Šta je novo?

iPhone 13

Ako do sada nema dovoljno iPhone korisnika kad su banke to videle i uvele Apple pay već neko vreme, kad će biti? Sada imamo previše iOS korisnika kod nas, vidi se na ulici prosto ko koji telefon nosi, ne treba tu nikakva anketa i naučna studija. Znam nekoliko primera koji su odmah po izlasku uzeli 13 Pro na moju peporuku, oduševljeni tefonom i konačno prešli na iOS da probaju, ali nema ovo, nema ono, vraćaj stari gde sve to ima i radi a ovaj prodaj. Teško ljudi menjaju telefon i ponovo sve podešavaju i gube vreme na to, taman kada reše dočeka ih stop, aj nazad. To je problem kojim se niko ne bavi kod nas i moraće da se obije o glavu, nekom...
Realno, nije baš sjajna situacija. Ja sam razmišljao da pazarim 12 pro prošle godine pa sam odustao upravo zbog tih gluposti. Ove godine sam igrom slučaja podešavao 12 PM višegodišnjem korisniku Note serije i definitivno neću u skorije vreme da pređem na iOS. Ne vidim tu jednostavnost koju reklamiraju i svi hvale, sve je komplikovano, fali gomila opcija, migracija sa Androida na iOS je užas živi. Sat i nešto sam izgubio dok sam podesio potpuno telefon i odgledao gomilu tutorijala i pročitao par foruma. Evo čovek se i dalje nije navikao, fale mu najprostije stvari koje Android ima a koje redovno koristi. Kaže lepše radi ali mu je bolje iskustvo bilo sa Mi 10T Pro kojeg je koristio mesec dana.
No hate.

Da tako se zove zaboravih. Ja je nisam azurirao jer mi nekada radi ali ne daje realnu razdaljinu vozila od stanice na kojoj se nalazim ili ne radi uopste.

Glavni razlog zbog koga sam prodao iphone nakon 5 meseci je softverske prirode. Ako zelim da ga koristim normalno, kao korisnik iz srbije gde zivim, previse je ogranicenja odnosno potrebno je previse gimnastike da bi sve proradilo. Google aplikacija nema na srb app store, placaanje aplikacija i usluga karticom ne moze, takodje i aplikacije su dosta skuplje, u smislu da su uglavnom sve na principu pretplate. Iphone je savrsen telefon, verovatno, ali prosto jos uvek nedovoljno prilagodjen srpskom trzistu u odnosu na android...
wtf?
kakvih ogranicenja? koje google aplikacije ne postoje na srb app store? sta ne moze da se plati? a cene aplikacija valjda diktiraju oni koji prave te aplikacije?
ja placam i u radnji namirnice sa apple pay.
Realno, nije baš sjajna situacija. Ja sam razmišljao da pazarim 12 pro prošle godine pa sam odustao upravo zbog tih gluposti. Ove godine sam igrom slučaja podešavao 12 PM višegodišnjem korisniku Note serije i definitivno neću u skorije vreme da pređem na iOS. Ne vidim tu jednostavnost koju reklamiraju i svi hvale, sve je komplikovano, fali gomila opcija, migracija sa Androida na iOS je užas živi. Sat i nešto sam izgubio dok sam podesio potpuno telefon i odgledao gomilu tutorijala i pročitao par foruma. Evo čovek se i dalje nije navikao, fale mu najprostije stvari koje Android ima a koje redovno koristi. Kaže lepše radi ali mu je bolje iskustvo bilo sa Mi 10T Pro kojeg je koristio mesec dana.
No hate.
jeli moze primer tih najprostijih stvari koje koristi na androidu, a nema na ios (samo molim te nemoj da kazes dva vibera….)?

pokusavam da razumem i nikako mi nije jasno sta ljudi rade sa telefonima, meni je sve lakse da odradim na iphone nego na sluzbenom android telefonu
sve jednostavno na androidu, a mene zaustave ljudi na ulici i pitaju gde je neka ulica, a imaju android smartphone

Poslednja izmena:
A što opet nema parking manijak app na storu? Opet Dev nešto svira fruli? Kod mene je instalirana i dalje radi extra.

Ali sat i nesto izgubio dok je podesio telefon, sta sve necu procitati ovde, neverovatno.

