Šta je novo?

Veš mašine

Toplotne pumpe zahtevaju protok vazduha da bi efikasno radile, cim je ovako zatvorena efikasnost se umanjuje. To verovatno nije drasticno sada ali vremenom kako se sace bude prljalo sve to vuce jedno drugo.

Nemas ti puno izbora u ovako malom kupatilu, ali:

nemoj da taj orman ima vrata, i pozadi iza masine ostavi prostor jer masini za susenje treba vazduh i bice sve u redu.

I ljudi, ozbiljno racunajte da susarama treba periodicno ciscenje, u ovom ormanu ce to biti jako tesko.

Toplotne pumpe zahtevaju protok vazduha da bi efikasno radile, cim je ovako zatvorena efikasnost se umanjuje. To verovatno nije drasticno sada ali vremenom kako se sace bude prljalo sve to vuce jedno drugo.

Hvala puno, samo da napomenem da je random render, nije ovakva konfiguracija već preuzeto kao ideja za mašine i maksimalo iskorišćavanje prostora.

Ovo je raspored. Vrata sam svakako mislio samo za elemenat iznad, kao na renderu a ostalo da je otvoreno.
Funkcionalnost mi je ispred estetike pa ako smatrate da bi i samo ploče sa strana pravile problem bilo koje vrste (njihov rad ili čišćenje) da razmislim o nekoj drugoj varijanti. Možda samo ovaj ormarić iznad da se ugradi?

1.jpg

Kada samo pravili kucu,komsije,rodjaci,prijatelji su bili u cudu zasto smo napravili kupatilo od 15 m2. Ježim se od malih kupatila

Funkcionalnost mi je ispred estetike pa ako smatrate da bi i samo ploče sa strana pravile problem bilo koje vrste (njihov rad ili čišćenje) da razmislim o nekoj drugoj varijanti. Možda samo ovaj ormarić iznad da se ugradi?

Pogledajte prilog 319990
Mozes da napravis plitki orman kao sa slike samo dubine 30cm umesto kao na slici 60cm i bez ledja.
Tako dobijes istu funkcionalnost kao sa slike, a masine jednostavno mozes izvuci iz ormana ako zatreba.
Ili jednostavno napravi samo viseci element iznad masina bez donjeg dela.

Ono na slici sa ormanom dubine 60cm je samo neko lepo nacrtao.

Kolege, može pomoć?

Da li konfiguracija rasporeda mašina za sušenje i veš sa rendera u nastavku posta šteti istima zbog protoka vazduha ili nečeg drugog?
Prostor iznad bi se iskoristio za odlaganje pa je ideja nadovezivanje i estetika.

Ukoliko bi na bilo koji način ugrozilo dugotrajnost/rad ili bilo šta kod bilo koje od mašina da se nađe neki drugi način.
U obzir dolazi samo "mašina-na-mašinu" pristup, sušara svakako gore. Da li pomaže da se ostave veći razmaci sa strana ili predlažete da ipak ništa ne ide ni sa strana mašina?

U snimku koji je kolega okačio autor pominje da je sušara bila u ormaru (nije mogla da diše). Možda je bila zatvorenija konfiguracija od ove, ali svakako sam tu da saslušam predloge.

Hvala puno svima!

Pogledajte prilog 319987Pogledajte prilog 319988
A što bi pravio ormar i stavljao mašine u njega?
Napravi viseći element 10cm iznad sušare i postavi sušaru direktno na mašinu za pranje (bez police između)

