Šta je novo?

Grejanje na pelet

NTodorovic

Poštovan
Učlanjen(a)
07.11.2018
Poruke
147
Poena
80
S' obzirom da je ovde na forumu dosta zasutupljena priča o klimama kad je u pitanju grejanje, bilo bi zaninljivo pročitati nešto I o drugom vidu grejanja.
Da li ima korisnika peleta? Koje kotlove imate? Koju površinu grejete? Koliko trošite peleta?

Ja sam se odlučio za ovaj vid grejanja od ove godine, imam razvedeno parno kroz kuću tako da samo dodajem kotao. Odlučio sam se za Kepo 20 , za povrsinu od ovo 150-160m2.

Klime su bile u opticaju ali zbog previse prostorija i pozicioniranja prostorija u kući meni to ne pije vodu.
 
Prošle godine smo napravili novu porodičnu prizemnu kuću. Odlučili smo se za grejanje na pelet. Grejemo oko 80m2 stambene površine. Kuća je zidana termo blokovima sa stiropor izolacijom od 10cm. Na plafonu je stiropor od 3cm. Zidovi nisu malterisani već su lepljene knauf ploče od 12.5mm. Na kući je PVC stolarija. Kuća je samostojeća tj. nije lepljena ni za jednu drugu kuću. Prošle zime smo potrošili 2T peleta i prezadovoljni smo grejanjem i konforom u odnosu na drva i ugalj. Kotao je Marreli pb18 i stoji u kotlarnici koja je u sklopu kuće.
 
Pre 15ak godina sam grejao 620kvm sa Termoflux kotlom od 75kw. Namerno je bio predimenzioniran zbog loše izolacije objekta i potrebne temperature usled namene prostora. Plan je bio da dodamo rezervoar od 1m3, kao bafer, jer bi nam uštedelo dosta energije u prelaznim periodima. Nikada nije realizovano.

Nisam merodavan što se potrošnje tiče, ali ono za šta jesam sigurno, izbor vrste preleta. Nemoj pokušavati da uštediš nekoliko eur po toni, jer će se kotao brže prljati, smanjivace se efikasnost, imaćeš više obaveza za čišćenje...

Prve godine sam kupio loš pelet, pa sam do kraja zime naučio da potpuno rasklopim kotao i sve sastavne delove. Termoflux tada nije imao distributera/servis u Srbiji, pa sam sve sam radio.
Posle ga bez problema koristili još nekoliko godina. Samo izbor preleta.
 
Prošle zime sam koristio Tomo pelet. Navodno je za Italijansko tržište. Nema šljake ni mnogo pepela. Opet sam kupio njega.

2021-05-04.jpg
 
Uzeh Toby 20, snage 24.5kw za 150kvm.. Kuca je na sprat, izolovana sa svih strana, plus dobri prozori, pa cemo videti. Majstori su me ubedili da je 32kw mnogo, jer sam zapeo za jaci.. Nadam se da su u pravu :)
 
Mnogo kažu čak da I slabiji kotlovi obave dobar posao ako je kuca izlovana barem pristojno. Recimo meni su neki rekli da komotno uzmem Kepo 15 ali ipak sam se odlučio na ovaj jer postoji neka mogucnost malog prosirenja u buducnosti.
Kolega je gore spomenuo da se ne štedi koj euro na izboru peleta I za to se potpuno slažem.
Ali je kod nas generalno kvalitet peleta jako promenjljiv iz godine u godinu sudeći po iskustvima ljudi u mom okruženju.
I da - cene kotlova poskupljuju za 10% of septembra koliko sam načuo, za Kepo znam provereno a videcemo da li ce I ostali...
 
Uzeh Toby 20, snage 24.5kw za 150kvm.. Kuca je na sprat, izolovana sa svih strana, plus dobri prozori, pa cemo videti. Majstori su me ubedili da je 32kw mnogo, jer sam zapeo za jaci.. Nadam se da su u pravu :)
Sta podrazumevas pod dobri prozori?
 
Pa kao PVC samo drveni. A dihtuju isto..
 
Stan 54 kvadrata, kotao Alfa plam como 15, pošla zima otišlo 3200 kg. Grejao sam od 01.10. pa bukvalno do 01.06., naravno oktobar i maj po manjoj potrošnji. U pitanju visoko prizemlje, izolovano od podruma. Vodu grejem na 55 do 60 stepeni i to digne temperaturu do 25 stepeni u dnevnoj sobi. Divim se ljudima koji potroše tonu ili dve za zimu a greju duplo više nego ja. Inače prozori pvc, zidovi stari debeli ali bez stiropora, samo fasada.
 
Bez izolacije je skup sport :D

U toku grejanja u kom rezimu rada ti radi Alfa? To su one oznake od 1 do 5.
 
Centrometal ZVB 24 ili 32 model,kuca 125kvm izolacija stiropor i alu stolarija.Trosim 2.5t eko step peleta.
 
Bez izolacije je skup sport :D

U toku grejanja u kom rezimu rada ti radi Alfa? To su one oznake od 1 do 5.
Radi u automatskom, zavisi, kad postigne temperaturu ide u modula iju i kad preskoči t vode za 4 stepena od zadate onda ide na gašenje. Automatski se uključuje kad padne t za 4 stepena ispod zadate.
 
