Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Zaboravio sam da pomenem, da je u to uracunat bojler i ostalo... Nikako da stignem da kupim merac potrosnje, tada ce se znati tacna potrosnja... Iskreno ja sam zadovoljan, jer bukvalno netrosi nista... Mozda je to nekom mnogo...meni nije.... Ovih 286 kwh je direktno sa strujomera sabrana skupa i jeftina struja... Od 1 do 31

Evo mi potrošili 65kWh od dana kada smo uključili Hisense,

Da, ali treba biti realan i reći da će u sezoni takvih dana biti maksimalno desetak, sve ostalo ce se vrtiti oko nule.

U mom gradu srednje prosječne temperature su:
Okt. 10.5 °C
Nov. 5.40 °C
Dec. 0.70 °C
Jan -0.80 °C
Feb 1.7 °C
Mart 5.5 °C
April 10.1°C

Kako već imam odličnu izolaciju (25 cm blok+12 cm fasada, njemacki pvc+troslojna izo stakla, na krovu 40 cm kamen/staklena, pod izolovan) i centralno na pelet, apsolutno mi nije presudno da klima ima vrhunske performanse u debelom minusu i bila bi rješenje koje pokriva manje hladne mjesece, zato i postavljam pitanje, imaju li "head to head" poređenja, ako uložim 1000 KWh energije, koliko ću nazad dobiti toplote, ili obrnuto, koliko će kojoj 12-ki trebati KWh da pokrije sezonu, ako je A+ ++ ili +++?
Da li je pametnije uzeti npr dvije Ive i pokriti prizemlje cca 42 m2 i sprat od isto toliko sa drugom, nego uletitti 600 eura za neku ozbiljnu 12ku koja bi bila u prizemlju/dnevnoj.

Visoka vlaga i temp oko 0 C je još gore za klimu nego suvo i -15 C.
Razlike su dovoljno male da ne treba razmišljati o tome. Bilo kakvu paralelu možeš povući samo između uređaja koji imaju fabričke podatke ili eurovent izveštaj (čak i u ovom slučaju može da postoji mali otklon prema svemu). Sve drugo je prazna priča i naklapanje zasnovana na subjektivnim pretpostavkama. Takvo poređenje kako ga ti tražiš ne postoji za sve klime. Neko ga daje, neko ne, a eurovent izveštaj prikazuje samo za određene temperature (npr. 12, 7, -7, 2 C...)
Dve klime na cca 80 kvm je upitno, a posebno ako su u pitanju budžet klime i nadprosečna izolacija i stolarija.

Hvala na odgovoru.
Upitno, u smislu da je premalo ili previše?

Meni svakako ne gine na ljeto staviti klimu. Može se i bez nje bez nekih većih problema, nije prešlo 26,5 ovog ljeta u dnevnoj (J/JI), ali naprosto hoću da imam komfor i da mogu da sam regulišem temperaturu i spustim za koji stepen, da bude ugodno i da ne razmišljam mnogo.

Zbog toga sam sada u dilemi, s jedne strane me vuče poznata priča "uzmi provjeren brend, ne kupuje se svaki dan", s druge strane, ako bih gore i dolje stavio po VOX za cijenu jedne Daikin/Mitsubishi 12-ke, time bih pokrio grijanje sigurno barem pola ili više sezone, a bez pozamašne investicije, kakva bi bila recimo 2x Daikin.

Malo, ako se planira grejati samo na klime. U suprotnom može biti dovoljno.

Ono što sam ja otkrio a i čitao jeste da ako je cilj ušteda energije a ne isključivo grejanje na klime treba staviti 1 klimu u dnevnu sobu (govorim o nekom prostoru do 60m2) i to je to. Kad udari minus upališ pomoćno grejanje i tako ćeš dobiti najveće uštede. Ako imaš dve klime već imaš komfornije i pouzdanije grejanje i ali i manje uštede. Ja sam klimu uzeo da bih iskoristio jeftinu struju tokom noći pa da uđem ujutru u 21 stepen a ne 17 pa da uštedimo gas tako ali evo do sad nismo morali da palimo gas, otprilike sam već uštedeo 100 evra na računima. Klima će mi se ako ne budu mnogo hladne zime otplatiti za 3 grejne sezone (ukpna investicija 90.000)
Drugu klimu za manju sobu sam uzeo zbog komfora i ona mi se realno nikad neće otplatiti ali bar će nam biti toplije i možemo da držimo odškrinut prozor tokom noći jer nema drugog načina luftiranja.
Ja bih uzeo jednu bolju klimu za prostor u kom se boravi najviše pa video, i Vox i Hisense su ok, skuplja klima neće vratiti tu razliku u boljoj efikasnosti već pre svega dobijaš poznatu pouzdanost, ali možda i ova potraje. Head to head poređenja imaš po nekim internet sajtovima i na ruskom youtube-a ali ne za sve brendove. Ovde više imaš iskustva ljudi i to neretko oporečna. Nema jeftinijeg načina grejanja od klima pogotovu ako spoljašnja temperatura nije mnogo niska pa zadržavaju visoku efikasnost, a tvoja kuća nije u crvenoj zoni potrošnje pa imaš najskuplju struju (mada se i tad isplati)

Poslednja izmena:
Meni je kwh nekih 14,5 pf, dakle 7.4 eurocenti, srednja tarifa stalno.
Na pelet trosimo u prosjeku vrecu dnevno, dakle 2.5 eura, to jeste za sezonu nekih 500-550 eura, jer svake godine tona poskupi po desetak eura...