Kupio bih veš mašinu, na staroj je otišao lager, jednom sam menjao, nije potrajalo ni godinu dana. Rešio sam da ovaj put, kupim neku kvalitetniju, da potraje malo duže. Budžet mi je do 500€. Meni pažnju privukla, LG Mašina za pranje veša F4WN408S0. E sad me zanima, da'l ima neka druga u ovom rangu, za manje pare, da je približna sa kvalitetom kao LG. Unapred hvala
Kupio bih veš mašinu, na staroj je otišao lager, jednom sam menjao, nije potrajalo ni godinu dana. Rešio sam da ovaj put, kupim neku kvalitetniju, da potraje malo duže. Budžet mi je do 500€. Meni pažnju privukla, LG Mašina za pranje veša F4WN408S0. E sad me zanima, da'l ima neka druga u ovom rangu, za manje pare, da je približna sa kvalitetom kao LG. Unapred hvala
Isprati celu temu od početka. Teško je generalizovati, mnogi imaju modele koji su ispali odlični, ali imaju i failove. Posle nekog vremena nema tih nekih modela koji jesu/nisu ispali dobri. Nema greške sa Miele npr. ali to je daleko van budžeta. Srednji budžeti, najteže je izabrati. Sa LG verovatno nećeš pogrešiti.
Isprati celu temu od početka. Teško je generalizovati, mnogi imaju modele koji su ispali odlični, ali imaju i failove. Posle nekog vremena nema tih nekih modela koji jesu/nisu ispali dobri. Nema greške sa Miele npr. ali to je daleko van budžeta. Srednji budžeti, najteže je izabrati. Sa LG verovatno nećeš pogrešiti.

:p
Snađeš se za još 250e uzmeš najjeftiniji Miele i rešiš problem za 20 godina.
LG i Miele se ne mogu porediti. Imao sam LG do pre 5 godina i to jedan od skupljih modela u to vreme (recimo da sam je tada platio 800e), dok sada imam Miele (doduše premium model). To su dve različite tačke svemira u svakom pogledu. Stalno čitam da je Miele preskup, ali to uopšte nije tačno. Ako se uzme u obzir koliko mašina promenimo za života jedne Miele, ispada da su najjeftinije. Na stranu što ne slušamo proletanje mlaznjaka dok radi centrifuga, o kvalitetu pranja bespotrebno je govoriti.
Zadali su domaći zadatak svim proizvođačima i tu stavljam tačku.
Tačno je da su do pre nekoliko godina bile većini nedostižne, ali više nije tako.
Bolje kupiti najjeftiniji Miele, nego najskuplji LG.

Snađeš se za još 250e uzmeš najjeftiniji Miele i rešiš problem za 20 godina.
LG i Miele se ne mogu porediti. Imao sam LG do pre 5 godina i to jedan od skupljih modela u to vreme (recimo da sam je tada platio 800e), dok sada imam Miele (doduše premium model). To su dve različite tačke svemira u svakom pogledu. Stalno čitam da je Miele preskup, ali to uopšte nije tačno. Ako se uzme u obzir koliko mašina promenimo za života jedne Miele, ispada da su najjeftinije. Na stranu što ne slušamo proletanje mlaznjaka dok radi centrifuga, o kvalitetu pranja bespotrebno je govoriti.
Zadali su domaći zadatak svim proizvođačima i tu stavljam tačku.
Tačno je da su do pre nekoliko godina bile većini nedostižne, ali više nije tako.
Bolje kupiti najjeftiniji Miele, nego najskuplji LG.
Hvala na savetu.

Kada samo pravili kucu,komsije,rodjaci,prijatelji su bili u cudu zasto smo napravili kupatilo od 15 m2. Ježim se od malih kupatila
kad pravis kucu mozes da napravis kupatilo i od 80 kvadrata. ne valja kad kvadrat kosta 50000 evra :D

Hvala puno @bakara @donmarkon i @jddipqd - definitivno odustajem od pune render ideje i fokus će biti samo na gornjem ormaru.
Dakle, preporučujete da gornji ormar bude bez leđa i potencijalno (duplo) plići od standarnih 60.

Što se tiče "mašina na mašinu" pristupa, do sada sam naišao na tri varijante:

a) Vakuum nogice.
b) Između mašina deblja guma ili daska od iverice 60x60cm ili 2x daske od medijapana (kad nisu iste dimenzije).
c) Bez ičega, direktno.
Budući da su dubine različite trenutno naginjem ka varijanti b.

