Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo ovaj smdljivi japanski ker skače 😂

U dilemi sam, da li postepeno izlaziti iz bnb-a ili cekati jos? On mi je trenutno najveca misterija.

Čitam Sajev post - ccc, vidi ti kako se čovek razume, znači tek će ovo da skače, ako, ako, nego da stavim ja još jedno 2000 evra u LTC pa da imam i za novo auto na proleće
Čitam Morbiusev post - j..o me otac ludi kad sam i ušo u ovu prevaru, vraćaj sve nazad u fiat inače neću da imam ni za grasonjeru u Surdulici

@morbius

Zasto deo novca ne ulozis u nekretninu recimo u Beogradu (primera radi)?
Svedoci smo da je stan tesko kupiti, jer je potraznja tolika da kolika god cena bila, sve je malo.

Da li mislis, da ce stan koji sada vredi 100k za 2-5g vredeti manje?

Samo me interesuje razmisljanje

Da li neko ovde igra igricu Axie Infinity i farma kripto SLP ? Ja to radim vec neko vreme i ide dobro, pa me zanimaju iskustva ostalih clanova ?

@morbius

Svedoci smo da je stan tesko kupiti, jer je potraznja tolika da kolika god cena bila, sve je malo.

Zaboravljas da on sve gleda kroz crno staklo, znaci po njemu vec sutra moze da bude krah berze, a za 5 godina smak sveta :D

Salu na stranu, cene nekretnina prenaduvane,, za istu lovu po kvadratu uzmes nekretninu u EU zemlji, pa cak i u US, nerealno je sta traze za ekoloski najzagadjeniju zemlju na svetu, nebitno koju vrstu luksuza nudi nekretnina, koren problema nije resen i bice aktuelan decenijama. Donekle ga razumem sto gura pare u zlato, uvek je bilo sigurica i bice uvek.

@morbius

U investifanje se uvek meša i život. Moj glavni problem je što nikad nisam stvarno bio gospodar svoje sudbine, već sam često morao da idem gde mi se jedino vrata otvore i radim jedino što je bilo dostupno. Evo tek sad sa EU pasošem ću imati neki veći stepen slobode, nakon što je prošlo pola života i pola radnog veka. :poop:

Beograd kao i mnogi gradovi pati od naduvane cene nekretnina, uslovljene širokom zastupljenošću kredita i manjkom drugih dobrih prilika za pasivnu zaradu u Srbiji. I ovde u Atini je bilo isto, a onda je real estate balon pukao u dužničkoj krizi 2008. Gomila ljudi je bilo ostalo bez posla, i ja među njima, mnogi su se iselili, od dvadesetak Srba u mom kraju ostalo je nas troje, krenula je prodaja tih stanova i cena se slomila za dve trećine, što je često značilo da je stan vredeo manje nego što je ostalo da se otplati. Sad je recimo tržište nekretnina krenulo da se dosta oporavlja, al kad sledeće godine opet zvekne dužnička kriza, šta će opet biti? Ne kažem da će isto biti i u Beogradu, ali kada postoji neka neujednačenost cena, ona se prirodno dovede u ravnotežu kada se remetilački faktor ukloni.

Uostalom, Beograd je mala maca kada se pogleda koliki je real estate balon na mnogim drugim mestima, ljudi koriste svoju kuću kao da je ATM. Uzme kredit na osnovu kuće, pa kako cena kući raste, on stalno može da uzima sve veći kredit i otplaćuje prethodni. Živi čovek od vlasništva kuće u kojoj živi. :oops:

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh pre 2 godine... Zlato je za matorce, zlato izlazi iz mode. Na zlatu se samo gubi jer cena zlata nema teorije da isprati inflaciju, pogotovu sada. Kripto je buducnost, BTC je zlato 2.0.
Nekretnine jesu preskupe sada, ne znam koliko je pametno kupovati ista dok se malo ne smiri trziste. Cene energenata moraju pasti, gradjevinskog materijala takodje, tek posle toga mozemo videti kolika je realna cena nekretnina.
Kes svakako treba uvaliti u nesto jer mu vrednoat pada ubrzano, ali osim kripta ne znam u sta bih mogao da uvalim pare. Samo nek je nama kripto ziv i zdrav.

Kao sto rekoh pre 2 godine... Zlato je za matorce, zlato izlazi iz mode. Na zlatu se samo gubi jer cena zlata nema teorije da isprati inflaciju, pogotovu sada. Kripto je buducnost, BTC je zlato 2.0.
Nekretnine jesu preskupe sada, ne znam koliko je pametno kupovati ista dok se malo ne smiri trziste. Cene energenata moraju pasti, gradjevinskog materijala takodje, tek posle toga mozemo videti kolika je realna cena nekretnina.
Kes svakako treba uvaliti u nesto jer mu vrednoat pada ubrzano, ali osim kripta ne znam u sta bih mogao da uvalim pare. Samo nek je nama kripto ziv i zdrav.
U sta? Evo npr. 01.03.2022g. LTC je na 2200$.

