Šta je novo?

Radite Backup Windows a

vladat1

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poruke
7,268
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo Drugari, pričano je ko za koliko puta, ali bolje da se napiše još jednom. Radite Backup Windows a, makar jednom mesečno. Stvorite naviku ! Juče mi se desio peh. Igrao sam COH 2, i iz čista mira mi je zakucao Windows. Plavi ekran, greška ta i ta, pozovite administratora. Na sreću pre 2-3 dana sam odradio redovni Backup, i uspeo sam da se vratim na staro. Čak mi je i Windows iz nekog rauloga radio brže.
Cilj ove teme je pomognem starijim, a i novim korisnicima da postupaju pravilno, i olakšaju sebi život. Pisaću po stavkama.

- mnogi korisnici žive još u starim vremenima i smatraju da je najbolji lek za sve - reinstalacija Windows a. Meni se na podešavaja Windows a i programa ne gubi par sati, svaki put kada Windows pukene. Mnogi od nas imaju legalne ključeve. Povežite Microsoft account sa hotmail om.

- Koji program za Backup Windows a ? Po meni je napravilnije, onaj sa koim znate da radite. Meni se odlično pokazao TODO Bakcup 1.6 (stara verzija za koju imam legalnu licencu iz HB). Napravio sam butabilnu flešku, sa TODO softverom za Recover i. Imidž fajl je na eksternom HHD u.

Ova tema je napravljena sa ciljem da se promovišu Backup programi, i podele iskustva među članovima. Pišite koji vi programe koristite. Samo da dodam da sam ja protiv nove istalacije Windows a, osim u slučaju menjanja matične, jer imam hrpu legalnih stavari, a neke ne umem opet da podesim
(kamere , NAS, Office 2016, )
 
Veeam Agent se odlično pokazao kod mene, kako kući tako i u enterprise okruženjima gde je korišćen za backup fizičkih radnih stanica i Windows i Linux servera. Postoji besplatna verzija koja za kućne korisnike radi dobro. Može da se uradi i bare metal restore - da se backup vrati korišćenjem boot DVD/USB. Neki drugi programi imaju više opcija (zavisi i od tipa licence) ali ja lično volim Veeam zbog toga što sam više puta u firmama uspešno vraćao servere koje je on backup-ovao.
 
Hteo da probam Veeam ali samo ne trazi broj gaca, ako ne zelis da laziras podatke.
 
Vec godinama koristim Aomei, pravim bekap na 15-ak dana. Vise puta me je spasio visesatnog maltretiranja. Besplatna verz. je dovoljna, a moze da se nadje vrlo lako i licenca za pro verz koja radi i kloniranje OS-a. Ko je smislio ovakve app treba mu dici spomenik.
 
Ja koristim Acronis True Image. Nedavno sam morao da vratim sistem zbog Windows Update-a. Redovno mi posle njihovih update sesija nesto ne radi kako treba. Bekap napravljen 20.01.2021, jeste da sam greskom bekapovao i 2 igre sa C diska (svaka po 100GB), ali bitno da sve radi posle recover-a. Windows Update je ugasen od tada.
 
Nisi nimalo pogrešio što si sve bekapovao, sve što zavisi jedno od drugog treba da ide zajedno.
 
Ja podržavam svaki bekap, ali ne praktikujem bekap sistema/diska, već isključivo bitnih podataka. Razlog tome je što mi nije problem da potrošim par sati na podešavanja, a prilikom svakog novog instaliranja sistema preskočim gomilu gluposti koje sam instalirao tokom vremena :D

Na jednoj mašini na poslu koristimo Veeam, ali nisam imao priliku da isprobam kako resotre radi :d Mogu samo da se nadam da je sve ok. Imao sam u planu da koristim Clonezilla-u za neke svoje diskove, ali nisam stigao dotle.

Što se bekapa fajlova tiče, koristim duplicati i freefilesync. Prvi za kriptovani bekap, a drugi za bekap na kriptovani disk (veracrypt image). Naredne godine imam u planu generali remont svoje IT infrastrukture, pa ću verovatno promeniti navike.

Pitanje za sve - kako rade navedeni programi u slučaju FDE? Ako sam dobro pratio Clonezilla tutorial, preporučuje se da se isključi (npr. Bitlocker), odradi bekap, pa onda uključi ponovo. Što je malo dosadno. Ne znam kako bi bilo sa linuxom i LUKS-om

Backup, backup i samo backup (y)
 
Macrium Reflect mi svakog dana kopira razliku u podacima sa SSD na HDD a jednom nedeljno pravi image celog SSD i opet kopira na HDD. Za eksterni backup bitnih stvari sam uzeo flesku od 128GB a planiram i jos jedan eksterni HDD ovih dana.
 