E to, znaci snaga 1 (ili modulacija popularno).
Ima u servisnom meniju podesavanja za doziranje peleta i na koliko sekundi se pelet ubacuje ali zahteva trazenje po drugim forumima da bi se referencirala tabela promenljivih.
Sa tim stelovanjem bi se mogla smanjiti potrosnja ali zahteva igranje sa parametrima - a to obicno serviser podesi prilikom prvog podesavanja.

Posto je uglavnom u modulaciji u toku rada, ostaje da popravis izolaciju objekta pa ce biti manja potrosnja.
Edit - termoglave isto treba imati.
 
Poslednja izmena:
Razmisljam da uzmem Kepo Comfort AC kotao. Zanima me da li uz njega dolazi sobni termostat (sa kojim moze da se pali kotao/podesava temperatura itd.)?
 
Znaci uz kotao ne dolazi nista za kontrolu iz sobe?
 
Ne dolazi ni uz jedan.
Taj termostat mora da ti poveže njihov servis, i to će da naplate.

Svaki kotao ima senzor temperature i može da upravlja i prema njemu samo što je obično kotao u kotlarnici pa ti opet treba sobni termostat.
 
da, da, jasno.
je'l ima neki kepo termostat koji preporucuju/prodaju uz kotao ili uzimas sta nadjes (bilo koji termostat)?

I jel mogu da se postave 2 termostata, gornji i donji sprat? kako bi to radilo uopste?

Hvala na odgovorima!
 
ne verujem, niti ima potrebe za neki njihov specijalan termostat
uglavnom se ugradjuje computherm ili cothermo koji su bukvalno isti,
kada biras termostat on treba da ima sto veci histerezis vecina termostata dozvoljava podesavanje do 0.2 stepena celzijusa sto je u principu malo za kotao na pelet ali radi.
termostat treba biti beznaponski/

2 termostata mozes paralelno da stavis,
ali ce uvek prvi da se upali prvi onaj sa visom zadatom temperaturom tako da termostat na kome je niza temperatura nece imati funkciju, tako da to nema smisla.

Ako ti je grejanje potpuno novo uradjeno sve to treba neko da podesi, jer ne trebaju svi radijatori da imaju jednak protok pa se i na taj nacin regulise temperatura.
 
Poslednja izmena:
skoro ugradjivao kad sam i kotao. ispalo oko 5000-6000din sa ugradnjom.
 
Hvala
A jel moze ova zamisao sa 2 termostata (prizemlje i sprat)? Sve je to spojeno na jednu pumpu i kotao, znaci ista grana...
 
Napisao sam ti gore...
Može da pali kotao sa 2 mesta (sprata) ali ne može da održava dve različite temperature
Za to treba dodatna oprema
 
da, sad vidim, kako li sam to preskocio, nemam pojma... Hvala!
 
Taj computherm imaju moji kod kuce cini mi se. Koliko vidim, on radi na RF. Moze li nekako da se 'presretne' signal sa nekim uredjajem? Pade mi na pamet da im omogucim kontrolu preko fona, koliko se secam za to su trazili dodatne pare prilikom ugradjivanja kotla.
E sad, ne znam da li RF moze da se presretne sa nekim uredjajem kao IR..?
 
da, preko fona ako hoces, ide dodatni modul od ~10k dinara (za kepo kotlove, kod njih se kupuje taj modul)
 
Da li je neko preradio pec sa cvrstog na pelet? I ako jeste ko mu je stavljao gorionik i koji.
 
Taj computherm imaju moji kod kuce cini mi se. Koliko vidim, on radi na RF. Moze li nekako da se 'presretne' signal sa nekim uredjajem? Pade mi na pamet da im omogucim kontrolu preko fona, koliko se secam za to su trazili dodatne pare prilikom ugradjivanja kotla.
E sad, ne znam da li RF moze da se presretne sa nekim uredjajem kao IR..?
Ima sa kablom a ima i RF, kazem oni su najpopularniji, ja vise volim RF.

Signal koliko znam ne moze da se presretne, tako da je bolje kupiti neki wifi termostat ako zelis daljinsko upravljanje preko neta temperaturom, nego kupiti klasicni termostat pa mu budziti udaljeno upravljanje.

Elektronike kotlova su za gotovo sve proizvodjace iste i proizvode ih italijani, micronova a nasi kotlovi alfa narocito se prodaje sa njihovom elektronikom dobrim delom evrope tako da je podrska dobra
ne znam kakav je kepo za rezervne delove, ali za alfu ima bukvalno sve zivo da se kupi, ceo kotao u delovima tako da mozes da gledas i sta oni nude (samo je kutija mozda drugacija)

Zadnji put kada sam gledao samo njihov wifi modul je radio i nesto mi ostala cifra od 6000din, mada je upitno koliko ti to u opste treba, posto od svega ti treba samo da startuje kotao, a da menjas bilo sta od parametara bez da si pored kotla ne verujem da ces to da radis.

WIFI modul ne sluzi da upravljas temperaturom nego ima celu komunikaciju sa radom kotla, i pored njega ti treba sobni termostat.

 
Poslednja izmena:
Da li je neko preradio pec sa cvrstog na pelet? I ako jeste ko mu je stavljao gorionik i koji.
Stavljao serviser, jedan jedini u Beogradu u 2015-oj za Bosch. Brenn 14-34, cekalo se nekih mesec dana na ugradnju.

IMG_2516.JPG IMG_2402.JPG


Sto se tice peleta samo Point

IMG_2404.JPG
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno