Šta je novo?

Veš mašine

Imamo u kući LG slim model, kod brata je neka mislim Indesit slim model, a ćale je uzeo Candy. Svi slim modeli. I uopšte ne skaču, ni malo.

LG radi najuglađenije, i jasno se vidi da centrifuga počinje više puta da kreće i staje dok se veš lepo ne raspodeli. Kada se lepo rasporedi, zavrti ko blesava. I vrti jako tiho. Pumpa za vodu se čuje glasnije od centrifuge.

Sa LG smo jednom imali slučaj da je posle 20-ak minuta mučenja odustala i izbacila neki kod, da prerasporedimo veš. Unutra je bio frotirski pokrivač i dve navlake za jorgan, Sve je ušlo u jednu od navlaka i sklupčalo se u jednu loptu. Mašina to nikako nije mogla da rasporedi za lepo centifugiranje i odustala je u jednom momentu. Zapravo, trebali smo zakopčati one drikere na navlaci za jorgan, ne bi se ništa desilo.

...

Slim modeli uopšte nema razloga da skaču više od odgovarajućih ne slim. Centifuge su danas mnogo brže nego na starijim modelima, i to može biti uzrok problema sa drmanjem mašina. Ali to nema veze da li je slim ili duboka.
Slim se danas prodaju više od standardnih.

"šetanje" mašina se dešava kada se u mašini pere manje veša nego što bi trebalo (mašina voli da bude napunjena vešom i to tako da kada stavite ruku u bubanj gornjim delom šake osetite bubanj, a na dlanu veš, kada se pere krupni veš (plahte, zavese, ili dugački peškiri) pa se umota u nekakvu "loptu" ili ako mašina nije dobro postavljena pa prilikom centrifuge dolazi do sile koja izbacuje mašinu iz ravnoteže i pomera je. Kod postavljanja mašina potrebno je obratiti pažnju da bude stabilna da se ne klacka ni na jednu stranu, potrebno je dobro nivelisati mašinu, ne pod libelu kako neko misli nego da ima stabilan oslonac. To su uglavnom neki od razloga zašto dolazi do šetanja mašine.

Ili da skace na prvu centrifugu po kupovini i na svaku ostalu jer nisu uklonili blokadu bubnja... :(

"šetanje" mašina se dešava kada se u mašini pere manje veša nego što bi trebalo (mašina voli da bude napunjena vešom i to tako da kada stavite ruku u bubanj gornjim delom šake osetite bubanj, a na dlanu veš, kada se pere krupni veš (plahte, zavese, ili dugački peškiri) pa se umota u nekakvu "loptu" ili ako mašina nije dobro postavljena pa prilikom centrifuge dolazi do sile koja izbacuje mašinu iz ravnoteže i pomera je. Kod postavljanja mašina potrebno je obratiti pažnju da bude stabilna da se ne klacka ni na jednu stranu, potrebno je dobro nivelisati mašinu, ne pod libelu kako neko misli nego da ima stabilan oslonac. To su uglavnom neki od razloga zašto dolazi do šetanja mašine.

To sam čuo od više majstora starije generacije. Jedan tip je čak rekao "nas su u školi učili....", pa tačno to što si napisao. Ne znam koju školu je završio, radi u gradskom vodovodu.

Nisam siguran da li to važi za nove modele mašina, jer moja mašina za pranje veša ima ograničenja u kilogramima za svaki program. Mašina je 9kg, ali za neke programe je limit 1.5-2-3-3.5....kg.
Ne znam kako meri masu ubačenog veša, ali mi se više puta desilo da stisnem start, čuje se beep-beep-beep I na ekranu se pojavi, recimo, 6.5kg. Ja opet, ono opet pišti. Otvorim, zatvorim vrata, opet neće. Izvadim nešto, pokrenem, ona radi.

Mada je bilo slučajeva da na drugo biptanje, pokrene program bez vađenja stvari.

Ako se setim, kada bude puna peškira, pokušaću da je pokrenem na neki program što piše da je za maks 1.5kg.

A što se vibracija tiče, na Gorenje mašini staroj 10-12 godina, ne smeju da stoje stvari dok radi. Na ovoj Bosch koju sada imamo, verujem da ne bi prelila ravno naupunjenu čašu vode. Paradoks, stara je manje gužvala veš prilikom pranja.