Vec godinama koristim Aomei, pravim bekap na 15-ak dana. Vise puta me je spasio visesatnog maltretiranja. Besplatna verz. je dovoljna, a moze da se nadje vrlo lako i licenca za pro verz koja radi i kloniranje OS-a. Ko je smislio ovakve app treba mu dici spomenik.
Vrh alatkica za ove stvari ja ga koristim jedno 5 god. izuzetno sam zadovoljan
Inače redovno radim backup
 

Prilozi

  • Capture.JPG
    Capture.JPG
    72.9 KB · Pregleda: 187
Ja ne držim nikakve podatke (dokumenti, downloads, slike, muzika, filmovi itd.) na disku sa Windows-ima, samo na odvojenom HDD-u od 2TB. svi u folderima za odgovarajuću svrhu. Kada je potrebno samo prekopiram folder na externe HDD, svaki za svrhu prema sadržaju.
Glawni W10 diske je NVMe 500GB podeljen na pola, Windows i glavni programi na C: a igre na drugom delu. Imam Macrium Rfelect plaćeni i namestio sam da automatski pravi full disk backup jedan put mesečno a po jedan incremental i jedan differential backup dnevno. Takođe namešteno da zadrži samo poslednji full a druga dva da zadrži poslednja 3. Pošto su obe particije pune samo malo više od polovine. pun disk backup je sada oko 360GB što je oko 75% od totalnog zauzeća. To je još jedna dobra strana Macrijuma, kondezuje podatke i ne uključuje prazne sektore tako da sve lepo staje na jedan SSD od 500GB i još ostaje mesta za neke koještarije.
PS.
Ja bekapujem ceo disk zajedno sa windowsima zato što bi mi uzelo više dana da sve ponovo instaliram, postavim i licenciram sve ponovo. Ovako bi taj posao trajao 15ak minuta. Ovako se sve manje više obavlja automatski i prilikom beckup-a se praktično i ne oseti na systemu.
 
Poslednja izmena:
Macrium Reflect mi svakog dana kopira razliku u podacima sa SSD na HDD a jednom nedeljno pravi image celog SSD i opet kopira na HDD. Za eksterni backup bitnih stvari sam uzeo flesku od 128GB a planiram i jos jedan eksterni HDD ovih dana.
Je l' neka nauka to podesiti?! Macrium sam do sada koristio samo kada sam klonirao HDD/SSD...
 
Danas kada su dostupni jeftini SSDovi od 250GB bekap sistema, pomalo, gubi smisao. Pogotovo ako se ima brzi NVME disk koji se koristi za sistem.
Zašto?
Pa, da navedem moj lični slučaj, ja sam uvek koristio Acronis za bekap sistemskog diska kada sam delio particije na klasičnim diskovima. Danas kada sistem koristim na jednom SSD-u to postaje suvišno. Ako napravim imidž sistemskog diska on je već za 5-6 meseci "outdated" kojem posle instalacije treba par sati da uradiš update drajvera i svega ostalog što je ranije bilo pothranjeno na disku. Pre izvesnog vremena sam, čisto radi probe, napravio imidž sistemskog diska koji sam koristio sa 5700XT. Uzeo sam RX6800 i "oporavio" sistem, očekujući da će instalirani Radeon drajveri da rade kako treba. Posle dva sata kojekakvih apdejta i podešavanja grafika mi je pravila džumbus u igrama i PS-u.
Sledećeg dana sam krenuo instalaciju od početka, sa svih 6 launcher-a, PS-om, Office i ostalo i za sve to mi je trebalo onih istih dva sata koje sam utrošio podešavajući štošta sa klona, posle čega mnogo toga nije radilo, da bi ovako, sa reinstalacijom koje je trajala gotovo isto sve funkcionisalo perfektno.
Svim svojim kolegama i ortacima savetujem isto - nabavite SSD samo za sistem i potrebne programe i rešićete se mora glavobolja.

Razumem gospodina @CountMike zašto i kako bekapuje , samo bih, da sam na njegovom mestu, uzeo najjeftiniji i najgori SSD SAMO za sistem. Silno smanjiš bekap fajl, a za igre ne brineš da moraš da ih reinstaliraš...
 
