Šta je novo?

iPhone 13

Greška je gledati novi model kroz prizmu prošlogodišnjeg. Nije 13 namenjena ljudima koji koriste 12 niti da zameni 12. 13 je prosto apple model za 2021 jer je jdnustrija takva da je ŽC proizvoda - 12 meseci.. Normalno je da su poboljšanja u odnosu na prethodni inkrementalna, nekad veća nekad manja ali nikad usmerena tako da ubede ljude da prodaju prošlogodišnji model i kupe novi, čak ni onaj od pre 2 godine. Isto je i u drugim industrijama. Suludo je prodati Toyotu 2020 da bi kupio 2021 ili prodati i5 10 gen da bi uzeo i5 11 gen. Nekih godina je veća razlika ali čak ni tada nije pametno ili isplativo napraviti prelaz. Tako gledano nikada nijedan model neće biti dovoljno bolji da bi se prodao postojeći , gotovo nov uređaj.

Živimo u vreme kada se forsira taj konzjumerizam i stalna kupovina\zamena za novi model, novu kolekciju, novo izdanje i sve u cilju izvlačenja novca.

Kapiram da je razlika između 12 i 13 neprimetna onome ko ima dvanaesticu. To je isto kao kada se ažurira npr Chrome ili Gmail pa ne primetiš skoro ništa, ali ako preskočiš 3-4-5 ažuriranja onda se i te kako vidi razlika. Isto tako kolega forumaš ne vidi razliku sa njegovom dvanaesticom , ali ja koji povremeno pogledam ćerkicin SE 2016 i odem u MTS i pogledam novi 13 mini = nebo i zemlja

Generalno počinje da mi smeta telefon koji ima preko 6 inča jer moram sve sa dve ruke. Imam Xiaomi Redmi note 8 pro i iako sam kod njih već skoro 5 godina (cela porodica) ovo je definitivno poslednji telefon u porodici što ae ovog brenda tiče. No to je nebitno, počinjem da gledam tako manje telefone jer mi lepše leže u ruci u odnosu na one đunte od +6 inča.
Samo me kod 13 mini plaši autonomija baterije jer sam sa šaomijem stvarno navikao da ne razmišljam o tome. Ne bi voleo da moram da nosim punjač na poslu, a na poslu sam po 4h na telefonu minimum. Dal može da izgura toliko?. Hvala
Ako želiš da ne razmišljaš uopšte o bateriji kao sa Xiaomiem preporučujem ti samo iPhone 11 Pro Max. Rođeni brat mi ima taj telefon tako da odlično znam.
Odluka je na tebi svakako ali bojim se da ćeš morati da nosiš punjač sa sobom.
Ponavljam, samo 11 pro max ako želiš da uopšte ne razmišljaš o bateriji.

Ovaj Product RED je stvarno crven za razliku od prosle godine gde je bio vise kao neka isprana crvena boja.

Uzeh i ja danas 13PM , baterija je brutalna, prosto sam odusevljen koliko traje (fabricki je dosla napunjena na oko 60% imam 5h SOT i bat je tek na nekih 33%). Prelazak s Androida (note8) je prosao prilicno glatko osim sto par aplikacija nema za iOS i sto drzavne aplikacije jedu pite pa mora covek da se malo iscima. Ono sto mi bode oci su prevelike ikonice i sto nema otisak prsta na koji sam navikao. POredio sam malo prednju kameru vs zenin 11PRO i nema neke vece razlike, cak sta vise slike ispadaju mutnije na 13PM ali ne zbog kamere nego zbog rezolucije ekrana, slike su nekako cistije na 11PRO kad.
Da li je jos nek primetio da ako "cuknete" ekran noktom telefon ima nekako supalj zvuk , koliko god je telefon solidan i tezak zvuk ne obecava :D (da se vratim na poredjenje note8 pri istom "cukanju" odaje pun zvuk kao cigla a ne supalj blok :) )

Sinoc sam u Uscu malo cackao 13 PM i koliko god zvucalo nerealno i neocekivano moje licno misljenje je da je skladnije napravljen od 12 PM, uopste ne strce kamere previse, tezina mi ne smeta uopste i velicina za moje sake je daleko skladnija nego 12 PM. Sad jos samo da ulovim verziju od 256 GB za 1000 do 1100 € ....

Krece nestasica globalna, ko stvarno zeli da kupi neka pozuri.

Evo i ja da javim utiske posle 3 dana korišćenja 13pm. S obzirom da sam prešao sa Samsunga Note10+, utisci su sledeći.
Baterija i brzina veliki plus,a ono što sam izgubio je: Dupli viber i whatsapp, Volte, fingerprint, always on display, i neke aplikacije.
Prosto ne mogu da shvatim da su napravili dual sim telefon, a da nema mogućnost za dual messenger kao što samsung ima fabrički.

Posto planiram i ja da probam 13pm a imam Note10+(sd) da li si primetio neku razliku u kamerama?

Iskreno jesam, dosta su bistrije slike,pogotovo kada je slabije osvetljenje,odnos boja,kontrasta itd. Tu je pojeo Note10+ , kao i što se tiče baterije i brzine.

Evo još jednog negativnog iskustva što se tiče 13pm. Ne podržava volte, i kada razgovaram sa nekim putem mts-a nisam dostupan, a ako sam kući i uključen mi je wifi, onda radi poziv na čekanju i zvoni mi u pozadini druga linija 🙄

Evo još jednog negativnog iskustva što se tiče 13pm. Ne podržava volte, i kada razgovaram sa nekim putem mts-a nisam dostupan, a ako sam kući i uključen mi je wifi, onda radi poziv na čekanju i zvoni mi u pozadini druga linija 🙄
Ovo ti je negativno iskustvo mts-a. Odakle ti ideja da iPhone ne podržava VoLTE?

E ovo će me definitivno udaljiti od ajfona , meni treba zbog posla dual app, posebno Viber i WhatsApp.
Moraću da vratim mozak na android varijante a taman sam mislio da sam prelomio prvi put u životu da uzmem ajfon
Za WhatsApp sam pronašao rešenje. Instalira se običan i WhatApp Business, i to lepo radi za sada, dok mi je viber najveći problem,ali se nadam da će biti neki ios update za dual messenger.

Ne vredi ne pije vodu u mom slučaju, naš se narod navukao na Viber i samo jedan novi potecijalni kupac od 15 i više mi piše ne WhatsApp, svi ostali na Viber.
Imam mnogo viber (dual app) ljudi sa kojima radim i desetak preko WhatsAppa, a od tih deset Wapa, 9 su iz Novog Pazara :) . Pazaci su svi na Wap

Da, Jos nisam video da neko koristi Viber van Srbije. Meni se zapucao Viber backup i nista nisam mogao, izgubio visegodisnju istoriju pri prelasku na drugi telefon, glupost.

Da li iko zna jel verzije koje fizički imaju dva sim slota (kina) podržavaju dual app-s...možda bi ti to bilo rešenje uz malo cimanja oko nabavke?!

Ne postoji app, imao nemao dva broja, dual (e)sim svakako ima, ali nema aplikacija sem whatsapp biznisa.

Da li može neko ko je koristio oba modela da kaže kolika je razlika u bateriji između 12 mini i 13 mini? Ne bih da dam 200e više za 13 mini ako je baterija za nijansu bolja ili kako kažu sat ipo duže trajanje.

Nazad
Vrh Dno