Ja koliko sam cui od zene masina ne valja da se pretrpa, jer onda mulja samo a ne pere.
Kaze najbolje popuniti sa 2/3 ili 3/4 masine.

Kao što je već rečeno, mašine danas imaju programe i za svega 1-1.5kg veša, kao i "singl wash" programe za samo jedan komad garderobe. Za mnoge jakne piše da se peru odvojeno (samostalno)...
Tako da mašina mora da se pobrine da ne skače ni u tim uslovima.

Blokada je na kazanu, ne na bubnju. Bubanj se okreće normalno. Možda se Zeha pogrešno izrazio.
Tako je, blokada kazana tokom transporta, na to sam mislio, pogresno sam se izrazio da je bubanj.

@PJ za sve mašine važi jedno pravilo stabilan oslonac, to je najvažnije i najčešći uzrok pomeranja mašine ukoliko oslonac nije dobar. Nisam se do sada susreo sa mašinom koja meri težinu veša u bubnju, ali i kod takvih mašina ako pereš zavesu ili neko ćebence može se desiti da mašina poskoči ali verujem ređe nego kod starijih tipova mašina...

• Like
Reagovanja: PJ
Stara Gorenje je stajala na istom mestu, nogice nivelisane, ali trese. Dok je stajala na parketu, čak se i pomerala. Na hrapavim pločicama se nije mrdala, ali trese.
Nova je na tim hrapavim pločicama, nivelisane nogice, ne mrda. Ta nova ima onaj simbol da može da stoji ispod mašine za sušenje.

Ovo za masu veša u bubnju ću probati, samo kad se setim, pošto bar još 10 dana nemam pristup toj mašini.
Inače nije mrdala ni sa zaista malo stvari u bubnju.

Posle dugo trazenja ves masine, zapala mi je za oko Samsung WW80T4020EE1LE. Da li neko ima iskustva sa ovom masinom, da li je dobar izbor?

Evo da podelim ja svoja iskustva

Indesit kombinovana masina kupljena pre 3 godine. Pere odlicno susi odlicno (jedino steta sto nema kracih programa ali ok)
Kako sam je stavio nit sam sta nivelisao ona stoji kao zabetonirana, 1000 obrtaja ne mrda milimetar niti trese.

Kupio pre par meseci ovu Beko https://www.eponuda.com/masine-za-v...0-masina-za-pranje-i-susenje-vesa-cena-502045
Fensy puno opcija problemi od starta!
Ljudi ja sam tu masinu nivelisao pod libelu bukvalno uvek je tresla nenormalno na 1200 obrtaja, cela drhti kao da je od zelea. Dodatnim stelovanjem (iako je bila nivelisana 101%) nasumicnim podizanjem i spustanjjem nogara sam uspeo kao da je dovedem u malo bolju situaciju

Medjutim posle tipa 30ak pranja nesto je samo puklo i masina je pocela da ispusta cudan zvuk dok bubanj okrece, mene je asociralo na amortizer. Dosao servis i utvrdio da je naprsla u osnovu i zamene mi za novu posle 3 meseca.

Ova nova je isti model ali vidi se druga tura, deo za prasak je malo drugaciji unutra i neke sitnice po masini su drugacije, pumpa za izbacivanje vode je skoro necujna! dok je na prvoj bila nenormalno bucna ...

Ovu sam balansirao za 30s metodom drmanjem po uglovima, cap cap gotovo na 1200 obrtaja stoji kao da je zabetonirana. Medjutim ova ima "falinku" bubanj kad se prazan okrece uvek malo trese levo desno, na netu sam nasao da vrv nije savrseno okrugao da ima deformaciju. Takodje na ovom primerku ima neki sundjer na levoj strani koji kada je bubanj puniji i masina krene da okrece brze bubanj ga pritiska i javlja se onaj iritantni zvuk skriputanja stiropora ... (to planiram da skinem i resim sam mrzi me da se cimam sa servisom)

Navorucenije i posle cimanja pre toga sa isto beko sudomasinom, svaki brend dal samsung bosch i ovi jeftiniji postoji sansa da vam zapadne primerak sa nekom falinkom. Ta falinka moze manje ili vise da vam smeta

Srecne kupovine :)

napisi molim te model te kombinovane indesit masine, da li moze da se kupi danas? treba mi jedna kombinovana masina, i naravno koga god da pitam, svi kazu ni slucajno, odvojeno pranje odvojeno susenje. meni je toliko bezveze to prebacivanje vesa iz jedne masine u drugu, da reci nemam.

