Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Prilozi

• TCL_C715_Picture_Setting.zip
    870.5 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
TCL C715 picture calibration

Manufacturer: TCL
Model: 55C715
Settings made in a dark room and intended to be viewed in such!

Settings made with:
  • SpectraCal C6 HDR2000
  • Calman Pro
  • VideoForge Pro
Autor: TV Calibration with Darko
Ne napisaše najbitnije, a to je da li drže color na auto ili native, jer je prikaz boja, pogotovo crvene, drastično različit na ta dva podešavanja...
Takođe, ovo su baš stara podešavanja, tj. rađena na starom firmware, jer vidim da nema onih podsegmenata cold/warm po četiri na svakoj skali, nego jedino warm i cold.

Podesavanja na verziji softvera od pre 8 meseci *** :)
Kad izadje android 11 za modele iz 2020 godine mozda bi mogao da uradi novu verziju.

Mogu ovde da se nadju i drugi modeli: https://payhip.com/tvcalibrationwithdarko
Iskreno, od tada su izmenama firmware dosta promenili modove slike, kalibracije i sl, tako da su po meni ova podešavanja neprimenjiva...
Pogotovo mi nije jasno kako ista podešavanja možeš koristiti na potpuno različitim modovima Movie/ Low Power/ SmartHDR/ Sports

Pozdrav svima.Planiram kupovinu TCL tv narednih dana pa sam procitao celu prepisku u ovoj grupi.E sad skontao sam da je 55c715 najbolji u toj klasi do 500e i da svi uglavnom imaju taj.Dvoumim se izmedju njega i 55p715 jer je razlika 100e.Gledao u te******iji oba sa istim 4 k snimkom i razlika je skoro neprimetna..mozda je cak p715 bio za nijansu svetlija slika.Jel ima neko taj P da cujem utiske?

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav svima.Planiram kupovinu TCL tv narednih dana pa sam procitao celu prepisku u ovoj grupi.E sad skontao sam da je 55c715 najbolji u toj klasi do 500e i da svi uglavnom imaju taj.Dvoumim se izmedju njega i 55p715 jer je razlika 100e.Gledao u te******iji oba sa istim 4 k snimkom i razlika je skoro neprimetna..mozda je cak p715 bio za nijansu svetlija slika.Jel ima neko taj P da cujem utiske?
Ovde imaš brifing poređenja specifikacija ta dva tv-a:

Ukratko C715 ima quantum dot, u HDR segmentu pored HDR10 ima još i HDR10+, Dolby Vison, HLG, PQ10, bolji panel, bolji kontrast, dosta bolje zvučnike.
Da li to sve vredi 100e doplate, proceni sam.

Ovde imaš brifing poređenja specifikacija ta dva tv-a:

Ukratko C715 ima quantum dot, u HDR segmentu pored HDR10 ima još i HDR10+, Dolby Vison, HLG, PQ10, bolji panel, bolji kontrast, dosta bolje zvučnike.
Da li to sve vredi 100e doplate, proceni sam.
Procitao sam to sve i odgledao nekoliko testova po netu za oba modela.Dosta su info konfuzne.Na primer vidis da i u tom poredjenju pise da i P715 ima Quantum Dot..cak na TCl- ovom sajtu stoji slika tog tv i pise quhd ,a u Indiji ga i reklamiraju kao qled?! Sto se tice HDR svi recezenti tvrde da je to samo kobajagi hdr i da ispod 700 nita osvetljenja je cisto softverski neki filter.A uzivo ja nisam video skoro nikakvu razliku u slici.Mada kad bi ga dali na neku akciju ko ranije uzeo bih C715.

Prilozi

• Screenshot_2021-08-12-19-08-21-902_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-08-12-19-08-21-902_com.android.chrome.jpg
    90.7 KB · Pregleda: 64
Procitao sam to sve i odgledao nekoliko testova po netu za oba modela.Dosta su info konfuzne.Na primer vidis da i u tom poredjenju pise da i P715 ima Quantum Dot..cak na TCl- ovom sajtu stoji slika tog tv i pise quhd ,a u Indiji ga i reklamiraju kao qled?! Sto se tice HDR svi recezenti tvrde da je to samo kobajagi hdr i da ispod 700 nita osvetljenja je cisto softverski neki filter.A uzivo ja nisam video skoro nikakvu razliku u slici.Mada kad bi ga dali na neku akciju ko ranije uzeo bih C715.
QLED znači quantum dot, QUHD im je stara oznaka iz 2016. godine, koja jeste označavala TV-e sa quantum dot ali i edge LED panelom.