Sta ces nakon toga?

1.Prebacices u BTC i ostaviti deo LTC jer kripto je zlato 2.0
2. Ostavices ispod 20% u kriptovaluti, ostalo €
3. Prebacujes sve u €
4. Ne diras nista, cuvas LTC

Poslednja izmena:
Evo primer koliko je zlato sigurna investicija. Devalviralo je u odnosu na skoro sve. Samo u propalom fiatu kao drži vrednost a šileri se raduju na skok cene od 20$ po unci. 😁

Prilozi

• Screenshot_20211106-084201.jpg
    Screenshot_20211106-084201.jpg
    108.3 KB · Pregleda: 110
  • Screenshot_20211106-084218.jpg
    Screenshot_20211106-084218.jpg
    79.1 KB · Pregleda: 110
Interesantno kako miljenici moderatora mogu da pišu ovde off topic beskrajno, a drugima se to zameri i postovi se brišu/pomeraju u druge teme.

Ili to postoje dani u nedelji kad je off dozvoljen, tipa casual friday, a ja samo nisam obavešten?

Back off topic:
Za zlato će uvek nešto moći da se kupi, a to drugo neće moći ni da se proda tada kada mu bude najviše trebalo sredstvo za trgovine. Tako da cena tog drugog može da raste u nebo fijata, ali neće moći ni da pljune pod prozor zlatu.

Oh kako naivno razmisljanje ali Boze moj, svako ima pravo na svoje.
Godinama pricam da se ulaganje u zlato ne isplati i stojim iza toga.

Interesantno kako miljenici moderatora mogu da pišu ovde off topic beskrajno, a drugima se to zameri i postovi se brišu/pomeraju u druge teme.

Ili to postoje dani u nedelji kad je off dozvoljen, tipa casual friday, a ja samo nisam obavešten?

Back off topic:
Za zlato će uvek nešto moći da se kupi, a to drugo neće moći ni da se proda tada kada mu bude najviše trebalo sredstvo za trgovine. Tako da cena tog drugog može da raste u nebo fijata, ali neće moći ni da pljune pod prozor zlatu.
Vrlo interesantno...
Možda šalju 0.01 eth-a da im to moderator dozvoljava, a mozda su samo ovako miljenici. U svakom slučaju retko interesantna stvar.

Koji je tvoj potez, kada zacrtani cilj 2200$ se ostvari, nisi odgovorio?

Ok, imas pravo na privatnost svojih planova.
Videcemo, nisam pametan. Nekretnine mi se ne kupuju po ovoj ceni mada mogao bih neke planove da napravim i s tim. Verovatno cu neku zemlju kupovati, kuca na planini itd. A sa ostatkom ko zna, zena ce vec da nadje na sta da se trosi :ROFLMAO:
Znaci, polovinu vadim napolje sigurno i videcu sta cu sve s tim a druga polovina kesa ide na kamatu kroz neki stable verovatno. To ostaje da se vrti na dalje.

Evo primer koliko je zlato sigurna investicija. Devalviralo je u odnosu na skoro sve. Samo u propalom fiatu kao drži vrednost a šileri se raduju na skok cene od 20$ po unci. 😁

Kad su equities i commodities u bull marketu, zlato je sasvim normalno da stagnira, jer zlato je defanzivna investicija, ono skače kad vladaju nesigurnost i strah. Uvek raste nakon slomova na berzi, što ga čini privlačnim u ovo vreme. Ljudi zovu BTC digitalnim zlatom, međutim to je digitalno anti-zlato, jer mu se cena ponaša potpuno suprotno, raste u tržišnoj euforiji i pada u panici.

Ljudi od banke uglavnom ne kupuju metal, već obveznice na zlato, nesvesni da nisu pravi njegovi vlasnici, ako banka bankrotira, to zlato ide u stečajnu masu. Ovo je tek nedavno u EU promenjeno zakonom, u Americi još uvek važi. Dalje, kroz razna mućkanja, više fondova može tvrditi vlasništvo nad istim zlatom, pretpostavlja se da 80-90% svog zlata na papiru samo na papiru i postoji. To otvara vrata za veliki skok cena ako bi bankroti fondova doveli do otkrivanja ovih malverzacija.

Ne nagovaram ljude da utrčavaju u zlato ko Robert Kiosaki, ali izvesnu količinu treba imati u šteku radi diverzifikacije. Sve i da mu popularnost ne poraste, poslužiće kao prikladni pokloni za venčanja, krštenja i slično. Ovde na svakom ćošku ima radnji koje otkupljuju zlato, ali skoro niko od njih ga ne prodaje, znaju oni nešto što mi ne znamo.