Dobar dan, molim za malu pomoc i misljenje o ovoj kombinovanoj masini:
https://www.bosch-home.rs/popis-pro...sa/masine-za-pranje-i-susenje-vesa/WNA13400BY
Do sada smo imali Beko, dobro me je sluzila, ali ocekujemo prinovu i necemo vise imati opciju gde da susimo ves zimi. Tako da cemo Beko prodati, taman je jos i u garanciji, a kupiti novu kombinovanu.
I ja bih najvise volela odvojenu za susenje, ali nemamo je gde (bojler nam je iznad ves masine, pa nije opcija ni jedna na drugu). Ako mislite da ova nije ok, imate li preporuku za neku do 100k? Tacnije, 99.900, preko toga je muzu psihicka barijera 🤣

Gledam i to oko tih pumpi, nista ne kapiram. Svaki savet mi znaci, ne bih volela da damo tolike pare, a da se zeznemo.

napisi molim te model te kombinovane indesit masine, da li moze da se kupi danas? treba mi jedna kombinovana masina, i naravno koga god da pitam, svi kazu ni slucajno, odvojeno pranje odvojeno susenje. meni je toliko bezveze to prebacivanje vesa iz jedne masine u drugu, da reci nemam.
Pisao sam detaljno negde na ovoj temi sto se tice kombinovanih. Glavni problem je sto ljudi ne kapiraju da ne moze da se pretrpava masina, potrazi moje stare postove detaljno sam opisao kako meni i ova indesit i beko suse savrseno ...
NDESIT IWDE 7105 B vidim sada da je skuplja ja sam je platio pre 3 godine oko 38 000

vazi druze hvala puno! izvinjavam se, procitacu detaljnije!

pa ako pise da susi manje nego sto pere, stavis u startu manje i ispostujes proizvodjacku specifikaciju i onda nema problema... sto se mene tice to je ok...

Nema zasta izvinjenje, svakako imas detaljno jedan moj post pa tu mozes naci puno informacija.
Inace licno smatram da je bolji ucinak imati odvojeno susilicu i perilicu
Ali nije neka razlika da bilo toliko ne da se uopste ne razmatra kombinovana.
Kao sto rekoh vec 3 godine koristim ovu indesit i da kucnem u drvo bas lepo radi, ne pretrpavam je (okvirno do 5kg max je punim)
Tipa osusi 7-8 belih pamucnih peskira, hoteliski oni srednje velicine (ne za lice) za kupanje za tipa manje od 2h.
Sa obzirom da ima senzor vlaznosti izaberem max suvo ono krene da odbrojava od 4h ali to brzo prepolovi i zavrsi za oko 2h i bude suvo kao barut.

Pozdrav. Desio se verovatno problem majci danas, tj njena neka greska. Svakako ne znam sta je ucinila ali masina je poludela. Ukljucim ne mogu da je iskljucim na dugmetu, pritiskam dugme za gasenje/restart masina gura dalje kao da nije nista pritisnuto. Cak pocinje da prima vodu umesto da izbacuje u tom trenutku. Cintrifuga se ne ukljucuje vec cepa sa radom kao da nije ni programirano da radi.
Verovatno je elektronika u pitanju,
Masina nije stara ni mesec dana.
Moje pitanje je sta ciniti? Zvati servis i kako da ne provale da je u pitanju pogresno rukovanje? Nisam apsolutno upucen pa moram da pitam.
Gorenje masina je u pitanju.
Hvala svima

Nema korisnik tu šta da pokvari. Pretpostavljam da je majka do sada koristila mehaničku pa se sada boji da nije pritisnula "neko pogrešno dugme"? Nije do nje sigurno.
Ako pritisneš dugme da se isključi, mašina mora da se isključi... U prvih 6 meseci imaš pravo na zamenu uređaja, ne mogu da servisiraju bez dozvole kupca. A pošto je otišla elektronika, nema šta ni da servisiraju.

Poslednja izmena:
Ili da skace na prvu centrifugu po kupovini i na svaku ostalu jer nisu uklonili blokadu bubnja... :(
Ako nisu skinuli blokade, pokrivili su kontrukciju, tako da je to sada nemoguce vratiti u prvobitno stanje.