Pošto su ova oba TV-a sa direct led panelima (a ne edge) i pošto svi quantum dot modeli od TCL nose oznaku QLED (a ne QUHD), ja sam 99,99% siguran da P715 nema quantum dot panel, a da su staru oznaku QUHD koju ne koriste od 2016. godine iskoristili kao navlakušu.

Uostalom ni na zvaničnom sajtu TCL ne piše da taj P715 ima quantum dot, a za C715 piše da ima.

Dakle, računaj da nema, a na tebi je da presečeš, jer da su isti nisu, a da li vredi doplatiti 100e ti proceni.

Kao što si sam rekao krajem prošle godine je model C715 bio na velikom sniženju plus 5 godina garancije, zato ga je pola foruma i kupilo, a ja lično ne verujem da će se u skorije vreme ponoviti cene od 49k dinara za 50 inča, i 59k dinara za 55 inča za taj model.

Svakako se nećeš usrećiti sa tom garancijom / firmom. Mogli su ds napišu i da je garancija 100 godina ne bi ti to puno značilo.
Razumem poentu, ali mašiš (ili ne poznaješ) materiju.

U pitanju jeste neka mjau mjau firma koja je veza (posrednik) između TCL i osiguravajućeg društva Uniqa.
Ali sad ima sve papire, što znači da mu prve dve godine garancije pokriva prodavac na osnovu fiskalnog računa, a Uniqa naredne tri godine na osnovu produžene garancije i polise, tako da više ne mora da dolazi u bilo kakav dodir sa ovim mjau mjau posrednicima.

Baš tako posrednik je nebitan, a i nisu baš "mjau mjau" jer rade i sa dosta drugih firmi u više zemalja ;)

https://www.tvpromotion.eu
https://www.partum.hr

Produžena garancija se daje u saradnji sa UNIQA neživotnim osiguranjem a.d.o. i nastupa nakon perioda
prestanka važenja zakonski definisane saobraznosti. ( 24 meseca, od dana kupovine ). Osiguravač je UNIQA
neživotno osiguranje a.d.o. Beograd
Uslovi osiguranja kupljenih uređaja su sastavni deo ove potvrde.
Za prijavu štete i pomoć nazovite: 011/425-0050 ili pošaljite E-mail na sledeću adresu: [email protected]

Poslednja izmena:
Da li neko koristi C815 65 inca model za gaming u kombinaciji sa nekom od novih konzola?
Evo, ja cu, nadam se uskoro :) Ne mogu da vidim koji ja zapravo imam firmware? 230?? 398??? 405??
Ne mogu da skapiram koji deo ovih brojeva gledate. A na sajtu nista ne pise o tome? Nemam vremena da citam celu temu sada...

TV je inace brutalan za novac koji sam ga platio, na akciji u Tehnomaniji. Mislim da za taj novac ne postoji bolja opcija u univerzumu, sto se kvaltieta slike tice, fluidnosti reprodukcije, boja itd... kada update uradim, onda cu da ga kalibrisem i da probam kako radi sa XBOX Series X za sada, jer sam na kraju nju uzeo zbog Flight Simulatora!

...........
.................
OK, skapirao sam.. imam 398 verziju.
Ali kada probam network update, kaze up to date??? Zasto??
Sacu probati ovaj V645...

Prilozi

• TCL+XBox_X.jpg
    TCL+XBox_X.jpg
    387.8 KB · Pregleda: 51
I evo, uradio sam update, ali na 649 i drugaciji je update menu... odmah lepsa je grafika dok proverava postoji li nova verzija i detektuje i ispisuje verziju koju imam.. ono sto se odmah primecuje je da YouTube aplikacija radi mnogo bolje... instalirao sam i EON app, da probam samo, posto TV ne gledam.
Radi lose bas, ali kada se iskljuci "Hey Google", radi barem duplo bolje! Sto neko ovde napisa, trosi resurse bas bas...

Dole je screenshot informacije koju Xbox Series X daje kada detektuje TV... nisam imao snage za kalibraciju, to cu sutra kad budem imao vise vremena...

Prilozi

• TCL+XBox_X2.jpg
    TCL+XBox_X2.jpg
    278.6 KB · Pregleda: 54
v650 je najnoviji softver, procitaj temu oko debloat-a i instaliraj SmartTubeNext ako ne volis reklame na youtube-u :)

New TCL R851T02 Android TV Update available in V650.
V650
build date= Jul 30 2021
build= 1627574444
security_patch= 2021-01-05
gmsversion= Android_9_Pie
software.version_name=AP08
OTA file size= 1.377GB

v650 download: http://eu-update.cedock.com/apps/re...F1V650/FOTA-OTA/V8-R851T02-LF1V650.019105.zip