To je i očekivano ako se nikada nisi susretao sa drugim sistemom. Verujem da bi i migracija sa iosa na android toliko trajala nekome ko nikada nije koristio android. Ali ne migriraš svaki dan, ne vidim gde je tu problem.
A što opet nema parking manijak app na storu? Opet Dev nešto svira fruli? Kod mene je instalirana i dalje radi extra.

Ako nemaš više kola, onda prosta automatizacija u Shortcutsu radi bolji posao od Parking manijaka, ako mene pitaš.

U prolece 2021 na app store nije bilo youtube, nije bilo mapa i ne secam se vise kojih aplikacija google. Sada ne znam kako je.
Da li moze kao na androidu da se podesi telefon na srbiju, i da radi nasa kartica da se placaju aplikacije u app store, apple care, dodatni prostor na icloud? Ne moze. Da bih postavio telefon, moram da imam izmisljenu adresu u americi ili hrvatskoj. Da bih platio nesto moram da kupujem gift kartice da saljem sebi samom i tako da placam.
Sve to moze da se podesi, ali to nije nesto sto je user friendly i prilagodjeno na nasu zemlju.

Ja samo prenosim svoje iskustvo, svestan kako ide rasprava ovde kada neko "dirne" ios i iphone. Mozda su sada pustili na srpski app store te aplikacije ako je tako izvinjavam se. Ovo za placanje mislim da i dalje stoji kao tacno.

Nije tacno, osvezi iskustvo pa se javi...

A vec je bilo price o svemu tome nekoliko destina puta...

Niko nikome ništa ne dira, nego mi je smešno da se navode neki “problemi” u 21 veku kada su oba OS toliko slična da skoro i da nema razlike. Bukvalno stvar navike. To sa plaćanjem si u pravu, ali to namestis jednom, uplatis 100€ na balance i miran si godinu dana sigurno.

Analogno tome, bilo bi isto kao kada bih ja išao na temu za Samsung ili Pixel i kukao kako google i domaći devovi nisu u stanju da omoguće nešto poput apple paya koji koristim bukvalno svaki dan po nekoliko puta.

Da li moze kao na androidu da se podesi telefon na srbiju, i da radi nasa kartica da se placaju aplikacije u app store, apple care, dodatni prostor na icloud? Ne moze.
Ovo nije istina, naravno da moze da se napravi srpski store i doda nasa kartica i placa najnormalije. Jedino ne moze Apple Care+ ali uvek mozes pored srpskog da imas americki i tako placas AC+ uslugu koja btw nije dostupna ni na jednom drugom brendu kod nas u zemlji!

Izvinjavam se jos jednom moja greska.

Ali sat i nesto izgubio dok je podesio telefon, sta sve necu procitati ovde, neverovatno.
Ovo je veoma tacno, oficijelna ios app za prenos podataka tj migraciju sa androida na ios ne radi nista (doduse takva joj je i ocena :) ), bukvalno ako hocete da podesite telefon inicijalno prema sebi samo osnovno treba vise od sat vremena. Znam jer sam prosao taj proces tako da to nije nikakvo preterivanje. Kao sto sam rekao u nekom od mojih prethodnih postova, ios definitivno ima zasebne baze podataka i onda jako toga se gubi cak i kad instalirate identicnu app koju ste koristili na androidu.

Verovatno je prelaz sa ios na android isto "bolan" za nekoga ko je navikao na ios pa resi da predje na android.

Zato se ne vezujte emotivno za platforme i za aplikacije. Kao sto ne vidim poentu cuvanja 100.000 viber i whatsapp poruka. Briga me. Inace sam u poslednjih godinu dana 2-3x skakao sa androida na ios i nazad i apsolutno me je boleo q sto su mi ostale poruke na drugoj platformi. Ko je sebi dozvolio da zavisi od toga sto nesto ne moze da prebaci sa jedne platforme na drugu, taj radi stvari pogresno u zivotu.

Nešto tebi nije podešeno dobro. I Parking manijak i Parking Servis rade savršeno (bolja je zvanična aplikacija, ima dosta više opcija).

Banke koje imaju Apple Pay imaju i aplikacije koje rade kako treba (barem Intesa i Raiffeisen).
Jeste, kad nešto ne radi onda nije podešeno ;)
Sve je podešeno i sve je radilo do ios 15, od tada kreće problem jer je u ios 15 promenjeno nešto oko lokacija, i Parking servis radi na rešenju kako i sami kažu, ali tebi radi? A radi ti Parking manijak koji ne postoji već neko vreme, zanimljivo.

U prolece 2021 na app store nije bilo youtube, nije bilo mapa i ne secam se vise kojih aplikacija google. Sada ne znam kako je.
Da li moze kao na androidu da se podesi telefon na srbiju, i da radi nasa kartica da se placaju aplikacije u app store, apple care, dodatni prostor na icloud? Ne moze. Da bih postavio telefon, moram da imam izmisljenu adresu u americi ili hrvatskoj. Da bih platio nesto moram da kupujem gift kartice da saljem sebi samom i tako da placam.
Sve to moze da se podesi, ali to nije nesto sto je user friendly i prilagodjeno na nasu zemlju.
Nije bilo i to je tačno, sada na Srpskom store nema samo Google Home. Tačno je da ne možeš iz naše zamelje uplatiti AC+, ali može ta gimnastika sa USA nalogom i kupovinom gift kartica, jeste gimnastika ali to ipak nema drugi brend pa im se ovo prašta što se tiče mene, ipak funkcioniše na neki način i bolje je od osiguranja koje nude operateri ovde kod nas gde plaćaš mesečno + plaćaš učešće u popravci.
Ima Apple neka lepa rešenja i tu im skidam kapu, ali neka su dno dna, tipa samo 100 poziva pamti (zvuči kao *******cija ali nije, stvarno je samo 100), promena običnog zvona na neko koje ti se sviđa i treba ti tiploma za to, ne možeš razdvojiti jačinu zvona i poruka itd. a aplikacije kod nas su tek tema koju se nadam neko dohvatiti i krenuti malo da forsira na YT. Dva vibera eto nisam pomeno kao manu, ali znam da ljudi za to ubijaju ako nemaju, a i kako i ne bi kada cela zemlja koristi viber.

Zato se ne vezujte emotivno za platforme i za aplikacije. Kao sto ne vidim poentu cuvanja 100.000 viber i whatsapp poruka. Briga me. Inace sam u poslednjih godinu dana 2-3x skakao sa androida na ios i nazad i apsolutno me je boleo q sto su mi ostale poruke na drugoj platformi. Ko je sebi dozvolio da zavisi od toga sto nesto ne moze da prebaci sa jedne platforme na drugu, taj radi stvari pogresno u zivotu.
Npr moj prelaz je bio “bolan” jer apps koje koristim za posao i privatne finansije su pogubile podatke zbor razdvojenosti baza ili su isti bili lose migrirani. Ovo je prijavljeno developerima a iiz ovog vidis da nisu svi uopsteni korisnici telefona vec neki od nas imaju i apps za posao ili svakodnevni zivot u telefonima tako da ocekujem od tako nekih profesionalnih apps koji podrzavaju obe platforme da nemaju probleme prilikon prelaza izmedju podrzanih platformi.

Sto se tice vajber i wa poruka zabole me za cuvabje njih 100k ali je lose sto se totalno gubi istorija u kojjoj u “blizoj proslosti” ima neophodnih informacija koje su nekome bitne pa je prelaz na bilo koju stranu otezan tj mora da se vuce stari tel jos koji sat ili dan.

Apropo ostalih stvari posto migrate to ios app ne radi uopste kako treba, onda itekako treba vremena da se podesi appleID cak i kad ga imate pa da se skinu sve apps pa da se kao sto je to danas uobicajeno uloguje u svaku… i sve to traje kao sto sam vec prethodno rekao. Ako ostanem i dalje na iosu vrv ce prelaz na novi tel biti bezbolan kao i ranije prelaz sa androida na android. Ali zato ocekujem da ce mozda jednog dana povratak na android ako se desi doneti istu “muku” prelaza sa jednog sistema na drugi zbog vec pomenutih stvari.

Offtopic:
Veceras sam pokusao prvi put da uslikam mesec i rezultat je prosto razocaravajuc. Sve podesim lepo i lepo ga vidim ali kad se okine shutter umesto polumeseca se pojavi kruzna usijana flekava lopta. Od 5 pokusaja samo 1 je zadrzao konturi meseca. Takodje odsjaji bandera cak i kad nisu u kadru su vidljivi na fotorgafijama sto do sada nikad nisam imao ni na jednom telefonu.
Ali par slika je ispalo vrhunski (koliko moze iz ruke sa duzom ekspozicijom)

Sve je podešeno i sve je radilo do ios 15, od tada kreće problem jer je u ios 15 promenjeno nešto oko lokacija
Koristim iOS 15 od avgusta i mogu da potvrdim da nijednom nisam imao problem (koristim aplikaciju na dnevnom nivou) ;)

A radi ti Parking manijak koji ne postoji već neko vreme, zanimljivo.
Nisam znao da ne postoji više aplikacija. Dok sam je koristio radila je najnormalnije. Otkad se pojavila Parking servis koristim nju.