Nema korisnik tu šta da pokvari. Pretpostavljam da je majka do sada koristila mehaničku pa se sada boji da nije pritisnula "neko pogrešno dugme"? Nije do nje sigurno.
Ako pritisneš dugme da se isključi, mašina mora da se isključi... U prvih 6 meseci imaš pravo na zamenu uređaja, ne mogu da servisiraju bez dozvole kupca. A pošto je otišla elektronika, nema šta ni da servisiraju.
Da upravo tako. Masinu je koristila mehanicku.
Sada mi prica nisam ja sine. Pa kako reko? Pa nisam ja. 🤣
Svakako nesto sam podesavao masinu, izbacila je vodu sama, mozda ce biti ok, pustio sam je da radi. Hvala svakako. Ako ne trazicemo zamenu. Pomogli ste dosta. Hvala

ma da dobro su ti rekli. sve i da jeste pogresno rukovanje, servis je tu da odluci da li je ili nije. vrlo je moguce da nije zena nista kriva. ako radi radi, ako ne radi - servis.

Nije to ono Gorenje koje je moglo da se kotrlja pola veka. Sad je Kinezima dopalo šaka.
Mi smo svoju zamenili sa Whirlpool i ne sećam se da je ijednom opralo da valja. Piše da se ne otvara dok se voda ne ohladi/bubanj isprazni, ja otvorio jednom da dodam još veša i gledam čime ono pere veš. Vode nigde, nešto malo. Stara Gorenje - bubanj do pola, ovde flaša vode. Došlo mi da idem na đubrište da je tražim nazad, delova za nju je bilo, kud se zaj**ah.

objasnili su vec da je problem u energiji, bolje je sa manje vode.

objasnili su vec da je problem u energiji, bolje je sa manje vode.
Sa tom količinom vode ručno operem 5 puta bolje. Ispade da sam energetski efikasniji.
Ne da ne pere već mi i prlja veš. Ubacim polučist izađe prljaviji, naročito tamniji veš. Najčešće ostavi fleke od deterdženta. Praškasti ili tečni, isto mi izađe flekavo čak i sa intenzivnim ispiranjem.

I hear you bro. ni ja to ne volim. mnogi drugi se cude isto...

Sa tom količinom vode ručno operem 5 puta bolje. Ispade da sam energetski efikasniji.
Ne da ne pere već mi i prlja veš. Ubacim polučist izađe prljaviji, naročito tamniji veš. Najčešće ostavi fleke od deterdženta. Praškasti ili tečni, isto mi izađe flekavo čak i sa intenzivnim ispiranjem.

Sve mašine danas tako rade, deluje da rade skoro na suvo.

Ali naša LG i tako odlično opere veš. Iako često čujem povike da neke druge loše rade, ne peru, bla.bla.bla...

Ne znam gde je problem. Možda trpate previše deterdženta, ili koristite neke neodgovarajuće. Žena je babu, njenu mamu, jedva naučila da se ovih novih deterdženata stavlja daleko, ali daleko manje nego onih starih, u stare mašine. Kada ja uključujem mašinu (a to je možda 2-3x godišnje, (ženin posao)), i sam se jedva kontrolišem sa količinom deterdženta. Ona psihobarijera od 35 godina stare Candy sa kojom sam odrastao insistira na prepunoj merici za veš. A zapravo treba možda malo više od supene kašike. Može i manje ako ima malo veša.

Ova Gorenje majka kaze pere bolje od bilo koje do sada. Ves kaze zaista perfektno cist. Danas cemo probati ostale programe pa cemo videti. Ako ne radi servis i traziti zamenu. Meni je fazon bio da se nije desilo da ona nesto pokvarila ipak je nova masina. Svakako nisam znao da ipak to ne mogu da konstatuju. Nisam toliko upucen u ves masine, hvala vam svima na odgovoru.

Danas sve mašine za veš imalu logičke programatore (tačnije, mikroprocesor koji kontroliše funkcije i rad veš mašine). Korisnik tu ne može ništa da uradi da bi mašinu pokvario, osim da nešto na silu polomi, skrlja, isčupa...
PLC unutar mašine ne dozvoljava nikakve "štetne radnje" od strane korisnika šta god on radio na komandama.
Nije to samo sa veš mašinama.

Vrh Dno