka, da moram dobro na naciljam na delete recimo. Nedostatak bilo kakve customizacije. Barem da se mogu ikonice random postavljati, a ne da ih reda od vrha ka dole. Tastatura nema vibraciju, nepostojanje number row. Nemogucnost nekih aplikacija da sakriju ime posiljaoca. I ima tako nekih banalnih stvari koje nema u odnosu na android.
Jos jedna stvar koja mi je skroz nelogicna jeste da pro max iako ima veci ekran, velicina ikonica, teksta je iste velicine. Logicno bi bilo da je sve vece, ovako se dobije samo veci razmak izmedju ikonica i to je to. U sustini, meni je ios legao ok, moze daleko bolje ali kod mene moze proci.
Ah da, ekran je mnooogooo dobar i osvjetljen. Pravo osvjezenje u odnosu na zenfone 8. Ovdje na osvjetljenju od 80% na direktnom suncu sa suncanim naocarima, vidim odlicno.

Poslednja izmena:
Treba mi samo kada mjerim daljinu kada hodam (setam 10tak km), a to je 2x sedmicno i maps po potrebi. Baterija je ok, samo sto dzaba da curi kada mi 99% vremena ne treba lokacija. Kako funkcionise low power mode?
Tj dal smeta normalnom funckcionisanju aplikacija?

Treba mi samo kada mjerim daljinu kada hodam (setam 10tak km), a to je 2x sedmicno i maps po potrebi. Baterija je ok, samo sto dzaba da curi kada mi 99% vremena ne treba lokacija. Kako funkcionise low power mode?
Tj dal smeta normalnom funckcionisanju aplikacija?
Pa to ti kažem, zaboravi stare navike i opusti se. Ne curi baterija uopšte, pitanje je da li bi uopšte primetio razliku. Kad god te pita telefon za upotrebu lokacije, reci “allow while using app” i uživaj.

Sta uzeti, iPhone 12 Pro Max ili iPhone 13? Inace prelazim sa 11ice, nedostaje mi OLED ekran.
Odlucih se ipak za 13 pro u Sierra blue boji. Stize u utorak. Bice nenormalna razlika u ekranu. 😁

Pa to ti kažem, zaboravi stare navike i opusti se. Ne curi baterija uopšte, pitanje je da li bi uopšte primetio razliku. Kad god te pita telefon za upotrebu lokacije, reci “allow while using app” i uživaj.
Napravih ovako nesto. Inace imam naviku da telefone punim do 80%, a praznim do 20%.

Prilozi

• FFDE67AC-FE42-410D-B629-982561490BA3.png
    FFDE67AC-FE42-410D-B629-982561490BA3.png
    122.9 KB · Pregleda: 173
Sta oznacavaju na telefonu ove bele crtice sa strane (gore i dole po jedna) , ili je to jednostavno neki moderan dizajn i nema neko specijalno objasnjenje? :D
Evo i slike u attachmentu. :D

Prilozi

• ssiP13.jpg
    ssiP13.jpg
    23.3 KB · Pregleda: 98
Sta oznacavaju na telefonu ove bele crtice sa strane (gore i dole po jedna) , ili je to jednostavno neki moderan dizajn i nema neko specijalno objasnjenje? :D
Antene :D

Pa svaki telefon sa aluminijumskim ili čeličnim ramom mora da ima te crtice (antenna lines) koje su od plastike zbog Wifi i mobilnog signala, telefoni sa plastičnim ramom nemaju to. Ako se ne varam svaki iPhone od modela 4 pa nadalje ima aantenna lines.

Hvala puno, nikad ranije to nisam primetio, verovatno nisam zagledao , nekako mi tek sad zapade za oko a koristio sam iPhone od verzije 6 . :D

na dizajnu 6 se najvise i vide :)

a covek tako nekad ne vidi ono sto mu je pred nosom sto se kaze ha ha :D hvala svakako svima za brzo objasnjenje.

Nazad
Vrh Dno