Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Pa da se pohvalim da su jutros klime imale prvo otapanje spoljasnje jedinice i sve je proslo bez problema.😄 Na displeju trepti indikator rada ( nije kvar ). Potrosnja sa 10 kw se popela na 15 kw za 24 sata. Za sada zadovoljan. ( Dok potrosnja nepredje 50 kw ili dok nebude imala snage da zagreje )😄

Moja još nije

Gorenje:
Ugradna ploca
Ugradna rerna
Sudomasina
Frizider 180 cm
Zamrzivac 180 cm
Mikrotalasna
Sanducar 200 lit
Vesmasina
Susara
Bojler 50 lit 2 kom
Bojler 10 lit 2 kom
Za 8 godina menjao termostat na bojleru od 10 lit ostalo radi savrseno.
Male kucne uredjaje kupujem samo Bosch.

Danas sam najsao na mali problem pa neznam da li je to normalno. Do sad je klima savrseno odrzavala zadatu temperaturu , medjutim danas je masina za susenje vesa podigla temperaturu za nekih 2-3
stepena ,a klima je nastavila da radi kao kad je odrzavala zadatu temperaturu pa sad ispada da odrzava vecu temperaturu od zadate. Jeli to normalno?

Ima li kakvih noviteta?

Ja sam mislio za kuću, to jeste dnevni boravak od cca 30m2 uzeti baš ovaj model, ali mi ovo A+++ zvuči veoma nerealno i napuhano kod grijanja, pa me zanima iz prve ruke iskustvo sa smart utičnicom, koliko će zaista da troši na održavanju? Za hlađenje ne sumnjam da će bilo koja odraditi odličan posao i da će razlika u potrošnji ljeti biti minimalna, ali zimi bi se moglo osjetiti na budžetu.

Ima li kakvih noviteta?

Ja sam mislio za kuću, to jeste dnevni boravak od cca 30m2 uzeti baš ovaj model, ali mi ovo A+++ zvuči veoma nerealno i napuhano kod grijanja, pa me zanima iz prve ruke iskustvo sa smart utičnicom, koliko će zaista da troši na održavanju? Za hlađenje ne sumnjam da će bilo koja odraditi odličan posao i da će razlika u potrošnji ljeti biti minimalna, ali zimi bi se moglo osjetiti na budžetu.
418kw za 5,5 meseci potrošeno do današnjeg dana, pa ti sad proceni.
Još uvek čekam da zagrize zima da bih video komplet potrošnju na grejanju. Ovo je kombinovano hlađenje/grejanje stalno uključena klima minus nekih desetak dana ukupno.

Ima li kakvih noviteta?

Oko 300kw za oktobar. Dve klime 60m2. Izolacija osrednja. Temperatura dnevna 23-24, nocna 19-20.

HiSmart Life

Prilozi

• Screenshot_20211105-174358_Google Play Store.jpg
    Screenshot_20211105-174358_Google Play Store.jpg
    76.3 KB · Pregleda: 38
upravo instalirao i testiram Hisense enerrgy se hinano 18k.
stan je 58m²,open space dnevna i hodnik,troja vrata,soba,kuhinja kupatilo iz hodnika.(otvorena)
Spoljna temp 7c.Sve toplo,razlika u temperaturi oko 1c,neprimetno.
Kuca u pitanju,10cm izolacija spolja,pvc stolarija(portal 2.5×3m),spusteni plafon sa 10cm vune....

ja za sada mogu samo pohvale da kažem za ovu klimu
pogotovo danas uz ovu kišu i maglu
ćčekamo prvi pravi minus