Postoji aplikacija, ja je koristim redovno na 11pro ios 15, bez ikakvih problema. Jedino što kažu da je povučena iz store a ne znam zašto. Sajt im je outdated.

Ios i apple mi totalna nepoznanica, pa imam jedno mozda noob ovsko pitanje. Koliko je siguran face unlock na iphone 12 i 13? Recimo ja sam na zenfone 8 to imao, i moj brat otkljuca u 100% slucajeva iako meni ne licimo uopste. Ima li sanse na iphone da neko drugi otkljuca, pa makar i 0,01% sanse? I da li je moguce otkljucati iphone sa zatvorenim ocima?

Na iphone je to totalno drugi sistem. Ako sam dobro shvatio, a objasnice ti neko ko je potkovaniji znanjem, na ios je face id hatdversko resenje a na androidu softversko...

ne moze niko drugi da ti otkljuca i ne moze zatvorenim ocima, ne moze ni sa maskom osim ako se ne spusti ispod nosa

Moze zatvorenim ocima ako se iskljuci Require attention for Face ID...

Jedno pitanje za iskusne iphondzije :D Primetio sam da mi je zvuk notifikacije iako ga pojacam u dosta slucajeva smanjen na tipa 20-25% , nekad se prodere na maks kako je i podesen. Gledao sam po netu resenje da se iskljuci da side buttons kontrolisu zvuk zvona/notifikacija, to je vec iskljuceno. Da li postoji jos neko podesavanje zbog cega zna da zeza sa "automatskom" promenom jacine zvuka za zvono/notifikacije.

Postoji podešavanje koje smanjuje zvuk notifikacija ako je telefon otključan ili te prepozna Face ID (Attention-Aware Feature pod Accessibility > Face ID & Attention), da nije to slučaj?

Postoji podešavanje koje smanjuje zvuk notifikacija ako je telefon otključan ili te prepozna Face ID (Attention-Aware Feature pod Accessibility > Face ID & Attention), da nije to slučaj?
To mi je ukljuceno tako da je vrv to , mada po opisu rekao bih da radi obratno jer kad mi je u dzepu tel je zakljucan a opet se zvuk smanji. Mozda se istripovao izmenicu podesavanje pa cu da ispratim. Hvala 😊

Druze nece tebi Apple pomoci ako brines da te neko otkljuca dok spavas, drugi problem je po sredi 😂
Hahaaha ne ne, pitanje je cisto zbog posla. Bavim se u neku ruku delikatnim poslom, pa ne bih volio da ko otvori tel dok nisam u kanc, a on ostane na stolu. Sto se tice kuce, otkljucan ce biti jer djeca akaju po njemu. Ovo za oci sam pitao onako teoretski. Zena da hoce moze uzeti i prst i prisloniti, spavam kao zaklan :)
Nego mi treba pomoc ljudi. Na xz2 sam i dalje nakog neuspjelih pokusaja na op8 i zenfone 8. Izgleda da mi je 8 baksuz broj btw. Kontam da se okusam sa ios. Koristim samo chrome, gmail, hangout, viber, youtube, kameru i music player, ebay, olx ba i to je manje vise to. Volio bih da uzmem tel kojim cu biti miran barem 3 god. Ovom xz3 u aprilu bice 4 god, al je poceo da koci, steka...
Iphone 13 pro 128gb ili iphone 12 pro 128gb. Razlika je 250 eura. Vrijedi li? Razliku izmedju 90 i 60hz vidim odmah. Jedino ne znam kako to izgleda na iphone? Jel bas osjetno bolje na 13ki?

Nema otisak prsta, tako da si miran kod zene :ROFLMAO: a ako ostavis ukljucen attention aware moras da gledas u telefon dok ga otkljucavas...

Razlika izmedju 120Hz i 60Hz je ogromna, odnosno ko jednom proba, tesko se vraca :)

Vrh Dno