Mislim da klima ne može ni izbliza povući toliko, upitno je i dvije mogu li toliko da srknu (jer bi se sprat/spavaća zona samo predveče dogrijavao), osim u baš veoma hladnim danima.

E sad, kad računam koliko se naprljam i nateglim oko peleta, utovar, prenošenje iz jedne u drugu prostoriju kad se potroši, ima i to svoju "cijenu", jer je peć baš ružna, i veliko čišćenje traži 50-60 minuta, svakih petnaestak dana, i budem komplet prljav, plus mala čišćenja i dopuna peleta na 3-4 dana.

Ja bih 1 bolju klimu, sam ćeš videti kako se ponaša u prostoru pa na osnovu toga vidi i dodaj drugu sledeće sezone. 2 Voxa su bolja investicija din/kw toplote, ali ovo je sigurnija investicija i sam ćeš videti kako se raspoređuje toplota po kući pa možda možeš i da odabereš za drugu klimu neku prikladniju kad vidiš kako se ponaša. Ja sam npr pogrešio sa mestom za spoljnu jedinicu ali to tek sad vidim nakon iskustva sa prvom klimom.

Pre dvadesetak dana je ugradjena klima iz naslova. Klima je kupljena radi dogrevanja prostora i taj posao obavlja odlicno. Ali, imam jednu nedoumicu:

Spoljna jedinica je od inicijalnog pustanja u rad izbacivala veliku kolicinu vode. Medjutim, u poslednja dva dana uopste ne izbacuje vodu, bukvalno ni jednu jedinu kap :unsure:... Ne primecujem razliku u radu ali ne znam da li je normalno da klima odjednom prestane da izbacuje kondenz. Da li je potrebno da se obratim serviseru?

Pozdrav i ja sam kupio nedavno klimu iz naslova jako sam zadovoljan za sada, cekamo minus. Ima li negde upustvo u pdf gormatu za istu pogotovo me interesuje daljinski, i kako bi trebaleda stoje postavke, npra kada je bas hladno i kada je ono kao do sada oko 12 c vani.255565288_252803193557090_3684443569235082390_n.jpg

Kod mene je drugačiji daljinski :oops:

Pozdrav i ja sam kupio nedavno klimu iz naslova jako sam zadovoljan za sada, cekamo minus. Ima li negde upustvo u pdf gormatu za istu pogotovo me interesuje daljinski, i kako bi trebaleda stoje postavke, npra kada je bas hladno i kada je ono kao do sada oko 12 c vani.Pogledajte prilog 323953

Pozdrav i ja sam kupio nedavno klimu iz naslova jako sam zadovoljan za sada, cekamo minus. Ima li negde upustvo u pdf gormatu za istu pogotovo me interesuje daljinski, i kako bi trebaleda stoje postavke, npra kada je bas hladno i kada je ono kao do sada oko 12 c vani.Pogledajte prilog 323953

Evo ti link za kompletno uputstvo za daljinski, imas i na srpskom

Prilozi

• Screenshot_20211112-121641_ReadEra.jpg
    Screenshot_20211112-121641_ReadEra.jpg
    108.9 KB · Pregleda: 32
Poštovani,
Pošto prvi put imam inverter klimu i nemam apsolutno nikakvog iskustva sa istim, smatram da bih ovde mogao pronaći odgovor na nešto što me interesuje. Naime, pre 10 dana sam ugradio Hisense Wings 12. Radi sasvim ok ( bar mi nije bilo ništa neobično :)), ali mi se juče i danas desi da nakon nekog perioda ( prvo je bilo nakon otprilike nekih pola h, a danas i posle 2 h) sama stane, na nekoliko minuta, podigne krilca kao kad hladi ( ali ne radi) i onda opet spusti krilca nastavi tamo gde je i stala. Pošto se to nije desavalo prvih 7 dana ne znam da li je to normalno? Hvala vam unapred!

Radi vremenski ako je 3C ili ispod bez obzira sto nema leda na spoljnoj jedinici, to je kontrolni defrost na par sati, zavisi kako je podesen software.

Poštovani,
Pošto prvi put imam inverter klimu i nemam apsolutno nikakvog iskustva sa istim, smatram da bih ovde mogao pronaći odgovor na nešto što me interesuje. Naime, pre 10 dana sam ugradio Hisense Wings 12. Radi sasvim ok ( bar mi nije bilo ništa neobično :)), ali mi se juče i danas desi da nakon nekog perioda ( prvo je bilo nakon otprilike nekih pola h, a danas i posle 2 h) sama stane, na nekoliko minuta, podigne krilca kao kad hladi ( ali ne radi) i onda opet spusti krilca nastavi tamo gde je i stala. Pošto se to nije desavalo prvih 7 dana ne znam da li je to normalno? Hvala vam unapred!
Ako ti treperi indikator rada klime onda je defrost.
Barem je tako na energy pro

Verovatno je dostigla setovanu temperaturu i pauzirala.

Prilozi

• IMG20211113123029.jpg
    IMG20211113123029.jpg
    99.6 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Nemam pojma, to kod mene Fujitsu i Vox ne rade.

Vrh Dno