Dobro veče svima.
Registrovao sam se upravo zbog problema sa Hisense klimom pa sam hteo da čujem vaše mišljenje pre nego što ih kontaktiram.
Počeću od početka...
Kupili smo model HiNano Wings 12k pre mesec dana u Tehnomaniji.
Prvenstveno je uzeta zbog grejanja za kuću u kojoj boravimo par dana mesečno.
Našli smo servis koji nam je ugradio i overio garanciju.
Prostor je kvadrature 33m2
Mesec dana klima je radila više nego savršeno,bili smo baš oduševljeni,klima je neverovatno grejala medjutim...
Pre 5 dana klima je u sred rada bukvalno stala.
Vrati krilca na pola i ubacuje neki hladnjikav vazduh (bukvalno identično kao kad se inverter pali nakon dužeg vremena)
I tako drzi 1,2,3 sata sve dok je ne ugasim.
Upalim ponovo ona samo tako drzi krilca i ne pokrece.
Onda probam program Super i tu pokrene ali samo na par minuta i opet krica na pola i tako od jutra do sutra.
Pozovem servisera koji mi je ugradio klimu i on dodje isključi klimu iz zida,izvadi baterije iz daljinskog i klima "nekako" proradi.
E sad kako je proradila to je već diskutabilno...
Klima više ne greje tj uj ubacuje na 30c mlak vazduh,a na 29 i niže hladnjikav.
Sinoć smo npr ostavili na 30c vebtilator na 3 ceo dan i noć a ujutru je bilo prohladno da smo morali da nalozimo peć.
Da klima od starta nije radila kako treba razumeo bih,ali ovako...Ništa ne kapiram.
Ako neko ima bilo kakvu ideju šta bi mogao da bude problem neka piše.
Hvala unapred
Pozdrav

Meni to liči da je negde popustila i da je gas iscureo

Možda se i neka cev "prelomila", pa sada gas ne može normalno da prolazi.

Da li je majstor vakumirao sistem ili nisi obratio pažnju na to.Pitaj majstora da li je vakumirao.Ukoliko se pokaže da negde curi freon treba majstor da izvuče freon iz klime i da na digitalnoj vagi izmeri tačno koliko treba i napuni sistem.Dopuna nije moguća kod invertera nego samo zamena celokupne količine.Normalno uz prethodno nalaženje mesta curenja.Ukoliko je popustila neka cev u spoljnoj jedinici ili unutrašnjoj traži da zamene klimu.

Je li iko poredio jednu naspram druge klime, zanimaju me različite 12-ke?
Svi na energetskim labelima nešto muljaju, jedni prikažu za topliji klimat, drugi za srednji, jedni za niskotemperaturni režim grijanja od 35 stepeni, drugi za srednji od 55...

Po ovome što vidim, 12ka A+++ će u odnosu na A+ iste snage, na nivou sezone potrošiti cirka 200-250 kw manje struje, a košta duplo skuplje u startu kada se kupuje, dakle, "isplatiće" razliku za cirka petnaestak godina.
Ne znam je li mašim gdje, ali ispade daleko rentabilnije uzeti jednu IVA5 za 280 eura, nego hisense od 500 eura, ili nešto još skuplje i "brendiranije".

Zanimaju me čisto brojke iz prakse - koliko će sa potrošenih recimo 1000 kwh u sezoni, "izbaciti" u prostoriju toplotne energije?
Ili, koliko će nas koštati sezona sa 12-kom A+, A++ ili A+++ klase.

Treba da te zanima koliko toplote će dati klima na temperaturoj skali, a ne potrošnja ili koliko će toplote dati za potrošenih 1000 kWh struje kao paušalna procena ili podatak. Tebi treba klima koja će grejati i na -15 C sa većim akcentom na grejanje, a manjim na trošenje struje.

Hvala svima na savetima, čekamo majstora da proveri pa kad saznam šta je pišem.
Pozdrav 🙋

Dobro veče svima.
Registrovao sam se upravo zbog problema sa Hisense klimom pa sam hteo da čujem vaše mišljenje pre nego što ih kontaktiram.
Počeću od početka...
Kupili smo model HiNano Wings 12k pre mesec dana u Tehnomaniji.
Prvenstveno je uzeta zbog grejanja za kuću u kojoj boravimo par dana mesečno.
Našli smo servis koji nam je ugradio i overio garanciju.
Prostor je kvadrature 33m2
Mesec dana klima je radila više nego savršeno,bili smo baš oduševljeni,klima je neverovatno grejala medjutim...
Pre 5 dana klima je u sred rada bukvalno stala.
Vrati krilca na pola i ubacuje neki hladnjikav vazduh (bukvalno identično kao kad se inverter pali nakon dužeg vremena)
I tako drzi 1,2,3 sata sve dok je ne ugasim.
Upalim ponovo ona samo tako drzi krilca i ne pokrece.
Onda probam program Super i tu pokrene ali samo na par minuta i opet krica na pola i tako od jutra do sutra.
Pozovem servisera koji mi je ugradio klimu i on dodje isključi klimu iz zida,izvadi baterije iz daljinskog i klima "nekako" proradi.
E sad kako je proradila to je već diskutabilno...
Klima više ne greje tj uj ubacuje na 30c mlak vazduh,a na 29 i niže hladnjikav.
Sinoć smo npr ostavili na 30c vebtilator na 3 ceo dan i noć a ujutru je bilo prohladno da smo morali da nalozimo peć.
Da klima od starta nije radila kako treba razumeo bih,ali ovako...Ništa ne kapiram.
Ako neko ima bilo kakvu ideju šta bi mogao da bude problem neka piše.
Hvala unapred
Pozdrav
Nisi napisao koja je bila temperatra prostorije kad je klima otišla u mirovanje. Imaš 33kvm što može biti malo prostora za tu klimu koja je jača. To što navodiš radi i moja klima kad dostigne zadatu temperaturu, održava flow vazduha i samo uključi grejanje kad senzor detektuje spuštanje temperature.