Ko koristi KODI + ELEMENTUM + BURST za strimovanje i ima problema sa baferovanjem ovo ispod ce mu mozda biti od koristi.
Kazem mozda jer je pre svega potrebno imati dobar internet da bi se mogao gledati neki 4K UHD Blu-ray koji je 50+ GB
Evo nekih sazvakanih objasnjenja:

How to determine the maximum torrent size you can watch with your internet speed?
Take the speed of your Internet and divide by 8. For example, divide 100 Mbps by 8 and we get 12.5 megabytes per second, you can download. An average film is ~ 90 minutes long. 90 times 60 = 5400 seconds. Now we multiply 12.5 megabytes (your speed) by 5400 seconds (the length of the movie). = 67,500 megabytes. Divide by 1024 and we get ~ 66GB. With an Internet of 100 Mb/s, the ceiling is about 66 GB of files.

E sad ima velikih UHD fajlova koji imaju veliki bitrejt i za koje je potrebno dosta brz internet da bi radili bez baferovanja!
npr. torent: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001 Extended Edition 2160p UHD Blu-ray HEVC TrueHD 7.1-BOREDOR
144.25 GiB
Bitrate: 91.31 Mbps

Prema ovoj racunici koja nije 100% tacna ali je najbolja moguca, da bi se gledao (strimovao sa nekog torrent trekera u elementumu) taj dole fajl potrebna brzina interneta je 274 Mb/s
Approximate calculations of the required speed of your internet:
Desired video bitrate x 3

E sad dolazimo do sustine problema :)
npr. Neko ima dovoljno brz internet i skida sa dovoljno brzog privatnog torent trekera (npr. https://filelist.io), ali video prekida i baferuje povremeno!
To gore je moj slucaj i sa TCL i sa SONY android TV-om :(
Srecom moze se resiti, ovo dole je meni resilo problem :)

KODI je besplatna i open source aplikacija sto je svakako odlicno, ali zbog toga sto radi na "milion" konfiguracija i kombinacija hardvera i softvera nemoguce ga je optimizovati za svaku situaciju.
Srecem za problem sa baferovanjem postoji resenje u vidu Advancedsettings.xml koji podrazumevano ne dolazi instalacijom, ali ga je moguce napraviti i ubaciti u neki od odgovarajucih foldera:

Advancedsettings.png

ps. userdata folder je sakrven pa je potrebno (ANDROID TV u mom slucaju) npr. sa Solid Explorer File Manager ili MiXplorer ukljuciti opciju prikaza...
Kod Solida to izgleda ovako:

Screenshot-20210825-205752.png

Ali prvo treba napraviti i prilagoditi advancedsettings.xml fajl prema svom uredjaju i kolicini slobodne memorije!
Objasnjenje fajla:

Advanced-settings.png

Najvaznija stvar na toj gore slici je broj izmedju <memorysize>NEKI BROJ u bajtovima</memorysize> koji predstavlja kolicinu memorije koju ce KODI zauzeti.
E sad kao sto smo rekli gore taj broj varira od uredjaja do uredjaja, a naravno kolicina slobodne meorije zavisi i od instaliranog softvera cak i ako su uredji isti...

Potrebno je videti u KODI-ju kolicinu slobodne memorije u vasem slucaju, podeliti taj broj sa 3 i smanjiti za 10% da bi se dobila velicina vaseg bafera u megabajtima!
Dakle odete u KODI pa podesavanja pa System information i tu pod Summary prva stavka je FREE MEMORY.

Sve je jasnije kad se vidi slika ispod:

1.png

Dakle u mom slucaju taj broj varira izmedju 1100 i 1500 megabajta, a u trenutku pisanja je 1104 MB tako da je racunica sledeca:
1104 podeljeno sa 3 daje 368 MB za velicinu bafera, e sad posto kolicina slobodne memorije nije konstanta treba oduzeti jos 10% od broja 368:
368 MB - 36,8 i dobijemo da je u MOM SLUCAJU za uredjaj najbolje koristiti velicinu bafera od 331 MB (megabajt).

U Advancedsettings.xml fajlu se upisuju bajtovi, a ne u megabajti
pa je potrebno taj gore broj od 331 pretvoriti u bajtove na npr. ovoj stranici:

331 megabajt je = 347078656 bajtova i taj broj se upisuje kao vrednost za memory size u nasem Advancedsettings.xml fajlu.
Ovo ostalo za buffermode i readfactor popunite kao na slici, a mozete za readfactor staviti i veci broj:
Increase the fill-rate of the cache
By default (value: 4), Kodi will only fill the cache a little above what is needed to play it back. It does this as to not max out your network and possibly max out some hardware. For most users and hardware, this setting shouldn't cause any issues, but be aware of it if you have unusual CPU spikes in your HTPC.