- veš mašina 85x60x55, težina 60kg
- sušara: 85x60x69, težina 54kg

Slušam predloge za što mirnije i dugotrajnije korišćenje/održavanje mašina, estetika samo ako može. :)

nesto ti je lagana ta masina za ves od 60kg, mislim da ove sa jacom centrifugom u proseku imaju bar 80kg ako ne i vise.

Masine za ves bi trebalo da su napravljene da moze jedna na drugu bez icega, ali od svega navedenog ako hoces nesto da stavis ja bi tu stavio deblju gumu

nesto ti je lagana ta masina za ves od 60kg, mislim da ove sa jacom centrifugom u proseku imaju bar 80kg ako ne i vise.

Masine za ves bi trebalo da su napravljene da moze jedna na drugu bez icega, ali od svega navedenog ako hoces nesto da stavis ja bi tu stavio deblju gumu
Meni su obe Gorenje, i po uputstvu obavezno moraju da se stave vakuumske nogice.
Takođe, ako je veš mašina plića, postoji adapter
https://rs.gorenje.com/proizvodi/pr...ET-HOLDER-TD-PS-15-AW023/p/000000000000713141 (pretpostvljam da ovi adapteri nisu kompatibilni među različitim proizvođačima)

Dakle, preporučujete da gornji ormar bude bez leđa i potencijalno (duplo) plići od standarnih 60.
Ako je samo viseći element u pitanju apsolutno je nepotrebno da bude bez leđa.

Ves masina dole a na nju susilica tako sam ja vidjao barem ... Bez ikakvih stvari izmedju

Ako idu jedna na drugu, obavezno je da je susilica gore. Nikako ova za pranje da bude gornja.

Generalno mašine za pranje moraju biti na čvrstoj i stabilnoj podlozi.

Al ajd sada, to je valjda svima jasno, jel?

Bosch i Miele imaju vezivni element, tako da ako neko uzima njih najbolje je to dokupiti.

Ako idu jedna na drugu, obavezno je da je susilica gore. Nikako ova za pranje da bude gornja.

Generalno mašine za pranje moraju biti na čvrstoj i stabilnoj podlozi.

Al ajd sada, to je valjda svima jasno, jel?
Nevezano samo za tvoj post, ipak obratiti paznju da li se veš masina trese ili ima težnju da se šeta po kupatili (pogotovo kad je praznija), onda se mora nekako rešiti problem padanja sušare, a to je najbolje uciniti postavljanjem u neki ormar, ograđen prostor... mozda i neka lajsna ispred nogica mašine ka otvoru.

Mašina koja se toliko trese da i šeta po kupatilu, razbucaće svaki iole normalan orman ako se tesno uglavi u njega. Da ne pričamo kako će sve to zajedno da zvuči ako počne da lupa u univer/medijapan/drvo oko sebe. :p

Naša mašina zna da se zatrese ako se u njoj nešto nezgodno grupisalo prilikom centifugiranja, ali nikada toliko da se pomeri s' mesta. Jeste tesno uglavljena između okolnog kupatilskog nameštaja, ali ne toliko da prilikom "trešenja" dodiruje nešto oko sebe. Ako krene previše da trese, centrifuga staje-kreće-staje-kreće dok se veš ne namesti. Ako15-ak minuta ne može da se namesti, mašina staje i javlja neku grešku tipa "prerasporedi veš". Desilo nam se samo jednom.

Sušaru ne bih tek tako samo nabacio na mašinu za pranje (onako kako se može videti na fancy studijski snimljenim fotografijama u katalozima proizvođača).
Obavezne su tu neke podloške i adapteri.