Energy Pro bez Hinano, za ceo oktobar potroseno po strujomeru 286kwh, u kuci 21 stepen u dnevnoj, u ostale sobe po 1 stepen manje u kujni 2 stepena manje. Klima greje 95 kvadrata, izolacija vrhunska... Za sada prezadovoljan, planiram jos jednu da ubacim...

Jedna klima potrošila 300kWh? Jel to 18ica?
Malo mi mnogo, s' obzirom da sam potrošio 60kWh za ceo oktobar sa Amber 12kom, doduše za 80kvm ali na 22c.

Zeko, ovo tvoje mi na nivou "trosi 3 litre na 100 kilometara gradske"... Pa sve i da je non stop bila u modulaciji, ispada da je radila ukupno koliko, 3-4 sata dnevno?

Ddee, znači definitivno je mogao i sa devetkom proci za 95 kvadrata :D

Pa pisao sam o radu u oktobru, više nije radila nego što je radila. Par dana kad je bilo lepo nije se uključivala uopšte.
Amber neće ispod 500w, nema tu ni n od niske modulacije. 😁
Al lep je oktobar bio, dosta sunčan i zato me čudi 300kWh na odlično izolovanoj kući.
Meni je kuća veoma dobro izolovana, južno orijentisana, dobra stolarija. Nemam interes da lažem bilo koga. Najiskrenije ti kažem, 60kWh za oktobar. Evo od 1og nov. do sinoć je otišlo 50kWh, ali i vreme je pas'je.
Sa dvoje male dece u kući, nemam nameru da se igram sa grejanjem.

Edit: Sad vidim da je klima od @Psychotria a ne od @monstrum

Poslednja izmena:
Treba da te zanima koliko toplote će dati klima na temperaturoj skali, a ne potrošnja ili koliko će toplote dati za potrošenih 1000 kWh struje kao paušalna procena ili podatak. Tebi treba klima koja će grejati i na -15 C sa većim akcentom na grejanje, a manjim na trošenje struje.
Da, ali treba biti realan i reći da će u sezoni takvih dana biti maksimalno desetak, sve ostalo ce se vrtiti oko nule.

U mom gradu srednje prosječne temperature su:
Okt. 10.5 °C
Nov. 5.40 °C
Dec. 0.70 °C
Jan -0.80 °C
Feb 1.7 °C
Mart 5.5 °C
April 10.1°C

Kako već imam odličnu izolaciju (25 cm blok+12 cm fasada, njemacki pvc+troslojna izo stakla, na krovu 40 cm kamen/staklena, pod izolovan) i centralno na pelet, apsolutno mi nije presudno da klima ima vrhunske performanse u debelom minusu i bila bi rješenje koje pokriva manje hladne mjesece, zato i postavljam pitanje, imaju li "head to head" poređenja, ako uložim 1000 KWh energije, koliko ću nazad dobiti toplote, ili obrnuto, koliko će kojoj 12-ki trebati KWh da pokrije sezonu, ako je A+ ++ ili +++?
Da li je pametnije uzeti npr dvije Ive i pokriti prizemlje cca 42 m2 i sprat od isto toliko sa drugom, nego uletitti 600 eura za neku ozbiljnu 12ku koja bi bila u prizemlju/dnevnoj.

Vrh Dno