Skoro sve ja napunjeno diskovima.
1627654810891.png
C: i H: su na NVMe 970 evo plus. (W10 + programi i igre na H:
F: i G. su HDD 2 tb.
D: je NVME ali u x2 modu
J. je moj stari 960 evo u adapteru na PCIe
E: je SATA SSD
K: je isto SATA SSD (Kingston AS200)
Regularni backup je samo za C.: i H: kombo.
Na E: je sada W11 i to backupujem samo kada ima neki update.
Tu nije uključen SSD sa Linux Mint-om koga namerno držim odvojenim od ostalih i butujem samo preko BIOS-a
Takođe nisu u ovome spisku 4 HDD-a između 500GB i 2TB striktno za dupli backup i jedan 120GB SSD za prenose kada zatreba, svi povezani preko USB3 adaptera. Po meni pravi backup treba uvek da bude odvojen od systema izuzev kada je u upotrebi.
Pošto se C. + H. bekapuju dnevo, vraćanje systema i podataka na tom disku može da bude najviše samo jedan dan staro . Pošto nikakvi lični fajlovi nisu na njemu nebih izgubio mnogo.
Par puta kada sam morao da vraćem system, to je bilo najviše par sati posle bekupa, ništa izgubljeno.
Ako systemski disk treba da bude vračen onda bi trebalo raditi i bekup stalno. Ne mora čak ni da bude mnogo bekupa, jedan full i jedan (dnevni) incremental ili differential koji su daleko manji.
Možda malo preterujem ali to izgleda ovako upravo sada
1627656710358.png
Bolje "Safe than sorry".
 
Pa, da navedem moj lični slučaj, ja sam uvek koristio Acronis za bekap sistemskog diska kada sam delio particije na klasičnim diskovima. Danas kada sistem koristim na jednom SSD-u to postaje suvišno. Ako napravim imidž sistemskog diska on je već za 5-6 meseci "outdated" kojem posle instalacije treba par sati da uradiš update drajvera i svega ostalog što je ranije bilo pothranjeno na disku.

Polako, ako se bekap radi jednom, dva puta mesečno kako može da bude za pet, šest meseci "outdated" ? Suština mog prvog posta, i ove teme je da se redovno apdejtovani Win, i ostali programi sa drajverima, redovno bekapuju jednom, dva puta mesečno. Tako da kada dođe Win updejt, koji "konačno" sje_be sistem, ti možeš da se vratiš na predhodno stanje - bez ponovnog instaliranja, podešavanja svega i svačega.
 
OS koji mora ovako da se održava i nije baš neki OS. Drži fige da uspešno odradi zvanični apdejt.
Na ovom forumu su tehnički potkovane osobe, pa je opet sve tako nejasno, jer eto Windows jednostavno "pukne". Kako je tek sa običnim juzerima?

Ko bre radi u tom Majkrosoftu, Teletabisi?
 
Zdravo Drugari, pričano je ko za koliko puta, ali bolje da se napiše još jednom. Radite Backup Windows a, makar jednom mesečno. Stvorite naviku !
Svako ko je iole normalan, treba da radi backup sistema. Bili podaci važni ili ne. Mnogo se vremena uštedi. Zamisli da nisi imao backup. Užas.

Juče mi se desio peh. Igrao sam COH 2, i iz čista mira mi je zakucao Windows. Plavi ekran, greška ta i ta, pozovite administratora. Na sreću pre 2-3 dana sam odradio redovni Backup, i uspeo sam da se vratim na staro. Čak mi je i Windows iz nekog rauloga radio brže.
Pitanje koje niko u ovoj temi ne postavlja, ZAŠTO je tebi pukao Windows, I zbog čega je pucanje bilo toliko razorno da si morao da posegneš za backup-om ? Windows ne puca tek tako bez razloga i iz čista mira kao što si ti naveo. Ovo što se tebi desilo je potpuno abnormalno. Nikada mi nije pukla igra ili program do te mere da moram da vraćam backup ili reinstaliram Windows. Najgore što sam video je da moram da pritisnem reset na kućištu. Ovo što se tebi desilo je neki ozbiljan harverski problem. i ti bi trebao time da se pozabaviš, a ne backup programima. Ti si u fazonu, vratio sam backup i vozim dalje.

Cilj ove teme je pomognem starijim, a i novim korisnicima da postupaju pravilno, i olakšaju sebi život. Pisaću po stavkama.