Privežete je lancem ako neće da miruje.;)
A šta ako joj se pripiški u tom ormanu od univera?:eek:

Sušaru ne bih tek tako samo nabacio na mašinu za pranje (onako kako se može videti na fancy studijski snimljenim fotografijama u katalozima proizvođača).
Obavezne su tu neke podloške i adapteri.
Pa to su vakuumske nogice. Kad se stave apsolutno se ne vide.
Ovako izgledaju:

72980_huge_0_cached.jpg

Za namenu postavljanja mašina jednu na drugu ima tzv "stacking kit", zavisno od proizvođača,
Npr. za Bosch košta oko 2500din...

Prilozi

• Stacking.jpg
    Stacking.jpg
    64.7 KB · Pregleda: 28
Poslednja izmena:
Jedna je utičnica u tom prostoru u kom će ići sušara na veš mašinu.

Šta raditi? Da li je jedina solucija da ne rade istovremeno iako su mašine A+++ -10/30%, po sada već staroj skali? Staviti duplu šuko utičnicu?

Poslednja izmena:
Verovatno će raditi bez problema ako je sušilica sa toplotnom pumpom, dupli šuko obavezno, ne neke kung-fu razdelnike. Koji modeli konkretno? Proveri specifikaciju potrošnje.

Na svakoj mašini piše da treba struju 10A. Po tome je idealno da budu na razdvojenim fazama, da bi radile istovremeno bez problema.

To piše na maltene svakom električnom uređaju. Ako su instalacije ispravne mogu se opteretiti onoliko koliko je dozvoljeno. Eventualno treba odabrati adekvatan zaštitni uređaj sa zadrškom ili digitalnom zaštitom ukoliko su priključeni specifični potrošači.

Za ove mašine konkretno mislim da mogu bez problema da rade na zajedničkom izvodu od 16A. Moja mašina za veš deklarisana je na 2200-2400 W kad radi i grejač, mašina za sušenje 750-850 W. Znači u najgorem slučaju istovremeno mogu da povuku 14A.

Da, kada je tako, onda verovatno može na jedan od 16A.
Nikad nisam nešto gledao to, na mojim uređajima piše 2.1-2.4kW za veš mašinu i 1.10kW za sušaru (Total rated load in kW).

Ja sam za Miele u Beogradu kupio vezni element i bogami platio, ako me sećanje ne vara 8500 din. Ali zato mašina za sušenje ne može da mrdne. Čak mogu ako uhvatim za sušaru da nagnem obe mašine i da ih pomeram po kupatilu.
U drugom stanu imam neke jeftine Whirlpool i njih su vezali gurtnama. Doduše i između njih postoji element. I one ne mrdaju.FA8814D7-8E78-4B15-8FEA-A6F61C1A5AD7.jpeg
Što se struje tiše obavezno dupli šuko. U Miele upustvu za rukovanje piše da se nikako ne sme koristiti produžni kabal. U slučaju korišćenja istog gubi se garancija.

+1... Dupli šuko, radiće bez problema.
I uzmi neki iole kvalitetniji dupli šuko. Dovoljno i Aling. Samo nemoj te neke kao Turske iz Kine...

Da biste se orjentisali koliko šta ša troši, 1000 w povuče struju od 5A. I preporuka da veš mašina uvek ide dole, ako dodje do curenja da ne nakvasi uredjaj ispod.

Ako ide dupli šuko kao na slici, da se obrati pažnja kako ulaze stope od utikača. Nama je takav jedan ubio VHS i 3 TV-a tako što se prilikom ubadanja gore gornji kontakti (faza i nula) nešto razdvoje a donji približe jedan drugom. Ovaj označen crvenom je bio i dodatno nakošen ulevo. I onda umesto da stopa uđe između ona prolazi sa desne strane i jedva da pravi kontakt. Nažalost, nula je bila vezana za taj kontakt.
Šanse su male da se i drugima desi ali valja pripaziti. I da ga pohvalim, domaći je proizvod. ;)

dupla_uticnica.jpg

Nazad
Vrh Dno