Odlucio sam se da se obratim forumu jer sam primetio da ovde ima dosta korektnih ljudi koji se razumeju u tematiku, a ne bave se reklamiranjem pojedinih proizvoda ili kompanija (ili ja to nisam primetio).
Godinama sam bio hi-fi zaljubljenik, pratio sajtove, trudio se i sam da nabavim ponesto od dobre hi-fi opreme, pravio sam i zvucne kutije za sebe i drugare itd, ali sam od pre izvesnog vremena van toga, jedino sto je ostalo je navika/potreba da imam pristojan zvuk u kuci tj. tesko da mogu da slusam TV sa originalnih zvucnika, ili da slusam zvuk sa kompjutera preko plastikanaca velicine paklice cigareta, recimo. Ovo napisah samo da znate da znam neke osnovne zvucne zakone i pojmove te mozete slobodno sa mnom da idete i u detalje, ako vas ne mrzi
Elem, evo pitanja: za drugi TV sam do sada koristio neki 2.1 kineski sistem star 20+ godina (drveni vufer ne bas velikih dimenzija i solidni dvosistemski sateliti), zvuk koji je izlazio iz toga je bio OK, znaci nista spec, ali kada sam pre nekoliko dana uporedio sa onim sto se u nizoj cenovnoj klasi prodaje sada kod nas, ovaj stari 2.1 je hi-end

Salu na stranu, jednostavno izgleda da neki jeftini "kinezi" od pre 20 godina uopste nisu bili smece u odnosu na ovo danas, sasvim obrnuto.. Taj stari sistem sad ide u zasluzenu penziju (ne mogu vise da ga otvaram i menjam kondenzatore u napajanju da bih uklonio onaj dosadni MMMMMM zvuk na 60Hz).
Mislio sam da zamenim stari 2.1 sa novim 2.1 sistemom, pri cemu ne bih da pucam ne znam kakve novce. Sto perfektno rece Pufta - "svi se mi trudimo da, za relativno malo uloženog novca, dođemo do prihvatljivog rešenja i pristojnog zvuka. Nekima to uspe, nekima ne iz prvog puta". Amin.
Ovde je mnogima kao nesto jeftinije resenje predlagan model Microlab FC330 koji kod nas u radnjama kosta od 8-10k dinara. Vec sam se gotovo bio resio da to probam i kupim (recimo Kokan ih je dosta cesto predlagao ovde, i hvalio, a njegove postove bas volim i vecinom se slazem sa njegovim obrazlozenjima) kada sam sasvim slucajno na nekom forumu saznao da u slucaju ovih kutija pravilo "what you see is what you get" nije bas ispostovano.. Kutije imaju fake tweeter tako da posao srednjih i visokih frekvencija obavlja samo jedan "wide range" zvucnik. Prvo, to vidim kao prevaru i u startu me malo odbija, drugo - da li mogu kod FC330 da ocekujem kvalitet zvuka adekvatan datom novcu, a ne samo cinjenici da je to bolje od nekih losih kineskih 2.1 zvucnika okolo? Recimo, sasvim pristojni AVR Onkyo koji mi sluzi za slusanje muzike i gledanje TV-a u dnevnoj sobi (2x55w sinusa, relativno noviji model) me kostao na KP oko 40e. Za 70-80e koliko kosta FC330 mozda bi bilo pametnije resenje neko polovno takvo ali slabije hifi pojacalo ili risiver, i zvucnici? U ovoj sobi mi je i 2x25w sasvim dovoljno, bitniji mi je kvalitet zvuka. Meni je svejedno da li bi resenje bio 2.1 sistem ili 2.0 dok god to moze da isporuci neki pristojan bas (ne mislim na gruvanje) i sveukupno pristojan kvalitet srednih i visokih frekvencija.
Sta mislite, sta bi bilo dobro resenje? Dodatna informacija, ako bih uzimao 2.1 sistem, vufer ne bi trebalo da bude bas veliki, zbog prostora. Boja me ne zanima, kad kupujem audio, kupujem usima, ne ocima

Unapred hvala, i izvinite svi zbog preopsirne preopsirnosti