Šta je novo?

Mobilni telefon Poco F3 ili Galaxy A52S?

Koji mobilni telefon kupiti

DavysLoans

Zapažen
Učlanjen(a)
04.09.2021
Poena
22
Pozdrav!

Tražim novi telefon sebi kupiti, i koliko sam razgledao po netu mislim da su Poco F3 i Galaxy A52S najbolji izbori.

Nalazim se u dilemi jer ne znam koji od ova dva telefona da uzmem. Sve što me zanima kod novog telefona je da ima dobru bateriju i da mi traje što duže vremena pre nego što ga moram menjati, hardware mi nije visok prioritet jer su oba telefona odlični za moje potrebe.

Ne igram nikakve igrice na telefonu, niti koristim kameru puno, tako da se prednost jednog telefona u poredjenju sa drugim u ovim oblastima može ignorisati. Sve što na telefonu radim pored poziva i poruka je surfovanje po netu, i gledanje videa na YouTube-u.

Koliko vidim Poco F3 ima bolji procesor, grafičku, i više RAM memorije (8GB v. 6GB), ali i malo bagovan OS, u poredjenju sa time Galaxy A52S ima više godisnjih software ažuriranja, bolji IP rejting i malo stabilniji OS.

Zaista ne znam koji od ovih dva je bolje uzeti, a u smislu "future-proof"-ovanja, da li je jači procesor i veća memorija kod F3 prednost, ili je A52S bolji zbog veće podrške koje dobija?

Ako imate drugi predlog pored ova dva telefona, budžet mi je do 350e

Hvala!

Bilo koji da odaberes, izabraces dobar fon...F3 je malo veci i ima bolji procesor...a52s ima verovatno bolje kamere, mozda i bateriju, posto bi trebalo da je sd778 stedljiviji od sd870. :)

Za tvoje potrebe mislim da je A52s malo bolji izbor, da igras igrice onda bih rekao Poco... Jedino je A52s malo skuplji + moraces kupiti 25W punjac i kabl, ako hoces brze punjenje od 15W sa koliko dolazi u kutiji (kakva glupost od strane Samsunga).

Da ne otvaram novu temu.....
I ja razmisljam o jednom od ova dva telefona, ali imam i treci koji mi deluje prihvatljivo - OnePlus Nord.
Sta mislite o ovom telefonu u poredjenju sa dva prethodno navedena u temi?

Hajde da dodam jos jednog kandidata - Xiaomi Mi 11 Lite.
Da napomenem, uzimao bih telefon u A1 prilikom produzenja ugovora. Nisam zahtevan korisnik, kamera i igrice mi nisu prioritet. Pored dobrog procesora voleo bih sto vise RAM-a da bi duze vremena mogao da ispuni zahteve novih aplikacija. Trenutno imam Huawei P Smart 2019 koji ima 3GB RAM-a. Kada sam ga uzeo pocetkom 2019 radio je savrseno, sada vec pocinje ozbiljno da usporava i secka a RAM mu je prosecno zauzet preko 80%
Mozda neko ima jos neki predlog osim ovih koje sam ja naveo.
Unapred hvala na svakom korisnom savetu.

I kod tebe je slična situacija druže, radiće ti posao bilo koji ok telefon.
6gb rama je dovoljno za sve uobičajeno za sledeće 3 godine. Za procesor se ne brini Snapdragon 700 serije je dovoljan.
Kod Nord vidim da se jedan broj vlasnika u poslednjim mesecima žali na bateriju, Oneplus je tu nešto izgleda brljao sa softverske strane. Inače je ok telefon.
A52S kao najnoviji će i najduže dobijati podršku pa idi ka njemu ako ti je to bitna stavka.

6gb rama je dovoljno za sve uobičajeno za sledeće 3 godine. Za procesor se ne brini Snapdragon 700 serije je dovoljan.
Ovo je bas nesto o cemu sam razmisljao kada sam uporedjivao ova dva telefona, i dovodi me do pitanja; U smislu "future-proof"-ovanja, da li je bolje imati vise godisnjih update-ova, ili jaci hardware?

Malo sam i dalje u dilemi izmedju ova dva telefona, samo zbog ovih razloga.

Poco F3 na primer dolazi sa jacim specifikacijama za taj novac (SD870 CPU, Adreno 650 GPU, 8GB (DDR5) RAM, UFS 3.1 hard disk brzina) zajedno sa IP53 rejtingom. Medjutim, prica je da dolazi sa slabijim / lagovanim operativnim sistemom MIUI, koji ujedno dobija i manje godisnjih azuriranja u poredjenju sa Samsungom.

A52s na drugu stranu dolazi sa slabijim hardverom (SD778 CPU, Adreno 642L GPU, 6GB (DDR4) RAM, UFS 2.1), ali dolazi sa malo stabilnijim OS, vise godisnjih azuriranja i IP67 rejtingom.

Oba telefona su preterana za moje potrebe, tako da jedina stvar koja ostaje je isto pitanje kao ranije, da li je bolje uzeti telefon sa jacim hardverom, ili boljom software podrskom?

Ako uzmem F3 dobicu telefon sa skoro "flagship" hardverom, ali manje android update-ova koji nisam siguran da ce moci da guraju telefon na maksimalnu efikasnost, a kako koristim telefon, ne znam da li uopste da uzimam nesto tako ako ni ne planiram da taj potencijal iskoristim. Kod A52s, situacija je obrnuta, ovde me sad brine da li ce njegov midrange procesor (SD778) koji je dovoljan sada, biti dovoljan za 4+ godina bez ikakvog lagovanja ili problema i brine me ako ce sva ova android azuriranja jesti vise i vise (njegove ogranicene 6GB) memorije?