- mnogi korisnici žive još u starim vremenima i smatraju da je najbolji lek za sve - reinstalacija Windows a. Meni se na podešavaja Windows a i programa ne gubi par sati, svaki put kada Windows pukene. Mnogi od nas imaju legalne ključeve. Povežite Microsoft account sa hotmail om.
Ovde se slažem sa tobom 100%. Jedna od velikih prednosti backup-a je što ne moraš da se cimaš da instaliraš sve programe, da podešavaš sve u sitna crevca. Tu se uštedi mnogo vremena.

- Koji program za Backup Windows a ? Po meni je napravilnije, onaj sa koim znate da radite. Meni se odlično pokazao TODO Bakcup 1.6 (stara verzija za koju imam legalnu licencu iz HB). Napravio sam butabilnu flešku, sa TODO softverom za Recover i. Imidž fajl je na eksternom HHD u.
I ovde se slažem sa tobom. Konfiguracije se drastično razlikuju, i program koji meni radi, vama možda neće. A to se dešava vrlo često. Treba koristiti samo ono što provereno radi, i to kad kažem provereno, mislim na provereno sa vaše strane, a ne "provereno" od strane nekoga ko piskara po forumu kao ja. Dakle odradite backup, vratite backup, i ako sve prođe kako treba. To je vaš program.

Ova tema je napravljena sa ciljem da se promovišu Backup programi, i podele iskustva među članovima. Pišite koji vi programe koristite. Samo da dodam da sam ja protiv nove istalacije Windows a, osim u slučaju menjanja matične, jer imam hrpu legalnih stavari, a neke ne umem opet da podesim
(kamere , NAS, Office 2016, )
Ja koristim Aomei Backupper. Ali kao što sam rekao gore, on možda nekome neće raditi. Tako da je besmisleno pričati na tu temu. Kao što rekoh, koristite ono što vama provereno radi. Uvek radite sector by sector copy, i koristite programe koji podržavaju SSD-ove i HDD-ove. To jest programe koji će uraditi partition alignment što je jako bitno ako backup vraćate iz image-a na novi veći ili manji SSD/HDD.
OS koji mora ovako da se održava i nije baš neki OS.
Ti mora da si neki Linux ili MacOS baja a ?

Na ovom forumu su tehnički potkovane osobe, pa je opet sve tako nejasno, jer eto Windows jednostavno "pukne".
Kao što sam rekao gore, Windows ne puca tek tako iz čista mira. Kad god Windows tako "pukne" to je pouzdan indikator da nešto nije u redu sa hardware-om. Ni jedan OS neće raditi na mašini koja ima lošu memoriju, gde se preteralo sa overclockom, gde se sistem pregreva, gde se hardware ne slaže...itd.

Kako je tek sa običnim juzerima?
Velikoj većini Windows radi bez greške. Ovim ostalima ne valja hardware.
Ko bre radi u tom Majkrosoftu, Teletabisi?
Jel imaš ti nešto pametno da kažeš na ovu temu?
 
OS koji mora ovako da se održava i nije baš neki OS. Drži fige da uspešno odradi zvanični apdejt.
Na ovom forumu su tehnički potkovane osobe, pa je opet sve tako nejasno, jer eto Windows jednostavno "pukne". Kako je tek sa običnim juzerima?

Ko bre radi u tom Majkrosoftu, Teletabisi?
A koji to OS ne održavaš ?
 
Je l' neka nauka to podesiti?! Macrium sam do sada koristio samo kada sam klonirao HDD/SSD...
Nije, zapravo je jako prosto, podesi se vreme kad se radi, gde ide backup, kako se vrsi, manje vise sve je jasno.

Besplatna verzija te ogranici na neka opstija podesavanja kao ovo moje ali ovaj moj setup je vise nego dovoljan za bilo kog prosecnog korisnika.
 
Imao sam iskustvo sa pucanjem Windows-a da nije bio moguć oporavak. Restore iz Macrium Reflect backup-a rešio problem.
Hardver na tom laptopu je 100% ispravan, ali je ipak windows pukao da nije mogao da se oporavi.
Kako se to desilo? Evo kako ja pretpostavljam da je bilo, korisnik tog računara (nije moj računar) je ostavio laptop preko noći upaljen na bateriji. Windows je pokrenuo update i u nekom trenutku je nestalo baterije. Ujutro je laptop bio ugašen, a pri povezivanju na napajanje korisnika je čekao čuveni Windows Automatic Repair koji nije mogao da reši problem. Ni manuelni pokušaji nisu pomogli, system restore, nije ga bilo, sfc nije pomogao, chkdsk nije pomogao, pokušaj brisanja poslednjeg update-a iz konzole nije mogao da se izvrši i još gomila drugih opcija jednostavno nije mogla da reši problem. Da ne bi gubio vreme, rešenje je bio oporavak iz backup-a koji je postojao.
 