The value of this setting is a multiplier of the default limit. If Kodi is loading a typical bluray raw file at 36 Mbit/s, then a value of 2 will need at least 72 Mbit/s of network bandwidth. However, unlike with the RAM setting, you can safely increase this value however high you want, and Kodi won't crash. Just know that it might cause Kodi to attempt to use all available bandwidth on your HTPC during playback.
Ovako izgleda konkretno moj fajl kada se otvori preko solid explorera na TV-u

advancedfile.png

U prilogu ove poruke imate zakacen gotov fajl spreman za prebacivanje u kodi userdata folder, samo promenite vrednost bafera prema vasem uredjaju!
Naravno potrebno ga je raspakovati jer je zipovan zbog toga sto forum ne dozvoljava kacenje fajlova u .xml formatu :)

Ko hoce jos malo da istrazi ovu temu moze pogledati ove linkove:

https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Modify_the_video_cache

https://kodi.wiki/view/Advancedsettings.xml
https://kodi.wiki/view/Advancedsettings.xml#network
https://kodi.wiki/view/Advancedsettings.xml#cache

Postoje i 2 dodatka za KODI koji skracuju ovu gore proceduru, ali OpenWizard nije bas dobar, jer ne prati zvanicnu KODI dokumentaciju, a AresWizard je zastareo i ne radi na KODI v19.

Eto ukratko to je to :D

Prilozi

• advancedsettings.xml.zip
    1.1 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
@Stock da li ima neke razlike u odnosu na ovo što si napisao u odgovarajućoj temi https://forum.benchmark.rs/threads/kodi-i-addonovi-za-kodi.394281/post-6437337? koliko vidim, nema

U KODI temi je za sve platforme, a ovde u tcl je baš za android TV koji posedujem jer ne postoji univerzalna tema za android TV softver.

A po meni,brzina kretanja kroz menije je solidno povecana u odnosu na V650...

Mogu da se smanje animacije u Developer options na 0.5 ili da se isključe, a može i da se podesi Background process limit na 2 ili 3 aplikacije.

Poslednja izmena:
Meni se povampirio problem sa optičkim audio izlazom. Za promenu u odnosu na ranije probleme funkcioniše, ali se čuje smanjeno zvuk tek kad pojačalo ide na 60% i naviše. Inače se ranije tako čulo na oko 15%. Bah. Pokušaću da ažuriram V650, ali sumnjam da će pomoći bez resetovanja, što smara kad već moram da podešavam sve ispočetka.

Ne napisaše najbitnije, a to je da li drže color na auto ili native, jer je prikaz boja, pogotovo crvene, drastično različit na ta dva podešavanja...
Takođe, ovo su baš stara podešavanja, tj. rađena na starom firmware, jer vidim da nema onih podsegmenata cold/warm po četiri na svakoj skali, nego jedino warm i cold.
Moja greška.
Sad sam probao, Darko je objasnio sa onim custom podešavanjima bele (2p i 20p) i custom podešavanjem boja.
Za moj ukus njegova postavka je previše tamna pa sam podigao brightness na 65 (ili 55-60 ukoliko uključim onaj brightness + backlight mod), kontrast na 90 i color na 60, ali sve ostalo je idealno, warm -2 i Gamma 1 (ne 2 jer mi je pretamno).

Probao sam da vidim uporedim sve i sa onim slikama za kalibraciju TV-a, i sve izgleda ok, detalji u nijansama boja je moguće razaznati do visokih procenata, kao i brightness i kontrast.
Tipa ove slike:
04.- Color Scale.jpg 02.- Brightness.jpg

Sad sam na poslednjem firmware v653 za koji je neki opšti konsenzus (bar na xdadevelopers) da je trenutno sweet spot - rešili su trzanje YT klipova veće rezolucije (još sa v606), nisu pokvarili niti jedan mod slike, ubrzali su fluidnost u menijima, a rešili su i neusklađenost slike i zvuka koji je mučio pojedine korisnike, pa mislim da sad više neću ništa dirati u smislu update firmware osim ako ne pročitam da su nešto drastično poboljšali, tj. do update na android 11.

Samo da kazem da sam uzeo pre 10 tak dana 55c715 na nekoj akciji oko 60k.Extra sam prosao.Updejtovao.Podesio sliku prema Darkovom klipu i tv je super.Mada kao i kod Cika Kureta meni je malo tamnije i fali kontrasta na njegovom setupu,pa sam to malo pojacao.Imao sam Toshibu 49inca pre i slika je mnogo bolja ( mada je i ona bila UHD 4k),pogotovo se vidi razlika u bojama zbog QD.Sve u svemu zadovoljan sam sta se dobije za 500 i neki evro.Inace me iznenadio zvuk koji je odlican za tu klasu tv.

Nazad
Vrh Dno