Znam da malo previse razmisljam o ovim stvarima, ali posto mi je ovo zadnja prepreka u kupovini, voleo bih da cujem koji od ova dvoje je preporuceno uzeti ako se planira telefon koristiti sto duze moguce?

Dovoljna su oba procesora za sve uobičajeno i sada i za 3-4 godine. Pod tim mislim na uobičajen surf, youtube u svim kvalitetima, socijalne mreže, mesindžeri itd itd..
Sa druge strane nezahvalno je govoriti o 4 godine unapred, i taj koji ti kaže uzmi ovaj ili onaj radiće odlično 2026 je neozbiljan u najmanju ruku.
Izabereš onaj koji ti se sviđa i uživaš sada u telefonu a sve ostalo je viša sila.

Dobices na Poco f3 takodje dosta update-ova...ja imam telefon star 2 godine, koji je dosao sa miui 10, a sada sam na miui 12.5 i verovatno cu dobiti i miui 13, takodje je dosao sa android 9, cini mi se, sada ima android 11... :)
Takodje je Xiaomi najavio da ce produziti podrsku za telefone, tako da to ne treba da te brine... :D

Hvala puno na savetima. Licno nisam bas obozavalac Samsunga, pa cu jos malo razmisliti s obzirom da se nikada nisam pokajao kada sam postupio po savetu clanova ovog foruma, bez obzira o cemu se radilo.

Kod Nord vidim da se jedan broj vlasnika u poslednjim mesecima žali na bateriju, Oneplus je tu nešto izgleda brljao sa softverske strane. Inače je ok telefon.
Istina brate, brljali su. Android System trosi kao ekran ili malo manje. Inace dobro radi, fluidno i bez bagova. Na Pixel Experience mnogo bolja baterija.

Ma pixel je zakon i software na njemu. Od pixela 4a me odvratilo najprije 60Hz, pa punjenje (18W) mozda baterija i 730G donekle kao i nemogucnost pravog dual sima.

Ja se ne bih mnogo cimao oko update-a na svim ne-pixel telefonima i gledao nesto u 'daleku' buducnost, svakako je raspad sistema (izuzev donekle OnePlusa, mada su se i oni pokvarili).

Dovoljna su oba procesora za sve uobičajeno i sada i za 3-4 godine. Pod tim mislim na uobičajen surf, youtube u svim kvalitetima, socijalne mreže, mesindžeri itd itd..
Sa druge strane nezahvalno je govoriti o 4 godine unapred, i taj koji ti kaže uzmi ovaj ili onaj radiće odlično 2026 je neozbiljan u najmanju ruku.
Izabereš onaj koji ti se sviđa i uživaš sada u telefonu a sve ostalo je viša sila.
Hvala na odgovoru, mislim da ću uzeti A52s :)

Jedina stvar koja je ostala je kao što je @Migrant rekao, da kupim punjač od 25W, jer nije ni pakovano sa telefonom :(

Izvinjavam se sto opet pisem na ovoj temi, ali da ne pravim novu hteo sam taman ovde pitati za pomoc.

Uzeo sam A52s i iskreno, jako sam zadovoljan. Odlican je :D

Nazalost kao svi Samsung telefoni, dosao je sa dosta bloat/junk aplikacija koje ne planiram koristiti (Facebook, Instagram, TikTok, itd.), pa sad sve sto me zanima je da li postoji neki nacin da se ove aplikacije obrisu bez nekog preteranog modifikovanja?

Koliko vidim, vecina vodica i tutorijala su namenjeni za flagship S seriju (S20, S21+, itd.). Da li se za A seriju treba ista drugacije raditi, ili je bezbedno pratiti ove tutorijale?

I ja sam bio u nedoumici između a52s, mi 11lite 5g, poco f3 pa i note10pro. Uzeo sam juče a52s po dobroj ceni(330). Do sada sam koristio mi 9t. Telefon je malo brži i ima bolji hardver, ali nekako mi je osećaj u rucu bolji sa mi 9t. Samsung je plastičan i lagan i to mi se ne sviđa. Možda i vratim mi 9t od žene.

Ma mi 9T je zakon, meni žao što sam ga prodao. Mislim da je to bio poslednji fon iz X ere kada su se još borili da stignu do vrha, puno hw za malo novca, ispeglan kernel, mnogo romova, jaka podrška na xda... Ne postoji ni jedan telefon od X za koji ljudi imaju tako mnogo pohvala i malo kritika u isto vreme. Meni se bar tako čini...

I ja sam bio u nedoumici između a52s, mi 11lite 5g, poco f3 pa i note10pro. Uzeo sam juče a52s po dobroj ceni(330). Do sada sam koristio mi 9t. Telefon je malo brži i ima bolji hardver, ali nekako mi je osećaj u rucu bolji sa mi 9t. Samsung je plastičan i lagan i to mi se ne sviđa. Možda i vratim mi 9t od žene.
100 ljudi 100 cudi. Meni je A52s 5G u ruci pravo osvezenje posle cigla od 200 i kusur grama.

100 ljudi 100 cudi. Meni je A52s 5G u ruci pravo osvezenje posle cigla od 200 i kusur grama.

Da li pricate o ovim telefonima, razlika je 189 vs 191

Ja sam poredio sa trenutnim 10T Pro koji je tezak kao tuc :D

Poredii sam težinu bez futrole. Juče sam ga opremio sa staklom i futrolom i sad nije tolika razlika. Iako sam prezadovoljan sa miui ipak je samsung malo bolje optimizovan. Baterija je super na a52s. Evo kraj je drugog dana, a ostalo je još 35%.

Nazad
Vrh Dno