Vec godinama koristim Aomei, pravim bekap na 15-ak dana. Vise puta me je spasio visesatnog maltretiranja. Besplatna verz. je dovoljna, a moze da se nadje vrlo lako i licenca za pro verz koja radi i kloniranje OS-a. Ko je smislio ovakve app treba mu dici spomenik.
+1 za Aomei, jako jednostavan softvare, odličan GUI. Kad se sjetim samo Acronisa i onog nonsensa od GUI-a...
 
Polako, ako se bekap radi jednom, dva puta mesečno kako može da bude za pet, šest meseci "outdated" ? Suština mog prvog posta, i ove teme je da se redovno apdejtovani Win, i ostali programi sa drajverima, redovno bekapuju jednom, dva puta mesečno. Tako da kada dođe Win updejt, koji "konačno" sje_be sistem, ti možeš da se vratiš na predhodno stanje - bez ponovnog instaliranja, podešavanja svega i svačega.
Istina, kad tako radiš, onda je to OK.
Ja, lično, volim kad bekapujem tek instaliran sistem sa svim drajverima i programima, kad sve funkcioniše onako kako bi trebalo, pre nego što se navuče gomila đubreta sa interneta ili loš update. Kad se posle toga uradi update drajvera i samog Windows-a sve funkcioniše besprekorno.
 
Možda je malo filozofiranja al backup je kao osiguranje i lična odbrana. Niko ne misli o tome dok ne zatreba a posle može da bude kasno.
Žto se tiče načina, to je isto kao pitanje "Koje oružje je najbolje za samodbranu " ? Odgovor je "Ono koje imaš pri sebi kada zatreba".
 
Pitanje koje niko u ovoj temi ne postavlja, ZAŠTO je tebi pukao Windows, I zbog čega je pucanje bilo toliko razorno da si morao da posegneš za backup-om ? Windows ne puca tek tako bez razloga i iz čista mira kao što si ti naveo. Ovo što se tebi desilo je potpuno abnormalno. Nikada mi nije pukla igra ili program do te mere da moram da vraćam backup ili reinstaliram Windows. Najgore što sam video je da moram da pritisnem reset na kućištu. Ovo što se tebi desilo je neki ozbiljan harverski problem. i ti bi trebao time da se pozabaviš, a ne backup programima. Ti si u fazonu, vratio sam backup i vozim dalje.
Moguće, mada nikada nisam radio na ovoj mašini O.C. Prilično je dobro hlađena. Mada mislim da sve to korene vuče od Win 7. Sa navedenog Win. sam prešao na Win 10 - legalno. Za to vreme mi je zakucao jedno tri - četi puta zbog updejta, i prvi put zbog igre. Sve u svemu, pare su otišle na more. Sada može da umire koliko hoće do januara meseca :sick: Ova mašina je stara oko pet godina.
 
Istina, kad tako radiš, onda je to OK.
Ja, lično, volim kad bekapujem tek instaliran sistem sa svim drajverima i programima, kad sve funkcioniše onako kako bi trebalo, pre nego što se navuče gomila đubreta sa interneta ili loš update. Kad se posle toga uradi update drajvera i samog Windows-a sve funkcioniše besprekorno.
To sto ti radis nije backup uopste vec egal sveze instalacije samo sa tvojim driverima i osnovnim podesavanjima. To sluzi otprilike nicemu, ja sam to radio kada sam bio mladji misleci da sam jako pametan pa sam shvatio da je ustvari totalno besciljna stvar kao sto si i sam zakljucio na kraju. :)
 
Moguće, ali ponekad je i to dovoljno.
 
Imalo je svojevrsnu poentu kao sto rekoh kad sam bio bas mladji, sa win 95/98 kom je mesecna reinstalacija znacila, nisu ni updateovi ni novi driveri izlazili (nit sam ja imao prilike da ih skidam na dialup-u) tako cesto pa onda uradis takav image i imas brz reinstall naredna 3 meseca. Taj use case je jos i bio validan. Danas kad su azuriranja na nedelju dve, driveri na isto toliko a windows daleeeko stabilniji i trpi mnogo vise maltretiranja, zaista nema poentu.
 
Nazad
Vrh Dno