Sve i da mu popularnost ne poraste, poslužiće kao prikladni pokloni za venčanja, krštenja i slično. Ovde na svakom ćošku ima radnji koje otkupljuju zlato, ali skoro niko od njih ga ne prodaje, znaju oni nešto što mi ne znamo.
Ceo tekst u potpunosti se slazem, Branko Dragas na Balkan info vise puta je to objasnio jednostavno i dobro. Cena zlata u panici ( rat, glad, krah ekonomije itd) u tome momentu pored potrepstina ( konzervirana hrana, oruzje, lekovi, fosilna goriva prvenstveno nafta i zlato imaju predobru cenu ) Dok u tim momentima tu drzavu koje je ovo zahvatilo njena valuta ne vredi nista. Nazalost mi stariji smo svedoci da je tako bilo. Ja kad bih uzimao zlato, ali ja nemam puno novca, ja bih uzimao investiciono zlato polugice male od 1 gram koja kosta oko 50 evra na trzistu.

Kao sto si rekao, zlato je sigurica, zivimo na Baalkanu i treba ga imati. I samo opipljivo zlato, poluge, papir nista !!!! To je kao da ga nemas. U bilo kakvoj krizi kuda ces sa tim papirom, ovako izvadis polugica Al i svima se samo rasire zenice.....

Ja i dalje ne verujem da sam prodao kadenu (kda) za 2.5$.
Imao nesto slobodnih usdt na kucoinu i uzeo po 60c u nadi da ce odraditi 4,5x i onda da prebacim u nesto drugo.
Gledam i ne verujem sta radi...

Ja imao Kadenu tipa na 1.2 uzetu, evo jos stoji, bukvalno 200 eura sam uplatio tada bio jos na coinmetru, prodao tipa 10%, tad, sad je ni ne gledam, nek radi svoje, da zalim za tim necu sigurno.

Svaka cast ko god je uleteo sa par hiljada eura u tu pricu, a jos vise ko je mineovao pre bio.

Ceo tekst u potpunosti se slazem, Branko Dragas na Balkan info vise puta je to objasnio jednostavno i dobro. Cena zlata u panici ( rat, glad, krah ekonomije itd) u tome momentu pored potrepstina ( konzervirana hrana, oruzje, lekovi, fosilna goriva prvenstveno nafta i zlato imaju predobru cenu ) Dok u tim momentima tu drzavu koje je ovo zahvatilo njena valuta ne vredi nista. Nazalost mi stariji smo svedoci da je tako bilo. Ja kad bih uzimao zlato, ali ja nemam puno novca, ja bih uzimao investiciono zlato polugice male od 1 gram koja kosta oko 50 evra na trzistu.

Kao sto si rekao, zlato je sigurica, zivimo na Baalkanu i treba ga imati. I samo opipljivo zlato, poluge, papir nista !!!! To je kao da ga nemas. U bilo kakvoj krizi kuda ces sa tim papirom, ovako izvadis polugica Al i svima se samo rasire zenice.....

Pazi, saveti ljudi koji gomilaju zlato je da treba ići na formu koja je najpopularnija u zemlji gde živiš. Ovde je to Sovereign, britanski novčić od četvrt unce kog ovde iz nepoznatog razloga zovu lira. Ne znam šta bi to u Srbiji bilo, Filharmonija možda. Ja sam nekako mislio da bi 24-karatna poluga možda bila bolja nego 22-karatni dukat, ali nije tako, bolje je imati ono sa čim su kupci najbolje upoznati. Dalje, sitniji novčići/poluge imaju veći premium. Ja sam ove prve hteo da uzmem od banke kao lepe i nove, ali kad budem dokupljivivao, daj bože nakon što se oparim od kripta, uzimaću od lokalnog dilera za keš bez plaćanja poreza, kao klasični grčki mućka-transos, jer razlika u ceni je povelika. Najzad, ne treba da očekuješ da ćeš moći da direktno trguješ zlatom, falsifikata je svuda, novčići se prodaju bankama ili dilerima zlata koji moraju da ih provere spektrometrom ili drugim uređajima. Tu je Bitcoin zaista u velikoj prednosti, jer ako ide u BTC wallet, onda je to BTC, nemaš šta da razmišljaš. Teoretski, on bi mogao da bude bolje zlato ako bi ga široka masa zaista prihvatila kao ozbiljnu vrednost, ali bar za sad ga prihvataju kao maglu koju uvališ većoj budali u periodima pomame. Najzad, i zlato ima vrednost po dogovoru, jer da se gleda vrednost samo po industrijskoj upotrebi i da ga ljudi ne nose kao nakit, bilo bi daleko jeftinije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno